איך אומרים הפולנים? ברוכים הבאים לוורשה, מקווים שלא תסבלו פה יותר מדי. ורשה בירת פולין, העיר השמינית בגודלה באיחוד האירופי וגם מעוז הפולניות הגדול ביותר בעולם, ממוקמת על גדות נהר הוויסלה וחיים בה כ-2 מיליון תושבים. ורשה מכונה גם "עיר הפיניקס", משום שהיא נהרסה ונבנתה מחדש כל כך הרבה פעמים לאורך ההיסטוריה כמו עוף החול שקם לתחייה שוב ושוב. זו גם הסיבה שהיא נחשבת העיר הכי מודרנית ומתקדמת בפולין, והמרכז התרבותי, הארכיטקטוני והטכנולוגי הכי מעניין שלה.
מה אכלנו בוורשה?
תפריט טעימות במסעדת Senses
מסעדת השף (אנדראה קמסטרה האיטלקי) המדוברת ממוקמת במרכז העסקי של ורשה, בצומת סמלי של ישן וחדש מבחינה ארכיטקטונית ואורבנית. התפאורה, כפי שניתן לנחש, הולמת את התפריט שחותר למפגש מרגש בין אוכל פולני מסורתי לבין קולינריה עולמית מגוונת ומתקדמת.
תפריט הטעימות הפופולרי כולל גרסאות של 3, 7 או 12 מנות, ובין ההמלצות החמות תמצאו את שתי מנות הקורמה - סוג של תבשיל קארי עדין, שטעמו מתבסס על הרבה בצל מטוגן ותערובת תבלינים, ומגיע כאן בגרסה המעודנת עם בשר טלה, אנשובי וזרעי חמניות, או החושנית יותר עם נתח של בשר ברווז חרוך, פירה וצ'יפס מארטישוק ירושלמי, בצלצלי שאלוט וגרנולה - לצד לחם בריוש מאודה ממולא בבשר ברווז שמומלץ לאכול עם הידיים. הקינוח הוורדרד שיעשה טוב גם לחך שלכם וגם לעמוד האינסטגרם שלכם הוא זה שמבוסס על צמח הרברבר (רוברב) כשהוא מלווה ביוגורט, דבש ואננס.
כתובת: Bielanska 12, Warszawa
קוויאר יהודי ובלינצ'ס ב-Charlotte \ Charlotte Menora
כמובן שלעם היהודי יש דריסת רגל מכובדת בפולין, ואין זה פלא שכאשר אנשיה מנסים להתחבר לשורשים הקולינריים שלהם הם מוצאים שם בלינצ'ס וכבד קצוץ. מייסדי בית הקפה הזה (שבכלל נושא השפעה צרפתית מובהקת) הבינו זאת היטב, והסניף השני שלו כבר נושא גם את השם "מנורה", לאחר שנפתח בפברואר האחרון בתוך מבנה של שלוחת מוזיאון יהדות פולין ובסמוך לבית כנסת היחיד ששרד את הפצצות מלחמת העולם השנייה - Nożyk Synagogue. את שטף האמוציות שעשוי להעלות בכם הלוקיישן מומלץ לתעל לפחמימות משובחות במיוחד ולהתענג על הלחם המעולה והטרי שהמקום מתגאה בו, ספציפית על מנת קוויאר יהודי: סנדוויץ' של חלה קלויה בגריל עם כבד אווז קצוץ, חלמון ביצה ובצל קצוץ, מגיעה בליווי של סלק בשמנת. ואם אנחנו כבר בשוונג שורשים, גם אם אתם מרוקאים אסליים במקור, לא כדאי לפספס את מנת הבלינצ'ס במי ורדים שמגיע חם וממולא גבינה לבנה מתוקה.
כתובת: Warszawa, pl. Grzybowski
מדליוני בשר צבי ושניצל ב-Warszawa Wchodnia
מסעדת השף הזאת ממוקמת במזרח העיר, במעין אזור תעשייה שעד לאחרונה נחשב עני ולא אטרקטיבי במיוחד. אלא שוורשה, כידוע, ממצבת את עצמה לאחרונה כמעוז היפסטרים שכמעט ומשאיר אבק לברלין, ועם היפסטרים כמו עם היפסטרים – עכשיו מדובר בסביבת אנדרגראונד אלטרנטיבית סופר קולית, שמהווה בית לאמנים, מעצבים ומסעדות עם המון תיוגים באינסטגרם. כזאת היא Warszawa Wchodnia , שפתוחה 24 שעות ביממה ומציעה תפריט המערב בין האוכל הפולני המסורתי לזה הצרפתי הקלאסי. אבל בוורשה נהג כוורשאי, וכאן מומלץ להתפנק על שתי מנות פולניות למהדרין: מדליוני צבי, מנת בשר ציד שמהווה אלמנט משמעותי במטבח הפולני, ו/או שניצל עוף טיפוסי, פריך ושמנמן שמגיע כאן עם ביצת עין מעליו.
