עולם גדול נמצא בחוץ ויש הרבה מה לדעת עליו. למרות שרובנו כבר טסנו למדינות ברחבי העולם, למדנו דבר או שניים על היעדים שבהם טיילנו או סתם מצאנו את עצמנו בוהים בגלובוס, עדיין יש לא מעט טעויות, חוסר ידע או פשוט עובדות נחמדות שאנחנו לא מודעים אליהן. אז הגיע הזמן שכולם יכירו את המדינה שאין לה מילים בהמנון, המגדל שממנו אפשר לראות את השקיעה פעמיים ואיפה נמצאת גבעת טאומטאפקאטאנגיהנגקואוואווטמטאפוקאיפנואקיטאנאטאהו? – כן, זה מקום אמיתי.

1. אמסטרדם היא כן בירת הולנד

אמסטרדם תעלה  (צילום: Sandra Mori, shutterstock)
אמסטרדם היא כן(!) הבירה של הולנד | צילום: Sandra Mori, shutterstock

לפני שאתם רצים לתגובות וכותבים שהאג היא הבירה ההולנדית, תדעו שדווקא אמסטרדם היא העיר הגדולה ביותר בהולנד עם כ-893,000 תושבים והיא גם הבירה הרשמית של הולנד. לא מעט אנשים בטוחים שהאג היא הבירה של הולנד, ולמרות שיש בזה היגיון רב מאחר שבה נמצא הלב האדמיניסטרטיבי ובה יושבים משרדי הממשל, היא לא עיר הבירה הרשמית.

>> טסים להולנד? היכנסו למדריך המלא

2. הולנד היא למעשה מחוז  

הולנד פרחים  (צילום: Allard One, shutterstock)
הולנד היא המחוז המרכזי בארצות השפלה | צילום: Allard One, shutterstock

אם אנחנו כבר מדברים על המדינה השטוחה, אז חשוב לדעת ששמה הוא למעשה "ארצות השפלה" (The Netherlands), והולנד הוא מחוז מרכזי. אומנם בעברית ובשפות רבות אחרות השתרש השם הולנד, גם באופן רשמי אבל מדובר בשגיאה, והמדינה אפילו מנסה לשכנע את העולם להתחיל לקרוא לה בשמה הנכון.

3. מדוע גיברלטר שייכת לבריטניה?

גיברלטר (צילום: BBA Photography, shutterstock)
אחרי כל השנים גיברלטר עדיין שייכת לבריטניה | צילום: BBA Photography, shutterstock

סלע הצוק שידוע בעולם בשם גיברלטר וגובל בדרום ספרד, הוא למעשה טריטוריה בריטית כבר מאות שנים. כוחות בריטיים והולנדים, בפיקודם של האדמירל סר ג'ורג' רוקי והנסיך ג'ורג' מהסה-דרמשטאדט, כבשו את גיברלטר ב-1704, במהלך מלחמת הירושה הספרדית ומאז ועד היום הם יושבים על מיצר גיברלטר, מהחשובים בעולם. אזרחי המקום הם אזרחים בריטים ודוברי אנגלית ברובם, ומכיוון שמדובר בחלקת אדמה בריטית לחלוטין, אין בה קונסוליה בריטית.

4. האוטונומיה היהודית ברוסיה

האוטונומיה היהודית ברוסיה (צילום: Eva Mont, shutterstock)
הפרויקט לא הצליח לשמור את היהודים. האוטונומיה היהודית ברוסיה | צילום: Eva Mont, shutterstock

בשנת 1934 כתוצאה מפרויקט לאומי של יוסף סטלין, קמה המדינה היהודית הראשונה בעולם, שמטרתה הייתה לאכלס את יהודי ברית המועצות. האזור האוטונומי היהודי שנמצא במזרח הרחוק של רוסיה,  באזור נהר האמור (Amur), טריטוריית חברובסק וסין, כשהמרכז המנהלי של האזור הוא העיר בירוביג'אן. בשיאה לאחר מלחמת העולם השנייה כרבע מאוכלוסיית האזור היו יהודים, עם בתי כנסת, שלטים בעברית וחיים יהודיים. כיום רק כאחוז מאוכלוסיית האזור הם יהודים, לאחר ההגירה ההמונית לישראל משנות ה-70 עד שנות ה-90.

