כשאוסטרליה הוקמה כמושבת אסירים בריטית, איש לא האמין שתוך כ-200 שנה היא תהפוך להיות ברשימת עשרת היעדים הפופולריים ביותר בעבור מהגרים בעולם כולו. מהמקום שהתחיל כיבשת שאנשים נשלחים אליה בתור עונש, הפכה אוסטרליה למעוז הליברליות, סמל למדינה משגשגת ומתוקנת עם שיעורי פשיעה מהנמוכים בעולם ואיכות חיים שכל אם יהודייה תאחל לילדיה.

בהתאם, גם התיירות במדינה משגשגת. שטחה של אוסטרליה דומה לשטחה של אירופה, אך בהיבטי צפיפות אוכלוסין, מדובר בהבדל הניכר בסדרי גודל – בעוד שבאירופה צפיפות האוכלוסין נעה בין 16 נפש לקמ"ר (פינלנד ונורבגיה) ל-409 נפש לקמ"ר (הולנד), באוסטרליה צפיפות האוכלוסין עומדת על 2.9 נפש לקמ"ר. הצפיפות הנמוכה הזו יחד עם מודעות סביבתית גבוהה הופכת את אוסטרליה לגן עדן לטייל ההרפתקן וחובב הטבע. המטיילים במדינה מספרים על ימים על גבי ימים של נסיעה במרחבים וערבות אינסופיים בלי זכר לנוכחות אנושית עם טבע טוטאלי שלא נגמר.

חוף (צילום: Tanya Puntti, Shutterstock)
חוף אוסטרליה | צילום: Tanya Puntti, Shutterstock

המרחבים האלו, תרצו או לא תרצו, מזמנים גם לא מעט סכנות, בטח ובטח כשלעתים מה שקורה, יכול להתרחש במרחק של יומיים נסיעה מהמרפאה הכי קרובה. כדי למנוע, או להפחות להקטין, את הסיכוי שמשהו כזה יקרה לכם במהלך הטיול, הפעם אנחנו מזהירים אתם מכל הדברים שעשויים לקרות באוסטרליה. 

שריפות

המיקום של אוסטרליה על פני הגלובוס, יחד עם אופי הצמחייה בה, יוצרים מצב של שריפות יער ענקיות בכל שנה. מדובר בשריפות שמכלות שטחי ענק, גובות חיי אדם ומסבות נזק כלכלי אדיר. האוסטרלים, שיודעים היטב כמה חם יכול להיות הקיץ בשטחם, מודעים לסכנות השריפה שמאיימות עליהם כל הזמן ובכל זאת, אין להם הרבה  איך להתמודד עם האיום הזה חוץ מלהשתכלל בדרכים לכיבוי שריפות. מה גם ששינויי האקלים רק מחמירים את המצב וגלי השריפות הופכים חריפים יותר ויותר.

ובכל זאת, השריפות לא מונעות ממיליוני מבקרים להגיע ליבשת. אז איך עושים את זה זהיר? בתחזית מזג האוויר של האוסטרלים, ניתן להתעדכן גם בהתכנות לשריפה בכל איזור. לפני יציאה לטיול רגלי, בייחוד אם הוא בתוך יער, מומלץ להתעדכן בתחזית מזג האוויר וכמובן, לעדכן מישהו שאתם יוצאים לטייל, כדי שאם תפרוץ שריפה ידעו איפה לחפש אתכם.

קרינת השמש

השמש האוסטרלית החזקה לא גורמת רק לשריפות, ולמעשה, רוב הזמן הסיכון המרכזי ממנה הוא תגרום כוויות בעור. לפי המכון האוסטרלי לחקר המלנומה, אוסטרליה נהנית מהתואר המפוקפק של אחת משתי המדינות המובילות בתחלואה זו בעולם, יחד עם ניו זילנד. לדבריהם – סרטן העור הוא הסרטן הלאומי שלהם.

במהלך הביקור שלכם באוסטרליה, ממושך או קצר, חשוב להתמגן מהשמש על ידי לבישת בגדים ארוכים או לכל הפחות, מריחת קרם הגנה בתדירות גבוהה. בסוף הטיול, עם החזרה לארץ, רצוי ללכת לביקורת אצל רופא עור שיבדוק אם חזרתם עם נגע עורי כלשהו ואם צריך לטפל בהתאם.

