חופש
חופש

עובדי קק"ל ממליצים: 20 המקומות הכי יפים בישראל שאתם חייבים להכיר

מסיור משפחתי בעמק התכלת שבצפון הארץ, דרך מסלול אופניים אתגרי לתצפית מרהיבה באיילון על הרי מודיעין ועד בית הכנסת העתיק במעון, שבדרום הארץ- חרשנו את המדינה וריכזו את המקומות הייחודיים לקרן קימת לישראל שאתם חייבים לכלול בטיול הבא שלכם. פרויקט מיוחד

אביב בצון | mako | פורסם 11/11/20 07:36 
מצפור שי
צילום: יצחק לוגסי

חניון הררי ומצפור שי

אלו שני אתרי הנצחה ליעקב הררי ושי דיין, שהוקמו לטובת מטיילים המגיעים לאזור הבשור. החניון הרחב משמש כמקום נפלא להתכנסויות ופיקניק, וממנו יוצא מסלול רגלי נהדר עם תחנות כמו בריכת ג'מילה והסכר הגדול, וגם נקודות תצפית לעבר נחל הבשור.

בני רובינוב, יערן גוש מרחבים, ממליץ: "המסלול מטפס עד מצפור שי המרהיב, שמקנה נוף פנורמי אל המרחבים של הרי חברות וגבעות שפלת יהודה. במצפור יש עץ אשל יפהפה וספסל מעוצב עם שלט תצפית המסביר את הנוף הנשקף מהמצפור."

איך מגיעים? Waze: חניון יעקב הררי. למצפור שי פונים שמאלה, כמאה מטרים לפני החניון, ומשם ממשיכים 1.1 ק"מ עד המצפור. קטע זה עשוי להיות קשה עבור רכב פרטי.

בית הכנסת במעון
צילום: יצחק לוגסי

בית הכנסת העתיק במעון – צומת מגן

שרידי בית כנסת עתיק מהתקופה הביזנטית, השוכן באתר הארכיאולוגי 'חורבת מעון', הסמוך לקיבוץ מגן. האתר מכיל שרידים ארכיאולוגיים מתקופת ההתיישבות הקדומה, באר מים, מקווה טהרה וגולת הכותרת– שרידי בית הכנסת העתיק ורצפת הפסיפס המרהיבה שלו. במתחם יש חניון ושביל הליכה מעץ מונגשים לנכים, ושילוטי הכוונה והסבר.

משה ברוכי, סייר נגב מערבי, ממליץ: "אתם מוזמנים להגיע לאתר ייחודי בנגב המערבי, המשלב רצפת פספס מרהיבה ועדות להתיישבות יהודית קדומה. בית הכנסת מהווה מקום מורשת לקהילות המקומיות לצד צמחייה ייחודית".

איך מגיעים? Waze: בית הכנסת העתיק במעון (סמוך לקיבוץ מגן).

דרך הבשור הצפונית
צילום: יצחק לוגסי

דרך הבשור הצפונית

מסלול הליכה חדש שצפוי להיפתח רשמית ב-2021, במסגרת פסטיבל 'דרום אדום'. הדרך מציעה טיול אידאלי לרכיבה על אופניים או נסיעה ברכב לאורך אפיקי נחל בשור ונחל שערתא. המסלול כולל שילוט והכוונה, ועובר בדרך נוף יפה עם מספר נקודות עניין מרתקות כמו באר אנטיליה ומתקני מים קדומים, שבכל תחנת עצירה ישנו הסבר מפורט. המסלול הוא מעגלי, והוא מתחיל ומסתיים בחניון רעים, שנמצא מול קיבוץ רעים. שימו לב כי הדרך טרם נחנכה וחלק מהתחנות והשילוט לא יהיו מוכנים עד פברואר 2021. המסלול עובר בתל גמה, בו נמצאו שרידים ארכיאולוגיים המעידים על עיר מלוכה כנענית שהייתה שם באזור. כדאי להגיע בחודש פברואר וליהנות מפריחת הכלניות, ולראות כיצד התל נצבע כולו בצבע אדום בוהק.

