אם אתם מחפשים את רשימת 10 המסעדות הכי שוות בברלין, אולי כדאי לכם להמשיך הלאה, כי מסעדות - ובכן הן עניין של טעם. למה כן כדאי לכם להמשיך לקרוא? כי יש מצב שתגלו כמה מקומות חדשים שלא פוקדים אותם גדודי התיירים הממלאים את העיר מדי יום, ודרכם תיחשפו גם לשכונות מרוחקות או לאזורים אחרים, שסביר שלא חשבתם אפילו לרגע אחד לבקר בהן.
שניצל וקלופס מאז 1904
מסעדת דיישגראף (Gaststätte Deichgraf) מחזיקה בתואר המסעדה הכי ותיקה בשכונת ודינג (Wedding), עם למעלה מ-100 שנות בירה ושניצל. במסעדה, השוכנת בסמוך לאחת מגדות יובלי נהר השפרה, תמצאו אווירה חמימה, בירגארטן מרווח ושירות ידידותי. במנות הקבועות תמצאו שניצל וינאי, נקניקיית קארי-וורסט, כבד פרה ופירה ומנת קלופס בנוסח קוניסברג עם חמצמצות צלפים, ואם תגיעו בעונה שווה לכם להזמין אחת ממנות האספרגוס המעולות שמוגשות במקום.
כתובת: Nordufer 10, 13353.
קרדיט תמונה: שירה חיימוביץ, Cool Cousin
תאילנדי בקטנות
מסעדות אסייתיות רבות יש בברלין, וקשה לבחור ביניהן את זו המומלצת, ולכן החלטתי לבחור בזו שאף פעם לא אכזבה באף ביקור במהלך חמש השנים האחרונות. מסעדת Transit הסמוכה לרוזנטלר פלאץ מציעה מגוון מנות אסייתיות קטנות במחיר של 3 יורו, ומנות גדולות יותר ב-7.5-8 יורו. היתרון: אפשר להזמין המון דברים ולחלוק. החיסרון: בקבוק מים גדול יעלה לכם 6 יורו ובמקום לא מגישים כוסות מים. בימים חמים מומלץ לשבת בגינה האחורית (הכניסה לכלבים אסורה), ובימים קרירים יותר תוכלו ליהנות מהחמימות שבמקום. אם אתם מתכננים לאכול בשעות הצהריים או הערב המוגדרות בספר שעות האכילה, מוטב להזמין מקום מראש.
כתובת: Rosenthaler Str. 68, 10119.
רוסישה צופפקוכן בפרנצלאוארברג
בקפה ראום (Kaffe Raum) בשכונת בוצו (bötzowkiez), תמצאו את כל מה שאי פעם חיפשתם בקפה שכונתי - ואף יותר: מקום נוח לקרוא עיתון, כיסאות מותאמים לילדים, קערת מים לכלב שלכם, וקפה מצוין. כבר בכניסה תיתקלו במקרר העוגות המרשים, שיעורר בכם את ההרגשה שנכנסתם לבית קפה וינאי במאה ה-20, וגם המשקאות החמים המוגשים מדגישים זאת. בין אם תבחרו לשבת שם לארוחת בוקר או צהריים, תיהנו מאוכל טרי המבושל מדי יום, או מהלחם שנאפה השכם בבוקר על ידי האופה של הקפה. הדבר ששבה את לבי בבית הקפה (מלבד האינטרנט האלחוטי הנהדר - מצרך עדיין מעט נדיר בעיר) היה עוגת הגבינה-שוקולד, Russischer zupfkuchen בשמה המלא, שמאז 2011 לפחות נאפית באותה הצורה בדיוק ובכל פעם שאני נמצאת באזור אני בודקת אם במקרה הוכנה באותו היום.
כתובת: Bötzowstraße 25, 10407.
זמן לחם
הריח ממאפיית Zeit für Brot נישא לאורך רחוב Alte Schönhause ומוביל אתכם פנימה גם אם אין בכם אפילו טיפת רעב. גולת הכותרת של המקום הם מגשי השנקנים (Schnecken), מאפי שמרים שושניים ממולאים בכל טוב: החל ממילוי מוכר אך מדהים של שוקולד או תפוחים וקינמון, ועד מילוי עונתי כגון רוברבר. אם אתם מתכננים פיקניק, או מחזיקים דירה בזמן שהותכם בעיר, אתם מוזמנים לקנות מן הלחם-ביו-הטרי הנהדר שנאפה במקום, ואם עתותיכם בידיכם, קחו כמה דקות והשקיפו על האופים במלאכתם מבעד לקירות הזכוכית המפרידים בין הקפה למאפייה.
כתובת: Alte Schönhauser Str. 4, 10119.
ארוחת בוקר של אנשים רציניים
ברחבי ברלין תמצאו מגוון מרגש ומסעיר לארוחות בוקר ובראנצ'ים מפנקים שמזכירים אפריטיבו במילנו, אבל במסעדת תומאס אק (Thomas-Eck) בשרלוטנבורג תמצאו כמה ארוחות בוקר מהסוג המקומי. בתפריט הקבוע מופיעות ארבע אפשרויות, שלוש מתוכן יחזיקו אתכם עד ארוחת הערב. גרסת ה-Frühstück„Thomas Eck“ (ארוחת הבוקר של תומאס אק) מגיעה עם נקניקים וגבינות שונות, סלמון, ו-Hackepeter - בשר חזיר נא המזכיר טרטר - ועוד כמה דברים לצדם. אם אתם זקוקים לביצים בארוחה תוכלו לבחור בין Ham und Eggs - שתי ביצי עין עם שינקן ושעועית, או Fröhlicher Fridolin המורכבת משלוש ביצים (מקושקשות או עין) ומעט בייקון. המסעדה השכונתית מציעה מבחר מנות נהדרות לארוחת צהריים וערב, בירות נהדרות ואווירה מערב ברלינאית נהדרת.
