גאורגיה היא אמנם מדינה קטנה, אך היא מצליחה להכיל בתוכה אין ספור ניגודים ויופי עוצר נשימה. היא נמצאת ממש על התפר שבין אסיה ואירופה, ולמרות שבשנים האחרונות היא פוסעת בצעדי ענק אל עבר תרבות מערבית מתקדמת, עדיין ניתן לחוש בכל פינה במורשת האדירה של העם הגיאורגי, תרבות ומסורת שנשמרו לאורך 9,000 שנים.
חרף העובדה שמדובר במדינה ששטחה הוא פחות מ-70 אלף קמ"ר, האקלים בגיאורגיה מגוון ובעל הבדלים קיצוניים מאזור לאזור. תוכלו למצוא, למשל, רכסים מושלגים וקרחונים בהרי הקווקז ומצד שני, חופי ים אקזוטיים בים השחור. החלק המזרחי-אסייתי של גאורגיה הוא הררי וצחיח, ויש בו הרבה עמקים עם נהרות רחבים ואילו החלק המערבי-אירופאי לח יותר בשל קרבתו לים השחור, שגורמת לריבוי משקעים בחלק זה. כל הנתונים הללו הופכים את גאורגיה לגן עדן למטיילים, שכן תוכלו למצוא שם מקומות מדהימים לטיולי ג'יפים, ספורט ימי, ספורט חורפי וטרקים רגליים בנופים עוצרי נשימה.
לאן הולכים?
טביליסי
בירת גאורגיה, והיעד הראשון אליו תגיעו בטיול. אף על פי שהיא ממוקמת במזרח המדינה, בחלק האסייתי, היא נראית, מריחה ונושמת כמו עיר אירופית קלאסית טיפוסית. סמטאות, בתים עתיקים, שדרות קניות, קניונים, מוזיאונים, חיי לילה תוססים ונהר החוצה את העיר. מומלץ להתעכב בעיר וללון בה לפחות שני לילות על מנת לבקר בכל האטרקציות שהיא מציעה.
העיר העתיקה של טביליסי נראית כמו תפאורה שנלקחה מסרט. מדובר באחת מהערים העתיקות הציוריות ביותר בעולם, ומומלץ מאוד לשוטט בין הכנסיות, הסמטאות והמבנים העתיקים שבה. מבצר נריקלה נישא מעל העיר העתיקה ונחשב למוקד עלייה לרגל, כמו גם כנסיית סיוני והגנים הבוטניים, הנמצאות בסמוך אל המבצר.
בטומי
עיירת נופש מדהימה, עם רצועת חוף קסומה וטיילת תוססת. בטומי שוכנת לחופי הים השחור ואינה מציעה יותר מדי למבקרים בה, פרט כמובן לחוף הים. הקרבה לטורקיה ניכרת במסעדות הטורקיות הרבות שבעיר, ותוכלו לבלוס שם שווארמה, קבב, חומוס ועוד. כדאי לבקר בעיר יום-יומיים למען הרוגע והשלווה.
בורג'ומי
עיר הממוקמת במרכז גאורגיה ומקשרת בין טביליסי שבמזרח לבטומי שבמערב. העיר ממוקמת בתוך עמק ירוק ויפיפה ומפורסמת בזכות היותה עיירת מרפא השופעת במעיינות מים חמים, מהם שואבים את המים המינרליים של בורג'ומי, שנחשבים לבעלי סגולות רפואיות. העיר נחשבת ליעד מרכזי בזכות היותה העיר הגדולה במרכז הדרך בין המזרח למערב והיותה קרובה לשני אתרים מרכזיים בגיאורגיה: הגן הלאומי בורג'ומי-חראגאולי ועיר המערות המרשימה, ורדזיה (בהמשך).