גלית וקנין, רכזת קליטת קהל נגב מערבי, ממליצה: "דרך הבשור הצפונית מציעה מסלול טיול רכוב, המציג חווית ביקור בנופי הנגב המערבי על תוואי נחל הבשור ומאפשר נקודות עצירה ייחודיות, ארכיאולוגיה, נוף מדהים, פריחה בעונה וצמחייה מיוחדת במינה. המסלול פותח בתצפית מרהיבה על תל גמה ומלווה את המטייל עד לחניון רעים"

איך מגיעים? Waze: "קיבוץ רעים'". החניון נמצא ממש מול הקיבוץ. יש להתנהל בהתאם לשילוט.

פארק סיירת שקד
צילום: אהוד מור יוסף

פארק סיירת שקד

פארק לאומי שהיה בעבר אתר אימונים של סיירת שקד, והיום הפך כאתר מורשת ופעילות להנצחת חללי היחידה. הפארק שוכן בגיא יפהפה, שיוצר ערוץ נחל אופקים. מעבר להסברים על סיפורה של סיירת שקד לאורך השנים, תוכלו לטייל בפארק ולראות נקודות עניין ייחודיות, כמו גשר ברזל ארוך, שהוקם על ידי הבריטים לאחר מלחמת העולם הראשונה וחוצה את נחל אופקים. הגשר המפורסם הוא היחיד בישראל שחלקיו מחוברים זה לזה במסמרים גדולים, והוא נבנה כדי לאפשר לרכבת בקו רפיח-באר שבע לחצות מעל הנחל (עדיין אפשר לראות בבירור את מסילת הרכבת הישנה). כדאי לצאת לסיור רגלי קצר מהגשר. כ- 200 מטר דרומית מהגשר, אפשר לראות גיא קטן בעל מחשוף סלע בהיר, שמאחוריו מסתתרים שלושה בורות מים גדולים חצובים בסלע. בדרך תוכלו להתרשם מצמחייה מדברית ייחודית ושופעת ומטיול פסטורלי ונעים במיוחד.

אהוד מור יוסף, מהנדס יער, ממליץ: "כדאי לבקר בפארק שקד, אתר הנצחה ומורשת קרב סיירת שקד לדורותיה, ובו אמפי חדש, מטע זיתים ויער צעיר. יש גם חניונים ועצים מיוחדים שנטעו בשיטת סוואניזציה, בורות מים ועוד. כל זאת לצד גשר מדהים ביופיו מימי הבריטים, המשתרך לאורך של כ- 130 מטר מעל הנחל."

איך מגיעים? Waze: "פארק סיירת שקד". ניתן להגיע עם הרכב עד גשר הברזל.

נחל שמריה
צילום: יעקב שקולניק

דרך נוף נחל שמריה

פינת חמד בחצר האחורית של המועצה האזורית מרחבים. לאורך נחל שמריה נסללה דרך נוף קצרה באורך 3.7 ק"מ, שמתאימה לטיולים פסטורליים ברכב, באופניים וברגל. המסלול מתחיל מהגדה הדרומית של הנחל, ולאורכו נטועים עצי אשל הפרקים ועצי אקליפטוס רבים. בעונה תוכלו ליהנות גם מפריחת הכלניות שצובעת את האזור באדום. כקילומטר וחצי לתוך המסלול, בגדה הימנית של הנחל, ישנו חניון פיקניק חדש של קק"ל. כחצי קילומטר ממערב לחניון נמצא אתר שזכה לשם גבי שמריה, על שם בורות המים החצובים בסלעי הכורכר שבמקום. זהו מקום נהדר למנוחה ושלווה, ואפשר לנוח בצילו של עץ אשל גדול ולעשות פיקניק. אם תגיעו אחרי ירידת גשמים באזור, ייתכן ושני בורות המים יהיו מלאים בשלוליות מים רדודות.

