אף פעם לא הייתי בהודו. הודו מבחינתי הייתה שווה צפיפות, צחנה וטינופת. את התדמית הזו בדיוק נראה שמבקשים במשרד התיירות של מדינת קרלה בדרום הודו (ובחברת ארקיע, שהשיקה טיסה חדשה ישירה לקוצ'ין) לשנות. שש שעות טיסה יגלו לכם שהודו לא חייבת להיות רחוקה ומסריחה, ושלעיר קו'צין, שעד היום הכרנו רק בהקשר היהודי, יש דווקא צד אחר, אטרקטיבי הרבה יותר.
מחפשים לאן לטוס? הכנסו למדריך היעדים של mako
קוצ'ין היא עיר הבירה של מדינת קרלה, הדרומית מבין מדינות הודו ויש שיגידו שגם המתקדמת והמשכילה ביותר. הלם הודו המדובר לא מתקיים כאן, או אולי מתקיים באופן הפוך. הייתי מוכנה לקבצנים מעוותי גפיים ולעוני נורא, אבל הרחוב של קרלה הדהים אותי דווקא בסדר היחסי שלו: המוני אנשים, חלקם אמנם צועדים על הכביש באין מדרכות, אבל רובם ככולם נראים מהמעמד הבינוני, נכנסים ויוצאים מחנויות חדשות, נוהגים במכוניות חדשות והפלא הגדול – לא צופרים. מפעם לפעם נתקלנו בפינת מיחזור עם הפרדה לפלסטיק, זכוכית וכל היתר, ואף אחד לא עישן עלינו. העישון בשטחים הציבוריים בקרלה אסור ולא מקובל, והמדריך שלנו הבטיח שאם ננסה – יעירו לנו. אבל אנחנו בהודו, אמרנו לו, איך זה יכול להיות שלא מעשנים פה ברחוב ואיך זה יכול להיות שממחזרים פה זבל ואיך זה שלא צופרים ושאין כאן עניים? אין במדינת קרלה עוני, פסק המדריך, ולמרות שסביר להניח שזו לא הייתה פסיקה כנה לחלוטין, היא בכל זאת מעידה במשהו על האופי של היעד הזה.
עד היום טיילו בקוצ'ין, שמתברר שנקראת היום בכלל קוצ'י, תרמילאים וקבוצות של טיולים מאורגנים מישראל. אבל הקו הישיר החדש שמקצר את הטיסה בחצי הופך את קרלה ליעד שמתאים לקהל אחר לחלוטין. במשימת חיי למצוא את המציאות הזולות והשוות של החיים, נדמה שהצלחתי לסמן עוד אחת: קרלה עם ילדים.
מה עושים בקוצ'ין?
המלון בו התאכסנו בעיר העתיקה והתיירותית של קוצ'י, Fragrant Nature Kochi, שוכן במבנה מרהיב, וחדר בו עולה החל מכ-300 שקל ללילה. במסעדה המעולה של המלון יכולים להכין לכם אוכל הודי או סטייק, מה שתגידו, ויש גם בית קפה חמוד. על הגג יש בריכה יפה, ובתוך המלון יש חדר כושר והרבה פינות ישיבה מחוץ לחדרים שאפשר להעביר בהן זמן קריאה או משחק. אין מועדון ילדים ואגדו, אבל כבסיס ליציאה לאיזור ועם ילדים שיכולים גם טיפה להעסיק את עצמם – זה יכול להיות מושלם. מלונות שווים נוספים במרכז של קוצ'י, בהם אפשר גם לאכול טוב בזול הם Xandari Harbour ו-Brunton Boatyard.
בקוצ'י עצמה אפשר לבלות יום או יומיים, לראות את הדייגים פורשים את רשתות הענק שלהם, לשרוץ בגני המשחקים על החוף, לטייל בשוק התיירותי מאוד של הרובע היהודי ואפילו להציץ לבית הכנסת אם יש לכם עניין. בכל ערב מתקיים מופע של תיאטרון קטלקלי, חוויה סוריאליטסית לחלוטין של איפור מופרע, הבעות מופרכות והצצה לעולם חדש שלא ראיתם ולא תראו בשום מקום אחר. המופע אורך כשעה וחצי, אם זה ארוך מדי לילדים אפשר לצאת לפני שנגמר – אבל בשום אופן אל תוותרו על ההסבר וההדגמה בהתחלה.
