כל מה שצריך לדעת על סיציליה:
האי סיציליה שטוף השמש הוא האי הגדול ביותר באגן הים התיכון, אחד ממחוזות איטליה, וגם "הכדורגל" שנח בקצה המגף האיטלקי. הוא ואיי הלוויין שסמוכים אליו מתנשאים מתוך ים הטורקיז הנוצץ שמסביב, וידועים בקו החוף האינסופי ובהרי הגעש שלהם (כולל האטנה, הר הגעש הגבוה באירופה), בכרמי הגפנים שניזונים מהאדמה הגעשית העשירה, וגם בכפרי דייגים ציוריים, באדריכלות בארוק מרהיבה, וגם במקדשים יווניים ובתיאטראות רומיים עתיקים ושמורים להפליא – עדות לפולשים הרבים שניסו להשתלט על סיציליה לאורך ההיסטוריה, יוונים ורומים, ביזנטים וערבים, נורמנים, ספרדים ועוד.
>> רוצים לטוס לאיטליה? היכנסו למדריך המלא
מה עוד כדאי לדעת על סיציליה? המאפיה המודרנית הראשונה התפתחה בסיציליה החל מהמאה התשע-עשרה, וכיום תוכלו לקנות כאן מזכרות שקשורות בסדרת "הסנדק", או לבקר בכפרים ששימשו תפאורת רקע לצילומי הסרטים האיקוניים. למעשה, בסיציליה נולדו עוד הרבה מסמליה המפורסמים ביותר של איטליה, מהגלידה ועד הפסטה, ומפאלרמו גם יצאה ב-1862 קריאתו המפורסמת של גריבלדי, "רומא או מוות", שהובילה לאיחוד איטליה. האי אמנם נותר מאז אחד האזורים הנחשלים ביותר בארץ המגף, אבל אם תגיעו לכאן היום תגלו אוצרות תרבות וטבע שאי אפשר להישאר אדישים אליהם. אבל לפני שנתחיל, זה הזמן להזכיר את מדד הבירה: 4 אירו (15 שקל) לחצי ליטר.
מה אסור לפספס בסיציליה?
בירת סיציליה פלרמו (Palermo), בצפון-מערב האי, היא עיר נמל ססגונית ותוססת, עם מבוך של רחובות צרים שמובילים אל כנסיות בארוקיות וגותיות, אל ארמונות יפים בסגנון האר-נובו ואל קפלה פלטינה (Cappella Palatina) המוזהבת והמרהיבה, במתחם הארמון המלכותי (Palazzo Reale). כמו נאפולי, יש כאלה שיאהבו את פלרמו ויש שישנאו אותה, אבל אם תתנו לה הזדמנות, העיר זרועה פיאצות תוססות ושווקים פתוחים הומי אדם, לצד שכונות שלמות של בתים מטים לנפול עם כביסה שמתנפנפת בחוץ לייבוש ושפע מסעדות ובתי קפה מלאי חיים. מעט מחוץ לעיר, אל תחמיצו ביקור גם בקתדרלת מונריאלה (Cattedrale di Monreale), שנחשבת אחת היפות באיטליה.
אם אתם משוחרי ההיסטוריה, האדריכלות ו/או הארכיאולוגיה, סיציליה היא גן עדן של ממש. עיר הנמל סירקוזה (Siracusa) שבדרום-מזרח סיציליה הייתה אחת הערים המפורסמות בעת העתיקה, ובין השאר נולד בה ארכימדס. כיום תוכלו לבקר בפארק הארכיאולוגי, להתרשם מהאמפיתיאטרון הרומי ולהציץ גם במקדש אתנה השמור שבתוך הקתדרלה.