דני בן דויד, מנהל אזור נגב מערבי, ממליץ: "נחל שמריה מציע מסלול טיול רכוב המציג פנינת חמד שהייתה בעבר חצר אחורית של המושבים באזור, ולאחר הסדרה הפכה לאתר תיירותי המשלב מסלול נסיעה, מסלול אופניים, בורות מים וחניון יפיפייה עם פריחת כלניות בעונה."

איך מגיעים? Waze: "מועצה אזורית מרחבים". מגיעים למשרדי המועצה האזורית מרחבים ולאחר 50 מטרים פונים שמאלה בשער בגדר, בשלט הכניסה לדרך הנוף. הדרך עבירה לרכב פרטי.

עין עקוב
צילום: מיטל קציר

עין עקוב – יער מבוא חמה

מעיין נובע קסום וקטן בלב יער מבוא חמה, שנקרא גם "עין תאופיק", על שם כפר דרוזי נטוש ששכן באזור. מי המעיין זורמים בתעלות בנויות ויוצרות בריכת מים קטנה שעומקה כמטר אחד, וניתן להיכנס ולטבול בה. סביבת המעיין פותחה בסיוע ידידי קק"ל גרמניה, ותוכלו ליהנות בה משולחנות ונקודות פיקניק בצל עצי אקליפטוס ושיזף. החניון והמעיין הם חלק משביל הגולן העובר ביער מבוא חמה.

יגאל מויאל, יערן הגולן, ממליץ: "בסמוך למעיין יש נקודת תצפית מדהימה המשקיפה על כל עמק הירדן והכנרת – מצפור כנרת מנדל. המצפור שהוקם לזכרה של כנרת מנדל ז"ל, שנהרגה בפיגוע בצומת גוש עציון בשנת 2005, מציע נוף מרהיב לעמק הירדן והכנרת, עמדת מסבירן קולי- דרכה ניתן ללמוד על היסטוריית המקום והעימות עם הסורים באזור, וגם לשמוע את סיפור ההנצחה המרגש של כנרת ז"ל."

איך מגיעים? Waze: "עין עקוב – שביל הגולן". ניתן להחנות ומשם ללכת כ- 15 דקות, עד ההגעה למעיין.

הר יבנית
צילום: ארכיון קקל

תצפית הר יבנית

תצפית יפיפייה על בקעת החולה, הרי הגולן, הרי נפתלי והחרמון. במקום ציון קבר של אביי ורבא, מגדולי האמוראים הבבליים, ועמדת מסבירן קולי.

אלי חפוטה, מנהל אזור גליל וגולן, ממליץ: "אחת מנקודות התצפית היפות ביותר, שמשקיפה על בקעת החולה, הרי הגולן, הרי נפתלי והחרמון. הר יבנית נישא לגובה של 897 מטרים, מה שמעניק למבקרים במקום תצפית עוצרת נשימה על הנופים שמסביב. כדאי להגיע בשעות השקיעה ולצפות בשמש צובעת את המרחבים הירוקים בכתום."

איך מגיעים? Waze: "הר יבנית". לתצפית הר יבנית ממשיכים ברכב מזרחה מהמצודה, עד שמגיעים לשערי בסיס צבאי. לפני שער הבסיס פונים שמאלה לשביל עפר, ונוסעים עד לנקודת התצפית השוכנת בין שתי אנטנות בולטות.

שביל הבריאות
צילום: מיטל קציר

שביל הבריאות – יער ביריה

שביל בריאות מונגש באורך 4 ק"מ, עם רצפת אספלט להליכה נוחה וקלה. השביל עובר בתוך עצי האורן של יער ביריה, ומתחיל בסמוך לקברו של בניהו בן יהוידע. בתחילת המסלול יש עמדת מסבירן קולי, השביל מוטבע בסימון בצבעי קק"ל באספלט ,נקודות הציון מצביעות על המרחק, דבר המאפשר להולכים לעקוב אחרי המרחק שעברו ועל המרחק שנותר עד לסיום הצעידה. בהמשך הדרך חוברים לחניון מצודת ביריה ולתצפית מרהיבה.

