שני מכשולים ציפו לנו בטיסה מישראל לשיקגו. הראשון היה תינוקת בת 4 חודשים והשני היה כלבה בת 8, שצפינו, לצערנו, שתסבול נוראות בדרך. כיום אין טיסה ישירה מישראל לשיקגו. כשהייתה כזו, היא ארכה ודאי כ-14 שעות לפחות, ומה שקשה למי שיושב בכיסא הצפוף בטמפרטורה הצוננת של המטוס ורואה סרטים מחורבנים, קשה פי כמה לכלבה מסכנה בתא המטען של המטוס, בטמפרטורה של 10 מעלות לכל היותר, ברעש מחריש.
מי עולה למטוס? חשוב לדעת: ישנן חברות תעופה המאפשרות העלאת כלבים וחתולים לקבינת המטוס בתוך הכלוב, אולם התנאים מאפשרים רק בעלי חיים קטנטנים. כך, למשל, חברת התעופה הגמישה ביותר היא אל-על, שמאפשרת העלאת חיית מחמד השוקלת עד 8 ק"ג למטוס (כולל משקל הכלוב! מדובר בחיה קטקטית למדי).
טיסת המשך או טיסה ישירה? כדי להקל על סבלה של המסכנה שלנו, בחרנו להמיר את טיסת ההמשך הצפויה בטיסה ישירה מישראל לניו יורק, ושכרנו מראש רכב שיחכה לנו בשדה התעופה כדי להמשיך איתו לשיקגו. מדובר בהחלטה שהייתה ממוקדת אך ורק ברווחת הכלבה. לנו היא עלתה כמה אלפי דולרים יותר מכפי שהיינו משלמים על טיסת המשך לשיקגו (כרטיס טיסה ישיר, רכב שכור, לינה בדרך וכן הלאה).
כלוב, לא מזהב: הכלבה הורגלה מבעוד מועד לכלוב שנשכר עבורה והיה צורך לדאוג גם לאישורים מתאימים. כל כלב מוטס צריך להיות ארוז בכלוב טיסה שעונה על תקני חברות התעופה. אם הוא טס עם בעליו בקבינה, הכלוב/התיק ייכנס תחת המושב. אל תשכחו לסמן את הכלוב, לרשום עליו את שמכם ופרטי הטיסה, ואנחנו גם הוספנו תמונות נוגעות ללב של הכלבה, וקיווינו שכך יתייחסו אליה יפה במיוחד. הכלובים הללו מוכנסים לאזור מיוחד בתא המטען של המטוס, שאמור להיות בשליטה של הטייס בכל הקשור ללחץ אוויר ולטמפרטורה. מאחר שהטמפרטורה יורדת מאוד בגבהים שאנחנו טסים בהם, הטייס אמור להעלות את הטמפרטורה ל-10 מעלות. רוב הכלבים יכולים להתמודד עם זה. לכלבה שלנו יש פרווה ארוכה מאוד, אבל כלבים קירחים יצטרכו עזרה של בגד או שמיכה.
כלבים מאושרים ולא כל כך מאושרים: ארה"ב מאפשרת הכנסת כלבים לתוך גבולותיה ללא הסגר (למעט מקרים יוצאי דופן), עם אישורים וטרינריים נחוצים. בארץ יש לדאוג לחיסון הכלב/ה נגד כלבת, כחודש לפני הטיסה, וכן לאישור מיוחד מהווטרינר האחראי על ייבוא וייצוא בעלי חיים. את כל הפרטים הספציפיים ניתן להשיג במחלקה הווטרינרית בבית דגן, בהתאם לסוג בעלת החיים וליעד. עם זאת, הדרישה דומה ברוב המקרים: אישור וטרינרי על בריאות כללית ועל חיסון נגד כלבת, לפי פורמט מובנה, שתקף ל-10 ימים בלבד ולכן מומלץ, כמובן, להשיג אותו לא מוקדם מ-10 ימים לפני הטיסה. כשתרדו מהמטוס ותעברו במכס, תצטרכו להציג בפני האיש החביב את המסמכים של המחמד.
תרצו בשר או דג? הווטרינרית שלנו המליצה לא להשאיר אוכל ומים בכלוב של הכלבה, כדי שלא תצטרך ללכת לשירותים. רוב הכלבים מסוגלים להתמודד עם 12 שעות בלי. עם זאת, הכלבה שלנו יצאה מיובשת לגמרי מהמסע הארוך, כך שאולי כדאי בכל זאת לדאוג לכלי עם מים. וכן, הם עלולים להשפך. המראה זה בשיפוע.
הנוסע הנודניק: הדבר החשוב ביותר הוא להזכיר לצוות ללא לאות בכך שיש כלב על המטוס. לא חסרים סיפורי זוועה על טייסים ששכחו שיש כלב על המטוס ולא הפעילו את החימום, על סבלים שפתחו את הכלובים ועל כלבים שברחו ומעולם לא נמצאו. במקום זה היו נודניקים אמיתיים (אבל חביבים) ונג'סו בעדינות פעם בכמה זמן. אנחנו נפלנו על צוות נפלא של דיילות, וכולן הבינו את הדאגה שלנו ועדכנו אותנו מדי כמה זמן בטמפרטורה בתא המטען ובכך שהטייס לא שכח שהכלבה על המטוס.
כמה זה עולה לנו? חשוב להזמין לכלב כרטיס ביחד עם הכרטיס שלכם, כך משריינים לו מקום על המטוס. יכולים להיות רק שני כלבים בטיסה אחת ואתם לא רוצים שאיזה פודל אחר יתפוס למוקי שלכם את המקום. מעניין לדעת שאפשר להטיס בעל חיים רק אם לא מטיסים גופה בטיסה (טמפרטורות שונות, דה), וחובה לברר באותו יום או יום לפני כן שאין בעיה עם זה, כדי שלא תמצאו את עצמכם בטיסות נפרדות. כרטיס לכלב יעלה לכם כ-260 דולר, ובתמורה הוא יקבל מקום קר ומפחיד לישון בו.
זכרו שלמרות כל סיפורי האימה, כל כלב עובר את הטיסה אחרת מחברו. אנחנו ויתרנו על שימוש בחומרים מרדימים, כי הם משפיעים רק לזמן קצר, והשימוש בהם שנוי במחלוקת. כדאי להתייעץ עם הווטרינר לפני ההחלטה. אבל בסופו של דבר, אם אתם נוסעים לזמן ארוך (למעלה משנה, לדעתי), כדאי לשקול לקחת את הכלב. 12 שעות בכלוב משונה שבסופו אתם פוגשים אותו ומחבקים אותו, עדיף משמעותית על חודשים ארוכים שבהם הוא תמה לאן הלכתם ולמה נטשתם אותו. והכל יהיה שווה ברגע שבו תתאחדו בשדה התעופה החדש.
אגב, לכלבה שלנו שלום. אחרי חודש וחצי של חרדת נטישה מובנת, היא נטשה את החרדה והיום היא בעיקר מתרכזת בריחות החדשים וברדיפה אחרי סנאים.