לא מומלץ בימים אלה להיות מלונאי או בעל עסק תיירותי בטורקיה, שכן תעשיית התיירות הטורקית ספגה מכה קשה מכיוון התיירות הרוסית. נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, לא העריך נכונה את מידת הנחישות של נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, להעניש אותו בשל הפלת המטוס הרוסי בנובמבר שעבר וגם לא את לפיתת הברזל שלו בנתיניו, שנאסר עליהם להמשיך ולנפוש בטורקיה.
עכשיו יוצא ארדואן גם נגד גרמניה, מדינת המקור הגדולה השנייה בתיירות לטורקיה, בגלל שהכירה בטבח הארמנים על ידי הטורקים. זהו מהלך שבוודאי לא ישפיע לטובה על רצונם של הגרמנים ללגום את הבירה שלהם באנטליה.
כך שהפשרת יחסים קרובה (שוב) בין טורקיה לישראל, עשויה להיות קרש ההצלה של התיירות הטורקית, שאפשר שאיחרה את המועד להשלים עם הרוסים. זאת לאחר שמשרד התיירות היווני וסוכנות התיירות הפדרלית של רוסיה (Rostourism) חתמו לאחרונה על הסכם לעידוד תיירות הדדית, ולפישוט הליכים פורמליים הקשורים לתיירות בין מפעילי הנסיעות הרוסים והיווניים. ההסכם כולל שורה של פעולות משותפות לקידום חילופי תיירות במהלך השנתיים הקרובות.
מנכ"ל סוכנות התיירות הרוסית, אולג ספונוב, אמר כי "יוון מציעה לאזרחים שלנו חופשה באיכות גבוהה, בטוחה ובמחיר סביר" והוסיף שיוון עשויה להיות היעד מספר אחת בחו"ל לתייר הרוסי השנה. גם רוסיה מעוניינת לקבל יותר תיירים מיוון.
צפי לשלושה מיליון תיירים רוסים ליוון
ספונוב חזה כי מספר התיירים הרוסים ליוון עשוי להגיע עוד השנה לכמיליון איש ואילו במהלך שיחות של פוטין עם ראש ממשלת יוון אלקסיס ציפראס באחרונה, אמר פוטין כי יוון יכולה לצפות לעד שלושה מיליון תיירים רוסים השנה, אם תיפתר בעיית העיכובים בהנפקת ויזה. בחודש שעבר נדהמה הקונסליה היוונית במוסקבה ממספר הבקשות לוויזה שהגישו רוסים שביקשו לנסוע ליוון.
ולא שיוון סובלת מהיעדר תיירים: את שנת 2015 הם סיכמו עם 26 מיליון תיירים והכנסה של 14 מיליארד יורו, והשנה הם צופים לעבור גם את השיא הזה.
התיירות הרוסית ליוון כבר הגיעה ל-1.2 מיליון מבקרים בשנת 2013, ומאז ירדה בכ-45% בגלל המצב הכלכלי ברוסיה שנגרם בשל נפילת הרובל. לפי ארגון מארגני התיירות הרוסי, כ-10,000 רוסים ביקרו ביוון בחודש מרץ, עלייה של יותר מ-523% לעומת מרץ אשתקד. מחודש אפריל מציעה יוון לתיירים ממדינות נבחרות הנחה של 20% בחנויותיה.
עם זאת, החל ב-1 ביוני עלה המע"מ ביוון מ-23% ל-24%, כפי שהוסכם בין הממשלה לבין הנושים הבינלאומיים של המדינה, מה שיוביל לעליית מחירים באלפי סחורות ושירותים.
נשיא קונפדרציית התיירות של יוון התריע שהעלאת הערך המוסף פוגע בתחרותיות של יוון כיעד והביא כדוגמה את קפריסין שבה נעשים מאמצים להוריד את מס ערך מוסף מ-9% ל-8%. ביוני גם תאבד קבוצה שנייה של איים יווניים את מעמד הזכאות ליישום מופחת של המע"מ ב-30%, לאחר שסנטוריני, מיקונוס, נקסוס, פארוס, רודוס וסקיאטוס איבדו את הזכות הזו כבר באוקטובר 2015.
מספר המלונות וחדרי המלון ביוון נמצא בתנופה ורשם גידול של 52% בין השנים 1990-2015 כשמספר המלונות של ארבעה וחמישה כוכבים עומד על 41% מכלל המלונות וצפוי להגיע לכ-50% בשנת 2020.
ומה עם הכיס שלנו?
וכיצד ישפיעו כל המהלכים האלה על התיירות הישראלית לטורקיה וליוון? מעל 200 אלף ישראלים טסו ליוון בשנת 2015 ולדברי סמנכ"ל השיווק של איסתא, רונן קרסו, בשלב זה יש גידול מרשים בהתעניינות הישראלית לנסיעות ליוון. "איני יודע אם אנשים הקדימו, או שתהיה עלייה כללית". לדבריו, המחירים האמירו ב-10% לעומת מחירי השנה שעברה בשל עליית המע"מ ומס התיירות החדש.
קרסו: "לעניין טורקיה, יש ירידה קלה לעומת השנה שעברה. הסכם קרוב עשוי בהחלט לטרוף את הקלפים ולהסיט תנועה מיוון לשם, שכן המחירים באנטליה נמוכים מאד".
ואילו לדברי דנה לביא, משנה למנכ"ל קבוצת הדקה ה-90, מחירי החופשות ביוון דומים מאוד לאלה של השנה שעברה. "אני מעריכה שהמחירים אף יירדו לאור ההיצע המאוד גבוה של הסיטונאים מישראל לקיץ 2016, שנערכו לאפשרות של הטסת הביקושים בקרב הציבור הרוסי ליוון ונערכו מבעוד מועד. לגבי טורקיה, אני לא מניחה שהמגמה תשתנה בשנה זו ולכן הביקושים יהיו דומים לשנה שעברה עם עלייה קלה בקרב המגזר הערבי".
בשבוע הבא חל חג השבועות ויוון מציעה חבילות למשפחות כמו למשל, חבילה של 3 לילות במלוןVasia Beach Spa חמישה כוכבים בכרתים, על בסיס הכל כלול לזוג + 2 ילדים ב-1,876 דולר. ברודוס – 3 לילות במלון Rhodus Palace חמישה כוכבים על בסיס חצי פנסיון לזוג + 2 ב-2,348 דולר. באנטליה עולה חבילה למלון Kervansaray Lara, חמישה כוכבים על בסיס הכל כלול למשפחה בין 1,289 דולר לחדר סטנדרטי ל-1,973 דולר לחדר משפחתי.
הכתבה באדיבות אתר MoniTour