ארתור ינקלוב, יערן אזור ביריה, ממליץ: "מומלץ מאוד לבצע הליכה במקטע המזרחי לחניון מצודת ביריה, מקטע חדש שעובר ממש בלב יער האורנים. זהו מקטע קסום שכולל נקודות תצפית יפות, לצד ניחוחות היער הנעימים ואוצרות הפריחה המשתנים בהתאם לעונות השנה."

איך מגיעים? Waze: "טיילת המצודה".

פארק התכלת
צילום: מיטל קציר

עמק התכלת

פארק מקסים הכולל בריכות, מעיינים נובעים, בריכת שכשוך, שירותים ונקודות מים. מסלולי ההליכה באתר הם שבילי אספלט, נוחים מאוד להליכה לכל גיל. השבילים עוברים בלב טבע יפהפה, עם שלל מעיינות קטנים החבויים בהרים, עצי זית ורימון רבים ובריכות מים קטנות. תוכלו למצוא גם בעלי חיים משוטטים להנאתם ברחבי הפארק, ולהיתקל באייל נקוד, דישונים, עופות מים וצבי מים.

אבישי חמוז כהן, מנהל פארק התכלת, ממליץ: "ישנם שני מסלולי הליכה בפארק. המסלול הקצר- הוא מסלול מעגלי ומונגש שאורכו 2 ק"מ. שבילי האספלט הפסטורליים עוברים בין העצים הירוקים ומשקיפים על הר מירון והרי הגליל, ויש מספר נקודות עצירה ומנוחה המתצפתות על הנוף. המסלול הארוך מתאים למתקדמים יותר, בן 4.5 ק"מ, וכולל טיפוס של 160 מדרגות, כשבדרך תוכלו ליהנות מעצי אקליפטוס וערבה לבנה, תצפיות מרהיבות ובריכות עם ברבורים ששוחים להם להנאתם בפנים."

איך מגיעים? Waze: "פארק עמק התכלת".

נחל פרוד
צילום: אלי חפוטה

חניון נחל פרוד

חניון פרוד הוא פנינת טבע של ממש, עם תפאורה קסומה ושולחנות קק"ל, המאפשרים פיקניק בתנאי נוחות מקסימליים. נחל פרוד מהווה משאב סביבתי מקסים ומושך קהל לאורך כל ימות השנה. מסלול ההליכה עובר לאורך הנחל וכולל אוצרות טבע המתחלפים בהתאם לעונה, גשרונים יפים המשתלבים עם הטבע, בריכות שכשוך מהנות ופינות נוי רבות.

מיטל קציר, רכזת ניהול מבקרים, ממליצה: "מסלול ההליכה היוצא מחניון פרוד מתאים למשפחות ואורכו כשני ק"מ בלבד. המסלול עובר בפינות חמד רבות ומגיע למפלי פרוד, מפלים נמוכים שלמרות שאינם גבוהים במיוחד, נחשבים ליפים ומרתקים."

איך מגיעים? Waze: "חניון נחל פרוד".

מפגש הנחלים
צילום: מיטל קציר

חניון מפגש הנחלים – יער ברעם

חניון מקסים ואינטימי בלב יער ברעם, השוכן בנקודת המפגש בין נחל צבעון לנחל גוש חלב. בסמוך לנקודת הזרימה במורד הנחל יש שביל הליכה קצר ומונגש. החניון מאפשר פיקניק מזמן, בעמדה מוצלת ובקרבה לאזור הנחל. מי הנחל זורמים גם בחודשי הקיץ, אם כי בכמות מועטה.

שמעון אלגרבלי, יערן אזור ברעם, ממליץ: "כדאי להמשיך לביקור בבית הכנסת העתיק של ברעם, אחד מבתי הכנסת העתיקים והמרשימים בישראל, המהווה עדות חיה לכפר יהודי גדול ששכן במקום, בתקופת המשנה והתלמוד. חזיתו של בית הכנסת מפוארת מאוד וכוללת שלל עיטורים וציורים."

