סביר להניח שכמו רוב הישראלים, גם אתם מגיעים לכרתים במסגרת חבילת נופש אטרקטיבית או טיסת לואו קוסט משתלמת. למרות שאתם חולמים על הרגע שבו תוכלו להניח את הראש על משענת כיסא הנוח של החוף הפרטי של המלון, כדאי לכם בכל זאת לטרוח ולצאת ממנו – ולו ליום או יומיים של טיול.
האי אינו גדול והמרחקים בין נקודות העניין שבו קצרים – עובדה המאפשרת לתור אותו בקלות. אפשר לשכור רכב, לנוע ביום ולהחליף מלון מדי ערב (יש בכרתים מלונות חביבים וזולים למדי, שיכולים להשתלם לאלה מכם שיעדיפו סגנון כזה של טיול), ואפשר גם לצאת לנסיעות יומיות מהריזורט שבו אתם מתפנקים לשבוע. כך או כך, שווה לטעום גם מהאווירה הכפרית של כרתים, ליהנות מנופי ההרים המשופעים בזיתים ולהתחכך מעט בישישים מקומיים.
שרשרת הרים חוצה את האי כרתים לאורכו, ומפרידה בין חלקו הדרומי לחלקו הצפוני. הערים הגדולות ועיירות הנופש נמצאות בעיקר על החוף הצפוני, ואילו החופים הדרומיים שקטים מעט יותר – ומקסימים לא פחות. האי מחולק לארבעה מחוזות עיקריים, ממזרח למערב: מחוז לאסיתי (lasithi), הרקליון (Heraklion), רתימנו (Rethymnon) וחאניה (Chania). רוב חבילות הנופש המוצעות לתייר הישראלי מתרכזות בעיירות שממזרח להרקליון. לפניכם המלצות לאתרים, פעילויות ונקודות שכדאי לפקוד ברחבי האי.
>> לרשימת חופים מומלצים בכרתים
הרקליון
בירת כרתים, הרקליון, אינה עיר מאוד מעניינת, ותיירים רבים לא מתעכבים בה בדרכם אל המלונות, שמרביתם ממוקמים בפרבריה. למרות זאת, מדובר בעיר שהפכה מעיר פועלים אפרורית לכרך סואן, וכיום היא מציעה שפע של מסעדות, מלונות, חנויות וחיי לילה אטרקטיביים, הפונים בעיקר לקהל המקומי ומשמרים, לכן, רוח יוונית מקורית.
במרכז הרקליון עיר עתיקה מוקפת חומה רמה, במרכזה הכיכר המרכזית - פלטיאה אלפתריאס (Platia Eleftherias). הכיכר יפה ונעימה ויש בה מספר מסעדות ובתי קפה נחמדים.
בהרקליון תוכלו לבקר גם במוזיאון לארכיאולוגיה של הרקליון ובמוזיאון לתולדות כרתים, או לצאת ממנה אל האקווריום של כרתים ואל האתר הארכיאולוגי קנוסוס, הסמוכים לעיר.
אזור הרקליון
קנוסוס (Knossos)
קנוסוס הייתה, ככל הידוע לנו היום, עיר מנואית מרכזית בתקופת הברונזה. זהו אתר ארכיאולוגי גדול, חשוב ומתוייר עד מאוד – אבל אם אין לכם עניין אמיתי בארכיאולוגיה או בהיסטוריה, סביר להניח שלא תפיקו הנאה רבה מדי מן הביקור בו.
האקווריום של כרתים (CretAquarium)
אטרקציה מלהיבה לילדים וגם להורים. אינספור מינים של דגים ואורגניזמים מימיים שונים בתצוגה מרשימה בסמוך מאוד לעיר יעבירו לכם בכיף שעה או שתיים. מומלץ.
אנויה ומרגריטס
אנחנו ממליצים לכם לצאת מהרקליון ברכב לכיוון דרום, ולהעביר יום בנסיעה בין הכפרים הקטנים, האותנטיים והנעימים שבסביבה. כפר כזה הוא אנויה (Anogia), שמשיטוט נינוח ברחובו הראשי מתקבל הרושם שכל תושביו עברו מזמן את גיל 70. הכפר הפסטורלי נושא עימו צלקת כאובה מימי מלחמת העולם השנייה: בתגובה לשיתוף פעולה של תושביו עם הבריטים, שרפו הנאצים את רחובותיו – וירו למוות בכל הגברים בכפר.
תושבי אנויה מתפרנסים בעיקר מאריגה מסורתית, ובכל דלת שנייה תוכלו למצוא בית מלאכה פצפון ובו ישישה כפופה שתפרוס לפניכם בהתלהבות – אך לאו דווקא בזריזות – שטיחים ואריגים נאים מעשה ידיה. כיכר הכפר מוצלת בעצי תאנה ותות, והיא מקום נפלא להפסקה ולקפה.
