בקעת הירח. זה הכינוי שנתנו הבדואים המקומיים לאזור ואדי רם שאכן מזכיר פני ירח, אם כי יש כאלה שאומרים כי הוא מזכיר את מאדים. רכסי ענק של אבן חול צבעונית וביניהם פרוזדורים של עמקי חול. הצבעוניות של אבן החול מרשימה – לבן, צהוב, אדום, ורוד, סגול, כתום, אפור ועוד. אל המופע המרשים מצטרפים סלעי גרניט שחורים, ערוצים צרים במיוחד, תופעות טבע ייחודיות, בהן קשתות ופטריות, שרידי התיישבות נבטית. שבט הזלאביה, בני המקום, תורמים את תרומתם באירוח נעים ולבבי.
>> לכל הפרטים על הכניסה לירדן וטיול בעקבה
שטח זה הוא אף חביבם של במאים ומפיקים, ושימש כתפאורה מדהימה לשלל סרטים (יותר מ-15 סרטים), החל מ"לורנס איש ערב" לפני 60, שנה דרך "התיבה האבודה", "אלאדין", ועד סרטו של מאט דיימון "להציל את מרק ווטני".
לא לפספס בטיול לוואדי ראם
עין שאללה
ממש סמוך ומעל הכפר נמצא המעיין שבתקופה קדומה היה הגורם והמקור להתיישבות הקדומה באזור מדברי וצחיח. המקום מוצל ונעים גם בימים חמים, והצמחייה טיפוסית למעיין אך נדירה מאוד וצובעת את האבן האדומה בכתמי ירוק. בשל חשיבות המעיין בתקופה הקדומה, שבטים ערביים שחיו פה לפני אלפי שנים חצבו באבן החול עיטורים והקדשות.
קניון החזאלי
חריץ צר במיוחד המוביל אותנו עד למפל בלתי עביר. בפתח הקניון עצי פיקוס בת שקמה מרשימים המעידים שהקניון מביא איתו בשיטפונות מים רבים. הקניון מוצל כל שעות היממה. בתקופות קדומות המקומיים סכרו את הגבים העליונים לצורך עצירת מי השיטפונות. גם פה, בשל חשיבותו המקום עשיר בציורי קיר קדומים ובעיטורים חצובים.
קשת אום-מפרוט
קשתות אבן החול מפורסמות בתבל כולו, ואזור ואדי ראם התברך בשורה של קשתות מרשימות. הקשת של אום-מפרוט היא נגישה וקלה, ניתן לטפס אל הקשת בשורה של מדרגות זעירות שנחצבו באן החול שבסיומם עומדים על הקשת. הטיפוס אינו קשה אך דורש משנה זהירות. הקשת מושכת מידי יום עשרות מטיילים.
הדיונה האדומה
מספר דיונות אדומות וגבוהות מקשטות את מרחבי ואדי ראם. הדיונות מושכות קהל רב שנוהג לטפס עליהן במאמץ על מנת להחליק אחר כך במדרון התלול אל התחתית. חלק מהדיונות האדומות נמצאות על גבי משטחי חול צהובים והקונטרסט הנוצר מוסיף ליופי.
ציורי הקיר
אזור ואדי ראם עשיר באינספור אתרי ציור. השבטים הקדומים נהגו לאתר קיר גדול, חלק וזקוף ולצייר עליו. הציור נעשה באמצעות חציבה קלה בסלע. בציורים ניתן להבחין בעושר של בעלי חיים (יעלים, סוסים, גמלים, אנטילופות שונות, אריות, נמרים, בעלי כנף ועוד), הקדמונים נהגו גם לצייר אלמנטים המקשרים בין האל למקום ולאדם (כמו כפות רגליים, ידיים ועוד).
מה עוד אפשר לעשות בואדי ראם
המרחב של ואדי ראם הוא עצום, קוטרו כ-80 ק"מ (כמו הגליל), בנוסף לאתרים המפורסמים והמוכרים אשר מושכים את אלפי התיירים, יש בוואדי ראם אפשרויות רבות ומגוונת אשר דורשות יכולות מעט יותר גבוהות מהמטייל. גם פה המגוון עצום, החל מטיולים רגליים קלים ופשוטים בעמקים הנמוכים, דרך אינספור טיולים למיטיבי לכת, המשך בטיולים מוטרפים לחובבי האתגר וכלה במסלולי טיפוס למטפסים מקצועיים.
