בין אם אתם מתרגלים יוגה בקבוצה או קמים מדי בוקר ועושים מדיטציה, ובין אם תמיד הסתכלתם על זה מהצד ותהיתם מה אנשים מוצאים בעולם הרוחני, קשה להתעלם מהעובדה שהרוחניות נכנסה לשלל תחומים, בהם גם ענף התיירות. "זו לא קטגוריית הטיולים החזקה ביותר, אבל יותר ויותר אנשים מגלים עניין ומגיעים לטיולים האלה, וההוכחה לכך היא שמרבית הלקוחות שלנו הם לקוחות חוזרים", אומר אייל ענבי, מנהל חברת Yoga Travels, המתמחה בטיולי תוכן רוחניים.
נשאלת השאלה איך למצוא את המקום הנכון עבורכם. לפי ענבי, אין נוסחת פלא, וזה דורש ניסוי וטעייה. "כל אחד ומה שהוא מתחבר עליו", הוא אומר. "באסכולות היוגה יש עשרה זרמים וכל אחד מתחבר למשהו אחר. אחד יגיד שזה מתאים לו ואחרים יגידו שלא. יש הרבה אשראמים מוכרים בפונה, יש אשראמים שמתמחים ביוגה בדרמסלה, אבל אי אפשר להגיד מי יותר טוב. צריך להתנסות. מי שנוסע להודו לא נוסע לשבוע, אלא להרפתקה של חודש לפחות - כך שהוא לא נוסע לשבוע לאשראם אחד ומיד חוזר, אלא אם כן הוא כבר היה שם ויודע מה הוא יחווה. כל מי שרק מתחיל להיכנס לנושא הזה, צריך לקחת מרווח נשימה, לבדוק כמה מקומות, להתנסות ולחקור ואז לראות מה מתאים".
כדי לצאת לטיול בסגנון כזה אפשר לפנות לחברת תיירות שמתמחה בטיולי תוכן, שתארגן אותו עבורכם, כולל טיסה, לינה, מדריך מהתחום והגעה לאשראם או למקומות קדושים אחרים.
גם אם אתם בוחרים בטיול עצמאי, תוכלו להגיע בכוחות עצמכם ולהצטרף לשיעורים השונים, בלי להודיע מראש, כשלרוב עלויות ההשתתפות הן נמוכות יחסית.
"באתי רק להיות עם עצמי, לא לחפש את עצמי"
הנוסעת: קרן פוזנר, 42, מרמת השרון, מעצבת ובעלת הסטודיו לאדריכלות ועיצוב פנים בילגוראי פוזנר.
היעד: שלושה שבועות וחצי בצפון הודו.
למה יצאת לחופשה כזו? "הגיע יום הולדת 40 שלי, והרגשתי צורך להתנתק", אומרת פוזנר. "מעולם לא עשיתי את 'הטיול הגדול' אחרי הצבא. בעלי היה כמה פעמים בהודו לענייני עסקים, והוא אמר לי שהוא לא ייסע לשם שוב, ואז לילה אחד מצאתי באינטרנט טיסה זולה להודו, ופשוט הזמנתי. היו הרבה אנשים שהרימו גבה שאני עוזבת את המשפחה והסתכלו על זה כעל משבר גיל ה–40. אבל אני יצאתי לנסיעה מאוד שלמה עם מה שהשגתי בחיים, והנסיעה רק חיזקה אצלי את ההבנה עד כמה אני אוהבת את החיים שבניתי עד היום".
החוויה: "זו היתה לגמרי התנתקות", מספרת פוזנר. "זאת הפעם הראשונה בחיי שיצא לי לחוות את השקט של להיות לבד. אני אמנם נוסעת לבד בעולם לצורכי עבודה, אבל אז תמיד יש פגישות וארוחות והמטרה היא אחרת. הפעם, נסעתי בלי תכנונים - ורק כשהגעתי להודו, החלטתי מה המסלול שלי. תמיד אני צריכה להיות מדויקת ומאורגנת, והפעם פשוט זרמתי ונהניתי מהשקט. מבחינתי אלה היו שלושה שבועות וחצי של מדיטציה אחת ארוכה".
