מחשבה על האמזונס מיד מעלה קונוטציות של ג'ונגל והרפתקאות. לא סתם חוקרים אותו כבר שנים הרפתקנים ועדיין מגלים בו שבטים שלא ראו מעולם אדם לבן. יש כל כך הרבה מה ללמוד על הנהר העצום הזה וכמות הנתונים עליו היא עצומה. הנה כמה מהנתונים היותר מעניינים עליו:
האמזונס עצמו הוא הנהר העצום בנהרות תבל - הוא הנהר הארוך ביותר וחמישית מהמים המתוקים בעולם זורמים בו. הנהר ויובליו זורמים בשטחן של תשע מדינות ושטח אגן הניקוז שלו הוא כשטחה של יבשת אוסטרליה. והנה עוד נתון מדהים אחד: אם האמזונס היה זורם לכנרת, הוא היה ממלא אותה בתוך 5 שעות. רק לשם ההשוואה, לנהר הירדן זה היה לוקח כמה מאות שנים.
אז מה משמעות השם אמזונס? התשובה לא ברור, אבל על פי אחת הגרסאות הוא קיבל את שמו מפרנסיסקו דה אורליאנה הספרדי ששט לאורכו במאה ה-16 ונתקל בילידים ארוכי שיער שנראו לו כמו האמזונות המיתולוגיות. גרסה אחרת גורסת שמדובר על שיבוש המילה האינדיאנית "אמזונו" שפירושה "המיית מי העננים".
כיום האמזונס הוא הפנטזיה האולטימטיבית למטיילים שרוצים לפגוש את הטבע הפראי, כזה שברובו לא הופרע בידי אדם, שברובו עדיין לא נחקר. הרבה מהמטיילים לאזור מופתעים כשהם מגיעים לנהר ומגלים שהוא לא שורץ בחיות, אלא רק במקומות פראיים במיוחד. לראות יגואר מקרוב זה דבר נדיר ביותר ולכן כדאי להוריד מראש את הציפיות לגבי תצפיות על חיות, אגב ככל שתכנסו פנימה למעבה היער, הסיכוי לראות חיות יהיה גבוה יותר. מה שכן אפשר לראות כאן בשפע זה את עולם הצומח העשיר והמגוון – כמעט חממה סגורה שפיתחה דרכים מופלאות להתקיים ללא מגע יד אדם. אחד הרגעים האהובים על כל המטיילים הוא רגע ההשכמה, שבו אפשר לשמוע את היער מתעורר עם ציוצי הציפורים ושאגות הקופים. ברגע הזה באמת מבינים שנמצאים במקום של טבע פראי.
אז איך מטיילים באמזונס?
בעולם הטיולים, כשאומרים "אמזונס" הכוונה היא בדרך כלל לאגן האמזונס ולא בהכרח לנהר עצמו. ישנן דרכים רבות לטייל באגן, אבל לפני הכל חשוב לדעת שאי אפשר לטייל שם לבד ובצורה לא מאורגנת מראש. קשה להבין את הג'ונגל עד שלא מגיעים לשם וחווים אותו בעצמכם – אתם באמת יכולים להסתובב סביב אותו העץ כמה פעמים מבלי להבין איפה אתם נמצאים ולא למצוא את הדרך חזרה – לכן חשוב מאוד לצאת לטיול שם רק באופן מאורגן.
נקודות הכניסה לאמזונס הן בדרך כלל במדינות ברזיל, פרו, אקוודור ובוליביה, וישנם מעטים שמבקרים שם גם דרך קולומביה. השיטה הרווחת היא להגיע לעיירה המרכזית שנמצאת בפאתי הג'ונגל, לקנות חבילת טיול לאחד הלודג'ים (אכסניות) באזור (לרוב ל-3-4 ימים), כזו שכוללת גם סיורים ואוכל. רמות הלודג'ים כמובן משתנות בהתאם למחיר, אבל בסך הכל תקבלו אירוח ג'ונגל אותנטי. טיולי הג'ונגל עצמם מתנהלים בדרך כלל בשני סבבים: טיול בוקר מוקדם (מאוד!), מנוחת צהריים בשעות החמות ואז סיבוב טיול נוסף בשעות אחר הצהריים. הטיולים עצמם משלבים שייט והליכות קצרות.
שיטה נוספת שהולכת ותופסת תאוצה, בעיקר בקרב המטיילים בעלי הממון, היא שייט הנהרות, בעיקר בפרו וברזיל. מדובר על ספינות נוחות עם תאי שינה ששטות על הנהר, מאפשרות תנאים מאד נוחים ומשלבות טיולים רגלים יומיים.
אם אתם ממש, אבל ממש הרפתקנים, תוכלו לחוות את הג'ונגל בצורה הבסיסית ביותר ולהצטרף לצייד שייקח אתכם למסע ציד של שבוע. קחו בחשבון שתשנו בשטח, תאכלו את מה שצדתם ולא תחוו מקלחת, אבל תרגישו איך באמת חיים האינדיאנים בג'ונגל.
מוקדי היציאה המרכזיים
ברזיל
מנאוס היא העיר המרכזית אליה כדאי להגיע בטיסה מריו דה ז'נרו או מסאו פאולו, דבר שייקח לכם כחמש שעות טיסה. משם אפשר לראות את פלא הטבע שנקרא "מפגש הנהרות" - מפגש בין הנהר השחור לנהר האמזונס, שלא מתערבבים לאורך כמעט 70 קילומטרים.
מאנוס נמצאת ממש על הנהר וממנה אפשר לצאת בשייט אל אחד הלודג'ים או לבחור באופציה של טיול שייט מקיף יותר.
פרו
בפרו יש 2 מוקדים מרכזיים מהם אפשר לצאת: איקיטוס שנמצאת בצפון וממנה אפשר לצאת גם לטיול בלודג'ים וגם לשייט נהרות. עדיף להגיע אליה בטיסה, אבל גם אפשר לבחור באופציה המתישה יותר של נסיעה בת יומיים מלימה.
המוקד השני הוא פוארטו מלדונדו - עיירה שנמצאת במרחק חצי שעה טיסה מקוסקו. זה השער למרבית המטיילים שרוצים לחוות את האמזונס בפרו ואפשר להגיע משם גם ליער הגשם המדהים פארק מאנו - שהוא אחת מפסגות הג'ונגל שם יש סיכוי סביר לראות חיות בסביבה הטבעית שלהן.
בוליביה
רורנבקה היא העיר המרכזית ממנה יוצאים לג'ונגל של בוליביה וגם לנהר הטואיצ'י המפורסם מספרו של יוסי גינסברג "בחזרה מטואיצ'י". אזור הג'ונגל של בוליביה הוא פראי יותר, וגם שם יהיה לכם סיכוי מצוין לראות חיות.
אקוודור
גם באקוודור יש כמה נקודות יציאה לג'ונגל, אבל קוקה היא העיירה המרכזית ממנה יוצאים לטיולים. גם באקוודור תמצאו ג'ונגל שנחשב לעדיין בתולי ופראי.
רענן בן בסט הוא מנכ"ל החברה הגיאוגרפית.