גורמים בענף התיירות בישראל מעריכים שכאשר יתחילו טיסות ישירות בין ישראל למרוקו, בעקבות ההודעה על נירמול היחסים בין המדינות, מספר התיירים הישראלים ישולש ויגיע ל-200 אלף בשנה. טרם משבר נגיף הקורונה טסו מידי שנה למרוקו למעלה מ-50 אלף ישראלים  והמספרים עלו בשנים האחרונות בהתמדה.

יחד עם זאת, במרוקו לא מתכוונים בשלב זה לפתוח שגרירות בישראל וספק אם זה יקרה בזמן הקרוב אבל יהיו טיסות ישירות מתל אביב לרבאט וקזבלנקה (כחמש וחצי שעות במקום טיסה עם עצירת ביניים באירופה). אל על, ארקיע וישראייר כבר הכריזו שהן יטוסו ישירות למרוקו מיד עם קבלת האישורים הנדרשים. בנוסף, הישראלים לא יצטרכו ויזה, בדומה להסכם עם איחוד האמירויות, וזה יתרון גדול (כיום ישראלים חייבים להצטייד בוויזה כדי להיכנס למדינה). 

כל מה שצריך לדעת לפני שטסים למרוקו


חשוב לדעת!

"מרוקו זה לא רק קברי צדיקים וטיולי שורשים. היא הרבה יותר מזה. היא מדינה אקזוטית חושנית ועוצרת נשימה. זו מדינה מרתקת, מרהיבה ביופייה שלא נגמרת. זו מדינה עם אתרים שמזכירים סיפורי אלף לילה ולילה, לצד נופים מדהימים, שווקים, תבלינים ואוכל שהופכים את הטיול במדינה הזו ליותר ממושלם. קל מאוד להתמכר למרוקו גם אם לא נולדת במדינה הזו", הסבירה ל-mako עלמה דיין, מדריכת תיירים. "זו מדינה שרובה פרימיטיבית אבל זה היופי שיש בה שמושך אליה מיליוני תיירים מידי שנה מכל רחבי העולם".

מרוקו (צילום: עלמה דיין)
עולם אחר. מרוקו | צילום: עלמה דיין

מרוקו (צילום: עלמה דיין)
שווקים בכל הצבעים | צילום: עלמה דיין

היתרון במרוקו, פרט ליופיה, לנופים המדבריים והאוכל הוא בכך שהיא גם זולה מאוד. למעלה מ-12 מיליון תיירים מכל העולם מגיעים למרוקו בשנה רגילה. משבר הקורונה גרם למדינה נזק של מיליארדי דולרים בגלל סגירת הגבולות היות וענף התיירות נחשב למוביל במדינה בהכנסות.

חשוב לדעת שנכון להיום מרוקו, על 47 מיליון תושביה, מוגדרת כמדינה אדומה בישראל (392 אלף בני אדם נדבקו בקורונה, 6,492 מתו מהנגיף. בימים האחרונים למעלה מ-10 אלף בני אדם התגלו כחולים חדשים). הכניסה למרוקו חופשית בכפוף להצהרת בריאות ובדיקת קורונה והזמנת בתי מלון מראש.

מעבר לערים המרכזיות הקלאסיות במרוקו שחובה לבקר בהן כמו הבירה רבאט, קזבלנקה, פס, מרקש, מקנס שיש בהם שווקים ואתרים מדהימים יש עוד המון אטרקציות במדינה שמחייבות ביקור. עשינו לכם קצת סדר בסיועה של המדריכה, עלמה דיין.

מה אסור לפספס במרוקו?

ווארזאזאת - Ouarzazate

ווארזאזאת, הגובלת במדבר סהרה, מכונה גם "עיר הסרטים". ממוקמים בה אולפני סרטים וצולמו בה בין השאר סרטים הוליוודיים: 'המומיה', 'גלדיאטור', 'לורנס אישר ערב'. העיר עצמה נחשבת לאחת הפרימיטיביות במרוקו. בתי המלון מיושנים שמרו על צביונם ולא נכנעו לזמנים המודרניים, עם נופים למדבר והריהוט בהם מלפני עשרות שנים כולל טלפונים עם חוגה בחדרים. מומלץ באותה הזדמנות לבקר גם 'בקסבת איית בן חידו' היא נחשבת בעיני רבים לקסבה היפה במדינה שהשתמרה והוכרזה כאתר מורשת עולמית של אונסק"'ו.

אזרזאת (צילום: עלמה דיין)
צילום: עלמה דיין

אסאווירה  - Essaouira

אחת מערי החוף היפות במרוקו. ממוקמת לא הרחק ממרקש (המכונה "העיר האדומה"). חובבי גלישה, כולל גלשני רוח מכל העולם, מגיעים למקום שיש בו את אחד מנמלי הדייגים היפים במדינה. בשנות השישים זמרי רוק כבד כמו ג'ימי הנדריקס וחובבי מוסיקה מכל העולם נהגו לבקר בה למשך תקופות ארוכות. היא עיר מבוצרת שגם הוכרזה על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית.

