עולם התיירות שספג מכה קשה בזמן הקורונה געש ורעש כשנפתח סופסוף קו הטיסות החדש לשארם א-שייח' (Sharm el-Sheikh), אחרי הפוגה ארוכה. מה גם שלישראלים רבים שמורה פינה חמה בלב לשארם, לחופים האינסופיים, לאתרי הטיולים, לצלילות היפהפיות ולאווירת החופש שתמיד הייתה הסמל של סיני בכלל ושארם א-שייח' בפרט. בחודש אפריל ימלאו 40 שנה לפינוי סיני, ופתיחת המרחב האווירי בטיימינג הנוכחי מקבלת גם משמעות סמלית.
במהלך השנים הוקמו לאורך רצועת החוף הבתולית מלונות מפוארים, ריזורטים ענקיים ובהם גם רשתות בינלאומיות של מלונות יוקרה. כך הפכה שארם ליעד התיירות מספר אחת במצרים, ועם היצע של כ-40 אלף חדרי מלון (עד לפני הקורונה) פקדו אותה מיליוני תיירים בשנה.
>> לאטרקציות ומלונות מומלצים בסיני, היכנסו למדריך היעדים של mako
רוב הנופשים הישראלים שינחתו בעיר המצרית ימצאו את עצמם מבלים במזנונים דשנים, בהפעלות בבריכה ובמרכזי קניות, אבל למי שרוצה - עדיין ניתן למצוא גם את המקומות המיוחדים שמשמרים ניחוח מקומי ומזכירים במשהו את סיני של פעם. כדי להביא אתכם אל הטוב מכל העולמות פנינו למטיילים המושבעים שסיני זורמת בדמם, מדריך הטיולים מויש מעוז (ותק של 50 שנה בסיני, 45 מהן בהדרכת מטיילים) ועו"ד גיא שילה מקבוצת "אוהבי סיני" בפייסבוק (165 אלף חברים), שמטייל בחצי האי כבר 46 שנים. קבלו את המדריך המלא.
איך להגיע
ארקיע, ישראייר וסן דור טסות כולן לשארם, מרחק של פחות משעה טיסה ממרכז הארץ.
אנחנו מזכירים: לשארם א-שייח' אפשר פשוט לנסוע. היא נמצאת במרחק כשלוש שעות מטאבה.
למי שבוחר להגיע בנסיעה מומלץ להזמין מונית מראש ולחסוך זמן המתנה וכסף. המחיר הכולל למונית (עד 12 נוסעים): כ-100 דולר. לא הזמנתם מראש? תגיעו לגבול, תעמדו בתור ותתפסו מונית. אז יקפוץ המחיר לכ-100 שקלים לראש. אגב, אפשר פשוט לפנות לסוכנות תיירות שמתמחה בסיני, והיא תכלול את ההעברות בחבילה שתסגרו מולם, כך שבגבול תמתין לכם הסעה מסודרת ויחסך מכם כאב הראש.
איפה לישון
אם אתם מחפשים אווירה צנועה ואותנטית - קובי גנון, מדריך קבוצות בסיני, ממליץ על מלונות קטנים של 3-4 כוכבים במפרץ נעמה או על קלאב אל פאראנה ריף ריזורט הממוקם על החוף בראס אום סיד. במפרץ הכרישים ממליץ גנון על מלון אואזיס, זול יחסית ומציע נוף מרהיב בזריחה.
מויש מעוז ממליץ על מלון טרופיטל במפרץ נעמה (ארבע בריכות, חוף פרטי, פארק מים ומרכז ספורט ימי) ועל מלון מרינה שארם, לשעבר בבעלות ישראלית ותמונות מהתקופה מקשטות את קירותיו.
תעשיית התיירות בשארם מבוססת על ריזורטים משפחתיים, אבל יניב אלישע, בעל חברת תיירות, מספר שיש גם שני מלונות עם אופציה למבוגרים בלבד, מלון סבוי ומלון ריקסוס, שיכולים לתת מענה למי שרוצה להתרחק מהילדים ומההמולה.
איפה לשחות
שארם ידועה ברצועת חוף זהובה ובמים בגווני כחול עמוק וטורקיז. כך שלא משנה לאן תגיעו, לא תפספסו. במיוחד מומלצת שמורת ראס מוחמד, הממוקמת בצד הדרומי של חצי האי סיני; מבין שלל חופיה מציע אבי מקבילי, טיילן סיני אדוק, את חוף יולנדה המרוחק ביותר בשמורה ואת חוף הכרישים הסמוך אליו. מעוז מציע את מפרץ מרסה-בריכה, שממוקם צפונית-מערבית לראס מוחמד ומעליו מתרוממת דיונה מרשימה.