איך מגיעים? Waze: "גן לאומי ברעם". יש להתנהל בהתאם לשילוט.

שבר בסלע יער צרעה
צילום: נטע לסקה

מצפור "שבר בסלע" – יער צרעה

יער צרעה עובר ב"ארצו של שמשון" כפי שמתואר בספר שופטים: "ותחל רוח ה' לפעמו במחנה-דן בין צרעה ובין אשתאל" (שופטים י"ג, כ"ה). בלב היער מתנוסס תל צרעה, המזוהה עם מקום הולדתו של הגיבור המקראי. שבילי טיול ושלטי הסבר ביער מתייחסים לדמותו של שמשון, שיצא מכאן לפעולותיו הנועזות אשר הטילו אימה על הפלשתים. לאורך השנה מתקיימות ביער פריחות מלבלבות בשלל צבעים, מכלניות ונוריות ועד סחלבים ברקפות (בהתאם לעונה), ונוצרת תפאורה פסטורלית ומרהיבה. קק"ל הכשירה ביער את דרך הפסלים, דרך עבירה לכל כלי רכב החוצה את היער לכל אורכו. לצד הדרך מוצבים חניונים רבים, נקודות תצפית ושבילי טיול וביניהם פסלים סביבתיים, שהעניקו לדרך את שמה.

איתמר דרור, מנהל גוש יערות אשתאול איילון, ממליץ: "יער צרעה משתרע בין צומת שמשון לכפר אוריה, כחלק מיער תרום שהוקדש לזכרו של חיים ויצמן, נשיא מדינת ישראל הראשון. מרכס צרעה שביער נשקף נוף מרהיב של מישור החוף, שפלת יהודה והרי יהודה. זו ארץ שמשון הגיבור שבה ניטשו קרבות בין הפלשתים לבני ישראל. ביער צמחייה טבעית, אתרים ארכיאולוגיים, פסלים, נקודות תצפית וחניונים רבים. את יער צרעה חוצה דרך הפסלים מצפון לדרום, בין הפסלים יש דרכי קישור לפינות קסומות. חניון שבר בסלע הוא אחת הפינות היפות ביער צרעה".

איך מגיעים? Waze: "ירוק יער צרעה – דרך הפסלים". מכביש 44, כשני ק"מ מצומת שמשון, בקצה הצפוני של דרך הפסלים (סימון ירוק).

השיזף העתיק יער בן שמן
צילום: נטע לסקה

חניון השיזף העתיק – יער בן שמן

חניון השיזף מפורסם בזכות עץ שיזף עתיק ומפואר בעל שלוש זרועות המטפסות לגובה מרשים של 10 מטרים. שיזף מצוי הוא לרוב שיח קוצני גדול ולא עץ, אך ביער בן שמן תוכלו למצוא את יצירת המופת המדהימה של הטבע. בצל עץ השיזף יש שולחנות פיקניק, והוא שוכן בליבו של שביל אופניים מהנה. הדרך לחניון השיזף לא עבירה לכלי רכב פרטיים (אפשר לעבור עם רכב 4X4). כדאי לצעוד רגלית במסלול הפסטורלי שבין חניון אנה נחום לחניון השיזף העתיק, שאורכו כ- 1.5 ק"מ.

אלי חן, רכז החניונים של גוש יערות בן שמן, ממליץ: "חניון השיזף העתיק הוא אחד החניונים המיוחדים והיפים שביער בן שמן, אני קורא לעץ השיזף העתיק שבחניון "עץ המשאלות", הוא מזכיר לי את עץ הדומים הגדול מנוף ילדותי שהיה נטוע בחצר גן הילדים שבישוב שלי. כל מי שבא לבקר בחניון יכול ליהנות מפירותיו הנהדרים של השיזף, הקרוי גם עץ הדומים."