אתר חשוב נוסף הוא וילה רומאנה (Villa Romana del Casale), וילה רומית מפוארת המספקת הצצה ייחודית אל חיי היומיום ברומא העתיקה, לא רחוק מהעיר פיאצה ארמרינה (Piazza Armerina) שבמרכז סיציליה. כמעט כל 50 חדרי הווילה מעוטרים בפסיפסים מרשימים ביותר, והווילה נמצאת ברשימת אתרי מורשת העולם של אונסק"ו. אבל גולת הכותרת של הטיול הארכיאולוגי בסיציליה היא ללא ספק עמק המקדשים באגריג'נטו (Agrigento), אתר ארכיאולוגי מרתק ועוד אתר מורשת העולם של אונסק"ו, ובו שרידים של שמונה מקדשים עתיקים. המקדש השמור ביותר הוא מקדש קונקורדיה, שנבנה על גבעה ומזכיר קצת את הפרתנון באתונה.
הר הגעש אטנה הפעיל ביותר באירופה (Etna) הוא אתר חובה נוסף בסיציליה, והוא חולש על קו החוף שבמזרח האי. גם היום הוא עדיין מתפרץ פה ושם, כך שלא תוכלו לטפס עד ללועו, אבל אפשר בהחלט לטפס על מורדותיו ברגל או ברכב שטח (יש גם רכבל שמטפס לגובה של 2900 מ'), ולדלג בין הכפרים שמנקדים את מדרונות ההר הנמוכים, שם תוכלו לבקר בין השאר ביקבים.
העיר הקרובה ביותר אל ההר היא טאורמינה (Taormina), שנחשבת לציורית בין ערי סיציליה – ובצדק. היא יושבת על מצוק שניבט אל הים הכחול, וכיף לטייל במדרחוב הראשי, קורסו אומברטו (Corso Umberto), התחום בין שני שערי העיר העתיקה. אבל אל תסתפקו רק ברחוב הראשי, טפסו מעלה ורדו מטה אל הסמטאות שיוצאות מהרחוב הראשי, ותגיעו אל ברים תוססים בחצרות פנימיות, אל גלידריות נסתרות, אל רחוב היהודים (Vico Ebrei) ואל שלל חנויות קרמיקה ומזכרות.
מחוץ לשערי העיר העתיקה, אל תחמיצו ביקור בתיאטרון היווני השני בגודלו בסיציליה, וגם בגן הציבורי היפהפה (Villa Comunale). במצארו (Mazzaro) שלמרגלות טאורמינה – רדו לשם ברכבל – יש חוף צר וסלעי שזכה לפרסום בעונה השנייה של "הלוטוס הלבן", בזכות האי הקטנטן איזולה בלה (Isola Bella) ששוכן במרחק עשרות מטרים ספורים מהחוף, ואפשר לצעוד אליו ברגל בשעת השפל. ואם אתם משוחרי הסדרה המפורסמת, אל תפספסו גם דרינק במלון סן דומניקו פאלאס (San Domenico Palace) מרשת פור סיזנס, שם צולמה העונה השנייה.
סיציליה למתקדמים
אם יש לכם יום-יומיים נוספים, ואם אתם מחפשים קצת שקט מהמולת הערים והעיירות הסואנות של סיציליה, שוטו אל האיים האאוליים הסמוכים (Isole Eolie), שבעה איים געשיים הידועים בחול השחור שלהם, במעיינות החמים ובנוף הטרשי. האי המפורסם מבין כולם הוא סטרומבולי (Stromboli), למעשה הר געש ענק ופעיל מאוד – יש סיכוי שתזכו לראות ניצוצות עפים מתוך הלוע באמצע הלילה – וגם ליפארי (Lipari) היפהפה, מיעדי התיירות האהובים על עשירי איטליה בחודשי הקיץ.
איפה לישון בסיציליה?
סיציליה הוא אי ענק, ואם בכוונתכם לטייל גם בצדו המזרחי, גם במרכז וגם במערב, מומלץ שלא לצאת לטיולי כוכב אלא לחלק את הלילות בין כמה יעדים, אחרת תבזבזו שעות רבות בנסיעה בין שפע האתרים האדיר שמתוכו סקרנו רק את הדובדבנים שבקצפת.
פלרמו היא אומנם בירת האי, ויש בה אוכל נהדר, חיי לילה עשירים והרבה אווירה, אך רוב התיירים מעדיפים שלא ללון בה, ובוחרים במקום זה במלונות ובאתרי הנופש שפזורים לאורך קו החוף הארוך, בין צ'פאלו (Cefalù) לאריצ'ה (Erice), הראשונה עיירת דייגים יפה ועתיקה, והשנייה עיר ציורית מימי-הביניים שזכתה לכינוי "עיירת המרציפן". בצד המזרחי של האי, רוב התיירים לנים בטאורמינה ובסביבותיה, או לאורך קו החוף בין סירקוזה לקטניה (Catania).
