מאז ומתמיד שלג הלהיב תיירים - בעיקר כאלה שמגיעים מהמדינות החמות יותר על הפלנטה (כמו זו שלנו למשל). אך תופעת הטבע הבאה הופכת את הפתיתים הלבנים לאטרקציה מרהיבה - לא רק סקי, סנואובורד ואווירה חורפית, כי אם תמונה מדהימה ביופייה, הנוצרת לפי מודל מתמטי מדויק שמבוסס על אקלים.
>> בואו לפייסבוק שלנו
תכירו את הפניטנטס (Penitentes) - עמודי קרח בצורה של להבים חדים, המסתדרים בטורים שווים. הלהבים האלו מגיעים לגבהים שונים, החל מכמה סנטימטרים בודדים ועד לגובה של חמישה מטרים. הם נמצאים בעיקר באיזורים יבשים, גבוהים ומכוסים בשלג כמו הרי האנדים, שם תוכלו לראות אותם בגובה של 4,000 מטר.
אבולוציה של קרח
צ'ארלס דרווין, זה מתורת האבולוציה, היה הראשון לגלות את הפניטנטס במסעו בדרום אמריקה, כשהצטרך לנתב את דרכו בין עמודי הקרח הרבים שהפריעו לו במסלול הטיול שבין סנטיאגו בצ'ילה למנדוזה הארגנטינאית. ב-22 במרץ, 1835 הוא דיווח ביומנו כי ראה עמודי קרח ענקיים, וכי מקומיים הסבירו לו שהם נוצרו על ידי הרוחות העזות בהרי האנדים.
לואיס ליבאוטרי, גיאולוג צרפתי, גילה שהמפתח להיווצרותם של הפניטנטס הוא, באופן מובן, טמפרטורה של מתחת לאפס - רק כך הקרח יתעצב ויקבל צורה. ואם חשבתם שזה פשוט כדאי שתדעו שעיצוב כזה דורש הרבה יותר אנרגיה מאש להמיס חומר.
ליבאוטרי מסביר שעמודי הקרח נוצרים בשילוב של כמה גורמים: טמפרטורה, רוחות ותצורת השטח. בעקבות זה אף נבנה מודל מתמטי שמתאר את כל התהליך – מהרגע הראשון שנוצר "מיקרופניטנטס" קטן ועד להתרחבות הקרח לכדי העמודים הענקיים האלה.
אגב, "פניטנטס" הם גם שם של קהילת חוזרי בתשובה נוצריים שהתיישבו באזור מקסיקו בעבר שלובשים על ראשם ברדסים לבנים ומחודדים. מעניין למה הם קיבלו את השם הזה.