כתובת: Pestalozzistraße 25, 10627.
סטייק כהלכתו
בשכונה הלא מתויירת שבה אני מתגוררת, פועל בר-עישון-שכונתי המנוהל על ידי ברלינאית בשנות השבעים לחייה, שבעברה החזיקה כמה מסעדות בעיר. באחד הימים חשקה בטני בסטייק, היא המליצה לי לאכול במסעדת הסטייק קומפני (Steak Company), ואני בתורי הודיתי לה שוב ושוב בשובי. הסטייקים השונים שהוזמנו לשולחן הוגשו במידת העשייה המתבקשת, נחתכו כמו חמאה והיו ערבים לחך. לצדם ניתן להזמין שעועית ירוקה, צ'יפס, ואפילו תפוחי אדמה בנוסח הדוכסית. למסעדה שני סניפים, האחד בקצה שכונת פרנצלאואר ברג והשנייה בפנקו, מה שמבטיח שלא תיתקלו ביותר מדי תיירים.
כתובת: Grunowstraße 1 13187 / Bornholmer Straße 10 10439.
איטליה הגדולה
"הקונסיירז' של המלון המליץ לנו על מסעדה איטלקית באזור פוטסדאמר פלאץ", כך נשמעה ההזמנה לארוחת ערב של סבא וסבתא שלי שבאו לבקר בעיר, ואני כמעט אכלתי את ארוחת הערב שלי בטרם היציאה מהבית. המחשבה שבאחד האזורים הכי מתויירים בעיר ימצא אוכל איטלקי כהלכתו נשמעה לי כמו מדע-בדיוני, אך ברגע שלקחתי את הביס הראשון בצ'נטולירה (centolire) הבנתי את טעותי. הייתה זו הארוחה האיטלקית הכי טובה שאכלתי מחוץ לאיטליה. על המטבח אמון מורנו, איטלקי בכל רמ"ח אבריו, שכל מנה שיצאה שהוגשה לשולחן העלתה המהומים שבעי רצון מהנוכחים. לפני כמה חודשים עברה המסעדה לחלל גדול הרבה יותר משבעת שולחנותיה בהמשך הרחוב, ולמנות הפסטה, הדגים והבשר נוספו גם פיצות מתנור אבן. המיקום החדש כולל גם אווירה ומוזיקה קצבית שהיא פחות כוס הגראפה שלי, אך דמותו של מורנו מחולל במטבח הפתוח לצד התנור החדש שלו הבהירה לי שמה שחשוב באמת זה שהשף יהיה מרוצה.
כתובת: Leipziger Straße 125.
לאכול ברחוב
כמו בכל עיר אירופית מתוקנת מתקיימים בברלין שווקי אוכל מסוגים שונים, ורובם מתקיימים בימי שבת בכיכרות מרכזיים בשכונות. אם אינכם נמצאים בשבת בעיר, או מחפשים משהו קצת שונה, תוכלו לבדוק את שוק אוכל הרחוב של הקולטורברואריי (Kulturbrauerei), המתקיים בימי ראשון בפרנצלאואר ברג. אם אתם מתגעגעים לאוכל תאילנדי נטול פשרות התאמה לעולם המערבי, קפצו ל-Preußenpark בשכונת ווילמרסדורף, שם מתקיים מדי סוף שבוע שוק בנוסח פיקניק עם אוכל מתובל היטב. עדיין לא שבעתם? בדקו את רשימת 10 שווקי האוכל המומלצים בעיר.
בשלו בעצמכם
אפילו שיש בעיר כל כך הרבה מסעדות טובות, לפעמים כל מה שמתחשק זה לקנות מצרכים, לבשל ולאכול קצת בבית. אם יכולות הבישול שלכם בינוניות ומטה, או אם בא לכם ללמוד לבשל משהו מהמטבח האלפיני, הסיני, המזרח אירופי או השד יודע מה, בדקו את שיעורי הבישול שמתקיימים ב-Goldhahn und Sampson. במקום מוצעים שיעורי בישול מרתקים גם בשפה האנגלית, ביניהם בסיסיים ומוכרים ואחרים כוללים הכנת מקרונים; סדנת בשרים; טאפאס ספרדיים; הבורגר האולטימטיבי; בישול בטאג'ין ועוד. והמחירים? החל מ-40 יורו לשיעור.
השווארמה שלא מפסיקה להדהים
רבות כבר נכתב על השווארמה של מוסטפה במרינגדאם פלאץ, וכל ניסיון למצוא אחרת שמשתווה לה הסתיים בכישלון חרוץ, ולעיתים בקלקול קיבה מעציב. יש דברים ששווה לעמוד בתור בשבילם, ובפעם האחרונה המתנתי שעתיים תמימות בכמיהה למנה המושלמת שמוכנת במקום. המנה של Mustafa's Gemüse Kebap (שווארמת הירקות של מוסטפא, בתרגום חופשי) מורכבת מבשר עוף, שמסתובב על המוט ונצלה לאיטו, שעליו מתיזים מדי פעם כמה שפריצים של הרוטב הסודי; ירקות שנקלים על המגש שתחתיו וסופגים את הטעמים; סלט ושלושה סוגי רטבים (יוגורט עם עשבי תיבול, שום או חריף). לסיום מפזרים מעל חופן פטה מגוררת. הדונר מגיע בלחמנייה מקומית או בלאפה (Dürüm) מגולגלת במקצועיות. בסמוך פועל בר, שבו תוכלו לחלוק בעול העמידה בתור או לשמור שולחן לשלב הארוחה.
כתובת: Mehringdamm 32, 10961.