5. המושב הפיני בעליות לירושלים

יד השמונה (צילום: Hagai Agmon-Snir حچاي اچمون-سنير חגי אגמון-שניר, wikipedia)
היישוב היפה נבנה על ידי פינים שעלו לארץ. יד השמונה | צילום: Hagai Agmon-Snir حچاي اچمون-سنير חגי אגמון-שניר, wikipedia

בהרי ירושלים יושב לו בנחת מושב שיתופי בשם "יד השמונה" שהוקם על ידי קהילה פינית נוצרית. היישוב שהוקם על ידי מתנדבים מפינלנד בשנת 1971 במטרה לסייע בבניית הארץ, נקרא על שם שמונה יהודים פינים שהוסגרו לנאצים במהלך מלחמת העולם השנייה. כיום חיים במושב נוצרים, יהודים ויהודים משיחיים, ויש בו גן תנכ"י עם ממצאים ארכיאולוגיים, בית הארחה, אולם כנסים ונגרייה, והרבה שקט.

6. מדוע שמות ערים בארה"ב בספרדית?

לאס וגאס שלט (צילום: Sean Pavone, shutterstock)
הספרדים היו פה באזור. לאס וגאס, ארצות הברית | צילום: Sean Pavone, shutterstock

בניגוד למה שרבים חושבים, חלק גדול מהשטח הנוכחי של ארצות הברית יושב על ידי הספרדים ולא על ידי האנגלים, ולכן לכמה מהערים החשובות ביותר בדרום ובדרום- מערב המדינה (לאס וגאס, סן פרנסיסקו, לוס אנג'לס, סן דייג ועוד) יש שמות ספרדיים עד היום. בנוסף לכך, מדינות קליפורניה, נבאדה, יוטה, ניו מקסיקו וטקסס השתייכו למקסיקו עד שנת 1848, אז נאלצה המדינה לתת חלק משטחה לארצות הברית במסגרת הסכם גואדלופה-הידאלגו.

>> טסים לארצות הברית? היכנסו למדריך המלא

7. השם המלא של לוס אנג'לס

שדרת הכוכבים הוליווד  (צילום: Fotos593, shutterstock)
השם לוס אנג'לס הוא קיצור של שם הרבה יותר ארוך. שדרת הכוכבים בהוליווד | צילום: Fotos593, shutterstock
ספרדים כמו ספרדים, אם הם כבר בוחרים שם הוא כנראה יהיה ארוך, ואפילו ארוך מאוד. פירושו של השם לוס אנג'לס הוא "המלאכים", אך זהו קיצור השם המקורי של המקום: "El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Ángeles del Río Porciúncula". משמעות השם בעברית הוא "העיירה של גבירתנו מלכת המלאכים של נהר פורסיונקולה".

8. למה אומרים איטלקי ולא איטלי?

הרובע היהודי רומא איטליה (צילום: rarrarorro, shutterstock)
פסטה איטלקית או איטלית? רומא, איטליה | צילום: rarrarorro, shutterstock

למרות שאנחנו רגילים לומר פיצה איטלקית, הצורה ההגיונית יותר להגות את המילה היא פיצה "איטלית". ה-ק' הרי לא נמצאת שם במקור כמו באמריקה, אז מאיפה היא לעזאזל הגיעה? על פי האקדמיה ללשון העברית, הצורה הזו נכנסה לעברית מהמילה הרומית italicus או מהיוונית העתיקה italikos. לסיומות הרומיות או היווניות נוספה הסיומת י' העברית, ומאחר והמילה השתרשה בספרות במשך דורות רבים, הוחלט לא לשנותה. וזאת הסיבה שאנחנו אוכלים ספגטי איטלקי ולא שותים יין איטלי.