מסטייה
העיירה המרכזית בחבל סוונטי, הנחשב לאזור היפה ביותר בגאורגיה. זוהי העיר היחידה אליה ניתן להגיע בתחבורה ציבורית באזור זה, וגם היחידה שמכילה שירותי תיירות ובנקים, כך שכדאי להצטייד בה לפני יציאה לטיולים באזור. למרות שהיא נשמעת כמו כל עיר גדולה מרכזית, מסטייה היא בעצם עיירה קטנטנה, המונה כ-3,000 תושבים בלבד, אך בהשוואה לכפרים הפזורים בחלק זה של הארץ, היא נחשבת לגדולה. העיירה מפורסמת בזכות היותה נקודת הפתיחה לאחד הטרקים היפים בעולם, טרק מסטייה-אושגולי (בהמשך). אין יותר מדי מה לעשות בעיירה הקטנה, למרות שניתן למצוא שם מספר פאבים מקומיים, שדרת חנויות צנועה ומוזיאון ארכיאולוגי.
קזבגי
בדומה למסטייה, קזבגי נחשבת ליעד מבוקש עקב היותה העיירה המרכזית ביותר בדרך הצבאית המפורסמת, הנחשבת לאחת האטרקציות הבולטות במדינה (בהמשך). העיירה שוכנת בצלו של הר קזבק המושלג ומעליה ניתן לראות את כנסיית גרגטי, ככל הנראה המבנה המפורסם ביותר בגאורגיה. קזבגי נמצאת בנקודה הצפונית ביותר של הדרך הצבאית בצד הגאורגי (הדרך הצבאית חוצה לרוסיה וממשיכה עד ולדיקווקז). מרבית המטיילים מסיימים את הטיול המפורסם בעיירה ושם מקנחים בטיולים רגליים לאתרים סמוכים כמו קרחון גרגטי היפיפה, עמק הסנו או שמטפסים על הגבעה עליה שוכנת כנסיית גרגטי, משם ניתן לראות תצפית מרשימה על העיירה והעמק.
אסור לפספס
טרק מסטייה-אושגולי
אחד הטרקים היפים בעולם, בחבל הסוונטי המדהים. זהו מסע האורך ארבעה ימים בטבע עוצר נשימה - הדרך כוללת רכסי הרים עם פסגות מושלגות, יערות רחבים, מפלים שוצפים, נהרות מרשימים, עמקים ירוקים, קרחונים מרשימים וכפרים אותנטיים, והכל בנוף ירוק שלא תמצאו במקומות אחרים.
וורדזיה
עשרה ק"מ מהגבול הטורקי ממוקמת אחת האטרקציות המעניינות ביותר בגאורגיה. זוהי עיר מערות שנבנתה במאה ה-12 ובתוכה כששת אלפים בתים חצובים בהר. מדובר במחזה מרהיב ובמקום שמומלץ מאוד להעביר בו מספר שעות ולטייל בתוך הבתים, המעוטרים בציורי קיר מרשימים. מדובר בחוויה שתיקח אתכם בדמיון לתקופות ישנות יותר ולאורך חיים מלפני אלפי שנים. חלק מן העיר משמשת כמקום מגורים לקבוצת נזירים שחיה בפשטות במערות.
הדרך הצבאית
הכינוי של כביש 117E, המקשר בין גיאורגיה לרוסיה. הדרך מתחילה בטביליסי הבירה וממשיכה צפונה, עד קזבגי, וממשיכה לתוך רוסיה עד ולדיקווקז. מדובר בלמעלה מ-150 ק"מ של נוף ירוק (ולעיתים גם לבן), עמקים רחבים, נהרות ונחלים והרבה כפרים ציוריים באמצע הדרך. מגוון האטרקציות בדרך הקצרה הוא אדיר: בדרך תוכלו להתפעם מהאגמים באזאלטי וז'ינוואלי המדהימים, מצודת אנאנאורי העתיקה, עיירת הסקי גודאורי, מונומנט אחוות העמים (מומלץ), מעבר ההרים היפיפה בג'ווארי וכמובן, לקנח בקזבגי.