אם אתם רוצים להשקיע, "אי החול" הוא מדף יבשתי רחב שמאפיין את מפרץ סואץ. מגיעים אליו בהפלגות יומיות היוצאות משארם או ממפרץ נעמה. כשמגיעים אפשר לרדת מהספינה בשחייה ולהגיע לאי חולי קטן בלב ים, עם מים רדודים כל כך שאפשר לצעוד בהם. באזור יש גם אתרי שנירקול וצלילה לא עמוקים; ככלל, מפרץ סואץ רדוד מאוד לעומת מפרץ אילת העמוק והצלול. ואם כבר מדברים:
איפה לצלול
ההוד וההדר של שארם א-שייח' טמונים בין היתר במעמקי הים. צוללנים מגיעים מרחבי העולם לחזות במראות מרשימים ובהם שוניות האלמוגים, מגוון ביולוגי משגע, ואפילו ספינות טרופות שמוסיפות לחוויה גם מסתורין.
גם כאן מככב ראס מוחמד, ובו אתר צלילה שניתן להגיע אליו ישירות מהחוף. לאמיצים ניתן למצוא בו את "מצפה הכרישים". אתר נוסף שעליו ממליץ מעוז הוא מיצרי טיראן; ניתן להגיע אליו בהפלגה בלבד, והישראלים לא ממש זכו להכיר אותו לדברי מעוז. במיצרים יש שני ספוטים שאסור לפספס: ריף ג'קסון המתאים לצוללנים מנוסים בשל תנועת הזרמים, וריף גורדון שנחשב נוח יותר. עוד נקודות מומלצות הן מרסה ע'זלני, לשם יש גישה מהחוף, ראס זעתיר - גישה מהים בלבד - וה"טמפל" השוכן בלב מפרץ ראס אום סיד, אליו יש גישה גם מהחוף וגם בסירה דרך הים. באשר לספינות, מעוז ממליץ על צלילה אל ספינת מלחמה בריטית בשם "טיסלגרום" שהוטבעה אי שם במלחמת העולם השנייה על ידי מטוס גרמני.
גם בגזרת השנורקלינג ההיצע רחב, ובחופים רבים תוכלו לראות דגיגונים. מוזמנים לנסות בשמורת ראס מוחמד, בראס אום סיד ואפילו בריף גורדון ובטמפל.
איפה לטייל
בשארם ובסביבתה תמצאו שמורות טבע שמציעות אטרקציות וחוויות לינה יוצאות דופן ושוות בדיקה למי שמשתעמם מהמלון, החוף או השנירקול.
בשמורת הטבע "נאבק", השוכנת צפונית לראס נצרני ולשארם א-שייח', יש כאן תופעה בוטנית ייחודית: נוכחותם של מנגרובים, עצים שלרוב צומחים באזורי אקלים טרופי. בסיני נמצא המין היחיד בעולם שהסתגל למים מלוחים. בתחום השמורה חיים בכפרי דייגים בני שבט מזיינה, וחלקם מציעים אירוח אותנטי. הכניסה לשמורה בתשלום וחוצה שתי נקודות ביקורת מצריות, לכן חשוב להצטייד בדרכון לצורך זיהוי. מעוז ממליץ על ביקור ב"שורת אל ע'רקנה", שם יש לגונה ואתר לינה הכולל צימרים, מסעדה ואטרקציות כמו סירות פדלים וטיולי גמלים. אתר לינה נוסף מומלץ הוא "נחלת אל תל" (תל התמרים).
וכעת נמליץ שוב על השמורה ראס מוחמד (אבי מקבילי, אגב, ממליץ לשכור מדריך על מנת לשמוע את הסיפורים השונים של כל חוף וחוף). אפשר ללון בשטח השמורה הצפוני בלבד, ולא באזור הדרומי של הצלילות, באחד משלושה קאמפים (Sina Camp, Mag Camp, ו-Bedawi Eco Camping) שמציעים חאן או אוהלים סטייל גלמפינג. מקבילי מספר שהאוכל בבתי המלון ידוע לשמצה, למעט ברשתות היוקרתיות, והאוכל הכי טעים למעשה נמצא בקאמפים הללו. אגב, אם תביאו שק שינה ואוהל מהבית תוכלו ללון בתחומי החניון ללא תשלום.
שארם המצרית מתפרשת על שני מפלסים, עליון ותחתון. שארם עילית (לשעבר אופירה) היא שכונת ה"דאבה", שפירושה רמה. היא שוכנת על פלטת שוניות מאובנות ענקיות בנות כ-300 אלף שנה. בדרום השכונה נבנתה טיילת עם תצפיות המתחברת לראס אום סיד ובחלקה המזרחי הוקם פארק המים הגדול ביותר לצד מרכזי קניות וספורט. בצפון הדאבה חיים העובדים; מעוז מתאר שיכונים, מסגדים, כנסיות קופטיות ומסעדות אותנטיות. לדברי מקבילי, אוכל הרחוב הטעים ביותר נמצא בשכונת הזו.