קבר סול חגואל - Sol Hachuel

סול חגואל שזכתה לכינוי 'ללה סוליקה' (הצדיקה סוליקה) הייתה צעירה יהודייה יפהפייה בת 17 שהתאהבה בגבר מוסלמי צעיר ויפה תואר המקורב למלך. המוסלמים טענו שהיא המירה את דתה לאסלאם וחויבה להינשא לבחור המוסלמי. היא הכחישה וסירבה להינשא לו. המלך פקד להוציא אותה להורג בגלל שהתעקשה לטעון שהיא יהודייה ולא המירה את דתה. הוצאה להורג נעשתה בדרך אכזרית ביותר של גרירת גופתה על ידי סוס. על פי הסיפורים היא תפרה בגדים לגופה בצורה כזו שאחרי מותה לא יראו את גופה הערום. היא שמרה על כבודה ולכן מקום קבורתה והסיפור סביבו מושך תיירים רבים, גם לא יהודים, מכל העולם.

השוק של אגדיר - Souk El Had d'Agadir

אחת הערים היפות במרוקו שבה שוכן אחד משווקי התבלינים המדהימים בעולם שמושך אליו תיירים רבים. העיר גם שווה ביקור כעיר חוף עם מסעדות דגים מהטובות במרוקו.

מרוקו (צילום: עלמה דיין)
צילום: עלמה דיין

מרקש (העיר האדומה) - Marrakesh

מרקש מכונה העיר האדומה בגלל שכל הבתים בה מזכירים את צבעי המדבר שבין חום לאדום. מרקש נחשבת לא רק לעיר היסטורית יפה אלא גם למקום שיש בה מלונות בוטיק, מועדוני לילה מועדונים שעשירי אירופה והעולם כולל מיליארדרים מסעודיה ושחקני כדורגל נוהגים לשהות בה בווילות מפוארות שרכשו. השווקים בה נחשבים ליפים שבעולם ועוד לא דיברנו על המסעדות ודוכני הרחוב שיגרמו לכם להנאה צרופה. וכמובן, אסור לשכוח את סמלה של מרוקו: כיכר ג'מע אל פנה (Jemaa el-Fnaa).

מרקש (צילום: עלמה דיין)
צילום: עלמה דיין

מסגד חסן השני - The Hassan II Mosque

מסגד חסן השני בקזבלנקה מוגדר כאחד הגדולים והמרהיבים ביופיים בעולם. מי שמגיע למרוקו חייב לסמן וי על המקום הזה.

מסגד חסן השני, מרוקו (צילום: smartair.co.il)
מסגד חסן השני, מרוקו | צילום: smartair.co.il

קבר מוחמד החמישי - Mausoleum of Mohammed V

אחד המבנים המרשימים מבחינה אדריכלית בעולם בסגנון אר-דקו נמצא ברבאט. במאוזוליאום קבורים מוחמד החמישי ובנו חסן השני. באותה הזדמנות תוכלו לקפוץ לקסבת אודייה (Oudaias) שהשתמרה היטב מהמאה ה-12.

מרוקו (צילום: עלמה דיין)
צילום: עלמה דיין

קניון הטודרה - Todra Gorges du

מדובר באחד מאתרי הטבע המרהיבים ביופיים במרוקו בפן המדברי. במקום יש את קניון טודרה הממוקם בצד המזרחי של הרי האטלס.

אם כבר טיול במדבר, מומלץ גם להגיע לכפר מרזוגה (Merzouga) שבדרום-מזרח מרוקו שם תמצאו דיונות בגובה של למעלה מ-150 מטר. שם מומלץ לעשות טיול גמלים או ג'יפים. עדיף לישון לפחות שני לילות באזור כדי לחזות בשקיעות ובזריחות שלא תמצאו בשום מקום בעולם.

מאגמה במרוקו (צילום: איה בן עזרי)
מאגמה במרוקו | צילום: איה בן עזרי

מקנס - Meknes

העיר שימשה לפני למעלה מ-200 שנה כבירת מרוקו. יש בה ארמון מלכותי סביבו גני פאר עוצרי נשימה. אל תחמיצו ביקור בעיר העתיקה ובמלאח (mellahשכונה שבה גרו היהודים. במקום יש בית כנסת מהעתיקים במרוקו.

וולוביליס - Volubilis

ממוקמת כ-30 ק"מ מהעיר מקנס (ששווה ביקור בנפרד). עיר שנבנתה בתקופה הרומית והמבנים מאז ועד היום השתמרו בה היטב.

טנג'יר - Tangier

נושקת לגיברלטר (שווה לקחת מעבורת ולהרוויח עוד מדינה יפה). עיר ציורית בשפיץ הצפוני של אפריקה. יש בה מבנים ומסגדים יפים לצד שווקים וסמטאות הנושקות לארמון הסולטן.

כל מה שצריך לדעת לפני שטסים למרוקו

"מי שרוצה לטייל במרוקו בפעם הראשונה מומלץ לו לקחת טיול מאורגן של שבוע עד שבועיים כדי להספיק לבקר במרבית האטרקציות והערים הייחודית במדינה. הייתי ממליצה גם על טיול בהרי האטלס וביקור בכפרים הברברים כולל ארוחות, טיולי גמלים, ג'יפים או אופנועים. מרוקו לא נגמרת. יש לה התחלה אבל בלי סוף",  סיכמה דיין.