סדר היום: "הגעתי לעיר רישיקש בצפון הודו, ועברתי מאשראם לאשראם", מספרת פוזנר. "חיפשתי מקום מתאים בשבילי לעשות בו מדיטציה. הבעיה היתה שלא התחברתי, כי הכל נראה לי פנאטי מדי. ראיתי הרבה אנשים סוגדים לגורו מסוים, וזה לא עשה לי טוב כשהקשבתי להרצאות שלהם לפני התרגול. אבל עצם המסע היה מדיטטיבי עבורי. קמתי לבד והלכתי לישון לבד. רציתי שקט, וזה מה שקיבלתי. כמעט חודש של להיות עם עצמי לבד, לגלות את עצמי מחדש. חזרתי עם חיוך. לפעמים יוצאים למסע ומגלים כל מיני דברים, אבל אני לא באתי לחפש את עצמי, אלא רק להיות עם עצמי".
טיפ למתחילים: "נשים שדיברתי אתן וסיפרתי להן על החוויות שלי, אמרו שאני אמיצה ושהן חוששות לנסוע לבד, אבל אני לא הרגשתי אמיצה. כל אחת יכולה לקחת את ההפסקה הזו - ולא צריך לחשוש".
עלויות: "לא שילמתי לאשראמים שבהם ביקרתי, כי לא נשארתי ללון בהם. לנתי בחדרים פרטיים בגסט־האוסים, בעלות כשל כ-30 דולר ללילה".
"למדתי שאפשר להיות בתוך האינטנסיביות היומיומים, אבל להישאר רגוע"
הנוסע: רן אורן, 40, נשוי עם שתי בנות, מהרצליה. מייסד מתחם התפתחות תינוקות Developland.
היעד: מנזר סן ביאג'יו (San Biagio) שנמצא במחוז אומבריה במרכז איטליה.
למה יצאת לחופשה כזו? אורן שירת ביחידת דובדבן בצה"ל והשתתף במהלך שירותו בין היתר בפעולות ללכידת מבוקשים. עם השחרור מצה"ל, לדבריו, עלו אצלו שאלות על מהות החיים, כמו "למה אנחנו מגיעים למצבים כאלה של שנאה, לא רק בין יהודים לערבים. זה מאוד הציק לי שהחיים שלי מלאים ברגשות שליליים וכעס", הוא אומר.
גם לאחר שפנה ללימודי פסיכולוגיה, אורן לא הרגיש שמצא תשובות, "אף שלמדתי המון תיאוריות, לא היו לי כלים להתמודד עם הרגשות האלה", הוא אומר. "יש לי זוגיות טובה ועבודה מספקת, אבל חיפשתי להיות אדם שקט ורגוע, שמסוגל להכיל ולתקשר. התחלתי לשאול ולהתעניין בבודהיזם, ואפילו חיפשתי לנסוע למנזר בטיבט.
"אבל במסגרת החיפוש הזה פגשתי פסיכולוג, שהמליץ לי על הספר 'חיפוש אחר המופלא', והרגשתי שזה מדבר על מה שחיפשתי. דרכו הגעתי לבית ספר למודעות עצמית, שם סיפרו לי על המנזר הזה באיטליה".
החוויה: "בפעם הראשונה שנסעתי למנזר, בגיל 26, אבא שלי, שחשש שאעלם לתוך כת מסתורית, הצטרף אלי", מספר אורן. "מאז, ארבע פעמים בשנה אני נוסע למנזר כדי ללמוד אצל המורה הרוחני במקום, פטריציו פאולטי. המקום מדהים - הוא נמצא על פסגת הר, שממנה רואים נוף עוצר נשימה של אזור אומבריה וטוסקנה.
"הרעיון של retreat (באנגלית: מקום התבודדות) הוא לא להתנזר מהחיים, אלא לצאת לרגע ולחזור ממקום אחר. הרבה פעמים נוסעים לחופשה, נהנים, ואז חוזרים לחיי היומיום כשדבר לא השתנה - ואילו מהחוויה הזו חוזרים עם אנרגיות אחרות וכלים וראיית עולם אחרים לחיים. למדתי שאפשר להיות בתוך האינטנסיביות היומיומית, אבל לשמור מרחק מהשפעות חיצוניות ולהישאר רגוע".