>> טסים לאיטליה? היכנסו למדריך המלא

9. המגדל עם השקיעה הכפולה

כולם רוצים לבוא לכאן, דובאי  (צילום: Rasto SK)
כל כך גבוה שאפשר לראות ממנו את השקיעה פעמיים. הבורג' ח'ילפיה, דובאי | צילום: Rasto SK

הבורג' ח'ליפה בדובאי הוא המבנה הגבוה ביותר בעולם, ועם 800 המטרים שלו הוא כל כך גבוה שאפשר לראות ממנו לא רק שקיעה אחת אלא שתיים. אם אתם עומדים בסיסו של המגדל וצופים בשקיעה, אתם יכולים לרוץ למעלית המהירה ולהגיע לקומה האחרונה ושם תוכלו לצפות בשקיעה בפעם השנייה. מבחינה טכנית ניתן לעשות זאת במספר מגדלים ברחבי העולם, אבל רק לבורג' ח'ליפה יש מעלית מהירה מספיק כדי שתוכלו לעשות זאת בפועל.

>> טסים לאיחוד האמירויות? היכנסו למדריך המלא

10. מסע על החומה הסינית

החומה הסינית (צילום: zhu difeng, shutterstock)
ייקח לכם 18 חודשים ללכת לאורך כל החומה הסינית | צילום: zhu difeng, shutterstock

מהמבנה הגבוה ביותר, למבנה הארוך ביותר - החומה הסינית. החומה הגדולה היא הפרויקט מעשה ידי אדם הגדול בעולם, והמסלול המלא הוא למעלה מ-20,000 ק"מ, המשתרע מחוף הים המזרחי למדבר המערבי בצפון סין, מתפתל מעלה ומטה על פני הרים ורמות כמו דרקון. החומה כל כך ארוכה שייקח לכם כ-18 חודשים להשלים את כולה בהליכה, למרות שחלקים רבים ממנה לא מתוחזקים, אז עדיין אל תכינו את נעלי ההליכה.

>> טסים לסין? היכנסו למדריך המלא

11. הכי הרבה איים - לא ביוון 

שטוקהולם, שוודיה (צילום: Andrey Shcherbukhin, shutterstock)
יש פה הרבה יותר איים ממה שמישהו היה מדמיין. סטוקהולם, שוודיה | צילום: Andrey Shcherbukhin, shutterstock

שוודיה מחזיקה בשיא כמדינה עם הכי הרבה איים. למעשה, ישנם למעלה מ-270,000 איים במדינה לפי נתוני הסטטיסטיקה של שוודיה. למרות שהם יפים, רובם המוחלט הם איים שלא ניתן להתיישב בהם, ורבים מאלה מתחברים יחדיו ויוצרים ארכיפלגים.

12. המקום עם השם הכי ארוך בעולם

גבעת טאומטאפקאטאנגיהנגקואוואווטמטאפוקאיפנואקיטאנאטאהו ניו זילנד (צילום: Michal Durinik, shutterstock)
שם ארוך יחסית לגבעה אחת | צילום: Michal Durinik, shutterstock

Taumata­whakatangihanga­koauau­o­tamatea­turi­pukaka­piki­maunga­horo­nuku­pokai­whenua­ki­tana­tahu. לא, לא נרדמנו על המקלדת, זהו שמה הארוך מאוד של גבעה ירקרקה אחת בניו-זילנד. הגבעה נמצאת בחלקו הדרום-מזרחי של האי הצפוני והיא מתהדרת לא רק ביופים מרשימים, אלא גם בתואר גינס כמקום עם השם הארוך בעולם. באופן טבעי רבים מקצרים את שמה של הגבעה ל"טאומטה" (Taumata) ופירושו של השם הוא: "הפסגה בה טאמאטאה, האדם בעל הברכיים הגדולות, מטפס ההרים, הגולש, בולע האדמה אשר טייל שם, ניגן בחליל לאהובתו". עכשיו תנסו להגיד את השם בפעם אחת: טאומטאפקאטאנגיהנגקואוואווטמטאפוקאיפנואקיטאנאטאהו.

