במשך השנים השתרש המיתוס ששתיית מיץ עגבניות בטיסה, יכולה לסייע לא רק בטעם, אלא גם בפן הבריאותי. הירקות מכילים חומרים ביו-אקטיביים שונים (למשל ויטמינים ופיטוכימיקלים), שחלקם אמורים להגן מפני מחלות, וקיימת הסברה ששלוש עד ארבע עגבניות ביום יכולות למנוע קרישי דם. ומכיוון שטיסות קשורות לעתים קרובות לסיכון לפתח קרישי דם – בשל זרימת הדם המופחתת הנגרמת מישיבה ממושכת – הזמנת מיץ עגבניות נראית הגיונית לאנשים רבים.
אבל לפי התזונאי הגרמני אווה (Uwe) קנופ, התרומה של מיץ העגבניות למניעת התופעה היא קטנה, ויש פתרון אחר שיכול לסייע הרבה היותר – מים עם לימון. "כל מי שנמצא בסיכון לפתח קריש דם עקב מחלות קודמות צריך ללבוש גרבי דחיסה למניעה. בנוסף, הנוסע יכול להזמין מיץ עגבניות – במיוחד אם הוא אוהב את הטעם, כמובן. עם זאת, בכל הנוגע להשפעה על זרימת הדם, מי לימון מסייעים הרבה יותר", אומר קנופ.
>> דייל חושף: זה הזמן המומלץ לבקש שידרוג למחלקה ראשונה בטיסה
את תופעת קרישי הדם בטיסה נהוג לכנות "תסמונת מחלקת התיירים", ועל פי מחקר שהתבצע באוניברסיטת Tokai Gakuen בעיר נגויה שביפן, לימונים עשויים לעזור למנוע מנוסעים במטוס לפתח קרישי דם בוורידים עמוקים בטיסות ארוכות.
בניסוי קטן שערכה המעבדה ב-13 אנשים, הציע כי שני חומרים שנמצאים בלימונים – חומצת לימון ופוליפנול לימון – עשויים לרסן את קרישת הדם ולעזור לדם לעבור בצורה חלקה בוורידים, אמרה ראש הקבוצה, סוקי נישיבורי, פרופסור בחטיבת המכללות הצעירות באוניברסיטה.
היווצרות פוטנציאלית קטלנית של קרישי דם בוורידים עמוקים מתרחשת אצל אנשים שיושבים במשך זמן ארוך בחללים צרים, כמו מושבים במחלקת תיירים במטוס. החוקרים גילו שדם נע בוורידים בממוצע ב-19 אחוז מהר יותר לאחר צריכת המשקה, ולכן נישיבורי ממליצה לטסים לשתות משקאות לימון, במקום מים, אחת לחמש שעות.