יש בקוצ'י גם מרכזי קניות גדולים: הרבה מהרחובות מסחריים, סואנים ועמוסי חנויות, ויש יותר מקניון אחד. קניון לולו הוא ענק ויש בו לא מעט מותגים מהמערב במחירים סבירים, אבל הקולקציות מותאמות לקהל ההודי, כלומר מבחר גדול לגברים ולנשים כמעט כלום, כי בקרלה כל הנשים באמת שכמעט ללא יוצא מן הכלל לובשות סארי או שמלות מסורתיות.
מה עושים מחוץ לעיר?
שלוש שעות נסיעה ממרכז קוצ'י יביאו אתכם לאתר המרשים של מפלי את'יראפילי. כמעט אך ורק תיירות פנים הודית מגיעה לכאן, וחבל. האתר מציע שביל הליכה בן רבע שעה לתצפית מרשימה על המפלים ושבילי הליכה בג'ונגל, כשקופים מלווים אתכם. במרחק הליכה או נסיעה קצרצרה מאתר המפלים נמצא הריזורט המדהים rainforest, שחדר בו עולה החל מכ-700 שקל ללילה והסוויטה הכי מפנקת ויקרה עולה 1,700 שקל ללילה (לכל החדרים מרפסת ישר מול המפלים). אפשר בכיף להעביר כאן יומיים עם הילדים בבריכה היפה מול הנוף, בסתם מנוחה ובטלה על הדשא או בטיולים ביער, ואם יהיה לכם מזל תראו מהמרפסת שלכם פילים או נמרים מגיעים לשתות מים מהעבר השני של הנהר. למלון הזה יש גם בית על עץ מתוק שלילה בו עולה כ-1,150 שקל.
באיזור המפלים יש כמובן עוד אפשרויות שונות למלונות, ובסמוך יש פארק מים, לונה פארק ואיזו אטרקציית שלג שאולי כדאי לבדוק. סוכני התיירות המקומיים בטוח יוכלו להמליץ על עוד פעילויות שמתאימות לכל המשפחה – כאמור, זה איזור מאוד תיירותי עבור ההודים.
במאראי ביץ', פחות משעתיים נסיעה דרומית לקוצ'י, יש שפע של ריזורטים יפהייפים. ב-Xandari Pearl היפהייפה יש חדרים עצומים עם מקלחת בחוץ, חצר מקסימה ובריכה פרטית, וחוץ מזה גם בריכה כללית וחוף ים, וחדרים עולים החל מ-800 שקל ללילה. מסעדת המלון מצוינת ומגישה פירות ים טריים-טריים-טריים. ב-Marari Beach Resort הסמוך החדרים זולים יותר, והמסעדה בסגנון בופה – אם זה נוח יותר לילדים שלכם. דגים ופירות-ים טריים מהיום יכינו לכם על הגריל מול הפנים, זכרו לבקש בלי חריף. אפשר כמובן להתארח במסעדות של כל המלונות גם מבלי לישון בהם, ומחירי האוכל בדרך כלל מגוחכים.
באיזור מאראי אפשר לשכור בית-סירה ולצאת לשיט של חצי יום בתעלות המים המקיפות את האיזור, בין שדות האורז והכפרים החמודים שעל הגדות. תראו שם בתים קטנים ופשוטים לצד וילות מרהיבות, שהמדריך שלנו טען שלא שייכות בהכרח לעשירים. הרבה מתושבי קרלה עובדים מחוץ למדינה ושולחים כסף הביתה – מחיר כבד מאוד לרמת החיים הגבוהה של אלה שנשארים מאחור. על הסירה יבשל לכם הצוות ארוחת דגים טובה, אחריה תוכלו לנוח בחדר ממוזג עם מיטה צחורה ושירותים צמודים. יום כזה על המים יעלה 50-70 שקלים לנוסע.
הקאצ' היחידי היא העונה המומלצת לביקור בקרלה ובקוצ'י, החלה בין אוקטובר למרץ ופחות מתאימה למשפחות ישראליות. אבל אם פחות מטריד אתכם להפסיד ימי לימודים – דרום הודו היא לחלוטין יעד מקורי שכדאי לכם לשקול, ומהר – לפני שכולם יגלו אותו.
*הכותבת הייתה אורחת של לשכת התיירות של קרלה וארקיע