אם אנויה הוא כפר האורגים, הרי שמרגריטס (Margarites) הוא כפר הקדרים. נדמה שכמעט כל הבתים בכפר הם בתי מלאכה לכלי קרמיקה, ובחזיתותיהם פרוסים אינספור כלים וחפצי נוי שבירים.
רתימנו והאזור
העיר השלישית בגודלה בכרתים תספק לכם חוויה ארכיטקטונית עם עיר עתיקה מימי הכיבוש הוונציאני, מצודה ונמל ים תיכוני משגע. הסמטאות היפהפיות שורצות תיירים, חנויות לתיירים וטברנות שאינן אלא מלכודות תיירים, אבל כמו בכל מקום – אפשר ליהנות גם מאלה, ואפשר פשוט להסתובב ולספוג את האווירה.
הצג מפה גדולה יותר
מתחם המצודה של רתימנו השתמר לא רע מאז ימי הזוהר שלו במאה ה-16, וניתן לבקר בו ולהשקיף מחומותיו אל הים, הנמל והמגדלור. מחוץ לעיר העתיקה תמצאו ברתימנו שוק עירוני קטן ונחמד, בתי קפה אופנתיים ורחובות מסחריים שוקקים שיציעו קצת יותר ממזכרות תיירותיות. העיר ממוקמת על החוף ממערב להרקליון, ונסיעה אליה תיקח כשעה. שווה להקדיש לעיר הזו לפחות אחר צהריים וערב אחד מהימים שלכם בכרתים.
מנזר ארקדי (Moni Arkadiou)
כ-25 קילומטר מדרום לרתימנו נמצא מנזר ארקדי היפה. זהו מתחם נאה ומטופח, שיעניין גם מבקרים שאינם חובבי כנסיות. במקום הזה התבצרו כמעט אלף איש בסוף המרד של אנשי כרתים בעות'מנים במאה ה-19, וכשאלה הצליחו לכבוש אותו – ביצעו המורדים התאבדות המונית סטייל מצדה. אפשר ללמוד על ההיסטוריה העקובה מדם של האזור במוזיאון הקטן – ואפשר גם ליהנות מטיול נעים בין הגינות היפות והמרפסות המתוקות של המנזר, או לצאת מהמתחם ולצפות בנוף מקצה הצוק שממולו.
אגם קורנס (Kourna)
סוף סוף יש למישהו אגם יותר קטן מהכנרת שלנו! נוף האגם יפה – ממול הרים רמים, אבל שירותי החוף, איך לומר, מעט לוקים בחסר. יש מלתחות מאולתרות, אבל מוטב לכם שתיכנסו לשירותי אחת ממסעדות החוף ותחליפו את הבגדים שם. הטברנה שממש מעל החוף מוצלת ונעימה, ומתאימה לנשנוש לפני או אחרי הרחצה. האגם נמצא בערך במחצית הדרך בין רתימנו לחאניה, סמוך לעיירה גיאורגיופוליס.
אזור חאניה ומערב כרתים
חאניה, העיר השנייה בגודלה באי אחרי הבירה הרקליון, נמצאת בהמשך החוף המערבי, כשעת נסיעה נוספת מרתימנו. הסמטאות הומות המבקרים של רתימנו נראות ריקות ליד המון האדם השוטף את רחובות העיר העתיקה של חאניה; בימי הקיץ הכיכרות עמוסות בתיירים, הטברנות שוקקות והרחובות דמויי השוק מלאים בקונים.
לא בכדי נהנית חאניה מפופולריות שכזו. זוהי עיר וונציאנית שמורה היטב, הנמל שלה מרהיב וטיול רגלי בין הרחובות שלה, למרות העומס, נעים ורגוע. בנוסף בעיר מוזיאון לארכיאולוגיה ומוזיאון ימי.
הצג מפה גדולה יותר
ממערב לחאניה מזדקרים אל תוך הים שני חצאי איים: רודופוס (Rodopos) וגרמבוסה (Garmvousa). אם יש לכם רכב, אפשר להקדיש יום לשיטוט באזורים האלה, ההרריים והמרוחקים מן ההמון. תמצאו שם מנזרים, כנסיות ונוף של חופים ומפרצים כחולים ומרשימים.
אם תפנו עם הרכב מדרום לחצאי האיים דרך העיירה קיסאמוס (Kissamos), תזכו לעבור בקניון צר עם נוף דרמטי, לחצות מנהרות החצובות בהר ולהגיע אל עמק הערמונים. זהו אזור שהגידול המרכזי בו הוא ערמונים וגפנים, ולכם הוא יזמן נסיעה נעימה בין כפרים קטנים ושלווים וטברנות ביתיות אותנטיות. עזבו את המפה, ופשוט סעו מכפר לכפר. האטרקציות והחוויות יגיעו מאליהן.
