ארוחה במסעדה היא כבר מזמן הרבה מעבר לרק אוכל. כל שף או מסעדן ישמח להסביר לכם את זה בהרחבה בחפץ לב. הציבור מסוחרר המסעדות והמכור להנאות הגשמיות של החיים נעשה מפונק, קשה לרצות אותו בכמה מנות טובות ובקבוק יין משובח. בניו יורק, כמו בניו יורק, הבינו את הצורך להרים את רף הריגוש בתחום המסעדנות הרבה לפנינו, והטרנד ששוטף את מנהטן בחודשים האחרונים הוא הגרסה המתקדמת ביותר שנראתה לארוחה בחוץ מאז ימי מועדוני הקברט של שנות העשרים בארה"ב. קוראים לזה מופע אוכל, ומדובר באחד הדברים החמים ביותר בעולם המופעים כיום. עד כדי כך שהם כבר החלו לטפטף החוצה גם לקנדה ולאירופה, ומי יודע, אולי אפילו יגיעו גם אלינו מתישהו.
מחפשים טיסה זולה לניו-יורק? היכנסו ל-smartair
"כל מי שמגיע למופע הופך לחלק ממנו"
אחד ממופעי האוכל המרכזיים והדומיננטיים המוצגים כיום בניו יורק נקרא מלכת הלילה ("Queen of the Night"), והוא משלב בין ארוחת ערב היסטרית להופעת קברט, לפורנו רך, לריקודים, לקרקס ולהצגה של ממש. נשמע מטורף וחסר עכבות? זה בדיוק מה שזה. המופע מתקיים בחלל עצום שממוקם מתחת למלון פרמאונט בלב ברודוויי שבמנהטן, על חורבות Diamond Horseshoe, מועדון לילה מקומי היסטורי שנסגר ב-1951. לכבודו השקיעו רנדי ווינר (אחד ממפיקי מופע התיאטרון המדובר של השנים האחרונות) וסיימון המרשטיין (בעלים של תיאטרון נוסף בניו יורק בשם the box) לא פחות מ-20 מיליון דולר בשיפוץ המועדון הישן.
"'מלכת הלילה' זה פשוט מופע מטורף", מספר השף עומר מילר, שנכח במופע בניו יורק. באינסטגרם הוא תיאר את חוויותיו מהערב כשעטנז של ארוחה מופלאה, דייט עם בנגלדשית, התלטפות עם מאבטח, הצלפות שוט וקינוח שהמלכה (השחקנית הראשית) מאכילה אותך בתשוקה. "כל מי שמגיע למופע, שזה אנשים מכל העולם שלא מבינים בכלל לאן הם הולכים, הופך לחלק ממנו", מספר מילר. הוא עצמו נודב במהלך הערב, כיאה לשף, לחתוך ולהגיש לשותפיו לשולחן מנת שורט ריבס מעושנים. "השחקנים במקום הגישו את אחת מארוחות הערב הכי טובות שאי פעם אכלתי, ותוך כדי התנהל המופע עצמו שכולל אקרובטיקה, קברט והופעה מהנה בטירוף. זה כל כך חזק, וכל כך סחף את ניו יורק, שאני בטוח שזה השלב הבא של עולם המסעדות".
ובאמת, "מלכת הלילה" מציג התפתחות קלאסית של עולם הקולינריה, בהתאם להתפתחות הקהל הרעב לאוכל וריגושים. אם קודם לכן הייתה נהוגה שגרה של dinner and a show, אז היום dinner is the show. האוכל כבר אינו הקדמה או תוספת לבילוי התרבותי בחוצות העיר, וב"מלכת הלילה" לקחו את זה הכי רחוק שאפשר.
המופע עצמו מבוסס באופן חופשי, אפשר אפילו לומר קלוש, על האופרה "חליל הקסם" של מוצרט מ-1791, שבו מלכת הלילה הוא שמה של הדמות המרושעת. מהמקום התרבותי והנקי הזה הכל הולך ומתלכלך - עם אקרובטים שעפים באוויר, לובסטרים שמוגשים מתוך כלובים, חזירים שלמים שהאורחים צריכים לפרק בעצמם ולחלק ליושבי השולחן, ריקודים של השחקנים והאורחים וסצנות סקס שחלקן לא מרומזות כלל. כמו שבטח כבר הספקתם להבין, לא מדובר בארוחה שלווה. האוכל כאן חשוב ומושקע, אבל הוא רק חלק מהסיפור.
