ורשה - המלחין הפולני המפורסם שופן הוא גאווה גדולה לעיר (ולפולנים בכלל). בהתאם, אטרקציה מרכזית ומוכרת בוורשה היא המוזיאון הקרוי על שמו בתוך ארמון אוסטרוגסקי (Ostrogski Palace). הפריט המעניין ביותר הוא הפסנתר האישי של שופן ובסופי שבוע להקות נגנים מנגנות את יצירותיו. לא רחוק משם, מספר דקות הליכה, נמצאת אוניברסיטת ורשה. ספריית האוניברסיטה אולי לא נשמעת כמו החוויה הכי מעניינת אך ברגע שתטפסו לגג הבניין יתגלו בפניכם גנים קסומים, מלאים בגשרים, נחלים, שבילים ופסלים. גג הבניין הוא למעשה גינה ירוקה פתוחה לאוויר השמיים, עם חללי ישיבה ונוף על העיר. הבניין אהוב גם על צעירי ורשה שמבלים שם לעתים קרובות בין החללים הפתוחים, המסעדות וחנויות היד-שנייה.
>>לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש
סופיה - המבנה המרשים ביותר בעיר הוא כנראה אחד הסמלים הכי מוכרים של סופיה. מדובר בקתדרלת אלכסנדר נבסקי (Alexander Nevsky), שהיא קתדרלה אורתודוקסית בולגרית הבנויה באופן ייחודי עם גגות מוזהבים. בפנים האווירה חשוכה ויש תחושה של שתיקה חזקה אך מספיק מבט אחד מבחוץ כדי להתרשם מיופיו של המבנה. מרשימה פחות במראה אך יותר בסיפור שלה היא כנסיית ג'ורג 'הקדוש. מבנה רומאי מהמאה ה-4, הכנסייה מוסתרת מן הרחובות הראשיים של סופיה וקטנה מאוד, ייתכן ומדובר במבנה העתיק ביותר בעיר. ביקור נוסף ומוכר בעיקר ליהודים הוא בית הכנסת הספרדי הגדול. המבנה מאד מרשים, שונה מכל בית כנסת שהכרתם. בצמוד לבית הכנסת נמצא מוזיאון היסטורי על יהדות בולגריה.
המנצחת בסיבוב הזה - אין ספק שביקור במקומות היסטוריים וקדושים לדתות השונות היא חוויה מעצימה ומלאת תוכן. עם זאת, הגנים על גג אוניברסיטת ורשה נחשבים מבין היפים והאהובים ביותר בכל אירופה. ורשה לוקחת את הסיבוב.
ורשה - הבית הקטן ביותר בעולם, ברוחב 152 ס״מ בלבד הוא אטרקציה ייחודית בעיר הבירה הפולנית. הבית, אשר נקרא בית קרת, תוכנן על ידי אדריכל פולני בהשראת הסיפורים הקצרים של הסופר הישראלי אתגר קרת. כחלק מהפרויקט, אתגר קרת, אשר אמו היא ניצולת שואה ילידת ורשה, הוא הדייר הראשון שעבר לגור בבית במטרה לספק לו מקום לכתיבה. אם אי פעם התלוננתם על גודל הבית שלכם, הביקור הזה הוא חובה. המחזה של הבית הצר מרשים גם ממבט מבחוץ, מהרחוב, אך אפשר לקחת גם סיור מיוחד פנימה (קבוצות קטנות בלבד באופן לא מפתיע).
לראש בראש - ריו VS בואנוס: זו העיר הכי שמחה שיש
לראש בראש - בטומי VS סוצ'י: מה צריך להיות היעד הבא שלכם?
לראש בראש - תל אביב VS ירושלים: מי העיר הכי טובה בארץ?
סופיה - השווקים של סופיה הם בהחלט אטרקציה בפני עצמה. שוק הנשים, אשר קיבל את שמו מכיוון שבעבר רק נשים מכרו בו את מרכולתם, הוא שוק היסטורי שחובה לעצור בו. השוק צבעוני ותוסס ותמצאו בו דוכני אוכל, גבינות ומאפים, מעדניות וגם כלי בית, בגדים ומוצרי צמר ועוד מלאכות מקומיות. בסמוך לבית הכנסת נמצא עוד שוק מוכר ופופולרי, שוק חאלי, הידוע כשוק המרכזי של סופיה הוא שוק מקורה במרכז העיר שפעיל עוד מאז 1911. גם ליד הקתדרלה הגדולה נמצא שוק רחוב קטן עם בבושקות, מזכרות, תכשיטים, כלי נגינה ועוד. כדי למצוא בגדים בזול תקפצו לבאזר . Stock Bazaar Llianc מדובר בשוק ענק עם מגוון מטורף לגמרי של מוצרים ובמחירים זולים מאד. ובשביל שוק פשפשים אמיתי, על הרצפה ממש ולא על גבי דוכנים, תמצאו במרכז העיר את שוק ביטקה. אקראיות היא מילת המפתח, מוצרי וינטז׳, ספרים, צעצועים, רהיטים, ביגוד והנעלה, אפשר לשוטט שעות על גבי שעות בפשפושים בשוק שהוא מעבר לכל דמיון.
