הקיץ אולי נראה רחוק, ורבים מאתנו עוד מתאוששים מחופשת פסח - אבל מבחינת שוק התיירות חופשות הקיץ נמצאות ממש מעבר לפינה. יולי־אוגסט אחראיים ל-40% מההכנסות השנתיות של סוכני הנסיעות בישראל, ונתון זה לבדו מבהיר עד כמה התקופה הזאת מבוקשת לטיול ונופש בחו"ל על ידי ישראלים.
אם נסתמך על העלייה שנרשמת בחודשים האחרונים במספר הישראלים היוצאים לחו"ל כסימן לקיץ הקרוב, הרי שחברות התעופה וסוכני הנסיעות אמורים לצפות לעבודה רבה. לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) שפורסמו לפני כשבוע, ברבעון הראשון של 2015 חל גידול של כ-15% במספר היציאות של ישראלים לחו"ל לעומת התקופה המקבילה אשתקד, והתחזית של אריאל אטיאס, מנכ"ל חברת וואלה טורס, היא שבעונת הקיץ תימשך אותה מגמה ומספר הנוסעים יגדל ב-10%.
חברות התעופה נערכות לגידול הצפוי במספר הנוסעים - ובקיץ הקרוב צפוי גידול של 8% במספר טיסות הנוסעים הסדירות לישראל וממנה לעומת קיץ 2014, לפי דו"ח שפירסמה רשות התעופה האזרחית (רת"א) בשבוע שעבר. הדו"ח צופה שבקיץ ימריאו וינחתו בנתב"ג 906 טיסות סדירות בשבוע בממוצע, של שלוש חברות תעופה ישראליות ו-54 חברות זרות, לעומת 841 טיסות שבועיות בקיץ 2014.
עם חברות התעופה שיגדילו הקיץ את מספר הטיסות השבועיות שלהן לעומת הקיץ שעבר נמנות איזיג'ט, טורקיש איירליינס (שמטיסה את מספר הנוסעים הישראלים הגדול ביותר מבין חברות התעופה הזרות), בריטיש איירווייס, לופטהנזה, אליטליה ובריסל איירליינס.
"כבר עכשיו יש לנו הזמנות רבות מהשוק הישראלי לקיץ, קצת יותר מאשר באותה התקופה בשנה שעברה - בין היתר לקו לבוסטון שפתחנו, שמצליח מאוד", אומר שלי זהבי, סמנכ"ל מסחר וקשרים תעופתיים בחברת אל על. "אנחנו מניחים ומקווים שיהיה קיץ טוב, ולכן הכנו קיבולת גבוהה יותר במטוסים שלנו".
עוד ב-mako חופש:
נחתו לפני שבוע מברצלונה ולא קיבלו את המזוודות
חוג הסילון: מטוס כזה עוד לא ראינו
מגלשת מים מטורפת באמצע העיר
"מחיר הדלק ירד, ואתו גם מחירי הטיסות"
ומה עם המחירים? בדיקה שנערכה שלשום של מחירי הטיסות באמצע אוגוסט מראה כי המחירים עדיין לא בשיאם. טיסה ישירה לרומא, למשל, מוצעת כעת החל ב-495 דולר, טיסה לווינה החל ב-450 דולר, טיסה ללונדון החל ב–560 דולר, ולברצלונה החל ב–560 דולר. ליעדים הרחוקים יותר המחירים, כמובן, גבוהים יותר: כרטיסי טיסה לניו יורק נמכרים החל ב–1,490 דולר, לבנגקוק החל ב–1,420 דולר, ולטורונטו החל ב-1,530 דולר.
אטיאס מוואלה טורס אומר כי "אנחנו רואים שהירידה במחירי הדלק השפיעה על מחירי הטיסות, ומתחילת השנה המחירים נמוכים ב-15% בממוצע לעומת השנה שעברה - וזה גם מה שאנחנו צופים שנראה בקיץ ובהמשך השנה. יש יותר נוסעים, אבל המחיר הממוצע ירד. בשלב הזה לפני שנה, כרטיס לטיסה ישירה לניו יורק כבר עלה 1,700 דולר, ולא 1,500 דולר כמו היום, והיה קשה למצוא כרטיס ללונדון במחיר של כ–550 דולר חודשיים לפני הקיץ".
