מי שיושב בחופים של אילת או עולה לתצפית בהרים יכול לראות את לראות את ערב הסעודית בעיניים. אחת המדינות הכי קרובות אלינו פיזית, היא גם הכי לא נגישה שיש. אבל אולי לא לעוד הרבה זמן. נכון להיום, על הישראלים חל עדיין איסור כניסה למדינה שנחשבת לאחת העשירות בעולם בזכות מצבורי הנפט האדירים שלה. יחד עם זאת, הדיבורים על התחממות היחסים בין המדינות והסכמי הנורמליזציה הנרקמים בסיוע של ארה"ב גרמו לנו לחלום ולפנטז בקול על היום שבו נוכל לבקר באחת המדינות המסקרנות ביותר בעולם ולא רק בנחיתת חירום.
בנוסף, בימים אלה נרקמים הסכמי כניסה ישירה של ערבים מוסלמים בעלי תעודת זהות כחולה מישראל, אפילו באמצעות טיסה ישירה מנתב"ג או מנמל התעופה רמון, לצורך מנהג העלייה לרגל למכה (היום ערבים-ישראלים נדרשים לטוס דרך טורקיה או ירדן).
נכון לעכשיו לא ברור אם ומתי יהודים-ישראלים יוכלו להיכנס לשטחי ערב הסעודית, אבל ייתכן שכאשר פרויקט "חזון 2030" ייצא לפועל והיחסים בין המדינות יתחממו יותר, זה יקרה.
חזון 2030: ערב הסעודית בדרך להפוך לאחד מיעדי התיירות המובילים בעולם
כאמור, ערב הסעודית היא יצואנית הנפט הגדולה בעולם ומכאן עושרה חסר התקדים. היא נחשבת לאחת המדינות הגדולות בעולם מבחינת שטח, יש בה 35 מיליון תושבים והיא נחשבת למדינה הקדושה ביותר באסלאם בזכות שתי ערי הדת המפורסמות: מכה ומדינה, שמהוות היום את עיקר התיירות הנכנסת למדינה. סעודיה גובלת עם ירדן, עיראק וכווית מצפון, קטאר, איחוד האמירויות ובחריין ממזרח, תימן ועומאן מדרום ולכל אורך החוף המערבי שלה שוכן הים האדום.
> כל מה שצריך לדעת על חזון 2030 בסעודיה
עד משבר הקורונה העולמי, ערב הסעודית הכניסה בשעריה כ-16 מיליון תיירים מדי שנה שהגיעו למדינה למטרה אחת בלבד – עלייה לרגל למכה בתקופת חג הרמדאן. בשנת 2019 החלה סעודיה להנפיק אשרות כניסה (ויזה) לתיירים שרוצים לבקר במדינה ללא קשר לטקסים הדתיים, כחלק מתוכנית "חזון 2030" שמטרתו להביא למדינה קרוב למאה מיליון תיירים מדי שנה, עד שנת 2030.
אחת ממטרות הפרויקט, שעלותו מאות מיליארדי דולרים, היא להוסיף למצבת המלונות ומקומות האירוח בסעודיה כחצי מיליון חדרי מלון חדשים בסך הכול עד סוף העשור ולפתח שישה אזורי "מגה-תיירות" גדולים ועתידניים. אחד הפרויקטים המסקרנים ביותר הוא פרויקט "הים האדום" שמטרתו להפוך את רצועת החוף הארוכה והלא מנוצלת של סעודיה, שאת חלקה הצפוני ביותר ניתן לראות בקלות מהרי אילת, לאתר נופש יוקרתי שימשוך תיירים מכל רחבי העולם. במסגרת הפרויקט צפויים לקום 22 איים אקולוגיים לאורך הים האדום ועשרות מלונות יוקרה מפוארים שיהפכו את האזור המדברי השומם לגן-עדן המזכיר מאוד את חופי דובאי.