"כבר כשאתה קונה כרטיסים למופע מסבירים לך שאתה מגיע למעשה לארוחה עם המלכה וצריך להתלבש כדי להרשים אותה. לכן, בן הזוג שלי ואני הגענו למופע מחופשים", מספרת פמלה שניידר, במאית מופעי מולטימדיה קנדית שעובדת בחודשים האחרונים על פרויקטים בישראל והשתתפה ב"מלכת הלילה" לפני כחודשיים. "בהתחלה יורדים במדרגות שיש מפוארות, ומגיעים לבר מלא בקבוקונים מבעבעים ושפופרות ארוכות עם נוזל. שם לוקחים שמפניה או קוקטייל רוזמרין (שנקרא כאן the Queen’s Bush) וממשיכים. בכל מקום שמסתכלים בחלל יש משהו מעניין ויוצא דופן - מישהו שהולך על חבל, או מכלי מים עצומים שהנוזלים שלהם יורדים לבריכות דגים שאין בהן בכלל דגים".
"השחקנים מתחילים לנהל אתך אינטראקציה מהרגע הראשון", מספרת שניידר, "משחקים אתך כל הזמן. חלק מהאנשים שמגיעים למופע ביחד מופרדים ונלקחים למופעים קטנים יותר במתחם".
כפי שכבר אפשר להבין, לא מדובר במופעים צנועים במיוחד. מבקר התיאטרון של ה"ניו יורק טיימס", למשל, נלקח לחדר שינה נשי והושכב על שמיכת פרווה, ואחת השחקניות הצעירות ליטפה את פניו בנוצה והתבוננה בו באדיקות לאורך זמן. שותפו למופע נלקח לחדר פרטי להתדיין עם אחד השחקנים על יחסים ואהבה - באופן שככל הנראה כלל יותר מסתם שיחה ערה. גם משחקי סטריפטיז הם משהו שאתם יכולים למצוא את עצמכם עושים במהלך מופע האוכל הלא שגרתי הזה - בהחלט לא כוס התה של כל אחד, אבל ללא ספק חוויה יוצאת מגדר הרגיל. "בן הזוג שלי ואני הופרדנו, והוא נלקח יחד עם עוד ארבעה משתתפים לחדר שבו הייתה המלכה", מספרת שניידר. "כשהם יצאו הם רקדו יחד עם שחקנים מקצועיים משהו שנראה כמו כוריאוגרפיה שעבדו עליה מראש. זה מצב מאוד אנרגטי שאתה מרגיש שהכול יכול לקרות בו".
תן לובסטר, קבל חזיר
אחרי 45 דקות של הופעות מקדימות, קוקטיילים ובהייה בשלל ההתרחשויות בחלל מוכנסים האורחים לאולם גדול שנראה כמו היכל ריקודים מפואר ומובלים לשולחנות, שאותם הם חולקים עם שישה עד שמונה סועדים נוספים, שאותם בדרך כלל אינם מכירים.
"התחלנו את הארוחה עם סלט קייל מעולה ומנת כרובית שהייתה מצוינת", מספרת שניידר. "לאחר מכן כל שולחן קיבל מגש עם אוכל אחר. שולחן אחד קיבל לובסטרים, שולחן אחר קיבל חזיר שלם משופד ברוטיסרי ושולחן אחרון קיבל בקר. אם רצית לטעום מנה אחרת ממה שקיבלת בשולחן שלך, היית צריך לקום ולבקש משולחנות אחרים. כל הסיפור הזה של הארוחה היה חווייתי לחלוטין, וגם לימד אותי משהו על אנושיות".
שלוש שעות נמשך מופע האוכל הזה, כשבמקביל לחוויה הקולינרית, המסעירה כשלעצמה, מתקיימים מופעי אש ואקרובטיקה, קסמים ומשחקים - כולל הרבה מאוד מגע מצד השחקנים, התגפפויות ונשיקות. המופע כולל גם סצנות שגובלות בפורנו, הכוללות עירום חלקי, התלטפויות ושאר תכנים שלא הייתם נותנים לילדים שלכם להיחשף אליהם. בכלל, ייצוגים של סקס הם חלק גדול ומרכזי במופע, ומי שלא מבין מה הקשר כנראה לא אוכל מספיק טוב בחיים.