איך מגיעים? Waze: "מצפה מודיעין". משם נוסעים כמאה מטרים ופינות ימינה בדרך סלולה, עד חניון חנה וסע. בקצה החניון פונים שמאלה, ולאחר 400 מטר מגיעים לצומת, שם נמצא חניון אנה נחום, תחילת המסלול הרגלי.

יער המגינים
צילום: יעקב שקולניק

חניון יער המגינים

יער קק"ל המשתרע על פני 3,500 דונם של גבעות בגבהים שונים, עצי אורן, חרוב, ברוש וזית ואתרים ארכיאולוגיים מרתקים. היער מוקדש לזכר חללים שנפלו במערכות ישראל, ומהדרך הראשית והסלולה ביער, בה אפשר לנסוע עם רכב פרטי, אפשר לפנות לפינות נסתרות ולשוטט ברגל בשבילים אינטימיים ופסטורליים, ולבקר באנדרטאות הנצחה שונות. פסגות הגבעות שביער מעניקות למבקרים תצפיות עוצרות נשימה לעבר הרי יהודה ועמק איילון.

אלירן דאוד, רכז החניונים של גוש אשתאול ומשואה, ממליץ: מול אנדרטת "משבר לתקווה" שביער, הקימה קק"ל חניון ותיאטרון פתוח לזכרו של רס"ן אסף אסולין, שנפל בקסבה של שכם במבצע "חומת מגן" (אפריל 2002). התיאטרון, הבנוי כחצי גורן עגולה, הוא חלון לנוף המשקיף על עמק איילון. במקום יש גם חניון נוח ומסודר, המתאים לכל המשפחה.

איך מגיעים? Waze: יער המגינים. להגיע בהתאם לשילוט לאנדרטת משבר לתקווה.

גבעת הספלולים
צילום: יעקב שקולניק

גבעת הספלולים ביער שוהם

בפארק יער שוהם ישנה גבעה המכילה גומות מעוגלות רבות אשר חצובות בסלע, המכונות "ספלולים" (ומכאן שם הגבעה). ישנם גם שקעים גדולים יותר, המכונים "מדוכות", ששימשו בתקופות עתיקות יותר לכתישת עשבי תיבול באמצעות אבן. הדרך לגבעה יוצאת מחניון יוסי ברסלר, אותו אי אפשר לפספס בזכות חורשת האלון המצוי שנטועה במקום. מפסגת הגבעה נשקף נוף 360 מעלות מרהיב, ואפשר לראות את נתב"ג מכיוון מערב, את הרי השומרון במזרח, את יער בן שמן בדרום ואת ראש העין בצפון. אורך המסלול הינו ק"מ אחד, והוא מתאים לכל הרמות.

נטע לסקה מזרחי, רכזת קהילה ויער באזור המרכז והשפלה, ממליצה: "בימים חמים, זה המקום להגיע אליו אחר הצהריים לשאוף אוויר וליהנות מהנוף. יער קהילתי שוהם הפך מחצר אחורית מוזנחת- לחלון ראווה של היישוב שוהם. בנקודה הזאת אפשר להרגיש את החשיבות והמשמעות של יער צמוד דופן ליישוב. לא משנה מתי תגיעו לסיור ביער, סביר להניח שתפגשו כמה חבר'ה משוהם מנגנים על גיטרה או סתם נהנים מהנוף על קפה נחמד שהכינו בשטח."

איך מגיעים? Waze: פארק יער שוהם. בכניסה יש שלט עץ גדול. ממשיכים בהתאם לשילוט עד שמגיעים לחניון ברסלר, ומשם עולים ברגל לגבעה.