לעומתו, זהבי מאל על אומר כי ירידת מחירי הדלק לא השפיעה על מחירי הטיסות, וכי האחרונים יהיו דומים לאלה של שנה שעברה. "אנחנו לא יודעים אם מחירי הדלק יישארו כפי שהם כיום. נוסף על כך, צריך להבין שזה שיא העונה. החברה עובדת בשלושת חודשי הקיץ והחגים בשביל כל השנה, והמחירים יהיו בהתאם לביקושים - אך עדיין מחירים תחרותיים לעומת אלה של המתחרים", אומר זהבי.
מי שחושב על נסיעה לחו"ל בקיץ הקרוב ועדיין לא הזמין כרטיסים, ודאי תוהה כיצד אפשר להבטיח את המחיר הטוב ביותר. הטיפים הבאים עשויים לעזור להבטיח כרטיסים לחופשת הקיץ הקרובה בלי לשלם על כך ביוקר.
1. מתי להזמין את הטיסה? לא תמיד כדאי לחכות
בתקופה שבה הביקוש לטיסות מזנק בהתמדה, גם המחירים עולים בהתאם. אמנם עכשיו המחירים לטיסות הקיץ נראים סבירים, אבל הם אינם צפויים לרדת בחודשים הקרובים. ככל שמספר ההזמנות יגדל ומספר המושבים הפנויים במטוסים יתמעט, המחירים צפויים לעלות ולהגיע לשיא. אם אתם יודעים כבר עכשיו באילו תאריכים אתם רוצים לבלות בחו"ל ובאיזה יעד - כדאי להזמין את הכרטיסים כבר עתה.
מדוע לא כדאי להמתין בדרך כלל? בטיסות סדירות, המושבים במטוס - גם בתוך כל מחלקה, כמו מחלקת התיירים - מחולקים לקבוצות מחיר רבות. ברגע שהמושבים בקבוצת מחיר מסוימת נמכרים, מתחילים להימכר המושבים בקבוצה הבאה אחריה, שבה המחיר גבוה יותר. זאת הסיבה לכך שלעתים אפשר למצוא מחיר מסוים לטיסה מסוימת, ואחרי שעה, או אפילו אחרי 5 דקות בלבד, לגלות שהמחיר עלה - לאחר שכרטיסי טיסה שנמכרו בינתיים הביאו לכך שהמושבים בקבוצת המחיר הנמוכה יותר אזלו. עם זאת, לעתים - בעיקר בטיסות שכר - אם הטיסה לא מתמלאת, המחירים עשויים לרדת.
2. איפה להזמין את הטיסה? בדקו גם באתרים בינלאומיים
בדרך כלל, לא תראו הבדלי מחירים משמעותיים במיוחד בין סוכני הנסיעות השונים בישראל בכל הקשור לטיסות הסדירות, אבל בהחלט שווה לבדוק את המחיר שהסוכנים מציעים לעומת המחירים שמציעים לאותן טיסות אתרי ההזמנות הזרים, כמו Expedia, Kayak, Skyscanner - וגם מומלץ לראות מה המחיר הכי נמוך שמוצע באתר Travelist. לפעמים תוכלו למצוא בו מחירי טיסה נמוכים מאלה של הסוכנים, שאינם מציעים את מרכולתם באתר.
סיבה נוספת לחיפוש באתרים אלה היא שבניגוד למרבית סוכני הנסיעות, אתרים אלה מציגים גם טיסות מוזלות (לואו־קוסט). אמנם הכרטיסים לטיסות הקיץ במחירים ההתחלתיים, הנמוכים באמת, כבר אזלו ברוב הטיסות - אבל עדיין שווה לבדוק אם גם אחרי שמוסיפים את העלות להעלאת מזוודה לבטן המטוס, מחיר הלואו־קוסט נמוך יותר מזה של טיסה סדירה רגילה.