לסיום המופע, לפני הקינוח השוקולדי שמוגש מידי המלכה, לוקחים האורחים את כל מה שנותר על השולחנות, כולל הצלחות והסכו"ם, וזורקים לשפופרות ענק לבנות. ואז - קמים לרקוד. נהנתנות מודרנית בשיא תפארתה.
ומה לגבי המחיר? ערב חווייתי שכזה יעלה לכם בין 125 ל-175 דולרים. בהחלט לא זול, אבל לפחות לדעת עומר מילר - שווה כל אגורה. "במחיר של 140 דולר אתה מגיע להופעה אדירה עם אוכל מדהים, נהנה בטירוף ושותה כמה דרינקים שאתה רוצה", מסביר מילר, "זה אמנם לא זול אבל זה הרבה פחות יקר מכל ארוחה טובה ומופע ברודוויי שתמצא בניו יורק היום". ושניידר מסכימה: "ההופעה יקרה, אבל גם ללכת לארוחת ערב במנהטן ולאחר מכן למופע זה דבר יקר. במופע אוכל אתה צובר את כל הדברים במקום אחד, תוך כדי זה שאתה נהנה בטירוף".
מלחמה, שלום וודקה
"מלכת הלילה" לא לבד. בניו יורק רצים במקביל עוד לפחות שני מופעים קטנים יותר; אחד מהם הוא אופרת הפופ "Natasha, Pierre & The Great Comet of 1812", שמבוססת על "מלחמה ושלום" של טולסטוי, שמציגה כבר זמן מה אל מול שולחנות סועדים באולם באוף ברודוויי, בזמן בליסת מאכלים רוסיים שנשטפים בהרבה מאוד וודקה.
בקנדה עלה באוקטובר האחרון מופע אוכל חוצה גבולות שיצרו זוג שפים בשם "In the Mouth", שעוסק בחוויות הרגשיות שלנו, שקשורות לאוכל. לפני ההשתתפות במופע כל אחד מהסועדים ממלא שאלון על זיכרונות מיוחדים שיש לו ממנה כלשהי. בהמשך, חלק מהמנות האמוציונליות האלה משולבות במופע.
אפילו סירק דה סוליי המפורסמים נכנסו למשחק, ואחרי שעשועים קולינריים סמליים במסגרת מופע שהציגו במקסיקו בתקופה האחרונה יילכו השנה על הדבר עצמו ויעלו את "Allavita", מופע שעוסק כולו באוכל. המופע יוצג ביריד אקספו 2015 במילאנו שבאיטליה – אחת התערוכות הגדולות בעולם, שהנושא שלה השנה הוא האכלת כדור הארץ. המופע המתהווה של סירק דה סוליי יהיה כמובן עצום כמו שרק הקבוצה המפורסמת הזאת יודעת להפיק. הוא יציג במשך כמה חודשים במהלך 2015 וישלב בין מוזיקה, ריקוד ואוכל.
ומה איתנו? האם גם אנחנו נהנה אי פעם מהדוניזם טוב בדמות מופע קולינרי שכזה? לדעתה של שניידר, לא רחוק היום וגם זה יקרה. "אני לא בישראל מספיק זמן כדי לדעת איך הקהל הישראלי יתנהג במופע כזה, אבל אנשים כאן מאוד אוהבים אוכל ומאוד אוהבים בידור, אז אני חושבת שזה יצליח פה בענק", היא אומרת. "מבחינתי אוכל הוא חלק אינטגרלי מבידור, ואני חושבת שיש לזה מקום אדיר בהופעות. גם היסטורית, מופעי קברט למשל תמיד כללו שילוב של אוכל ומשקאות, כי זה פשוט מושלם יחד. הרי מופע טוב שמבדר אותך מעניק לך השראה, ואוכל הוא משהו הכרחי בחיים כי אנחנו חייבים לאכול כדי לחיות. השילוב בין השניים יכול להיות אחד הדברים המהותיים ביותר בחוויה האנושית".