סינגל איילון
צילום: אילן שחם

שביל האופניים איילון

אחד משבילי האופניים היפים והאהובים בארץ. השביל מתחיל תצפית איילון, ואפשר להגיע לשם באמצעות רכב. לאחר מכן תתחילו לרכב קטע קצר ביער מחטני, ומיד תעברו למקטעי סלע מרשימים ויפים. אחרי ירידה ארוכה תגיעו לכפר העתיק 'יאלו' ולבריכת הקשתות, שם אפשר ליהנות מעצי הפרי שבמקום, לקטוף תאנים או רימונים ולנוח בצל עצי השקמה. בדרך ממשיכה בחלקות יער וטראסות זיתים שמזכירות את יוון, ולסיום, רוכבים חזרה בעלייה המאתגרת לתצפית איילון עוצרת הנשימה, שם אפשר להשקיף על אגם המים של מבוא חורון, הרי בנימין והעיר מודיעין. אין טעם להתעכב בהתחלה על התצפית, וכדאי להתחיל ישר ברכיבה. הרכיבה הקשה חזרה לתצפית, בעלייה התלולה והמפרכת- משתלמת, שבסוף נחשפים לנוף המרהיב ונושמים אוויר פסגות. שימו לב: סינגל איילון מסומן באדום (לא להתבלבל עם סיגנלים אחרים במקום), אורכו 10 ק"מ בסה"כ והוא מתאים לרוכבים מנוסים בלבד.

ניתאי זכריה, מנהל גוש יערות בן שמן, ממליץ: "רכיבה בשביל איילון תזמן לרוכב חוויה בנופי בוסתנים שופעי פרי ויערות מחטניים בשבילי פארק איילון קנדה."

איך מגיעים? Waze: "פארק איילון קנדה". משם ממשיכים בנסיעה על הדרך המסומנת בירוק, עד ההגעה לתצפית איילון.

בריכת צאנן
צילום: חזי קול

בריכת צאנן – דרך צנובר

בריכה טבעית הממוקם ביער מרשה, על דרך צנובר. הבריכה הטבעית היא פינת חמד פסטורלית וירוקה, מלאה במים צלולים הזורמים מנחל גוברין לאורך כל השנה, שנאגרים בזכות סכר מלאכותי קטן. בריכת השכשוך נקייה וצלולה, ובימים חמים נחשבת למקום אידאלי לטבילה מרעננת.

חזי קול, יערן גוש לכיש, ממליץ: "מרחק הליכה קצר מהבריכה שוכנת באר נאוה (ביר נבעה), באר מים בעומק 250 מטר. חדי העין יבחינו בחריצים עמוקים בחוליה שבראש הבאר, שהם למעשה סימני גרירת החבלים שמשכו הרועים בעת שאיבת המים מן הבאר".

איך מגיעים? Waze: "גן לאומי בית גוברין-מרשה".

מצודת גלאון
צילום: פולה כהן

מצודת גלאון – יער גוברין

מצודת גלאון היא מבנה מבוצר מראשית תקופת הברזל (1000-1200 לפנה"ס) בלב יער גוברין. המצודה שוכנת על גבי שלוחה בגובה 197 מטר מעל פני הים, מדרום לנחל גוברין. ממנה ניתן לצפות על הדרך הראשית שעברה לאורך הנחל, דרך שחיברה ביו מישור החוף במערב לשפלת יהודה ושדרת ההר המרכזית במזרח. מבנה המצודה חד שכבתי בצורת ריבוע. תוכלו להיכנס למתחם וללמוד קצת על ההיסטוריה של המקום ועל טכניקת הבנייה של המצודה. המבנה מכיל שלוש עשרה יחידות מחולקות וסימטריות, עם חצרות, מגדל וחדרים. לצד המצודה יש חניון עם שלטי הסבר.

פולה כהן, רכזת קהילה ויער אזור נגב צפוני, ממליצה: "סף הכניסה למצודה גדול ומרשים במיוחד. הוא נחצב מאבן אחת במשקל שלושה טון, ונשמר כמעט לחלוטין עד היום. חפירות ארכיאולוגיות חשפו מאות כלי חרס, רובם שלמים, ומבקרים במקום יכולים ליהנות מסדנת הכרות עם ממצאים ארכיאולוגיים תחת השם 'מותר לגעת', לצד הפעלה מוזיקלית".