כתובת: Warszawa, Mińska 25
נשנוש ורשאי ושוט וודקה ב-Meta Foksal
המנהג שהפך אפנתי ופופולרי במיוחד בחיי הלילה של העיר לפני כ-10 שנים, הוא למעשה שחזור של מסורת עתיקה ואותנטית שרווחה בפולין עוד לפני המלחמה. הרעיון פשוט: לפני, אחרי או במהלך הבילוי במועדון, עוצרים בפאב קטן לשוט של וודקה מלווה בנשנוש ביתי פשוט, כמו הרינג בשמן, תפוח אדמה וקוטג', נקניק לבן, בשר חזיר עם כרוב כבוש ועוד. כל התענוג הזה עולה בערך 5-10 שקלים. גם בלי לחוות את העניין ממקור ראשון אפשר להבין מדוע הפך לנוהל חובה אצל הבליינים הוורשאים, במיוחד כשמדובר במקום כמו ה- Meta, הממוקם ברחוב Foskal היפהפה ומעוצב כדיינר ישן וטוב.
כתובת: Warszawa, Foskal 21
זפייקאנקה ב-Zapiexy
הזפייקאנקה (זפייקאנקי ברבים) הוא אוכל רחוב פופולרי מאד בפולין מאז שנות ה-70 המוקדמות, בתקופת השלטון הקומוניסטי שהביא עוני גדול על העיר. בהתאם לכך, מדובר במנה זולה ופשוטה – שזוכה לעדנה מחודשת ומתויגת כיום בזכות מקומות כמו Zapiexy. למעשה מדובר במעין הכלאה בין טוסט גבינה צהובה לפיצה, שעשוי מפרוסת בגט פתוחה. התוספות הבסיסיות הן לרוב פטריות וגבינה מוקרמת, אבל המנה מגיעה בווריאציות שונות ומגוונות, בכל מיני צבעים וגדלים, עם ירקות, גבינות שונות ואפילו בשר. Zapiexy הוא יותר מזנון ממסעדה, מוגשים בו רק זפייקאנקי בשלל גרסאות והם נחשבים לטובים ביותר בוורשה.
כתובת: Warszawa, Widok 19
עוגת Bella Beza בשוק ארוחות הבוקר של Targ Sniadaniowy
שוק ארוחות הבוקר של חברת הקייטרינג הגדולה הפך לאחרונה לאטרקציה שאלפי וורשאים לא מעזים לפספס, וגם לכם לא כדאי. הקונספט האירופי של ארוחות בוקר לא ממש מוכר לפולנים שנוהגים לדלג עליה, אבל תרבות הבראנץ' הגיעה גם לכאן ובגרסה מיוחדת למדי: בכל סוף שבוע מתאבזר שוק האוכל במגוון דוכנים צבעוניים של אוכל מוכן – מפולני מסורתי ועד אסייתי, ברזילאי ואפילו ישראלי - ושלל מבקרים ומשפחות קונים כאוות נפשם, פורשים שמיכה על הדשא בפארק ועורכים פיקניק. בכל יום מימי סוף השבוע מתקיים הפסטיבל הזה במחוז אחר, וכך נוצר גם מפגש קהילתי שמפגיש את התושבים למעין ארוחת בוקר משותפת. חברת הקייטרינג מספקת גם אטרקציות נלוות כמו סדנאות בישול וקרמיקה, יוגה על הדשא ופעילויות לילדים. את הארוחה המגוונת מומלץ לקנח בBella Beza, שם כולל לעוגות מרנג יפות שקונים בשוק. הן פריכות, טעימות, צבעוניות ופוטוגניות למדי, במיוחד על רקע האירוע המיוחד הזה.