13. הדגל הנפאלי הוא היחיד מסוגו

נפאל דגל (צילום: Christophe Cappelli, shutterstock)
הדגל היחידי שאינו מרובע. נפאל | צילום: Christophe Cappelli, shutterstock

דגל של כל מדינה הוא במידה מסוימת בצורת מרובע (בין אם הוא מלבן או ריבוע) למעט יוצא מן הכלל אחד בלבד - נפאל. הוא מעוצב בצורה של שני משולשים אחד על השני, המייצגים את הרי ההימלאיה ואת שתי הדתות של ההינדואיזם והבודהיזם. השמש והירח מייצגים את התקווה שהמדינה תחיה כל עוד גרמי השמים הללו.

14. שלוש הבירות של דרום אפריקה

קייפטאון (צילום: אימג'בנק)
רק אחת משלוש הבירות. קייפטאון, דרום אפריקה | צילום: אימג'בנק

דרום אפריקה היא ייחודית למדי בהשוואה למדינות אחרות, שכן היא מתהדרת בשלוש ערי בירה במקום אחת בלבד. הסיבה לשלוש הערים היא שיש אחת לכל זרוע ממשלתית אחרת במדינה. קייפטאון היא מרכז החקיקה של המדינה וגם מקום מושבו של הפרלמנט. פרטוריה מאכלסת את הרשות המבצעת והיא מקום מושבו של הקבינט והנשיא. בלומפונטיין היא העיר של הרשות השופטת ושם יושב בית המשפט העליון לערעורים.

>> טסים לדרום אפריקה? היכנסו למדריך המלא

15. מה קרה להמנון הספרדי? 

מדריד ספרד דגלים (צילום: F. J. CARNEROS, shutterstock)
הספרדים רק מזמזמים בהמנון כי אין לו מילים | צילום: F. J. CARNEROS, shutterstock

את רוב ההמנונים הלאומיים אפשר לשיר יחד בגאווה, אבל ההמנון הספרדי הוא כל כך מיוחד שהוא יותיר אתכם ללא מילים, באמת. המנון ה"מארצ'ה ריאל" הולחן בשנת 1761 על ידי מנואל דה אספינוסה דה לוס מונטרוס, שכתב את המנגינה כצעדה צבאית עבור חיל הרגלים הספרדי. אחר כך הוא הפך להמנון של המדינה כולה ובמהלך השנים נעשו ניסיונות לחבר מילים למנגינה, אך זה מעולם לא הושלם. כעת רוב הספרדים מזמזמים או פוצחים בשירת 'נה, נה, נה' בכל פעם שהם שומעים את ההמנון הדרמטי.

>> טסים לספרד? היכנסו למדריך המלא

16. השם המבלבל של טנזניה

טנזניה (צילום: Gideon Ikigai)
תגידו את השם נכון. טנזניה | צילום: Gideon Ikigai

רוב האנשים מכירים את המדינה האפריקנית טנזניה, אך לא מעט שוגים כשהם אומרים את שמה. המדינה היפה שנמצאת במזרח אפריקה היא למעשה טנזנייה, כלומר יש להגות את ה-י' כעיצור. אז למרות שרבים הוגים את השם כמו זה של האי האוסטרלי טסמניה, השם הסוואהילי שונה ויש להגות אותו כך: TAN-zay-NEE-uh.

17. הוואי מתקרבת לאלסקה

הוואי (צילום: aines, shutterstock)
עוד רגע היא תגיע לאלסקה. הוואי | צילום: aines, shutterstock

הוואי מתקרבת 7.5 ס"מ לאלסקה מדי שנה. הוואי יושבת באמצע לוח האוקיינוס ​​השקט, שנסחף לאיטו צפון מערבה לכיוון הלוח הצפון אמריקאי, בחזרה לאלסקה. קצב ההתקדמות דומה למהירות שבה הציפורניים שלנו גדלות, אבל אם תחכו רק 60 מיליון שנה אולי תוכלו לעשות סקי מושלג בהרי אלסקה ולהשתזף בחוף הטרופי של הוואי.

18. מהי הבירה של ניו יורק?