לשם כך החליטה הממלכה "להעלים עין" משניים מהחוקים הנוקשים ביותר של האסלאם, שנאכפו עד אז: בשנת 2019 נחקק חוק חדש שמאפשר לתיירים לשהות ביחד באותו חדר במלון גם אם הם אינם נשואים. בנוסף, בפרויקט "הים האדום" מתכוונת הממשלה להתיר לנשים ללבוש בגדי ים וביקיני ברחבי אתרי הנופש שלאורך חופי הים האדום. חוק אחד שעדיין נמצא בסימן שאלה הוא האיסור המוחלט על שתיית אלכוהול ברחבי המדינה, אך לפי ההערכות גם כאן יתגמשו הסעודית. מה לא עושים למען התיירים העשירים בתבל.
עד שזה יקרה - מה אסור לפספס בערב הסעודית?
גם ללא הפרויקטים הגרנדיוזיים של "חזון 2030", יש לא מעט מה לעשות בסעודיה. ברחבי המדינה אפשר למצוא שישה אתרי מורשת עולמית, כולל את העיר העתיקה של ג'דה (Jeddah), שנחשבת לאחת מהערים העתיקות היפות בעולם, והאתר הארכיאולוגי מדאאן סלאח (Mada’in Salih) - עיר חצובה בסלע שנחשבת לעיר הנבטית השנייה בגודלה אחרי פטרה בירדן. מעבר לאתרים ההיסטוריים, הטבע המדברי היפהיפה של סעודיה נחשב לאחת האטרקציות המרכזיות במדינה ולא מעט תיירים מנצלים את הביקור בממלכה כדי לצאת לטיול ג'יפים או סיורים יומיים באתרי הטבע המרשימים של ערב הסעודית.
אחד המקומות המרתקים ביותר הוא פארק שועיב אלחסיה (Shuaib Al-Hesiyyah), שמורת טבע מדברית שנמצאת במרחק 45 דקות נסיעה מריאד ובמרכזה שוכן הר ג'בל פיחריין (Jebel Fihrayn). נקודת הקצה של ההר מכונה "סוף העולם" ושיא הטיול לפארק מתמקד בנקודה מהפנטת זו, שכל פינה ואבן בה נראית כמו סצנה מתוך "מלך האריות". מסלול פופולרי נוסף, בעיקר בקרב משפחות, הוא "בקעת הירח" (Moon Valley) שנחשבת לאטרקציה תיירותית של ממש (מזכירה במראה את פארק תמנע שלנו) ואפשר למצוא בה את כל מה שאתם מדמיינים בחופשה משפחתית מדברית במדינה ערבית: רכיבה על גמלים, איסוף חול צבעוני בבקבוקים, אירוח באוהל בדואי עם אוכל מקומי ונופים.
למרות גודלה העצום של ערב הסעודית (למעלה מ-2 מיליון קמ"ר, המדינה ה-13 בגדולה בעולם מבחינת שטח), רק שני אחוזים ממנה מיושב. מרבית 35 מיליון התושבים של סעודיה מתרכזים בערים הגדולות והצפופות:
ריאד - Riyadh
בירת סעודיה והעיר העשירה ביותר במדינה. במרכז העיר תוכלו למצוא גורדי שחקים רבים ומגדלים עתידניים המזכירים במעט ערים עשירות דוגמת אבו-דאבי ומנאמה (בחריין). בין האטרקציות המובילות בעיר: המוזיאון הלאומי של ערב הסעודית, "מגדל הממלכה" עם תצפית בגובה 300 מטרים, כיכר דירה בה מתקיימות עד היום הוצאות להורג באופן פומבי, מצודת מסמק והעיר העתיקה דארייעה, שהוכרזה לפני מספר שנים כאתר מורשת עולמי של אונסק"ו.
ג'דה - Jeddah
העיר השנייה בגודלה במדינה וגם היפה והמערבית ביותר. מרבית הצעירים בממלכה מתגוררים בג'דה ואפשר להרגיש באווירה מעט אירופאית במרכז התוסס של העיר. בג'דה תמצאו שפע של מסעדות ובתי קפה, סמטאות רחבות ונקיות, מוזיאונים רבים ואפילו חיי לילה סוערים וצבעוניים. ג'דה ממוקמת לחופי הים האדום ויש בה מספר נקודות נהדרות לבטן-גב, כולל חופים מעורבים בהם גברים ונשים יכולים לבלות יחדיו והנשים אף יכולות ללבוש בגד ים בחופשיות.
