כ-30 אלף בני נוער יבלו את החופש הגדול מעבר לים, ללא ההורים כמובן. היעד הכי אטרקטיבי השנה הוא העיר בורגס שבבולגריה – שמחקה מהפסגה את יוון ואת טורקיה.
מדובר לרוב בבני נוער, בוגרי כיתות י"א-י"ב, ונוסעים בקבוצות של עד שמונה חברים. הדבר האחרון שהם רוצים לעשות בחופשה הזאת הוא לנוח. הצטרפנו אליהם לראות מה זה, מבחינתם, חופש ללא גבולות.
באופן טבעי, הייתה התחנה הראשונה במסע בית הנתיבות שבנמל התעופה בן גוריון. אחרי ביקור במתחם המזון המהיר, מגיעים – איך לא – לדיוטי פרי. שם, בין מוצרי החשמל, חבילות הסיגריות ושאר המוצרים, מקדישים הצעירים תשומת לב מיוחדת למדפי בקבוקי האלכוהול.
"השתייה עושה כמעט הכל בבורגס", הסביר איתי חזן, רגע לפני שהלך לשלם בקופה. "אם עכשיו לא נקנה את השתייה אנחנו נידפק".
מה שחזן וחבריו לא ידעו הוא האזהרה שמרצדת על מסך המחשב של הקופאית בזמן החיוב על בקבוקי השיכר. "שימו לב! יש טיסות של ילדים לבורגס. נא לבדוק שהם נולדו לפני 21.06.1993. כל מי שנולד אחרי – לא למכור אלכוהול".
את הקופאיות עצמן זה לא מפתיע. "יש עכשיו הרבה טיסות לחו"ל של ילדים. הם מתווכחים אחד עם השני מי ישלם כמה, כמה נשאר, איך הם ישלמו את זה, תוותרי לנו", סיפרה אחת מהן.
"הולכים להיסחט ולחזור גמורים"
המטוס ממריא וגם ההתרגשות מרקיעה שחקים. "כל מי שבארץ יודע שבורגס זה מקום של בילויים. יש מסיבות, חוף וכוסיות", סיפר אחד הצעירים. חברו הצהיר: "אנחנו הולכים ליהנות ולקרוע את בורגס. להיסחט, להוציא את כל הכוחות שלנו ולחזור גמורים. וואלה, סבבה לגמרי לטוס".
אבל למרות הטיסה הקצרה, מתקשים הצעירים להתאפק וכבר במטוס – הם לוגמים מהטיפה המרה. "אני הלכתי על הבטוח", סיפר אחד הצעירים – כשהוא אוחז בידו בקבוקון וויסקי שרכש מהדיילים המציעים מוצרים פטורים ממכס. הוא מזג לו ולחברו את תכולת הנוזל לכוסות, ואחרי שהשיקו לחיים הסביר: "פותחים עכשיו כדי להתחיל את החגיגות".
הדיילים בחברה הבולגרית כבר רגילים למנהג שסיגלו לעצמם הצעירים הישראלים בדרכם לבורגס. "המסיבה מתחילה כבר במטוס", סיפר מומצ'יל, אחראי השירות בטיסה. "כשהם חוזרים לתל אביב רובם ישנים".
מי יקבל 50 שקלים מהחבר'ה?
אחרי הנחיתה, בדרך לבית המלון, הם שרים וכבר רוקמים תכניות לחופשה – רגע לפני שתתחיל באמת. "מי שתוקף הכי הרבה מקבל 50 שקל מכל אחד", סיפר בהתלהבות אחד הצעירים – שלשם ההבהרה, אמר כי "תוקף, נותן למישהי בראש".
עם הכניסה לחדרים, עוד לפני שפורקים את תכולת המזוודות ומסדרים את הבגדים בארון, הם ממהרים להכניס את בקבוקי האלכוהול שקנו למקררים. "זה הכי חשוב", הסביר אחד מהם.
אחרי שהם מתחילים להסתובב בעיר הקיט, הם פוגשים, באופן טבעי, לא מעט ישראלים שסיפקו להם שלל המלצות. אחרי טבילה בבריכה, הם מסבירים מה יהיה הלאה: "היום ברים, מחר מועדון. מסיבת MTV. מרוצה לחלוטין", סיכם בחיוך אחד הצעירים – רגע לפני שלגם עוד קצת מהוויסקי שהביא.
הצעירים הישראלים האחרים שנמצאים במקום דווקא מרוצים להיות בסביבה "כמו בבית". "ישראלים בחו"ל עושים מה שבראש שלהם", סיפרה נופר מזרחי, נופשת בת 18. "הם לא עושים חשבון לאף אחד. אין על ישראלים. כיף לשמוע מילה בעברית, שיר בעברית, זה מרגש ועושה צמרמורת", היא סיפרה – בזמן שאחד מחבריה שאף מנרגילה שככל הנראה הביא מהארץ.
אבל מי שמרוצה הרבה פחות מהמנטליות שהביאו עמם הצעירים הישראלים מהארץ הם עובדי ענף התיירות המקומיים. "רוב הישראלים סתם מתלוננים וכל הזמן לא מרוצים", אמר פיון מרוסולב סימון, עובד בבית מלון בבורגס. "לפעמים זה נדמה לי שהם בכלל לא באים לכאן כדי לנוח אלא רק להתלונן".
בורגס, לסיכום, היא אכן עיירה חביבה ומכניסת אורחים. כל יום בה דומה לקודמו, והיוונים והטורקים יכולים רק לקנא. או שלא.