איפה לאכול בסיציליה?
האוכל הסיציליאני דומה ברובו לאיטלקי, אך ניכרות בו השפעות חזקות במיוחד גם של הים שמקיף את האי – ולכן הוא משופע בדגים ובפירות ים, כולל לברק, סרדינים, צדפות, מולים, קיפודי ים ועוד – וגם של שפע התרבויות הזרות שכבשו את סיציליה לאורך ההיסטוריה, ולכן תמצאו כאן בין השאר גם השפעה ערבית חזקה וחומרי גלם כמו קוסקוס, פיסטוק, ציפורן, זעפרן וכדומה.
מי שמחפש אוכל רחוב ירגיש שהגיע לגן עדן. בכל קרן רחוב יש דוכנים המתמחים בפיצות לצד ארנצ'יני (Arancini), כדורי אורז ממולאים בשר, תרד או פיסטוקים, אחת ממנות הדגל של סיציליה: בטאורמינה, לדוגמה, תוכלו למצוא אותם חמים וטעימים ב-Antica Rosticceria Da Cristina המפורסמת. לצד אלה, ידועה סיציליה גם כמולדת הקסטה והגרניטה, ויש בה אינספור גלידריות – כמו Bam Bar בטאורמינה – ועוד לא הזכרנו את עוגיות השקדים ואת מיני המרציפן שמוכרים במגדניות לצד קאנולי ושאר מיני מתוקים.
שופינג בסיציליה
סיציליה ידועה במלאכות היד שלה, במיוחד בכלי הקדרות הנפלאים והססגוניים שמייצרים בה, אבל היזהרו כשאתם אורזים אותם במזוודה, שלא יישברו בדרך. כמו כן, תוכלו לקנות בסיציליה גבינות, נקניקים, יינות, שמן זית ועוד שפע של תוצרת מקומית מובחרת, כמו בכל מקום אחר באיטליה, ואם אתם ממש זקוקים לזריקת בוסטר של שופינג רציני, בדרך מנמל התעופה של קטניה או בחזרה אליו, תנו לעצמכם כמה שעות ב-Centro Sicillia הגדול, ובו כמה מהמותגים המוכרים לצד חנויות מקומיות – ביגוד, הנעלה, קוסמטיקה ומסעדות (פתוח גם ביום ראשון).
אם אתם מעדיפים שווקים, Mercato di Piazza Carlo Alberto נמצא בפיאצה קרלו אלברטו (Piazza Carlo Alberto) וברחובות הסמוכים, ומעניק למבקרים חוויה מקומית אותנטית - פרט לירקות ופירות, גבינות ודגים, תוכלו לפשפש ולמצוא מציאות כמו בגדים זולים ועוד. השוק פתוח מידי יום בשעות הבוקר עד הצהריים (פרט ליום ראשון).
תחבורה ציבורית בסיציליה
אם תגיעו לסיציליה רק לסוף שבוע ארוך של שהות בעיר אחת בלבד, תוכלו להסתפק בתחבורה הציבורית הענפה – אוטובוסים, רכבות ומוניות – ובמרכזי הערים העתיקות, ממילא תצטרכו לטייל בעיקר ברגל. לעומת זאת, אם תגיעו לסיציליה כדי לדלג בין עיירות לאורך קו החוף, או לחצות את האי מקצה לקצה, אין ברירה אלא לשכור רכב צמוד. רשת הכבישים של סיציליה טובה מאוד, אך יש לזכור שבאזורים הרריים וכפריים הכבישים עלולים להיות צרים מאוד. סעו בזהירות.
ואם כבר מדברים על זהירות, מילת עצה: העיירות הקטנות של סיציליה בטוחות למדי, אך בעת הביקור בפאלרמו או בקטניה, שמרו על החפצים שלכם בשבע עיניים.