המנצחת בסיבוב הזה - השווקים של סופיה בהחלט שווים עצירה אך הם לא יוצאי דופן מול שווקים אחרים באירופה. לעומת זאת, את הבית הצר ביותר בעולם ניתן לראות אך ורק בוורשה ועל כן היא מנצחת את הסיבוב.
ורשה - בהשוואה לערי בירה אירופאיות אחרות, עיר הבירה הפולנית לא יפיפייה או מהפנטת, אבל היא כן זולה מהן באופן משמעותי. כאשר אחת האטרקציות המרכזיות בעיר הא בילוי בפארק לזיינקי בין אגמים ועצים ענקיים לבניין מלוכה בלב הפארק, אין ספק שאתם לא תוציאו הרבה כסף ביעד הזה. בכל הנוגע לאוכל וקניות, אפשר למצוא הכל מהכל ובזול, החל ממתחמי קניות וקניונים פזורים ברחבי העיר המציעים מגוון גם בסגנון וגם במחיר.
סופיה - במבחן קודם שערכנו במערכת המסקנה הייתה שסופיה היא זולה מאוד. יעד מושלם לחובבי השופינג הזול אבל לא בזה נגמרת החגיגה. המסעדות, הלינה, התחבורה הציבורית, אפילו מרכזי הספא והאלכוהול - הכל במחירים שווים ממש. ההתניידות בעיר קלה בעזרת התחבורה הציבורית החדשה והיעילה אבל גם המוניות זולות במיוחד. אפילו דו”חות החנייה (במידה ותשכירו רכב) נמוכים. סופיה היא אולי עיר תאומה של תל אביב אבל אין לה ולמחירים בתל אביב דבר במשותף.
המנצחת בסיבוב הזה - שתי הערים הן מבין היעדים השווים ביותר באירופה בהם תקבלו תמורה נהדרת לכספכם. אך אם צריך לבחור מנצחת אחת בקרב הזה, סופיה לוקחת את הסיבוב.
ורשה - כשמדברים על המטבח הפולני מעטים מבינינו יתרגשו, אך ורשה יוצאת דופן מהבחינה הזו ואם תבדקו טוב תוכלו למצוא מספיק מסעדות שישכיחו מכם את הטעם הרע של מוניטין המטבח הפולני. המטבח המקומי מציע שני עולמות: העבר של ורשה והעתיד שלה. סימן ההיכר של הסצנה הקולינרית של ורשה עכשיו הוא הניגוד בין שמפניה מבעבעת על גג מלונות פאר לבין מנות הכרוב והמרקים משנותיה הקומוניסטיות של העיר מוגשים ברחובות מתחת. אם בכל זאת אתם מחפשים חוויה פולנית קולינרית, שווה לטעום את ה- Pierogi המקומי (שנמצא בכל פינת רחוב). כיסונים קטנים ממולאים בבשר או גבינה או אפילו בפירות ובמתוקים. גם המרק הפולני הוא אופציה נהדרת לנגיעה מקומית והוא בעיקר טעים משביע וזול. וכמובן, בביקור בוורשה אי אפשר להסתתר מהוודקה. פולין מתגאה כאחת היצרניות הטובות ביותר של וודקה בעולם ותוכלו לקחת סיור בעקבות הוודקה הפולנית.