כובע, קרם הגנה ומשקפי שמש בחוף הים  (צילום: Alexander Chaikin, Shutterstock)
זו לא המלצה, באוסטרליה חייבים להיות חכמים בשמש | צילום: Alexander Chaikin, Shutterstock

חיות טורפות

בשנת 2010 יצא לאקרנים הסרט "השונית". הסרט מגולל את סיפורם של שני בריטים ושני אוסטרלים שיוצאים להפלגה בין קווינסלנד לפיג'י. במהלך ההפלגה, הסירה שלהם פוגעת בסלע אשר פוער חור בתחתית הסירה. בניסיון לקרוא לעזרה, הם יוצאים בשחייה לכיוון אי הצבים בפיג'י הסמוכה, אלא שבמהלך השחייה הם פוגשים בסיוט הגדול ביותר שלהם – העמלץ הלבן, הדג הטורף הגדול בעולם.

שנתיים קודם לכן, יוצא לאקרנים הסרט "Rogue" ובו גיבור הסרט הוא עיתונאי ציני שמצטרף לסיור תצפית על תנינים טורפים בשמורת קקאדו באוסטרליה. הביקור בשמורה משתבש כשהם פוגשים בתנין אחד מאוד אגרסיבי ורעב שהביקור לא מוצא חן בעיניו.

הסרט הראשון מבוסס על סיפור אמיתי. השני אמנם לא מבוסס על סיפור אמיתי, אבל בינואר השנה, עשור לאחר יציאתו, גבר נטרף על ידי תנין בדיוק באותה השמורה בה הוא צולם.

זהו המקום להגיד את זה – אוסטרליה הפראית שורצת בבעלי חיים טורפים שכדאי להיזהר מהם. שמורות הטבע האוסטרליות מרושתות בשבילים מסומנים ובהרבה מהם מוצע שירות הדרכה מקצועי. כל אלו עשויים להידמות כמאמצים כבירים למסחור של הטבע, אלא שאחת הסיבות של האוסטרלים לעשות את זה היא שמירה על בטיחות המטיילים בשטחה בכדי שענף התיירות החשוב להם כל כך לא יפגע. על כן, ההמלצה היא ברורה – להישמע לאזהרות המקומיים.

בעלי חיים ארסיים

דמיינו את זה: אתם עולים על מטוס בשדה תעופה בינלאומי גדול, מתיישבים, המטוס ממריא ולפתע מגלים שנחש זוחל לכם מתחת למושב, בין הרגליים. אין פאניקה יותר גדולה מזו. באוסטרליה, זה יכול לקרות. בינואר 2013, הבחינו נוסעי טיסת קוואנטס מצפון-מזרח אוסטרליה לפפואה ניו גינאה כי על כנף המטוס זוחל לו נחש ענק. מקרה זה מתווסף לעוד מקרים בהם הנחשים התגלו (או לא התגלו) על הקבינה של המטוס.

כזו היא אוסטרליה, היא שורצת נחשים בכל מקום. יש להם אפילו תכנית טלוויזיה שבועית על מעלליהם של לוכדי נחשים וזה בנוסף לבעלי חיים ארסיים אחרים במדינה כמו עכבישים ובעלי חיים ימיים. את כל אלו תוכלו לפגוש בערים, בכפרים, בחוות ובשמורות הטבע. הם יכולים להגיע אליכם בכל שעה ביום וזה יכול להסתיים רע מאוד.

האוסטרלים ממליצים על מספר אמצעי זהירות: לצוללים מומלץ לרכוש או לשכור חליפת מגן שרק איתה מומלץ להיכנס למים וכמובן, להתייחס לשלטי האזהרה בחופים. אגב, בחלק מהחופים, האוסטרלים ארגנו בריכות בחול כך שהרוחצים יוכלו להיכנס אליהן בבטחה ולהינות ממי הים מבלי לחשוש מעקיצות מסכנות חיים.

למטיילים ביערות  מומלץ לטייל עם נעלי הליכה מגנות וכמובן – להשתמש בהיגיון בריא. במקרה של עקיצה, גם אם לא ברור מה עקץ, מומלץ לגשת לקבלת טיפול רפואי בהקדם האפשרי. בחופים ובשמורות הטבע האוסטרלים ערוכים היטב לעקיצות מהסוג הזה וסיכוי טוב שיוכלו להציל את החיים שלכם.

קנגורו בדרכים

מדובר בחיה חמודה למדי, האייקון הבלתי מעורער של יבשת אוסטרליה, שבהרבה מהישובים אפשר לראות אחד כזה מקפץ לו חופשי, כמו חתול רחוב. למען האמת הם לא מזיקים מאוד ואפילו די ידידותיים.