סדר היום: "קמים בבוקר, עושים מדיטציה, תרגילי נשימות, תרגילי תנועה, תרגילי ויפאסנה ושיעורים מטעמו של פטריציו פאולטי", מספר אורן. "עושים עבודה רגשית על סבלנות וחמלה וקבלה, ויש המון רגעים של שיתוף חוויות, כשפשוט ישבנו במעגל וחלקנו עם האחרים את מה שעובר עלינו".
טיפ למתחילים: "צריך להבין שכמו בכל דבר שרוצים להצליח בו, צריך למצוא מורה טוב שיודע מה הוא עושה, וצריך להשקיע", אומר אורן. "יש אולי מיתוס שהחיים המאושרים באים בקלות, אבל בפועל זה מצריך מיומנות ותרגול. כיום כל אחד שעבר סדנה או משהו דומה, חושב שהוא מורה שיכול ללמד אחרים. לכן, צריך לשמוע המלצות, אבל בעיקר לפגוש את האדם ולהרגיש אם זה מה שמחפשים. פאולטי מדבר על זה כל הזמן. הוא אומר 'אל תאמינו לשום דבר שאני אומר. אתם אנשים אינטליגנטים, ואתם צריכים לבדוק את הדברים האלה'".
עלויות: 400 יורו לארבעה לילות, כולל לינה במנזר בתנאים ברמה גבוהה, פנסיון מלא וכל התרגולים והשיעורים.
"רקדנו באקסטזה והבנו שצריך ליהנות מהרגע"
הנוסעת: איילת פרלמן, 51, מצור הדסה, בעלת מרכז למידה ללשון ולערבית.
היעד: טיול של שמונה ימים בסרי לנקה, בהדרכת ניסים אמון, אמן זן ישראלי ומורה למדיטציה. הטיול אורגן על ידי חברת יוגה טראוול.
למה יצאת לחופשה כזו? פרלמן השתתפה במשך שנה בסדנאות של אמון, וכשראתה שמתארגנת קבוצה בהדרכתו לטיול בסרי לנקה, החליטה להצטרף. "סיקרן אותי לנסות לשלב טיול יחד עם רוחניות", היא אומרת. "אני מטיילת הרבה בעולם, וזה בין המקרים היחידים שהזמנתי טיול מאורגן. רציתי להכיר את סרי לנקה ואת הרוחניות שיש לה להציע. זה היה טיול שונה. זה נחמד לטייל כך סתם, להתרשם ולראות דברים, אבל בטיול הזה התמקדתי בממד הרוחני, עם מדריך שאני מכירה ומעריכה. אמון הוא אדם ערכי - לנוכחות ולפעילויות שלו יש ערך מוסף לטיול".
החוויה: "כשחווים את הדברים באופן אישי, זה חודר עמוק יותר", אומרת פרלמן. "לראות ולשמוע את האנשים במקדשים זה אמיתי ועוצמתי יותר. אפילו החוויה הפיסית של לטפס ולהגיע למקדשים שנמצאים בגובה. הרגשנו התעלות רוחנית ונפשית ושמחה פנימית, עד כדי כך שמצאנו את עצמנו עושים קפיצות באוויר כמו ילדים קטנים. הרגשנו בפסגה. זה השילוב של מדיטציה עם האלמנט הפיסי והאלמנט הרוחני של לחוות ולהיות כאן ועכשיו".
סדר היום: "עשינו מדיטציות במקדשים", מספרת פרלמן. "עולים 700 מדרגות, ובשיא הטיפוס, כשאנחנו עייפים ומתנשפים, היינו מגיעים לרחבה פתוחה, יושבים, נרגעים ועושים מדיטציה ברוח ובאווירה מדהימה. אתה מסתכל על הפסלים של בודהה ומבין שהדת היא אוניברסלית ומה שחשוב זה להיות אדם פשוט וטוב. ישבנו ועשינו מדיטציה, וכשפתחנו את העיניים, ראינו סביבנו נזירים וניהלנו אתם שיחות על החיים שלהם ועל הסיבות שבגללן נהפכו לנזירים. יש כאלה שמגיעים לנזירות מכאב וממצוקה, ויש כאלה שזה מה שהם רוצים בחיים. בערבים היינו יושבים יחד ומעכלים את הדברים שעברנו במהלך היום. מדברים על בודהיזם ועל מהות החיים, עוברים שחרור, ומסיימים את הערב במסיבת ריקודים. אפילו כשירד גשם, רקדנו בחוץ, נכנסנו לסוג של אקסטזה, והבנו שהחיים פשוטים ויפים וצריך ליהנות מהרגע".