סופיה - לטעום אוכל מקומי בולגרי זה אחד הדברים הכי מהנים שיש לעשות בסופיה. המטבח הבולגרי טעים באופן מפתיע והסצנה הקולינרית בעיר פורחת. הבולגרים מומחים בבשר על הגריל אבל גם בסלטים טובים, יוגורטים, גבינת פטה וכמובן במטבחים עם השפעות של שכנותיה יוון ותורכיה. מהקציצות בגריל ועד למסעדות עם מטבחים בינלאומיים (למשל 33Gastronauts מסעדה אירופאית מודרנית המציעה מטבח ים תיכוני), האווירה מעודכנת והמחירים שווים. לשילוב של מסורת עם מודרניזם נסו את Made In Blue עם עיצוב מסורתי ועתיק למדי, את Made In Home , או את Raketa Rakia Bar בעיצוב שחוזר שנים אחורה לתקופה של המשטר הסוציאלי – מפגש מעניין של היסטוריה ואוכל. המטבח הבולגרי המסורתי עשיר מבחינה תרבותית וגם טעים ואפילו בתי הקפה לא מאכזבים. סיימו את הארוחה במרפסת של בית קפה במדרחוב ויטושה עם נוף על ההר המושלג וכוס תה חם.
המנצחת בסיבוב הזה - הסצנה הקולינרית הפולנית משתפרת וייתכן מאד כי בעוד כמה שנים ורשה תהיה היעד הבא לפודיס, אך בינתיים המטבח הבולגרי המערבב מסורתי וחדשני, שיטות בישול עתיקות עם נגיעות מודרניות, לוקח את הניצחון.
ורשה - האוכלוסייה של ורשה בהחלט עברה טראומות רבות עקב ההיסטוריה הקשה והמסובכת ועדיין ניתן להרגיש זאת בעיקר אצל האוכלוסייה המבוגרת יותר. לאחר שכ-85% מהעיר נחרבה ולמרות שיפוצים רבים עדיין תוכלו לראות חורי קליעים בקירות רבים בעיר כתזכורת תמידית לעברה. לשמחתנו, בשנים האחרונות אפשר ממש להרגיש תנופה והפיכתה של ורשה ליותר ויותר צבעונית, ליברלית ופתוחה. שכונת פראגה (Praga) הפכה למוקד הפרחוני של העיר והיא דוגמה מצוינת לתנועות האומנות המתפתחות באופן טבעי. מתחם SohoFactory במרכז השכונה מקיים אירועי מוזיקה ואופנה, תערוכות וגם סדנאות, חנויות, בתי קפה. כמו בכל עיר גדולה, גם בשכונה כזו כדאי להיזהר ולא להסתובב לבד בשעות הלילה.
סופיה - הבולגרים ידועים כשאנשים חביבים ואדיבים והתושבים המקומיים בסופיה בהחלט מצדיקים את המוניטין הזה. התושבים חמים ונעימים ולרוב מאד ישמחו לעזור ולרצות את הלקוח. כמובן שצריך להיזהר מנוכלים שמנצלים את האמונה הרווחת וישמחו להראות לכם את פרצופם הפחות נעים של הבולגרים. לצורך הדוגמא, מחירי המוניות כה זולים שנהגים מסוימים ינצלו את תמימותכם ויכפילו או ישלשו את המחיר בתקווה שלא תשימו לב (כי המחיר עדיין יהיה זול משמעותית ממה שאנחנו רגילים לשלם על מוניות).
המנצחת בסיבוב הזה - בסופיה קצב החיים הוא איטי ורגוע באופן כללי, ובפרט חשוב להם שהתיירים ייהנו מהעיר וגם שיאכלו טוב וכמה שיותר. בורשה תוכלו למצוא קצב אחר, צעיר יותר ומתפתח יותר. משיחות עם מקומיים ובילוי עם צעירים תוכלו להרגיש כיצד האוכלוסייה משתנה ומתפתחת. ורשה לוקחת את הסיבוב.
ורשה – ורשה יכולה להיות אורבנית ומגניבה עם קניוני ענק ואינספור מוזיאונים ובאותה נשימה היא היסטורית ומלאת תוכן. ביקור בעיר העתיקה של ורשה ובמבנים ההיסטוריים שלה הם חלק מהותי מהחוויה והאווירה של העיר. עיר הבירה הפולנית נהרסה כמעט לחלוטין במהלך מלחמת העולם השנייה, אך שופצה ושוחזרה מאז וניתן להרגיש את הקסם של העיר העתיקה בעודכם מטיילים בין סמטאות מתפתלות. Old Town Market Place היה פעם בלב העיר והכיכר המרכזית שלה, היום היא אינטימית וחמודה וגם עמוסה חנויות ובתי קפה. הכיכר מהווה נקודת התחלה מצוינת להרגיש את האווירה של העיר. מסביב לפיאצה, בסמוך אחד לשני, תוכלו לראות את הטירה המלכותית, כנסיות עתיקות ואת ה״ברביקן״ - חורבות של מצודות העיר העתיקה מימי הביניים.