3. מתי לטוס? כדאי להיות גמישים
באתרים רבים להזמנת כרטיסי טיסה, ובמיוחד באתרי חברות התעופה, יש אפשרות לבחור תאריכי נסיעה עיקריים, אך לציין כי הם גמישים (לעתים האפשרות נמצאת בין אפשרויות החיפוש המתקדם). אם תעשו כך, תוכלו לשחק את תפקיד סוכן הנסיעות - ולראות מולכם את התמונה המלאה: לוח שנה עם המחירים שתתבקשו לשלם אם תתגמשו ותזוזו יום או יומיים קדימה או אחורה בטיסה שלכם.
לפעמים תזוזה קלה בתאריך הטיסה יכולה לחסוך מאות דולרים על החופשה. יכול להיות שהתאריך יהיה לכם פחות נוח, או שהשעות לא אידיאליות - אבל אם מדובר בפער מחירים גדול בין התאריך האידיאלי לתאריך הפחות אידיאלי, החיסכון למשפחה שנוסעת בקיץ לחופשה בחו"ל כבר יכול להצדיק את הוויתור.
4. חניית ביניים? אל תפסלו על הסף
כל מה שאתם יודעים על טיסות עם חניות ביניים (קונקשן) נכון - זה מסורבל יותר מטיסה ישירה, נוח פחות, ועם ילדים זה לא תענוג גדול. אבל גם לאלו ביניכם שמכורים לטיסות הישירות, נמליץ שלא לשלול טיסות עם חניית ביניים לפני שתבדקו את החיסכון הכספי שהן עשויות להציע לכם. מבדיקה שערכנו עולה כי במיוחד בטיסות ליעדים הרחוקים, כמו ניו יורק, לוס אנג'לס ובנגקוק, החיסכון יכול להגיע ל-200–500 דולר לכרטיס - כלומר חיסכון של אלפי שקלים למשפחה. למשל, טיסה ישירה לניו יורק עולה באוגוסט 1,490 דולר, ואילו טיסה עם עצירה של עד 4 שעות (בדרך לניו יורק וגם בחזרה ממנה) עולה 980 דולר. לטורונטו טיסה ישירה בחברת אייר קנדה עולה באוגוסט 1,530 דולר - לעומת 1,320 דולר לטיסה עם המתנה של כשש שעות בדרך לקנדה ועד לארבע שעות בחזרה ממנה. בטיסות ליעדים הקרובים יותר באירופה החיסכון בטיסה לא ישירה מצטמצם ברוב המקרים ל–100 דולר ופחות מכך, כך שבמקרים הללו אולי הנוחות שווה יותר מהחיסכון.
5. אל תורידו עין מהמחירים
קיים מתח עדין בין קבלת ההחלטה לרכוש את כרטיס הטיסה לבין ההחלטה לחכות ולראות אם אולי המחיר יירד, ונוכל לחסוך כמה עשרות ואולי גם מאות דולרים. אתרים רבים מאפשרים לגולשים להתעניין בטיסה מסויימת ולאחר מכן לבקש לקבל התראות במידה והמחיר יורד או עולה. אתם יכולים להזין את כתובת המייל שלכם לאתרים כמו hipmunk ,Yapta וגם באתרים Kayak ו-skyscanner שכבר הזכרנו, ולקבל התראה.
מלבד אלה, לפני כמה חודשים עלתה לאוויר אפליקציה בשם fairfly, שמציעה לעדכן את הלקוח אם מחיר הטיסה שלו יורד לא לפני ההזמנה, אלא דווקא אחריה. האפליקציה מעדכנת את המשתמשים על כך, ובודקת אם משתלם לעבור לכרטיס במחיר החדש - תוך שהיא מביאה בחשבון את דמי הביטול הכרוכים בביטול ההזמנה.
הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker
ירידה של 5-10 אחוז בלינות בפסח
סוכני הנסיעות דורשים 600 אלף דולר ממשרד התיירות