העיר התחתית קרובה למפרצים. יש בה מעגן יאכטות עצום שממנו הן יוצאות ללב ים, וכן מסעדות, חופי רחצה וספורט ימי. הצד המזרחי של העיר התחתית מכונה "העיר העתיקה"; היא לא דומה לערים עתיקות המוכרות מאירופה וגם אינה עתיקה במיוחד, אבל זה אזור שמשמר ניחוח אותנטי להפליא. מקבילי מספר שפועל בה בזאר ענק ומרשים ברמה גבוהה ומחירים טובים, לצד שפע מסעדות דגים ומוזיאונים. גנון מוסיף להמלצה ביקור במסגד החדש "הסחבה", שנבנה בשנת 2011 ונחשב ליפה ביותר במצרים.
שארם היא נקודת יציאה לטיולי מדבר מגוונים, בגמלים על החוף או בג'יפים אל המדבר וההרים, אבל אבי מקבילי מבקש מכם להגיע רק בעקבות המלצות מדויקות - כי יש לא מעט מלכודות תיירים. אורחות הגמלים מהדסות לרוב לצד החופים הארוכים והיפים, טיולי הג'יפים מעמיקים אל המרחבים הטבעיים של האזור לעולמות מקבילים הרפתקנים.
שעות הערב והלילה תוססות בשארם וסצנת הבילויים סוערת. כמעט לכל פעילות שמתרחשת בשעות היום יש גרסה מקבילה לערב, רכה או סוערת, תלוי באופייה. בהרים של שארם, אל תוך המדבר, יש אטרקציה של ספארי לילה המוכר גם כספארי "בדאווין" (של הבדואים). היא מרוחקת כעשרה ק"מ מהעיר, באזור בשליטת הבדואים. כדי להזמין סיור צריך לפנות לקבלה של המלון, או לסוכן/ מדריך מקומי.
איפה לאכול ולשתות
הלב הקולינרי של שארם הוא מפרץ נעמה, שהטיילת שלו מנוקדת במוקדי בילוי וחיי לילה, מסעדות וברים. אבל זה לתיירים, ומקבילי מוסיף כמה המלצות משלו. למסעדת אבו עלי יש שני סניפים, הראשון צמוד לעיר העתיקה ומציע אוכל ערבי מהיר (פלאפל, סלט טחינה, בשרים על האש ועוד) במחירים נוחים, והשני במרכז מסחרי בשארם עילית, לשם ישראלים כלל לא מגיעים. "אבו אמין" למשל היא מסעדת דגים בעיר העתיקה, על הכביש הראשי; כל אחד מכיר והדגים טריים יום יום. ההמלצה של מקבילי היא לעשות תיאום ציפיות כמעט בכל מקום בסיני, בעיקר במסעדות, כדי לוודא מה מקבלים וכמה משלמים. "שיטת מצליח עובדת", הוא מסביר, "אז כדי למנוע עוגמת נפש סוגרים מראש ואין הפתעות".
לא כדאי לפספס את בית הקפה "פארשה". מדובר בלאונג' ידוע שמפורסם בין היתר בזכות מיקומו הנדיר. הוא שוכן בתוך מבנה מדורג הבנוי על צלע הר ופונה אל הים כך שנשקף ממנו נוף מעלף. המקום שומר על מסורתיות ומגיש קפה אותנטי, אלכוהול, גלידות ונשנושים. מקבילי מתאר זולות ישיבה פזורות, הכל מאוד צבעוני, עששיות בערב ושפע של אוספים הפזורים בכל עבר, דברים עתיקים שמקעקעים את תחושת סיני. קצת באמצע שומקום אבל חוויה שונה ואחרת.
מה עוד כדאי לדעת
- ויזה. חשוב לזכור: תוקף הוויזה הוא עד שבועיים.
- וגאס. אם תגיעו לשארם הקלאסית ולמלונות הגדולים, דעו שתרגישו קצת כמו בווגאס - ולא לחינם, כי כנראה שהיא הייתה מודל לחיקוי מעצם החיקוי. דרך אגב, יש הטוענים שדובאי קיבלה השראה משארם, אז השרשרת נמשכת.
- גאווה. אזור המלונות המתויר כולל דולפינריום, אזור שופינג יוקרתי (הסוהו), מופע מזרקות לצלילי מוזיקה ערבית ושוק חיקויים ענק. יניב אלישע מחדד שהאווירה הפתוחה שוברת מיתוסים על המצרים וכי יש בהם פתיחות, קבלה והכלה משום שהם משלימים עם הסצנה הגאה - וזה כשלעצמו מעיד ששארם היא אמנם עיר במדינה ערבית, אבל עם תרבות מערבית. שילה מסכם ואומר: "סיני זה לא רק חופים. יש הרבה אפשרויות לטיולים במדבר ובהרים, ופסח זו תקופה נהדרת עם מזג אוויר מצוין".
רגע לפני שאתם מתחילים לארוז - נכון להיום, מרבית היעדים בעולם פתוחים לתיירים ללא הגבלות כלל. יחד עם זאת, ישנן מדינות שעדיין דורשות מילוי טפסים או מאפשרות רק למחוסנים להיכנס, לכן מומלץ לבדוק זאת לפני הזמנת הכרטיס ולפני תאריך הטיסה.