כל מה שצריך לדעת על מילאנו: 

1. מה אסור לפספס במילאנו?

2. מילאנו למתקדמים

3. איפה לישון במילאנו?

4. איפה לאכול במילאנו?

5. שופינג במילאנו

6. תחבורה ציבורית במילאנו


העיר השנייה בגודלה באיטליה, ואחת הערים העשירות במדינה, ידועה כשער כניסה לאזור האגמים ולהרי האלפים או הדולומיטים, ובעיקר כבירת האופנה של איטליה, אך יש לה גם היסטוריה עשירה ומפוארת. היא נוסדה בידי שבטים קלטיים מאות שנים לפני הספירה, וכשהגיעו לכאן הרומאים, הם העניקו לה את השם מדיולאנום ("באמצע המישור"), שם שקוצר ושונה למילאנו.

בימי הביניים ולאחר מכן בתקופת הרנסאנס הפכה העיר לאחת החשובות בארץ המגף, ולאחר מכן גם באירופה. תחת שלטונם של דוכסי ויסקונטי וספורצה, ולימים גם תחת שלטונו של בית הבסבורג מאוסטריה, פרחו בעיר גם האדריכלות והאמנויות, וגם הבנקאות הלומברדית המפורסמת. עדויות לפריחה הזו קיימות עד היום, שכן מילאנו נחשבת מרכז פיננסי חשוב, וגם מרכז חשוב לתרבות ולאומנות, ובעיקר לעיצוב ולשיק. לפני שנצא לדלג בין שלל האתרים שאסור לפספס בה, זה הזמן להזכיר את מדד הבירה של מילאנו –  5 אירו (20 שקל) לחצי ליטר.

View this post on Instagram

A post shared by VISIT MILAN OFFICIAL (@visitmilanofficial)

מה אסור לפספס במילאנו?

כל טיול במילאנו חייב להתחיל בכיכר הדואומו (Duomo) שבלב העיר העתיקה. על הכיכר חולשת הקתדרלה הגותית המפורסמת, השנייה בגודלה רק לסן פייטרו שבוותיקן. בנייתה החלה עוד ב-1386 ונמשכה כמעט 600 שנה, שכן הנגיעות האחרונות הושלמו רק ב-1965. אל תחמיצו את העלייה אל גג הדואומו, כדי לצפות בנוף המרהיב של העיר מלמעלה, וגם ליהנות מהצצה קרובה באינספור הגרגוילים ושאר העיטורים מימי הביניים. בכיכר נמצאת גם גלריה ויטוריו עמנואל השני (Galleria Vittorio Emanuele II), שאמורה אמנם להופיע בסעיף הקניות בהמשך, אבל הפכה מזמן לאטרקציה מרכזית בעיר – מרכז הקניות העתיק ביותר באיטליה, שזכה לכינוי "הסלון של מילאנו.

מילאנו איטליה (צילום: leonardo2011, shutterstock)
הקתדרלה הגותית של מילאנו | צילום: leonardo2011, shutterstock



לא רחוק משם נמצא גם תיאטרו לה סקאלה (Teatro alla Scala), מבתי האופרה והבלט המפורסמים ביותר בעולם. גם אם אתם לא מחובבי הז'אנר, שווה לבקר כאן ולו כדי להתרשם מפארו של המבנה. אתרים נוספים שראוי להזכיר הם קסטלו ספורצסקו (Castello Sforzesco), מעונם של דוכסי ספורצה, וכיום מתחם של מוזיאונים, והריאה הירוקה של העיר, פארקו סמפיונה (Parco Sempione).

למשהו קצת שונה, אל תחמיצו ביקור ברובע התעלות של העיר, נאבילי (Navigli), הוונציה של מילאנו. פרט לשיט בתעלות ולטיול נינוח לגדותיהן, תוכלו להציץ כאן בגלריות ובבוטיקים, לשתות משקה בבר או לבלות במועדון באחד הרבעים התוססים והמתוירים בעיר.

קסטלו ספורצסקו איטליה (צילום: k_samurkas, shutterstock)
קסטלו ספורצסקו | צילום: k_samurkas, shutterstock
פארקו סמפיונה מילאנו איטליה (צילום: Claudio Divizia, shutterstock)
פארקו סמפיונה | צילום: Claudio Divizia, shutterstock

מילאנו למתקדמים

הרחיקו מעט מחוץ למרכז העיר, ותוכלו להתרשם מאחת מיצירות המופת החשובות בהיסטוריה, הסעודה האחרונה של לאונרדו דה וינצ'י, בחדר האוכל של סנטה מריה דלה גרציה (Chiesa di Santa Maria delle Grazie). עוד קצת מליאונרדו תוכלו לראות גם במוזיאון המדע והטכנולוגיה (Museo Nazionale della Scienza e della Tecnologia) שנקרא על שמו, ובו דגמים המבוססים על שרטוטיו של האמן הגאון.

