ערי בירה אירופיות הן יעד פופולרי מאוד לחופשה בקרב ישראלים, אבל מי שנוסע עם ילדים עשוי לגלות שכיתות רגליים בערים גדולות כמו לונדון, פריז וברלין יכול להיות מעייף, ולא רק מהנה. לעומת זאת, כפרי הנופש באירופה מספקים חוויה שונה למשפחות, ובמקום מוזיאונים, חנויות ומסעדות בלב עיר סואנת, הם מציעים פארקי שעשועים, בריכות שחייה, מדשאות, מסלולי אופניים, מגרשי משחקים ושלל אטרקציות לילדים.
"ההורים יכולים להיות רגועים ולתת לילדים להסתובב ולרוץ ברחבי הכפר בלי חשש ממכוניות, שכן אלה יכולות להיכנס רק בימי שני ושישי, שבהם מגיעים אורחים חדשים", אומר עופר אדלר, הבעלים והמנכ"ל של חברת ב.ד גרייבר. זה לא הנוהל בכל כפרי הנופש, אבל כך נהוג בסנטר פארקס, רשת כפרי הנופש הגדולה באירופה.
יש לכך כמובן גם משמעות נוספת: גם אם תחזרו אחרי יום טיול ארוך, לא תורשו להיכנס עם הרכב אל מרחבי הכפר, ותיאלצו להחנות אותו בחוץ וללכת עד הבית שלכם. "זו הסיבה שיהיו כאלה שיעדיפו לבקש בית על יד שער הכניסה של הכפר, כדי שלא יצטרכו ללכת 20 דקות עם הילדים. לעומת זאת, יהיו כאלה שדווקא יעדיפו להיות מרוחקים יותר וליהנות מההליכה הלילית", אומר אדלר. "יהיו את אלה שיעדיפו להיות במרכז העניינים ליד הפעילויות, ואחרים דווקא ירצו לבלות את החופשה מרוחקים יותר, ובטבע יותר".
מעבר לכך, לכפרי הנופש יש את יתרון המרחב, שאין בבית מלון. הניסיון לחסוך בחופשות משפחתיות מוביל הרבה אנשים ללון יחד בחדר צפוף וקטן בבית מלון. הלינה המשותפת לא נעשית מבחירה בהכרח, אלא מאילוץ כלכלי. גם בכפרי הנופש כל המשפחה ישנה יחד, אך מדובר בבית, ולא בחדר. המשמעות היא שהמשפחה יכולה לבלות יחד, ועדיין יש לכל אחד מרחב אישי.
עוד ב-mako חופש:
טסים בקרוב? טריקים שיהפכו את הנסיעה שלכם למושלמת
קללות, הטרדות, מכות: מה קורה בטיסות לאומן?
תל אביב על המפה: גן החשמל בין השכונות הכי היפסטריות בעולם
להביא סבון ונייר טואלט מהבית
לצד יתרונות אלה, כדאי למי שמעולם לא נסע לנופש כזה לוודא שהוא מבין בדיוק איפה הוא צפוי לבלות ומה הוא הולך לקבל, כדי לא להתאכזב. זה מתחיל בשירות החדרים ובשירותי ניקיון, שלא קיימים בחופשה בכפרי נופש. מי שרוצה שינקו ויסדרו לו את החדר כמו בבית מלון, יחליפו מצעים ומגבות או ירוקנו פחים - יצטרך לשלם יותר בחלק מכפרי הנופש; בכפרי נופש אחרים השירות כלל לא מוצע.
"אלה לא דברים מובנים מאליהם בכפרי נופש, וחשוב לבדוק לפני ההזמנה בדיוק מה הכפר מספק - אם התשלום כולל החלפת מצעים ומגבות, וכל כמה זמן מנקים, אם בכלל. לכל בית נופש יש את הכללים שלו", אומר אדלר. אפילו את נייר הטואלט תצטרכו להביא בעצמכם, ואם חפצה נפשכם בבקבוקי הסבון והשמפו הקטנים - גם כאן צפויה לכם אכזבה. אתם מתבקשים לדאוג לכל מוצרי הטואלטיקה.
