היעד הזה הפתיע אותי בענק: סיציליה, האי הגדול בים התיכון משך אליו סוחרים עוד מימי הפיניקים והיה מיושב ביוונים, רומאים, ערבים, נורמנים וספרדים לאורך השנים. כל תרבות השאירה חותם היסטורי, תרבותי וקולינרי שהפכו את סיציליה לאי חלומי לתיירים חובבי גיוון ויעד שווה במיוחד לאלה שממש רעבים.
מצאנו טיסה של הרגע האחרון ב-300 דולרים לאדם בשיא העונה והחלטנו - האיש שלי ואני - ללכת על זה! עכשיו, שנינו נהנים לראות ולחקור כמה שיותר בכל יעד שאנחנו מגיעים אליו, חוץ מהאיש זאת אומרת, הוא שמעדיף לא לזוז ומתעקש לשמור באדיקות על אווירת נופש רגועה. שילוב של שני הדברים, הניב את המסלול הבא, על קצה המזלג: פלרמו - בורגו פאריני - צ'פאלו - מילאצו - טאורמינה - אֵטְנה - קטניה. מאחר וההחלטה לטוס לסיציליה הייתה ספונטנית, החלטנו שלא מתפרעים. ואן, הצלחנו לבלות שבוע מופלא, מושקע, מפנק ופוטוגני בעלות כוללת של 12,000 שקלים כולל הכל, לשני אנשים, בשיא העונה.
אבל ברשותכם נתחיל מההתחלה. רבים שואלים אותי איך אני מתכננת טיול ביעד שמעולם לא הייתי בו? ובכן, התשובה הפשוטה היא (והיא רלוונטית גם בטיולים בארץ) שאני דואגת קודם כל לצרכים הבסיסיים בפירמידה של מאסלו - מזון ומחסה.
זה, דרך אגב, התירוץ האקדמי שלי לעובדה שאני מכורה לאוכל טעים בקטע שמשפיע על המסלול, וחובבת מלונות מהפכנית שמשוכנעת שהמלון הוא חלק בלתי נפרד מהחוויה כולה. אז לפני שתכתבו פה תגובות על זה שמלונות טובים הם בדרך כלל יקרים מידי ומה זה משנה המלון, הרי כל היום מטיילים, אז הנה אני מעדכנת שבטיול הזה היו לי שני קריטריונים קשוחים למדי בבחירת מלונות: 1. לאקשרי, בוטיקי, מפנק. 2. פחות מ-1,000 שקלים ללילה (מזכירה לכם שזה בשיא העונה).
לרשימה המלאה של מלונות מומלצים ומסעדות מעולות
פלרמו והסביבה
עכשיו בואו נדבר על סיציליה: מדובר באי מלא חיות מאז המאה ה-8 לפנה”ס, כאשר במאה ה-12, פלרמו בירתו, נחשבת לאחת הערים המתקדמות באירופה. האי ספג הפצצות במלחמת העולם השנייה ונותר מעורער ונטול הנהגה, מה שאפשר את פריחתם של ארגונים שמילאו את הריק וידועים כ"המאפיה הסיציליאנית". לא פגשנו נציגות נראית לעין בביקור שלנו, אז אנחנו חושדים שהעניין הזה כבר לא אופנתי כמו פעם, אבל ייתכן שאנחנו טועים.
פלרמו היא כאמור העיר המרכזית באי והיא החמישית בגורלה באיטליה עם אוכלוסייה של 700 אלף תושבים. אבל יותר מכל - היא שנויה במחלוקת. כבר פגשתי ישראלים שתיארו אותה כיעד נורא בעוד שאני מצאתי אותה מרהיבה למדי. במרכז העיר שני רחובות מרכזיים, מה שמקל על ההתמצאות, ויה רומא ו-ויה מאקואדה.
