מחר יחלו באופן רשמי חגיגות סוף השנה האזרחית 2024 ופתיחת 2025. ואם גם אתם רוצים להצטרף לחגיגה העולמית יש לא מעט מקומות בארץ שיחגגו את ליל הסילבסטר עם ארוחות חגיגיות ומסיבות ובמקביל לא מעט אנשים יחגגו את הנובי גוד על פי מיטב המסורת שהחלה בברית המועצות לשעבר.

ואם גם אתם לא יודעים מה בדיוק ההבדל בין השניים, אנחנו כאן כדי לעשות סדר:

קצת רקע

מה זה סילבסטר?

את ליל הסילבסטר כולם מכירים. זה היום המציין את השנה החדשה על פי לוח השנה הגרגוריאני (שברוב העולם משתמשים בו וגם אנחנו). בנצרות, ביום זה יש את טקס המיסה השנתי. במילים אחרות – זה ראש השנה של הנוצרים.

מה זה נובי גוד?

נובי גוד ("השנה החדשה" ברוסית) הוא גם יום המציין את חגיגיות השנה האזרחית החדשה על פי לוח השנה הגרגוריאני. בשנת 1936 החליטו בברית המועצות לאפשר לאזרחים לחגוג את השנה החדשה, זאת לאחר שבמשך שנים לא ניתן היה לחגוג חגים עם סממנים נוצריים. זאת הסיבה שמדובר בחגיגות אזרחיות לגמרי, כלומר שאין בו אלמנטים דתיים כלל, רק כדי תהיה סיבה למסיבה וקירוב לארצות המערב, אחרי תקופה ארוכה של ניתוק.

מתי חוגגים?

מתי חוגגים את הסילבסטר?

ליל הסילבסטר מתחיל ביום שבין ה-31 בדצמבר ונמשך עד ה-1.1.

מתי חוגגים את הנובי גוד?

את הנובי גוד מציינים גם בלילה שבין ה-31.12 וה-1.1.

נובי גוד (צילום: סאלי פאראג, shutterstock)
גם בנובי גוד יש עץ אשוח אבל הוא נקרא יולקה | צילום: סאלי פאראג, shutterstock

25 יעדים מומלצים לשנת 2025

המקומות שאפשר לחזור בהם בזמן ולחגוג פעמיים את הסילבסטר


איך חוגגים?

איך חוגגים את הסילבסטר?

חגיגות הסילבסטר הן לרוב מחוץ לבית. יוצאים למסיבות, לשתות, למקומות הומי אדם בהם סופרים לאחור עד לתחילת השנה האזרחית החדשה.

איך חוגגים את נובי גוד?

בניגוד לסילבסטר, את הנובי גוד מציינים לרוב בחיק המשפחה. למעשה הנובי גוד נראה ממש כמו חג המולד הנוצרי. יש בו עץ אשוח - "יולקה", אותו מקשטים ושמים במרכז הבית. את הבית מקשטים באורות צבעוניים. לסנטה קלאוס בגרסת הנובי גוד קוראים "דד מרוז" ("סבא כפור") וגם הוא מחלק מתנות. בחגיגות הנובי גוד נהוג להוציא את השתייה הכי יקרה בבית ואת כלי החרסינה היוקרתיים.

מי חוגג?

מי חוגג את הסילבסר?

את הסילבסטר חוגגים בעיקר במדינות מרכז אירופה הנוצריות, אך עם השנים הפכו החגיגות לכלל עולמיות ואפילו במקומות כמו דובאי החלו לציין את חגיגות השנה החדשה במופעי זיקוקים ומסיבות, בעיקר כדי לפנות לתיירים הרבים שמגיעים אליה.

מי חוגג את נובי גוד?

יוצאי מדינות חבר העמים: רוסיה, מולדובה, בלארוס, ארמניה ועוד. בגלל שבארץ יש עולים ממדינות אלה, בלא מעט בתים בישראל חוגגים את נובי גוד.

עוד שאלות חשובות

מי היה סילבסטר?

בנצרות, כל יום בלוח השנה מוקדש לקדוש אחר. יום הסילבסטר, מוקדש לאפיפיור סילבסטר הראשון, שנפטר ב-31 בדצמבר בשנת 331. בתקופתו של האפיפיור סילבסטר היה ניסיון להמיר יהודים לנצרות וזה לווה בלא מעט עינויים. לכן, החגיגות הנוצריות, לצד זה שמדובר ביום על שם אפיפיור שהמיר יהודים מדתם, גוררים בכל שנה כעס רב על אלה שבוחרים לחגוג אותו.

מנגד, הנובי גוד, הוא כאמור יום אזרחי לגמרי המציין את סיום השנה האזרחית, ולכן לא מעט יוצאי ברית המועצות שעלו לישראל מנסים להוביל לכך שיקבל הכרה יותר משמעותית גם בארץ.

חגיגות סילבסטר 2021 (צילום: By Simon Dux Media, ShutterStock)
את הנובי גוד מציינים לרוב בבית, את הסילבסטר בחוץ. חגיגות הסילבסטר בניו יורק | צילום: By Simon Dux Media, ShutterStock

אז מה זה בעצם חג המולד?

חג המולד (הכריסמס), הוא היום שבו מציינים את לידת ישו בנצרות וחוגגים אותו ב-25.12. חג המולד נחגג כמו הנובי גוד (או הנובי גוד נחגג כמו חג המולד). זהו יום משפחתי בו יש עץ אשוח, אורות צבעוניים, סנטה מחלק מתנות, ומניחים מתנות מתחת לעץ. בארץ אימצו בעיקר את השוקים החגיגיים שיש בחג המולד ובנוסף, ישראלים רבים טסים לאירופה כדי לחוות את אווירת החג והשוקים.