איך מגיעים? Waze: "יער גוברין". הכניסה נמצאת בדרך עפר מול קיבוץ גלאון.

חוות מרשם יער מורן
צילום: משה מרדכי

חוות מרשם - יער מורן

שרידי מבנה חקלאי מתקופת הברזל, שנבנה בבנייה יבשה כיאה לתקופת בית ראשון– אבנים גדולות המונחות אחת על השנייה, ללא חומר המחבר ביניהם. במקום נמצאו שרידים רבים שמעידים על החיים במקום בתקופה הקדומה, כולל אלפי שברי כלי חרס ואבן, כלים חקלאיים שונים ואף צלמיות סוס, כלי פולחן נפוץ באותה ימים. המתקנים החקלאיים שהתגלו בבית החווה ובסביבתו והשדה המעובד שלידו מלמדים על כלכלת תושבי המקום בשלהי תקופת הברזל. נראה כי תושבי המקום התפרנסו בעיקר מגידול גפן ליין, גידול תבואות ומרעה. באופן מעניין, אותם ענפים מפרנסים את תושבי המקום גם היום.

פיני וקנין, רכז חניונים אזור נגב צפוני, ממליץ: "ביער מורן שוכנת גבעה אשר נטועה בעצי אורן וברוש. במרגלות הגבעה יש גם עצי שיזף מצוי ושיטה. חניון קק"ל הוקם במקום בשנת 2018 והוא כולל שבעה שולחנות פיקניק לנוחיות המבקרים. מומלץ להגיע בחורף, אז האזור מתכסה כולו בפריחה מדהימה ולובש מרבדי כלניות. במקום יש שביל הליכה קצר וקליל העובר בין אתרי החורבה ומציע נוף תנכ"י יפהפה וגם מספר שלטי מידע המוצבים בשטח".

איך מגיעים? Waze: "יער מורן". משם יש להמשיך בהתאם לשילוט, עד לחוות מרשם.

מגדל תצפית נוף
צילום: יצחק לוגסי

מגדל תצפית נוף – יער כיסופים

מגדל תצפית בגובה 15 מטר, שנפתח למבקרים בקיץ 2020. המגדל הוקם על ידי מרחב דרום בקק"ל כדי להנציח את יישובי גוש קטיף, שפונו בקיץ 2005. בראש המגדל מרפסת תצפית גדולה המשקיפה על רצועת עזה והאזור בו היו ממוקמים היישובים היהודיים ברצועה. אפשר להגיע, לטפס באמצעות גרם המדרגות הנוח לראש המגדל, ולהשקיף על נופי הנגב המערבי ורצועת עזה. מגדל התצפית החדש הוא רק השלב הראשון מתוך שלושה, בפרויקט שמטרתו להנציח את היישוב היהודי בגוש קטיף. השלב השני בפרויקט הוא סלילת שביל הליכה פסטורלי בין העצים ביער כיסופים, והשלב האחרון הוא הקמת מתחם יישובים שידמה את יישובי גוש קטיף, כאשר כל מתחם ייקרא על שם יישוב שפונה ויכלול מידע שימושי והסבר על ההיסטוריה של היישוב ותושביו.

יצחק לוגסי, רכז חניונים נגב מערבי, ממליץ: "כדאי להגיע למגדל התצפית הייחודי והחדש, המאפשר תצפית לעבר בתי גוש קטיף שנשארו מאחור, ונוף מדהים הצופה על יער כיסופים, מחלקת גוש קטיף ועד לעזה."

איך מגיעים? Waze: "כיסופים". המגדל נמצא בחורשה הצמודה לקיבוץ כיסופים מכיוון צפון-מזרח.

 

 

בשיתוף ארגון העובדים הארצי קק"'ל

תגיות: טבע   טיולים   מסלולים   קק"ל  
תגובות סגור
...טוען
מקרא: = תגובה ללא תוכן   = תגובה עם תוכן