אלבני ניו יורק (צילום: Sean Pavone, shutterstock)
קטנה אבל היא עיר הבירה של ניו יורק. אלבני | צילום: Sean Pavone, shutterstock

כולם יודעים שניו יורק הוא שם של מדינה וגם שמה של אחת הערים המפורסמות בעולם. למרות שיש לא מעט שטועים לחשוב שהעיר ניו יורק היא הבירה של ארצות הברית – היא אפילו לא הבירה של מדינת ניו יורק. למעשה זוהי העיר אלבני (Albany) שנמצאת במרחק של כשעתיים וחצי צפונית מהעיר ניו יורק שנושאת בתואר עיר הבירה של המדינה.

19. מה הקשר בין כלב לאיים הקנריים?

טנריף (צילום: Balate Dorin, Shutterstock)
האיים הקנריים קיבלו את השם מכלבים. טנריף | צילום: Balate Dorin, Shutterstock

מקור השם של הארכיפלג הספרדי אינו נוגע לציפור הקנרית. למעשה, האיים היפים קיבלו את שמם מכלבים, או אולי כלבי ים, תלוי במה אתם מאמינים. השם בא מהמילה הלטינית לכלב, קנריה, וניתן על ידי האירופים הראשונים שהגיעו לאיים. כאשר הגיעו לחוף, הם נתקלו בכלבים גדולים באי גראן קנריה והחליטו שמדובר ב"אי הכלבים". דרך אגב, ציפור הקנרית נקראת כך על שם האיים.

20. האייפל צומח בקיץ

מגדל אייפל (צילום:  photocritical, shutterstock)
בקיץ הוא גבוה יותר. מגדל האייפל, פריז | צילום: photocritical, shutterstock

מגדל אייפל הוא כנראה אחד מהמבנים המוכרים ביותר בעולם, וחוץ מהעובדה שהוא היה צריך להתמקם בכלל בברצלונה, מתברר שהוא משנה גובה בהתאם לעונה. בקיץ, המגדל המפורסם הזה יכול לגדול עד 15 ס"מ! איך זה קורה? עלייה בחום גורמת לחומר (מוצק, נוזל וגז) להתרחב. מזג האוויר החם בקיץ גורם למגדל אייפל לצבור חום, וכל הוא למעשה הוא נהיה גבוה יותר.

>> טסים לצרפת היכנסו למדריך המלא

21. אתיופיה בדיליי של שבע שנים

אדיס אבבה אתיופיה (צילום: fivepointsix, shutterstock)
כאן תחזרו שבע שנים אחורה. אדיס אבבה, אתיופיה | צילום: fivepointsix, shutterstock

בעוד חודש וקצת יחגוג העולם את השנה האזרחית החדשה, אך בעוד שהשלטים ברוב המדינות יישאו את המספר "2024", באתיופיה יחגגו את שנת 2017. בעוד שחלק ניכר מהעולם מציין את חלוף הימים לפי הלוח הגרגוריאני, לאתיופיה יש לוח שנה משלה, הידוע גם בשם לוח השנה של Ge'ez. בהתבסס על הלוח הקופטי העתיק, הלוח האתיופי נמצא שבע עד שמונה שנים מאחורי הלוח הגרגוריאני, בשל חישובים חלופיים בקביעת תאריך ההכרזה על הולדת ישו.

22. הגבול הארוך בין צרפת לברזיל

גויאנה הצרפתית (צילום: Volodymyr Nik, shutterstock)
יותר קרובה לריו דה ז'נרו מאשר לפריז. גינאה הצרפתית | צילום: Volodymyr Nik, shutterstock

לא, זה לא שאנחנו גרועים בגיאוגרפיה, אבל אולי העובדה הזו קצת מוזרה. ברזיל וצרפת חולקות גבול של 673 קילומטרים בזכות גינאה הצרפתית. במהלך הקולוניזציה של המדינה (1604-1946), צרפת יישמה את עיקרון "טרה נוליוס" - אדמה פנויה שאינה בבעלות איש - כדי להשתלט על אדמותיהם של עמים ילידים. גיאנה הצרפתית היא כבר לא מושבה רשמית מאז 1946, אך היא עדיין מנוהלת על ידי ממשלת צרפת, שמחזיקה במעל 90 אחוזים מהשטח.