מספר מסלולים למיטיבי לכת
קניון ראקבת
מסלול יפהפה שחוצה את ג'בל אום-עשרין מצד לצד בסדרה אינסופית של מבוכים. המסלול מתחיל בדיונה הגדולה, מטפס אט אט אל קו פרשת המים בהר ואחר כך יורד אל משטח עצום שממנו תצפית מרשימה ויפה על ואדי ראם ועל הכפר ראם. במהלך המסלול תדרשו במספר מקומות לטפס ולגלות יכולת אתלטית. טיול מרשים וחוויתי. המסלול לא טריוויאלי ורצוי להיעזר במדריך שמכיר את המסלול היטב.
קשת ג'בל בורדה
נסיעה ברכב שטח תוביל אותנו מזרחה אל ג'בל בורדה. יש במסלול טיפוס המחייב פה ושם יכולת אתלטית קלה והוא מוביל אל שטח שממנו ניתן לראות את הקשת המפורסמת של ג'בל בורדה. גם בקשת זו ניתן לעלות ולטפס אל הקשת. ניתן לרדת בשני מסלולים שונים. גם במסלול זה רצוי וכדאי להיעזר במדריך שמכיר את ההר היטב.
ג'בל מעין
מסלול שעולה אט אט אל פסגת ג'בל מעין. פסגת ג'בל מעין מתנשאת לגובה של כ-1,200 מטרים בלבד, אך הטיפוס אליה כרוך במאמץ אתגרי קל, המספק חוויה שבסיומה תצפית נפלאה על ואדי ראם ועל הכפר. גם הירידה היא "מלאכת מחשבת" בדואית - ירידה הדרגתית תוך שימוש מושכל במבנה ההר ובמדרגות שלו כדי לרדת בזהירות אל הקצה הדרומי של ההר ישירות אל הכפר ראם.
מה חשוב לדעת לפני שנוסעים לואדי רם?
כל ביקור בירדן חייב להתבצע באמצעות סוכן ירדני מורשה שדואג לכל הפרטים כולל: מדריך מקומי ושוטר. בניגוד לעבר, מטיילים שמגיעים לגבול ללא תאום מראש מוחזרים ארצה.
מגוון חברות ישראליות שמתמחות בטיולים בירדן יטפלו בכל הלוגיסטיקה הקשורה לטיול ובכלל זה ביצירת קשר עם סוכן ירדני טוב ואחראי.
לינה: בניגוד לעבר הלינה בשטח אסורה. הירדנים מונעים הכנסת אוהלים וציוד לינה ומחייבים את המטיילים לישון באחד האורחנים שבוואדי.
המרת כספים: המטבע המקומי הוא דינאר. ניתן להמיר כספים בגבול, הן בצד הישראלי והן בצד הירדני. גם בעקבה וגם בפטרה יש חלפנים מאושרים. במלונות המרת כסף כרוכה בעמלה גבוהה.
תקופת ביקור: מומלץ להיכנס לביקור בן שלושה ימים. ביקור חד יומי ו/או דו-יומי הוא יקר, נדרשת אשרה (ויזה) בעלות של 60 דינאר, וגם עלות הכניסה לפטרה יקרה יותר.
כללי התנהגות וזהירות: הירדנים אוסרים הכנסת טלפונים לוויינים, ספרות, מפות, חומרי קריאה, ספרי תפילה ותפילין. המדריך הישראלי המנוסה ינחה אתכם בכללי עשה ואל תעשה בירדן וידאג שלא תעשו טעויות מיותרות. רצוי להימנע מחולצות עם כיתוב בעברית. אזור הדרום מיושב בעקר בבדואים ידידותיים, אנשים חמים ולבבים, המודעות לתיירות, לאירוח ולביטחונו של התייר גבוהה ומובנת.
עונה מומלצת: סתיו, חורף ואביב (החל מאוקטובר ועד מאי). ירדן מדינה מדברית וחמה. כדי למקסם את הביקור עדיף לטייל בה בעונות נעימות וקרירות.
עזר בכתיבת הכתבה: יואל שטרלינג מטיולי רדיוס המתמחה בטיולים בירדן למעלה מ-20 שנה.