מכה - Mecca
העיר החשובה ביותר בדת המוסלמית, שנחשבת למוקד עלייה לרגל למוסלמים מכל העולם. כל מוסלמי מצווה לעלות לרגל למכה לפחות פעם אחת בחייו ולחוג סביב אבן הכעבה השחורה השוכנת במרכזו של מסגד אל-חראם. רק מוסלמים מורשים לבקר בעיר מכה.
מדינה - Medina
עיר נוספת שהכניסה אליה מיועדת למוסלמים בלבד בשל קדושתה. בעיר נמצאים שלושת המסגדים העתיקים בעולם: מסגד הנביא (מקום קבורתו של מוחמד), מסגד קובא ומסגד אל-קיבלתיין.
מה אסור לעשות בערב הסעודית?
ערב הסעודית מתנהלת על פי הדין האסלמי וחוקי השריעה הנוקשים. בשנים האחרונות אמנם החלה סעודיה "לקרוץ למערב" ולהחיל חוקים מערביים יותר, דוגמת חוק המתיר לנשים לנהוג ברכב שנחקק רק בשנת 2018, אך עדיין המדינה רחוקה שנות אור משכנותיה איחוד האמירויות ובחריין הליברליות. מעמד האישה במדינה נחות. נשים מחויבות ללבוש מחוץ לבית לבוש מלא הכולל שמלת עבאיה ורעלה המכסה את הפנים למעט אזור העיניים, אסור להן לעבוד במחיצת גברים ואסור להן לצאת מהבית כלל ללא אישור מהגבר האחראי - אביה או בעלה. למעשה, למעט החוק המאפשר לנשים לנהוג ברכב וחוק חדש יותר, שנחקק ב- 2019 ומאפשר לנשים לשרת בצבא הממלכה, אין לנשים הסעודיות שום זכויות ונכון להיום, תיירות שנכנסות לביקור במדינה מחויבות להישמע לחוקי השריעה ולנהוג כפי שנוהגות הנשים המקומיות.
חל איסור חמור על שתייה, החזקה, צריכה או אפילו הרחה של אלכוהול בכל מרחב שהוא ברחבי המדינה ומוטלים עונשים כבדים, שעלולים אף להסתיים בהוצאה להורג, על כל אדם שאפילו נידף ממנו ריח של אלכוהול. עד שנת 2020 חל איסור על גבר ואישה שאינם נשואים להסתובב ביחד, אך מאז נחקק חוק חדש שמאפשר לזוגות תיירים שאינם נשואים לשהות יחד באותו חדר במלון. יחד עם זאת, גילויי חיבה במרחב הציבורי אסורים בהחלט ואפילו מחווה קטנה כמו חיבוק או החזקת ידיים בציבור עלולה להוביל למאסר בפועל ואף גרוע מכך. בעבר מרבית המסעדות קיימו הפרדה בין גברים לנשים ועד היום ישנן מסעדות, במיוחד בערים העתיקות ומחוץ למרכזי הערים הגדולות, שמקפידות על הפרדה או מחזיקות אזור מיוחד למשפחות בהן בעל ואישה יכולים לשבת לאכול ביחד עם הילדים.
עוד דברים שחשוב לדעת על ערב הסעודית
מה מזג האוויר?
חם, שרבי ויבש. הטמפרטורות בקיץ יכולות להגיע לכ-50 מעלות בצל, וגם החורף צחיח עם כמות משקעים מזערית עד לא קיימת. ההבדלים בין היום החם ללילה הקר קיצוניים ויכול להיות הבדל של כ- 20-30 מעלות בין היום ללילה, במיוחד באזורים המדבריים מחוץ לערים.
מה אוכלים?