"ברוב כפרי הנופש המחיר לא כולל ניקיון. כשתגיעו לכפר תתבקשו להפקיד סכום סמלי כפיקדון, שייגבה מכם במקרה שהבית לא יוחזר נקי כפי שהוא ניתן לכם", מסביר רבין שמסיאן, מנהל תחום הנופש בחברת גוליבר. "רוב האנשים דואגים לנקות את הבית בעצמם, אף שיש אפשרות לשלם עבור שירותי ניקיון".
דבר נוסף שיש לשים אליו לב הוא שהשהות בכפרי הנופש היא בבתים צמודי קרקע, או דירות, על בסיס לינה בלבד. זה לא אומר שתצטרכו לעמול על הסירים ולבלות את כל הטיול במטבח בהכנת ארוחות למשפחה, אבל זה כן דורש התארגנות מסוימת. אם בבית מלון אתם רגילים לקום בבוקר ולרדת לחדר האוכל עם הילדים, בכפרי הנופש הקפה והסנדוויצ'ים בבוקר יהיו באחריותכם, ובהמשך היום תצטרכו למצוא מקומות לאכול, בהנחה שלא תרצו לבשל.
בבתי הנופש תמצאו מטבחונים קטנים, בדומה לאלה שיש בצימרים, שיספקו לכם את כל מה שאתם צריכים - מקרר, כיריים, קומקום, מיקרוגל וכדומה. את המזון תוכלו לקנות בסופרמרקט שיש בכל כפר נופש. כדאי לעשות קנייה מרוכזת עם ההגעה לכפר, ובהמשך להשלים מוצרים במקרה הצורך כדי לא לבזבז זמן על קניות מדי יום.
האפשרות להצטייד באוכל בסופרמרקט קרוב יכולה להוזיל את החופשה, בהשוואה להוצאה הנדרשת בדרך כלל בטיולים משפחתיים עירוניים במסעדות. "צריך לבשל ארוחות קלות או אולי ארוחה חמה אחת בשבוע, ואז גם לא עובדים קשה מדי וגם חוסכים המון כסף לעומת שהייה בבתי מלון - זה פער עצום", אומר אדלר.
אל תשכחו את הוצאות הדלק
הבתים בכפרי הנופש אינם זהים. אפשר לשכור בית גדול יותר, או דווקא ללכת על הצנוע - לכן כדאי לבדוק את המגוון והמחירים השונים. בכל מקרה, הביאו בחשבון כי רוב הסיכויים הם שהילדים לא יבלו בבית יותר מדי. "אור היום באירופה נמשך עד שעות מאוחרות מאוד, וזה מאפשר להמשיך את הבילוי בכפר גם אחרי שחוזרים מהטיול היומי מחוצה לו", מסביר אדלר. "בחופשות בבית מלון, על פי רוב משפחות שחוזרות בערב מיום של טיול מוצאות עצמן "תקועות" בחדר. בכפר הנופש, מתחיל עולם ומלואו של פעילויות לילדים ב–18:00 בערב, והן נמשכות עד 22:00 בלילה. ברוב המקרים, הילדים חוזרים לבית עייפים כל כך שהם ישר הולכים לישון, ובבוקר קמים ויוצאים לעוד טיול".
ואולם ההוצאות בכפרי הנופש לא מסתכמות רק במזון, אלא גם בעלויות הדלק. העיקרון שמאחורי חופשה בכפר נופש הוא האפשרות לעשות טיולי "כוכב" - כלומר ללון במקום אחד ולצאת ממנו כל יום לטיול באזור אחר. קשה להעריך לאיזה סכום יכולות להגיע ההוצאות על הדלק ברכב שכור, שכן כלי הרכב, סוג הדלק ומרחקי הנסיעה משתנים מיעד ליעד וממשפחה למשפחה - אבל חשוב להביא בחשבון את הוצאות הדלק בתכנון הטיול, שיכולות להגיע ל-200–300 יורו, ואף יותר.
חבילות הנופש בענף הזה כוללות לרוב את עלות השכרת הרכב, לינה של שבוע וטיסות לעיר הקרובה ביותר לכפר. המחירים מתחילים לרוב בכ-800 יורו לאדם בקיץ - אך אינם כוללים את עלויות הדלק, המזון והאטרקציות, שמחיריהן עשויות להגיע לאלפי שקלים לכל השבוע.