טיפ למתחילים: "להיכנס לחוויה עמוקה זה תהליך, וצריך זמן להיטמע במקום ולהרגיש אותו ולהתחבר לקבוצה. שבוע זה זמן קצר מאוד. נכון שלפעמים אי אפשר לצאת לחודש, אבל אני ממליצה על לפחות שבועיים של חופשה".
עלויות: טיול מאורגן של שמונה ימים בעלות של כ-2,000 דולר, כולל טיסה ולינה במלונות ברמה גבוהה.
"זו תחושה פנימית שהכל יהיה עכשיו לטובה"
הנוסע: איסר מרגוליס, 45, גר ברמת גן, עובד במוזיאון.
היעד: אשראם רנג'יט בעיר נאסיק שבדרום הודו.
למה יצאת לחופשה כזו? מרגוליס יצא לטיול בעקבות ניסרגדטה מהארג', מורו הרוחני שמת בתחילת שנות ה–80, ומאז מרגוליס עקב אחר חוכמתו הרוחנית וקרא את כתביו. "שנים רבות קראתי את הדברים שכתב, ותמיד הרגשתי אכזבה שלא הייתי בהודובתקופתו", אומר מרגוליס. "באפריל האחרון גיליתי במקרה שאחד מתלמידיו מלמד באשראם בהודו, ומיד רכשתי כרטיס טיסה".
החוויה: "לפני הטיול, כשהייתי עושה מדיטציה במהלך היום, זה היה מתמסמס", אומר מרגוליס. "עכשיו אני מצליח לשמור על המצב המדיטטיבי גם במהלך היום. זה נשמע קצת כמו אמונה של מישהו שחזר בתשובה, אבל זה לא. זו תחושה פנימית שהכל יהיה עכשיו לטובה, שסוף סוף מצאתי את הדרך שלי. עד עכשיו הייתי מבולבל וטועה, יכולתי לקרוא ספרים על דרכים רוחניות שונות ולהתעניין בהן, ועכשיו כשאני קורא ספרים, יש לי את הדרך שלי".
סדר היום: "הייתי קם ב-05:00 בבוקר לעשות מדיטציה, וב-06:30 מצטרף לכל הקבוצה לשירה יחדיו", מספר מרגוליס. "במהלך כל היום היינו מנהלים שיחות עם המורה בנושא הבנת המציאות שאנחנו חיים בה, ועושים בין לבין מדיטציות. הוא לימד אותנו אדוויטה - אי־שניות - כלומר, שהכל אחד. זה אומר שאנחנו חיים באשליה, ויש מציאות שהיא רקע לכל מה שקורה. יש משהו שאנחנו לא שמים לב אליו, ולו אפשר לקרוא האמת".
טיפ למתחילים: "לפני שמגיעים לאשראם, קשה לדעת איך זה יהיה", אומר מרגוליס. "אנשים קוראים ספרים וזה מושך אותם, ואז הם מגיעים והרבה פעמים מגלים שזו סתם תעשיית כסף. זה דבר ידוע בהודו, שזה כבר הפך להיות מכונה משומנת להוצאת כסף. לכן, צריך לבחור את האשראם שנראה לכם ושלא רודף אחרי הכסף שלכם. אני ממליץ למי שרוצה להגיע לאשראם שבו אני הייתי, שיקרא את הספר 'אני הוא זה', ושיראה אם הוא מתחבר ואם זה מה שהוא רוצה ללמוד, כדי שלא יגיע סתם ויתאכזב. אני מודה שזה יכול להיות בעייתי למתחילים ולמי שרק נכנס לעולם הזה, אבל אם אתם קוראים את הספר ומרגישים שזו הדרך שמתאימה לכם - סעו".
עלויות: כרטיס הטיסה עלה כ-700 דולר, התשלום עבור אוכל ולינה היה 900 דולר לשלושה חודשים. השיעורים והסדנאות היו ללא עלות, אלא תמורת תרומה צנועה.
הסינים באים: חברת תעופה סינית ראשונה תטוס ישירות לישראל
האפליקציות שיעזרו לכם להתסתדר בחו"ל