מיטב מטעמי המטבח הערבי המוכר לנו כאן בארץ מככבים גם בערב הסעודית: פיתות, חומוס, פלאפל, שווארמה ותמרים. המנה הלאומית של סעודיה היא 'כבסה' (Kabsa), אורז בסמטי ארומטי עם עוף או בשר, ירקות תבלינים ופיצוחים. ברוב המסעדות יבשלו את הבשר בסיר או מנגל, אך במקומות מסורתיים יותר יבשלו אותו בתוך חור באדמה.
יש שופינג בסעודיה?
שווקים אותנטיים יש בשפע ואפשר למצוא בכל עיר שוק בו תוכלו לקנות תבלינים, אוכל רחוב, בדים ומזכרות. תיירים שרוצים ליהנות מסיבוב שופינג בסגנון "מערבי" יותר ישמחו לגלות שבריאד וג'דה יש מספר מתחמי קניות גדולים, ממוזגים ומערביים, עם מיטב רשתות האופנה המוכרות. המחירים לא נמוכים בהרבה מישראל, כך שמי שבונה על לקפוץ לסניף זארה המקומי למלא את המזוודה, יעדיף לעשות זאת במקום אחר. מה בכל זאת זול בסעודיה? תכשיטים וזהב.
כמה יקר בסעודיה?
למרות הדימוי העשיר שיש לנסיכות הנפט, המחייה בערב הסעודית ובעיקר בערים הגדולות זולה מאוד, במיוחד בהשוואה לערים עשירות אחרות בחצי האי ערב והמפרץ הפרסי כמו אבו דאבי, דובאי ומנאמה (בחריין). הריאל הסעודי כמעט זהה לשקל הישראלי (שקל אחד שווה 1.10 ריאל) והמחירים בבירה ריאד נמוכים בכ-33 אחוזים לעומת מחירי המחייה בתל-אביב. בקבוק מים בסופר או בדוכן רחוב עולה ריאל אחד (קצת פחות משקל) וארוחה במסעדה מקומית עולה כ-25 ריאל בלבד. עלויות השכרת הרכב בסעודיה זולות גם כן, ותוכלו להשכיר רכב משפחתי סטנדרטי בעלות של כ-25-40 דולר ליום. ומה עם דלק? 2-3 שקלים לליטר בלבד, יותר זול מכוס קפוצ'ינו בבית קפה, שעולה אגב כ-10-12 שקלים. ככה זה במדינה שהנפט זורם באדמותיה כמו מים.
גם חיי היוקרה של ערב הסעודית עולים פחות. ארוחת גורמה בת 3 מנות במסעדה יוקרתית ונחשבת עולה פחות מ-200 שקלים לזוג וגם התחבורה הציבורית לא יקרה בכלל, אם כי יש לא מעט נהגי מוניות שמנסים לנצל תיירים תמימים ולגבות מחירי נסיעה מופקעים.
איך המלונות בסעודיה?
אם יתמזל מזלכם להגיע למדינה, תדעו שמחירי המלונות נמוכים בעשרות אחוזים בהשוואה לערים אחרות בעולם ותמצאו שם את כל רשתות בתי המלון הגדולות והמוכרות. בריאד תוכלו לישון במלון 5 כוכבים מפואר וחדיש כמו רדיסון בלו או מאריוט בעלות של כ-500 שקלים בלבד ללילה בעונת השיא (ומחיר נמוך יותר בתקופת החורף). גם מלון פור סיזנס (Four Seasons) שנחשבת ליקרה במיוחד במקומות אחרים, יעלה לכם רק 1,500 שקלים ללילה. המלון היקר ביותר שמצאנו בריאד, למקרה שתשאלו, הוא מלון הווילות Vivienda בו תשלמו כ- 5,000 שקלים ללילה עבור וילת פאר עם 3 חדרי שינה ובריכה פרטית.
מה משך הטיסה לסעודיה?
נכון להיום עדיין אין טיסות ישירות לסעודיה מישראל, אך אפשר כבר לפנטז על היום בו מטוס ישראלי ינחת בנמל התעופה "המלך פאהד" בריאד, שדה התעופה בעל השטח הגדול ביותר בעולם. משך טיסה ישירה בקו ת"א-ריאד צפוי להיות כשלוש שעות.