בעולם שבו נראה כאילו על כל פיסת אדמה דרכה כף רגל של תייר, מסתבר שעדיין יש כמה מקומות שנותרו רחוק מאוד ממסלול הטיולים הרגיל. לפעמים המקומות האלה נמצאים רחוק מאוד מכאן, לפעמים הם די קרובים ובכל מקרה, כשתגיעו אליהם – לא תצטערו לרגע.
הנה כמה מקומות בעולם שרק מעטים מכירים ועוד פחות מכך מגיעים אליהם. בכל אחד מהם תוכלו לטייל הרחק מן ההמון הסואן, בלי תורים, צפיפות או דוחק, בלי מסעדות מקומיות שמציעות סלט ישראלי או חומוס בתפריט. ואנחנו מבטיחים שלא תפגשו במהלך הטיול את השכנה מהבית הסמוך או את המוכר מהמכולת השכונתית.
ונואטו
ונואטו (Vanuatu), מדינת איים באוקיינוס השקט, אמנם שימשה כאתר צילומים לעונה התשיעית של הישרדות האמריקאית, אבל החופים הבתוליים, המפרצים החבויים והצמחייה השופעת לא הביאו לעלייה המונית לרגל אל 83 האיים המרכיבים את המדינה. רוב התושבים באיים מתפרנסים עדיין מחקלאות ומדיג, הטבע נותר בראשיתי והטקסים המסורתיים ממשיכים להתקיים גם בימינו. הטקס המפורסם ביותר מתרחש באי פנטקוסט (Pentecost) והוא כולל קפיצות בנג'י על מנת להבטיח את הצלחת היבולים. באי אחר, טנה (Tana), תוכלו לפגוש נשים בחצאיות קש וגברים שפיסת בד המכסה את חלציהם. בטנה יש הר געש פעיל, יאסור, ואם הוא לא מתפרץ בדיוק בזמן הטיול שלכם, תוכלו לטפס עליו ולהציץ לתוך הלוע. במהלך הטיול בוונואטו יתכן שתיתקלו בציורי חול, צורת אמנות ייחודית שאונסק"ו הכריז עליה כעל יצירת מופת של המורשת שבעל פה.
איך מגיעים? יש טיסות לוונואטו מניו זילנד ומאוסטרליה ואפשר גם להגיע דרך מדינות איים אחרות באוקיינוס השקט כמו פיג'י או איי שלמה.
פפואה ניו גיני
באותה שכונה, פחות או יותר, נמצאת גם פפואה ניו גיני (Papua New Guinea), מדינה עצמאית החולקת את האי גיניאה החדשה עם אינדונזיה. פפואה ניו גיני נמצאת בחצי המזרחי של האי, החלק המערבי ששייך לאינדונזיה נקרא איריאן ג'איה. מבולבלים? חכו עד שתלמדו מילה או שתיים בשפה המקומית ואז תגלו שבכפר השכן אין להם מושג על מה אתם מדברים. לא פחות מ-830 שפות שונות לחלוטין מדוברות בפפואה ניו גיני, תוצאה של מאות שבטים המרכיבים את המדינה, ושומרות על המסורות העתיקות, כל שבט עם הלבוש והמנהגים המיוחדים לו.
רובו של האי הררי ומכוסה ביערות, עם נופים מקסימים ודרכי עפר נטולות פקקי תנועה. אבל עיקר המשיכה של פפואה ניו גיני היא בגיוון האנושי העצום ובאפשרות לראות את התלבושות והמנהגים של השבטים השונים, במיוחד בזמן החגיגות והפסטיבלים המתקיימים כאן. כדאי לתזמן את הטיול שלכם לאוגוסט-ספטמבר, אז מתקיים אחד הפסטיבלים הססגוניים ביותר בכפר גורקה (Gorka). אם אתם חובבי צלילה תמצאו בפפואה כמה אתרי צלילה נהדרים.
איך מגיעים? אפשר לטוס מאוסטרליה, יש טיסות לפפואה ניו גיני מסידני ובריסבן. אפשר גם להגיע בטיסה ממנילה בפיליפינים ומסינגפור.