קנגרו (צילום: rf123, newrock555, חדשות)
חיה חמודה אבל מסוכנת | צילום: rf123, newrock555, חדשות

העניין הוא שאתם לא רוצים לפגוש אותם על הכביש. מי שטייל באוסטרליה זוכר היטב את הימים הארוכים של הנסיעה בדרכים. מדובר בימים שמאופיינים לעתים במיילים על גבי מיילים של נסיעה בקו ישר. אין ברירה – נוסעים מהר ומה לעשות, הערנות גם יכולה לדעוך. במהירויות האלו, אתם לא רוצים לפגוש קנגורו. תאמינו לנו, אתם לא רוצים. ובכל זאת, זה קורה לא מעט. למעשה, אחת מכל חמש תאונות דרכים בשטחים הפתוחים באוסטרליה מערבת בעל חיים.

נתחיל בזה שמדובר בדרך כלל בטרגדיה די כואבת ומבאסת. הרי אף אחד לא רוצה לגזול חיים של יצור חמוד כל כך. לכן, כדאי מראש לעשות תורנויות נהיגה ולוודא ערנות. מעבר לזה, הנזק לרכב וליושבים בתוכו יכול להיות חמור מאוד. זה יכול להסתיים בפגיעה במקרה הטוב, או באבדן שליטה על הרכב במקרה הפחות נעים.

ומה עושים אם זה קורה?

קודם כל, וודאו שכל מי שברכב בריא, שלם ובטוח. לאחר מכן, הורידו את האוטו לשולי הכביש במקום בטוח והפעילו וינקרים. כעת, גשו לחיה שדרסתם, הרימו אותה באמצעות מגבת או סדין והעריכו את מצבה. במידה ומדובר ביונק כיס, בדקו בכיס שלו אם יש לו צאצאים ששרדו את הפגיעה. הזעיקו סיוע רפואי לחיה ובמידה ומישהו מיושבי הרכב נפגע, כמובן שגם לו. אם בחרתם לפנות את החיה בעצמכם, הקפידו לחסום את פיה ואת הציפורניים שלה למקרה שהיא תיכנס לפאניקה ותתפרע במהלך הנסיעה. רשמו בדיוק מהיכן פיניתם אותה כדי שהווטרינר יוכל להחזיר אותה לבית הגידול הטבעי שלה וכמובן – דווחו למשטרה על התאונה. האוסטרלים אמנם אוכלים מכל בעלי החיים שגדלים בשטח המדינה (כולל נמלים, תנינים וכן, גם קנגורו), אבל הם מאוד רגישים לחיות הבר שלהם ונוהגים בחומרה במקרי התעללות או הזנחה.

שלט דרך בכביש באוסטרליה (צילום: totajla, Shutterstock)
יכולים לקפוץ לכביש כאחרון החתולים | צילום: totajla, Shutterstock

חברות הביטוח באוסטרליה ממליצות לנוהגים בכבישים מחוץ לעיר לצייד את הרכב בערכת עזרה ראשונה מורחבת בדיוק למקרים האלו. שקלו לצייד גם את הרכב שלכם למהלך הטיול.

מחלות

כבר דיברנו על יתושים במדור שלנו לא פעם. וכן, גם באוסטרליה הם נושאים מחלות. וכן, גם מהם, כדאי להיזהר.

המחלות שיתושות אוסטרליות יכולות להדביק אתכם בהם הן מחלות ויראליות שיגרמו לתסמינים האופייניים לשפעת. אגב, אחת מהן עוברת דרך עקיצות יתוש מקנגורו לבני אדם. עוד גורם שיכול להעביר וירוסים באוסטרליה הוא תאמינו או לא – עטלפים.

מתוך "מונסון" (צילום: Nick Lyon)
מקור למחלות. עטלף | צילום: Nick Lyon

הסיפור המעניין עם אוסטרליה הוא שמדובר ביבשת די מבודדת. יש בה לא מעט מחלות שהן ייחודיות לה וזה הגיוני. העניין הוא שנפוצות בה גם מחלות מעוד מקומות בעולם. מי הביא אותן? ניחשתם נכון – אתם, התיירים. רוב הטיסות לאוסטרליה ממריאות ממדינות אסיה, כר פורה למחלות המועברות על ידי יתושים. הרבה מהתיירים מגיעים לאוסטרליה כשהם נשאים של המחלות, פוגשים ביתושות המקומיות והופס - וירוס חדש היגר לארץ החלומות.

בשורה התחתונה - במקומות מוכים יתושים, מומלץ להקפיד על בגדים ארוכים והתמרחות באלתוש מקומי.

 >> לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש