לא הרבה השתנה באמסטרדם מאז הפעם האחרונה שהייתי בה לפני 13 שנים, לפחות לא בכל הנוגע להתנהלות הכללית: רוכבי האופניים עדיין מושלים ברחובות, העוברים והשבים עדיין מסבירי פנים ומציעי עצה, הקופי-שופס עדיין פתוחים ומקבלים תיירים, והגבינות נהדרות אפילו בסופרמרקט הכי זול. אבל בכל הנוגע לחזות העיר השתנה הרבה, לא מעט הודות לאדריכלים מקומיים צעירים ובעלי מעוף. אמנם ברחובות העיר העתיקה עדיין צמודים זה לזה אותם בתים עתיקים והגשרים בין התעלות נראים כבעבר, אך ביקור מחוץ למרכז התיירותי יגלה בפניכם בניינים חדשים ומרשימים לצד כאלה שעברו שיפוץ ושדרוג.
1. השכונה המגניבה
אחד האזורים שעברו שינוי משמעותי הוא הרובע המזרחי של העיר, Amsterdam Oost; במשך יום שלם הסתובבתי אך ורק בשכונה המתעוררת הזו וגיליתי דברים הרבה יותר מעניינים מאלו שמציע המרכז. נקודת המוצא של הטיול היה ה-Volks Hotel, שממוקם בקצה השכונה, ברחוב המקביל לנהר האמסטל. המלון הצעיר והמגניב מציע חדרים מעוצבים, אם כי פחות מותאמים לאירוח: כיור הרחצה הוצב בסמוך למיטה, את דלת השירותים-מקלחת ניתן היה לסגור רק בטריקה, והבסים ממסיבות סוף השבוע שנערכות בבר שבקומה השביעית (והקפה שבקומת הכניסה), הורגשו גם בשלוש לפנות בוקר.
2. אוצרות קטנים
הרובע המזרחי של העיר ידוע כאזור רב תרבותי וססגוני, ומתפרש סביב שני רחובות מרכזיים: Middenweg ו-Linnaeusstraat. אל תסתפקו בצעידה לאורכם ולרוחבם, כיוון שגם ברחובות הקטנים המסתעפים מהם נמצאים אוצרות קטנים. את הקפה של הבוקר כדאי לשתות ב-Coffee Bru החמים, המגיש גם מאפים, עוגות וכריכים טעימים שיחזיקו אתכם לכמה שעות. אפשר גם לקחת את ארוחת הבוקר אתכם ולאכול אותה ב-Oosterpark המקסים, שנמצא במרחק כמה דקות הליכה.
3. שוק
גם אם אין לכם מטבח לבשל בו, כדאי להקדיש זמן לביקור בשוק Dappermarkt. זהו אחד השווקים העתיקים ביותר הפועלים באמסטרדם, ומציע פירות טריים, גבינות שריחן נישא למרחוק, נקניקים ועוד מגוון מוצרים מ-160 הסוחרים הפועלים במקום. השוק פתוח בימים שני-שבת, בין השעות 9:00 עד 17:00.
4. חנות ספרים
לחנות הספרים Linnaeus שווה להיכנס אפילו רק כדי להציץ - בעטיפות, במגוון הספרים או בעיצוב החינני. ובחנות הבגדים Carla תוכלו למצוא מגוון מותגים סקנדינביים, בלגיים ומקומיים המיועדים לנשים, כמו גם פריטים ייחודיים וצבעוניים.
5. חנויות מעולות
נעליים איכותיות (במחיר תואם) תוכלו למצוא ב-Manwood, מוסד שכונתי עם מסורת של 50 שנה. עיקר הקולקציה כוללת נעלים איטלקיות וכמה מותגים בריטיים, אבל מי שתומכים בייצור מקומי מוזמנים לנסות את המותג ההולנדי Van Bommel. חובבי המסיבות ונשפי התחפושות ישמחו לבלות כמה שעות במעבר על כל החפצים והתלבושות בחנות Dam feestartikelen. גם אם אתם רציניים - קחו בחשבון שמדובר בחנות המתפרשת על פני 250 מ״ר.
6. מסעדה לערב
ארוחת ערב באווירה נעימה, עם אפשרות לשבת בחוץ תחת תנורי חימום, תוגש לכם ב-Maxwell Cafe, בר-מסעדה המציע מנות קלאסיות של פונדו גבינות, צלעות, צ׳יפס ושאר מטוגנים ועוד. אם תעדיפו ארוחה מעט יותר מאתגרת מבחינה קולינרית, כזו שתספק גם ניחוח סלבריטאי לחוויה, הזמינו מקומות במסעדת Fifteen של השף הבריטי ג׳יימי אוליבר.
9. אלכוהול וברים
ומי שמעוניין לטעום מגוון סוגים של בירה מקומית מוזמן לשבת על הבר ב-Brouwerij ’t IJ, ואם תעדיפו משהו יותר עכשווי, תכננו ערב שתיה, ואם בא לכם גם אוכל, ב-Restaurant C. את הלילה תוכלו להעביר גם ב-Q Factory, כשכמעט מדי ערב מתארחים במועדון תקליטנים והופעות חיות.
ולמרות שליבנו במזרח, הנה עוד שתי המלצות שאינן שם:
10. איטליה בהולנד
כל עיר צריכה לפחות מוסד אוכל אחד שמנוהל על ידי איטלקים, המייבאים חומרי גלם מאיטליה. במקרה של אמסטרדם אין ספק ש-Piadina Bar עונה על ההגדרה באופן מושלם, ולו משום שכאשר הזמנתי ״אמריקנו״ הברמנית מיהרה להגיש לי לא קפה שחור סטנדרטי, כי אם קוקטייל באותו השם; אחרי הכל, השעה כבר היתה אחרי 12:00 בצהריים. במקום החמוד הזה, הסמוך למתחם המוזיאונים ונמצא ממש על גדות הנהר, תמצאו כריכים וסלטים איטלקיים טריים ויחס חם.
11. מלון בנמל
למי שמחפש מלון מעוצב שנמצא דווקא באזור הנמל כדאי לבחון את אפשרויות הלינה ב-Lloyd Hotel & Cultural Embassy. זהו מבנה עתיק בעל היסטוריה עשירה, שזכה לשדרוג ושיפוץ בידיהם האמונות של אנשי משרד האדריכלים ההולנדי MVRDV.