שופינג בטביליסי
כאמור, טביליסי היא עיר אירופית לכל דבר ועניין, כך גם בכל הקשור לקניות ושופינג. יש מה לקנות בטביליסי, והרבה. בגדים, מוצרי חשמל, מזכרות ועוד, כמו שיש בכל עיר אירופית מרכזית. ההבדל הוא במחיר. המחירים בטביליסי זולים משמעותית ממקומות אחרים בעולם, ולכן מומלץ להקדיש לפחות יום אחד כדי למלא את המזוודה מכל טוב, מבלי לשרוף את הכיס.
המטבח הגאורגי
אחד המאפיינים הבולטים של המדינה ובוודאי אחד הדברים המהנים שתיתקלו בהם. המטבח הגיאורגי מעולה וטעים. טעים מאוד. בצקים, גבינות, בשרים, מרקים ותבשילים מיוחדים – ובזול. אצל הגאורגים, כל ארוחה היא חגיגה ומכילה שפע של מנות עשירות וטעימות. אל תפספסו את המאכלים הלאומיים - חצ'אפורי (מאפה מקומי) וחינקלי (כופתאות בצק), וכדאי גם לשתות צ'ה צ'ה - וודקה מקומית המופקת מענבים, מעין יין מחוזק טעים מאוד.
חשוב לדעת!
בגאורגיה אין תחבורה ציבורית מפותחת. כלי התחבורה הבין-עירוני המרכזי הוא מרשוטקה - מונית שירות ישנה ולא נוחה במיוחד. זו הדרך העיקרית בה ניתן לעבור ממקום למקום בגאורגיה, כך שכדאי שתכינו את עצמכם להצטופף עם עוד עשרה נוסעים ברכב גדול וישן ללא מזגן. אם אתם בוחרים לשכור רכב, רצוי לקחת ג'יפ בעקבות ריבוי הדרכים הלא סלולות וההרריות שתיתקלו בדרך.
איך מגיעים?
הטיסה לגאורגיה קצרה יחסית, כשעה ועשרים בהלוך וזמן כפול בחזור. חברת גאורגיאן איירליינס מפעילה טיסות ישירות בקו ת"א-טביליסי במחיר שנע סביב 500 דולר לאדם. ב-Smartair ניתן לשלב בין חברות תעופה שונות ולחסוך למעלה מחצי ממחיר הכרטיס, בהוספת טיסת המשך (קונקשן). כך למשל, תוכלו לטוס לטביליסי דרך איסטנבול עם חברת פגסוס הטורקית, ולחזור דרך מוסקבה עם אירופלוט הרוסית במחיר של 240 דולר בלבד. ניתן גם לטוס ישירות לבטומי בטיסה ישירה במחיר שנע בין 300 ל-400 דולר.
ועוד משהו בקטנה
משמעות השם גאורגיה היא "אדמה חקלאית". בשפה הערבית העם מכונה גורג'ים והמדינה גורג'יסטן, וכך גם בטורקית ופרסית. ברוסית נהוג לכנות את העם "גרוזין" ואת המדינה "גרוזיה", ומכאן גם המקור לשם שהיה נהוג לומר בישראל, עד לפני מספר שנים. המקומיים לעומת זאת, מכנים את עצמם "כארתבלבים", את מדינתם "סכארתבלו" ואת שפתם "כארתולי", על שם אבי הגיאורגים, כרתלוס, גיבור המיתולוגיה הגאורגית, אשר על פי המיתוסים המקומיים, נחשב לצאצאו של יפת, בנו של נח מסיפור המבול המקראי.
פרטים נוספים תוכלו למצוא בעמוד הפייסבוק או באתר.
>> בפעם הקודמת ביקרנו בניקרגואה
>> חג שני בגליל: יש לנו את כל הצימרים בשבילכם