סופיה – העיר הבולגרית תופסת תאוצה ומתנערת מההיסטוריה הכבדה שלה. אחת מבירות אירופה העתיקות ביותר, עם קהילות מוסלמיות, יהודיות ונוצריות. במרכז העיר נמצאת כיכר הסובלנות, או ״משולש הסובלנות הדתית״ כפי שקוראים לה המקומיים. הסיבה לשם היא מכיוון שבמרחק כמה דקות הליכה זה מזה נמצאים מסגד, קתדרלה קתולית, כנסייה אורתודוכסית ובית כנסת. תזכורת תמידית במרכז העיר לרב תרבותיות המתקיימת בה ולסובלנות שהיא ערך עליון כיום בעיר.
>
המנצחת בסיבוב הזה- סופיה מנסה להתנער מהתדמית האפורה והמזרח אירופאית הקשוחה שלה אך היא עדיין לא לגמרי שם. האווירה המיוחדת של ורשה נובעת מהניגוד הקשה בין סיפור נפילתה של העיר לצמיחתה החדשה והעתיד היפה שככל הנראה צופה לה. ורשה לוקחת את הסיבוב.
ורשה - במהלך הכיבוש הגרמני, הקהילה היהודית כמעט נמחקה ו-ורשה מאפשרת להתוודע לחלק הזה בהיסטוריה של העיר. גדרות גטו ורשה, אנדרטאות הפזורות בעיר (כולל פסל של נתן רפפורט) ובית הכנסת הותיק נוז׳יק שפעל עוד קודם למלחמת העולם השנייה, הם נגיעה במורשת והתרבות היהודית הפולנית. מוזיאון המוקדש למרד גטו ורשה מתאר את מאורעות המרד הארוך, אשר במהלכו נהרגו 13,000 יהודים והרובע היהודי נהרס כליל כאשר הגרמנים דיכאו את המרד על ידי שריפה שיטתית של כל בתי הגטו. לפני מספר שנים נפתח מוזיאון נוסף, אולי החשוב ביותר בפולין, מוזיאון Polin לתולדות יהודי פולין, אשר הוקם על קרקע גטו ורשה, במקום שבו ניצב בניין מפקדת היודנראט. אם צפיתם בסרט ״אשתו של שומר גן החיות״ (וגם אם לא) שווה לעצור לסיור מעשיר ומרגש בגן החיות של ורשה (הפעיל עד היום) בביתו של מנהל גן החיות, יאן ז'בינסקי ואשתו, חסידי אומות העולם.
סופיה - בחצר האחורית של העיר שוכן סמלה השני - הר ויטושה. ההר שלמרגלותיו הוקמה סופיה מציע אפשרויות לטיולים רגליים לצד נחלים, טיפוס, אופני הרים, ספורט חורף ונוף נהדר (מעל ל-2,000 מטר מעל פני הים). מסלולי הליכה שונים יובילו אתכם לתוך היערות וכוללים גם מסלולים המתאימים למשפחות. בסופי השבוע אפשר לעלות ברכבל לפסגה. במדרחוב המעניין ביותר בעיר, הנושא את שם ההר שניתן לראות בקצה הרחוב, תמצאו מסעדות, פאבים וחנויות נחמדות.
המנצחת בסיבוב הזה - ורשה יכולה להקשות עליך לברוח ממלחמת העולם השנייה ואם תפקחו עיניים ותביט טוב תמצא עדויות לקרבות ולזוועות בכל מקום שאליו תלך. הנוף של הר ויטושה מסופיה עצמה והאפשרות הקלילה להגיע להר ולטייל בטבע הפראי הוא מפלט מצוין לחוויה האורבנית האירופאית והוא מעניק לסופיה את הניצחון.
שני היעדים הופכים לחביבים יותר ויותר על ישראלים, ככל הנראה בעיקר בזכות המחירים השווים. עם 4 ניצחונות לעיר הבירה הפולנית מול 3 ניצחונות לעיר התאומה של תל אביב, סופיה הבולגרית, ורשה מעניקה לנו ביקור תיירותי המשלב חוויה היסטורית עמוקה יחד עם מסע קניות מופרך והיא מנצחת את התחרות על לבנו.
לראש בראש - ריו VS בואנוס: זו העיר הכי שמחה שיש
לראש בראש - בטומי VS סוצ'י: מה צריך להיות היעד הבא שלכם?
לראש בראש - תל אביב VS ירושלים: מי העיר הכי טובה בארץ?