פירוגי ב-Bar Prasowy
רק אחרי שהבנתם שהאוכל בוורשה הוא כל כך הרבה יותר מזה, אפשר להגיע למה שנחשב למאכל הלאומי, הפירוגי. כיסוני הבצק הממולאים תפוחי אדמה, גבינה לבנה ובצל, בקר, בייקון, תרד, כרוב ופטריות או בגרסה המתוקה – סוכר וחמאה, הם גולת הכותרת של המטבח הפולני, ואל תחזרו מוורשה בלי לאכול כמה כאלה לפחות. את כל הסוגים (ובעיקר הצמחוניים ביניהם) תמצאו ב- Bar Prasowy, שנוסד ב-1954 וכיום נחשב למוסד טרנדי ופופולרי במיוחד שמספק ארוחות צהריים מעולות וזולות לסטודנטים רעבים. הפירוגי, ושאר האוכל המסורתי, מוכן בעבודת יד ומוגש על ידי צוות העובדים שמורכב מנשים מבוגרות וסטודנטים צעירים.
כתובת: Marszałkowska 10/16, Warszawa
ומה עוד צריך לדעת על ורשה?
מתי כדאי להגיע?
ורשה היא עיר אירופית, משמע החורף שבה הוא אשכרה חורף עם מעלות שיכולות להגיע במקרה הטוב ל-0 ובמקרה הרע למינוסים כואבים. מצד שני, בקיץ די חם שם והפולנים לא ממש בקיאים בהרגלי מיזוג אוויר. כך שהתקופה הטובה ביותר להגיע לביקור בעיר היא דווקא באביב, בחודשי אפריל-יוני, אחרי הכפור ולפני החום. בכל מקרה שווה להצטייד גם בלבוש ארוך כי הגשם יכול להפתיע.
בנוגע למטבע – בפולין קונים ומשלמים לא ביורו אלא בזלוטי, והחדשות הטובות הן שהוא שווה ערך לשקל פחות או יותר ולא תצטרכו להסתבך עם חישובים מיותרים של כמה עולה מה. החדשות הרעות הן שקצת קשה להמיר שקל לזלוטי בארץ, ולכן עדיף לקחת יורו ולהמיר אותו כבר בצ'יינג'ים ברחבי ורשה. אפשר כמובן לשלם באשראי בינלאומי, אבל צריך לוודא מראש שמסעדות ועסקים קטנים או בינוניים מקבלים אותו, כי לפעמים זה לא כזה ברור.
כמו כן, כדאי לדעת שבתור ישראלים אתם זכאים להחזר מס של 13 אחוז על כל קנייה מעל 300 זלוטי בחנות אחת – חפשו את סימן החזר המס בכניסה לחנות, מלאו את הטפסים בזמן הקנייה והגישו אותם בשדה התעופה.
טיפים – לא כדאי להתפרע עם הטיפים בוורשה כי מדובר בעיקר במנהג של תיירים. נהוג להשאיר כ-10 אחוז במסעדות, ולצ'פר בעלי מקצוע כמו סבלים או נהגי מוניות בכמה זלוטי, אבל זה לא בגדר ייהרג ובלי יעבור.
מה כדאי לעשות?
קודם כל, בשנת 1980 הכריז אונסק"ו על המרכז ההיסטורי בעיר העתיקה כאתר מורשת עולמית, אז כדאי להסתובב קצת שם. זהו הקומפלקס האורבני היחיד אשר שוחזר כמעט בשלמותו אחרי ההרס המוחלט בזמן מלחמת העולם השנייה. השחזור הזהיר נעשה בצורה טובה כל כך עד כי הקהילה הבינלאומית הביעה את הערכתה הרבה בהכנסת מרכז העיר ההיסטורי של ורשה לרשימת אתרי המורשת הייחודיים בעולם.הרחובות המקסימים בעיר העתיקה מובילים אל כיכר השוק, בה אמנים מציגים את עבודותיהם והמבקרים יכולים ליהנות מארוחה במסעדה או בגינת אחד מבתי הקפה הרבים או לעשות טיול עם כרכרת סוסים. בקומה הראשונה ברבים מהבניינים ממוקמות מסעדות, גלריות אמנות, חנויות עתיקות וחנויות מזכרות. כמוכן, כדאי לבקר בכנסיות המעוטרות של העיר העתיקה ובמוזיאונים השוכנים בה.