טרקים וטיולים רגליים בכרתים
נכון, לא חשבתם שקיים בכלל עולם מעבר לקיר הזכוכית הגדול של הלובי של המלון שלכם, אבל מסתבר שכרתים הוא אי ראוי גם לטרקרים שבכם, שמחפשים יעד קטן וקרוב להלך בו כה וכה. קניון סאמאריה (Samaria), בדרום מערב האי, הוא פארק לאומי מרשים ויש בו מספר מסלולי הליכה בדרגות קושי שונות. בנוסף, אפשר למצוא עוד כמה מסלולי הליכה מאתגרים יותר ומתויירים הרבה פחות בחלק הדרום מערבי של האי, המבודד והפראי. חברות טיולים ישראליות מוציאות טיולי הליכה מאורגנים בני כמה ימים לאי, למשל חברת "היעד הבא". מידע נוסף ומסלולים מומלצים אפשר למצוא באתר החברה.
דרום כרתים
מטאלה (Matala)
חוף מפורסם הידוע ברוח הבלתי שמרנית שלו מאז שנות השישים, עת היה חוף מקלט לילדי פרחים אמריקניים. זהו חוף חולי במפרץ מצוקי וחצוב מערות, ששימשו למטרות שונות לאורך ההיסטוריה. אווירת הסיקסטיז עדיין מרחפת מעל פני המים וחיי הלילה כאן תוססים, אבל במטאלה תמצאו גם כפרי נופש מהוגנים ואופציות לינה ברמות שונות.
פלאקיאס (Plakias)
שעתיים של נסיעה דרומה מהרקליון יביאו אתכם אל העיירה הקטנה והמקסימה הזו, שעשויה להזכיר לכם קצת את סיני. גם הסביבה יפה ומתאימה מאוד לטיולים רגליים או רכובים, ואם אתם מחפשים חוף נידח שיהיה לגמרי שלכם – זה האזור. חוף פרבלי הקסום נמצא קרוב לפה, על שפך נחל פרבלי אל הים.
אלפוניסי (Elafonisi)
אם חיפשתם לגונות ומי טורקיז, חוף אלפוניסי ייתן לכם את מבוקשכם. הוא אינו סמוך למוקדי תיירות ועשוי להיות מוזנח או מלוכלך – אבל יש לו קסם נדיר שלא מאפיין את שאר החופים באי כרתים.
החוף המזרחי
חרסוניסוס (Hersonissos)
אם הגעתם לכרתים במסגרת חבילת נופש, אתם כנראה בדרך לחרסוניסוס. בעיירת הנופש הזאת מקובצים אינספור קומפלקסי-ענק, מלונות וכפרי נופש ברמות שונות, והיא מרכז של פעילות וספורט ימי – כמו גם של חיי לילה תוססים.
מאליה (Malia)
ה-מקום למסיבות, פאבים, מועדונים וחיי לילה בכרתים. מאליה היא עיירה פרועה וצפופת תיירים והורמונים, והיא מושכת אליה צעירים מאירופה ומארה"ב המגיעים לחגוג בלילות ולרבוץ על החוף בימים. אם תצליחו להגיע אליו פיקחים, תוכלו להבחין שחוף הים של מאליה הוא מהיפים שבכרתים.
אלונדה (Elounda)
באלונדה תמצאו את מתחמי האירוח היוקרתיים ביותר בכרתים, שהתקבצו באחד מהמפרצים היפים של האי. הרים, כבישים מפותלים ומי ים צלולים מאפיינים את הנוף של העיירה, שיש שיאמרו שהקסם היווני האותנטי שלה התמסחר מעט בשנים האחרונות.
איוס ניקולאוס (Agios Nikolaos)
אחת הערים הגדולות באי כרתים ומוקד משיכה גדול לתיירים המבוגרים והמבוססים יותר. במדרחובים הצמודים לנמל תמצאו עשרות ברים, טברנות על המזח וחנויות. אם אתם בקטע של אבנים, המוזיאון לארכיאולוגיה שבעיר מציג ממצאים שונים מתקופות קדומות על פני האי. אם אתם יותר בעניין של בטן-גב, החופים אמוס, אלמירוס ואמודרה הם המומלצים באזור.
ספינלונגה (Spinalonga)
האי ספינלונגה, שנמצא במרחק שיט קצר ממפרץ אלונדה בקצה הצפון-מזרחי של האי, מככב – כידוע לכם, מן הסתם - ברב המכר "האי של סופיה". זהו אי קטן שעליו בנויה עיר ונציאנית מוקפת חומה, והוא מעניין כיוון שעד אמצע המאה ה-20 שכנה בו מושבת מצורעים, שאליה הוגלו תושבי כרתים (ובשלב מסוים יוון כולה) שלקו במחלה חשוכת המרפא.
אל ספינלונגה ניתן להגיע בשיט שנמשך כ-20 דקות ממפרץ אלונדה, היפה כשלעצמו, אבל חובבי הים יעדיפו, אולי, את הדרך הארוכה יותר מאיוס ניקולאוס.