קזחסטן
קזחסטן עלתה לסדר היום העולמי בנסיבות משעשעות, שלגמרי לא הצחיקו את הקזחים. ב-2006 יצא לאקרנים הסרט "בוראט", שבו סשה ברון כהן גילם את דמותו הפקיטיבית של בוראט סאגדייב, שיוצא מקזחסטן מולדתו למסע היכרות באמריקה. בסרט הוצגה קזחסטן כמדינה נחשלת, פתטית למדי, מה שגרר תגובות נזעמות מצד הממשלה, כולל מעצר של תיירים שהצטלמו עם שלטי תמיכה בבוראט. אבל אם נשאיר את הסרט ואת התגובות שעורר בצד, נגלה שקזחסטן (kazakhstan), המדינה התשיעית בגודלה בעולם (שטחה גדול מזה של מערב אירופה), היא מקום יפה להפליא, שלא התגלה עדיין על ידי מטיילים, גם אלה שכבר טיילו בשכנותיה – טורקמניסטן, קירגיזסטן, אוזבקיסטן ורוסיה.
בקזחסטן יש אלפי נהרות, נחלים ואגמים וגיוון גיאוגרפי עצום, מהרים שפסגותיהם מתנשאות עד לגובה של כ-7,000 מטרים ועד ערבות שטוחות שנמתחות עד קצה האופק, מנוקדות באוהלי נוודים. המטיילים בקזחסטן יכולים לעבור ביום אחד ממדבריות למישורי עשב, מיערות להרים מושלגים. ואם אתם אוהבים חיות, תשמחו לגלות שיש סיכוי לפגוש בטיול בעלי חיים רבים, בהם דובים ואיילים.
איך מגיעים? אין טיסות ישירות מישראל לקזחסטן, אפשר לטוס לאלמטי, העיר הגדולה במדינה, או לאסטנה, עיר הבירה, בטיסות המשך דרך איסטנבול או קייב.
טריסטן דה קונה
אם המקומות האחרים המוזכרים כאן נשמעים לכם בכל זאת קצת יותר מדי מתוירים, הנה מקום שסביר להניח שאף אחד מהחבר'ה שלכם לא שמע עליו. טריסטן דה קונה (Tristan da Cunha), קבוצת איים קטנה בלב האוקיינוס האטלנטי, אלפי קילומטרים בין דרום אפריקה לדרום אמריקה, נחשבת למקום הכי נידח בעולם. האיים נקראים על שמו של ספן פורטוגזי, טרישטאו דה קונה, שהיה הראשון להבחין בהם, למרות שבאופן מפתיע הוא אפילו לא טרח לעצור ולעלות אליהם. באי הראשי, שרובו הגדול הררי מאוד, חיים רק כמה מאות אנשים, כמעט כולם בעיר הבירה שנקראת אדינבורו על שבעת הימים, שם המעיד על הזיקה הבלתי מעורערת לכתר הבריטי. ואכן, האיים שייכים לבריטניה, השפה הרשמית היא אנגלית והתושבים מגלים חיבה יתרה לגידול כבשים, טיפוח כלבי ציד ושתיית תה עם חלב.
איך מגיעים? כיאה למקום שנחשב לנידח בעולם, ההגעה לכאן אינה קלה. אין טיסות לטריסטן דה קונה והדרך היחידה להגיע בשייט מדרום אפריקה. אבל גם זה לא פשוט: סערות באוקיינוס האטלנטי מגבילות את השייט בספינות נוסעים לחודשי החורף בחצי הכדור הצפוני (קיץ באזור הזה). בשאר השנה אפשר לנסות לתפוס טרמפ בספינת דייג שעושה את דרכה אל האיים.
האי באפין, קנדה
עוד אי, הפעם בצפון כדור הארץ וליתר דיוק בטריטוריית נונאווט (Nunavut) שבצפון-מערב קנדה. האי באפין (Baffin Island) ממש אינו קטן, למעשה זהו האי החמישי בשטחו בעולם, אבל חיים בו רק כ-11,000 תושבים, רובם הגדול אינואיטים (אסקימואים). את הדיירים העיקריים באי – דובי קוטב, איילי צפון, לווייתנים ועופות ימיים – תוכלו לפגוש בסיורים שמקיימות חברות טיולים מקומיות, אחרי הכל, זוהי קנדה, כך שגם במקום צפוני ונידח ענף התיירות לא נזנח. ועוד בונוס למטיילים כאן: בחורף יש סיכוי טוב לחזות בזוהר הצפוני ובקיץ אפשר ליהנות משמש שכמעט לא שוקעת כלל. בבאפין יש שני פארקים לאומיים, סירמיליק (Sirmilik) ואיויוטוק (Auyuittuq) שהטיול בהם עובר בין פסגות גבוהות, קרחונים ופיורדים.
איך מגיעים? לטוריטוריית נונאווט אפשר להגיע בטיסות מקומיות היוצאות מערים שונות בקנדה, בהן מונטריאול, אוטווה וקלגרי.