הטירה המלכותית היא אוצר אמיתי של זיכרון לאומי, הפנים שלה מעוצב להפליא וכולל עבודות אמנות של אמנים מפורסמים, מפולין ומאירופה בכלל. בשל המראה האייקוני וההיסטוריה הארוכה שלה, היא נחשבת לאחד מציוני הדרך הבולטים ביותר של ורשה .רחוב קְרָקֹבְסְקְיֶהפְּשֶדְמְיֶשְצְ'יֶה, הנמצא בקרבת מקום, הינו מקום מפגש ואזור טיולים מועדף עבור תושבי ורשה ותיירים.
פארק לז'יינקיקרולבסקה (המרחצאות המלכותיים) הוא אחד מהמקומות היפים ביותר בוורשה ואחד מהפארקים האדריכליים היפים ביותר באירופה, אשר צורתו ניתנה לו על ידי המלך סטניסלב אוגוסט פוניאטובסקי בהופכו למשכן הקיץ שלו. הפארק מכיל מבנים שונים – גשרים, ביתנים ופסלים, ומשמש כיום כמוזיאון, כמקום לטיולים, אירועי תרבות ובידור. אינספור קבוצות תיירים משתתפים בקונצרטי פסנתר, אשר כבר יותר מחצי מאה, מתקיימים בעונת הקיץ למרגלות פסלו של פרדריק שופן. הארמון שעל המים, יצירת מופת אדריכלית פולנית מהתקופה הקלאסית, נחשב לאחד מהוילות היפות ביותר של המאה ה-18. הארמון הצליח לשמור על אמצעי האקספוזיציה של המאה ה-18. במהלך חלוקותיה של פולין נהפך לרכושם של הצארים הרוסיים. ב-1944 נשרף על ידי הנאצים. חלק מהאוספים שרדו ובמהלך שיקום הארמון ב-1960, שבו אל תוכו היפהפה של הארמון, שבו נפתח אגף של המוזיאון הלאומי.
ואפרופו שופן, סורו למוזיאון שופן – עיצוב מודרני ומולטימדיה בחיבור עם המזכרות המקוריות שנותרו לאחר המלחין הגדול מבטיחים שהמבקרים במוזיאון ירגישו כאורחיו של המלחין המפורסם פרדריק שופן עצמו. המוזיאון מתגאה בכחמשת אלפי מזכרות, אוטוגרפים של ההדפסים הראשיים של עבודות שופן, תכתובתו, מזכרותיו, מסמכיו, מהדורת יצירותיו וכן תמונות, גרפיקה ופסלים. התערוכות עשויות כך שכל אחד המגיע "כאורח אל השופנים" יכיר את חיי המשפחה והמקום בו עבד המלחין.
המוזיאון לתולדות יהודי פולין הוקם במיקום סמלי בלב ורשה: שכונת מוראנוב, שבשנים שלפני מלחמת העולם השנייה הפכה על ידי הגרמנים לגטו. המוזיאון משלים את ההיסטוריה של אותו מקום: אנדרטת גיבורי הגטו מנציחה את אובדן יהודי פולין והמוזיאון מזכיר כיצד חיו, לכן הוא גם נקרא "מוזיאון החיים". תצוגת הקבע האינטראקטיבית מהווה את לב המוזיאון ומציגה את ההיסטוריה בת אלף השנים של יהודי פולין, מימי הביניים ועד היום. התצוגה מספרת על תרבותם ומורשתם, שמהם נהנו פולין והעולם כולו.תצוגת הקבע מובילה את מבקריה דרך אלף שנות תולדות יהודי פולין – מימי הביניים ועד לימינו אנו. המבקרים לומדים את התשובות לשאלות: כיצד היהודים הופיעו בפולין? באיזו צורה פולין הפכה למרכז הגולה היהודית ובית לקהילה היהודית גדולה ביותר בעולם? כיצד הפסיקה להיות כזאת וכיצד שבים החיים היהודים לפולין?
גם למשפחות יש מה לעשות בוורשה, בין אם מדובר בגן החיות של העיר, הפלנטריום או המצפה השקוף בקומה ה-30 של מוזיאון המדע והתרבות. כדאי לשים לב במיוחד למרכז המדע של קופרניקוס – מוזיאון מדע אינטראקטיבי על גדת נהר הוויסלה הקרוי על שמו של האסטרונום הידוע, ומציג על פני שתי קומות ענקיות מבחר של פעילויות, שכלולים מדעיים ותופעות פיזיקליות מעניינות כמו יצירת בועות סבון ענקיות,תוף הפולט משב רוח, סימולטור טורנדו ועוד. כדאי להגיע למקום בשעות אחר הצהריים.