כך למשל, כניסה לפארק הפופולרי אפטלינג בהולנד עולה למשפחה (זוג עם שני ילדים) 144 יורו. בפארק Walibi תצטרכו לשלם 110 יורו אם תזמינו מראש לתאריך ספציפי ו-130 יורו אם לא תבחרו תאריך הגעה מראש. גם ביער השחור בגרמניה תצטרכו להיפרד מלא מעט כסף כדי לבלות עם הילדים מחוץ לכפר: כניסה לפארק אירופה לזוג עם שני ילדים תעלה 160 יורו, ואילו הכניסה ל-Vogelpark der Welt עולה 48 יורו.
להתרחק מהאזור באוגוסט
מזג האוויר באירופה בקיץ נוח לטיולים, אבל סוכני הנסיעות מזהירים מפני אוגוסט מסיבות אחרות. "הייתי מתרחק מכפרי הנופש המבוקשים והאזורים שסביבם בתקופה שבין תחילת אוגוסט עד ה-25 בחודש, אז האזור מוצף בתיירים ואי אפשר ליהנות ממש מהחוויה ולראות את כל האתרים שיש לאזור להציע", אומר שמסיאן. "רוב היום תקועים בפקקים, וקשה לחוות את הטיול. אני ממליץ יותר על יוני, יולי וספטמבר, שבהם גם מזג האוויר מאפשר זאת, וגם יש פחות אנשים - אז גם המחירים יורדים בהתאם. להיות בשיא עונת התיירות במקומות האלה זה להיות בלחץ כל הזמן".
שמסיאן צודק לחלוטין לגבי המחירים. בדיקה שערכנו מראה כי מי שיתארגן מהר וייצא לחופשה באחד מכפרי הנופש כבר בסוף יולי, יוכל לחסוך כמה מאות יורו למשפחה על חבילה הכוללת לינה, טיסה והשכרת רכב - לעומת אותה החבילה באוגוסט. החבילה לכפר הנופש Droompark BeekBergen בהולנד, למשל, עולה כ-4,100 יורו באוגוסט, לעומת כ-3,200 יורו למשפחה ביולי. מחירה של חבילה לכפר הנופש De Eemhof בהולנד יורדת ב-200 יורו אם מחליטים לצאת לחופשה ביולי במקום באוגוסט; ואילו חבילה ל-Ginkelduin עולה באוגוסט כ-4,000 יורו, לעומת כ-3,400 יורו ביולי. זאת אומרת, שאם תחליטו לצאת כמשפחה לכפר נופש ביולי תשלמו כ-13.5 אלף שקל - ואילו באוגוסט המחיר כבר יעלה לכ-17 אלף שקל באוגוסט, לא כולל עלויות של אטרקציות, אוכל ודלק.
"לטיולים כאלה צריך לבוא מתוכננים מאוד, לבדוק את המרחק בין האטרקציות לכפר הנופש ולהחליט מראש מה עושים כל יום", נותן שמסיאן טיפ נוסף. "לפני כל יציאה מהכפר צריך לדעת מה עושים היום, מה זמני הנסיעה ומה התקציב לאותו יום. אני אפילו מציע לעשות טבלת אקסל ולרדת לפרטי פרטים. כשאני הייתי יוצא לטיולים כאלה בלי טבלת אקסל ההוצאות היו מתפזרות לי בצורה בלתי רגילה".
עם זאת, הוא גם מציע לשמור על קצת ספונטניות. "זה אולי נוגד את האמירה הקודמת, אבל צריך גם לדעת לקחת נשימה, לא למהר וליהנות עם המשפחה. זה לא מירוץ. כפרי הנופש בהולנד, למשל, מציעים את כל מה שצריך לחופשה משפחתית, כך שלפעמים לא צריך להתרחק, ואפילו עדיף להישאר סביב מתחם הפארק. לא חייבים לרוץ מאטרקציה לאטרקציה, אפשר גם לוותר על כמה מהן, לחסוך כסף ולהירגע בכפר. לפעמים מרוב שמנסים להספיק לעשות דברים, מפספסים את המהות של החופש ושל הבילוי יחד כמשפחה".
הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker
בכירים בענף התיירות מציעים למדינה להטיל "מס תייר" של 3.5%
הדירה החדשה של גדעון סער וגאולה אבן