הרובע האלגנטי ביותר במילאנו נקרא בררה (Brera), וגם בו תיהנו מסיור בין גלריות, בוטיקים ובתי קפה נאים, אבל שווה להגיע לכאן גם בשביל מנה נוספת של אמנות חשובה פינקוטקה די בררה (Pinacoteca di Brera) הוא מוזיאון האמנות החשוב בעיר, ויש בו שלל יצירות של גדולי האמנים.

סנטה מריה דלה גרציה מילאנו איטליה (צילום: HUANG Zheng, shutterstock)
סנטה מריה דלה גרציה | צילום: HUANG Zheng, shutterstock
פינקוטקה די בררה מילאנו איטליה (צילום: KrimKate, shutterstock)
פינקוטקה די בררה | צילום: KrimKate, shutterstock

איפה לישון במילאנו?

מטבע הדברים, האזור המבוקש ביותר ללינה הוא מרכז העיר העתיקה ולבה הפועם, כיכר הדואומו, כך שתמצאו שם בעיקר מלונות בטווח המחירים היקר עד יקר להחריד, בעיקר סביב ריבוע הזהב, אזור השופינג המפורסם של העיר.

אם תרצו להוזיל מעט את תעריפי הלינה, עדיף למצוא מלון באזורים הסמוכים למרכז, למשל באזור תחנת הרכבת, פארק סמפיונה או רובע נאבילי, שיאפשר לכם להיות קרובים לחיי הלילה, וגם בקרבת הסעודה האחרונה של ליאונרדו, אזור שנקרא צונה מאג'נטה (Zona Magenta). רק אל תשכחו לבדוק שהמלון קרוב לתחנת מטרו, כדי שתוכלו להתנייד בקלות למרכז העיר.

View this post on Instagram

A post shared by ODSweet Hotel (@odsweet_hotel)

איפה לאכול במילאנו?

במילאנו תיהנו ממיטב הקולינריה של מחוזות צפון איטליה, וכמו בכל עיר גדולה, גם כאן תוכלו לטעום גם משלל מטבחים אתניים אחרים, כולל אוכל יפני או הודי. לצד מסעדות גורמה כמו II Luogo di Aimo e Nadia או Cracco Café, תיהנו בעיר גם מאוכל רחוב כמו Luini Panzerotti, מזללות מזון מהיר ומעדניות שהפכו למקדשי אוכל של ממש, כדוגמת Peck.

המטבח המקומי, הטיפוסי לצפון איטליה, כבד יותר מזה של מטבחי הדרום, אבל גם הוא טעים להפליא ועשיר בחמאה ובפרמזן. הריזוטו פופולרי כאן מאוד, וכך גם האוסובוקו, תבשיל עגל המוגש ברוטב גרמולטה. לאוכל מילאנזי טיפוסי, הזמינו שולחן מראש במסעדת Al Vecchio Porco, ואם אתם מעדיפים לשנות כיוון, לכו על מסעדת גריל יפני כמו Yazawa.

View this post on Instagram

A post shared by cristina (@criss.b0909)

שופינג במילאנו

מילאנו היא גן עדן לחובבי וחובבות קניות, עיצוב וסטייל. חוויה שאסור לפספס היא מרכז הקניות היפהפה גלריה ויטוריו עמנואל השני, עם הכיפה השקופה שמעליה וריצוף הפסיפס היפהפה. החנויות כאן אמנם יקרות מאוד, אבל גם אם רק תשטפו את העיניים, זה מקום שלא תוכלו להפסיק לצלם ולהצטלם בו. אזור נוסף שרובנו יכולים בעיקר לשטוף בו עיניים הוא ריבוע הזהב המפורסם (Quadrilatero d`Oro), אבל אל תוותרו על דילוג בין חנויות הדגל של מיטב המעצבים. את הקניות עצמן תוכלו לעשות במרחק של שעה נסיעה ממרכז העיר, באאוטלט הגדול באירופה, Seravalle, ובו מעל 300 מותגים איטלקיים ובינלאומיים, כולל ג'וצי, פנדי, בלנסיאגה ועוד.

View this post on Instagram

A post shared by Galleria Vittorio Emanuele II (@galleriavittorioemanuele)

תחבורה ציבורית במילאנו

המטרו של מילאנו כולל חמישה קווים שמגיעים לכל התחנות העיקריות ברחבי העיר, ואם אתם מתכוונים להרחיק לכת גם מחוץ למרכז העיר העתיקה, כדאי לקנות כרטיס משולב (יומי או יותר, תלוי בכמות הנסיעות שלכם), שיעניק לכם נסיעה חופשית במטרו, בחשמליות ובאוטובוסים. קווי החשמלית והאוטובוס עוצרים כמעט בכל פינה בעיר, ומגיעים גם לאזורים שהמטרו לא מכסה. ויש כמובן גם מוניות, אף שבמרכז העיר מומלץ פשוט לטייל ברגל.