הנה דברים שלא כדאי לפספס בעיר: יצירת האמנות החשובה ביותר בפלרמו היא הקפלה פלטינה (Cappella Platina). הקתדרלה המפוארת של פאלרמו נמצאת מימין ל-Pizza della Cattedralle. היא נבנתה בסגנון הנורמאני במאה ה-12 והיא מרשימה למדי. פיאצה פרטוריה – Piazza Pretoria ובעיקר פונטנה פרטוריה (Fontana Pretoria), מזרקה מהמאה ה-16, שהמקומיים קוראים לה “מזרקת הבושה”. בעודי מוקפת בעשרות פסלים בעירום מלא הבנתי מדוע.
שוק ווצ’ריה – Vucciria הוא השוק הגדול של פלרמו והוא משתרע על פני כמה סמטאות מדרום לפיאצה סאן דומניקו עם עשרות דוכנים שמוכרים כל מה שעולה על הדעת. בחלק של שוק האוכל אפשר להתכבד בלחמניות ממולאות ברצועות של טחול עגל, בגבינת ריקוטה וברוטב חריף (מעדן מקומי ידוע). פחות ידוע ומרתק: קפאצ'ין קטקומבות. זהו בית הקברות של מנזר קברי קודרין, עם קברים ושרידי גופות. הכניסה עולה 3 אירו וכל העניין מהפנט ועם זאת די מחריד אז לא מתאים לאנשים רגישים או קלסטרופוביים.
מפלרמו אפשר לצאת לטיולי יום בתחבורה ציבורית או ברכב שכור (מומלץ יותר). תוכלו להגיע לכפרים קטנים ומיוחדים באזור, וגם לחופים המרוחקים והיפים יותר שיש לאזור להציע. כדאי במיוחד לבקר בכפר קטן בשם בורגו פאריני (Borgo Parrini), שחלקים ממנו עוצבו בהשפעתו של גאודי (האדריכל הספרדי הידוע) ולכן מכנים את הכפר "ברצלונה הזעירה". כשעה תספיק לכם כדי לטייל בין הרחובות הצבעוניים וציורי הקיר. אל תפספסו את הציור המרשים המוקדש לפרידה קאלו.
עוד אפשרות זה לצאת לכיוון באגריה (Bagheria). בעיירה היפה הזאת תוכלו להתרשם מווילות עתיקות שנבנו בסגנון הבארוק, כמו וילה פאלאגוניה (Villa Palagonia) - אחת הווילות החשובות ביותר שנבנו בסיציליה, שהתפרסמה בזכות הפסלים המפלצתיים שמעטרים אותה. וילה חשובה וידועה נוספת היא וילה קתוליקה (Villa Cattolica). ועדיין, החלק הכי שווה באזור הזה הוא חוף מדהים שנקרא באיה דיי פרנצ'זי (Baia dei Francesi)- נא לא לפספס.
לא רחוק מבאגריה ומחוף באיה דיי פרנצ'זי, ליד העיירה סנטה פלביה (Santa Flavia), נמצא יעד מומלץ נוסף: הכפר הקטן והמקסים סנט'אליה (Sant'Elia). זהו כפר דייגים רומנטי ויפהפה, שממוקם לחופי מפרץ זעיר, עם מים צלולים לחלוטין. קצת קשה להסביר במילים עד כמה יפה פה. רק מי שיגיע, יבין.
העיירות והכפרים של סיציליה
אם כבר שכרתם רכב, בואו נמשיך לנקודה הבאה - צ׳פלו ( Cefalù). לצ'פאלו אי אפשר להיכנס עם רכב אבל אל דאגה היא ערוכה לקלוט את התיירים הרבים שמגיעים אליה עם חניוני ענק מכל עבר. יש בסביבתה חופים פרטיים מכל הסוגים, בהם אפשר לשכור כסאות נוח ושמשיות, ולקנות אוכל ושתייה - אבל אל תפספסו סיור בצ'פאלו עצמה, כי יש הטוענים שזו אחת העיירות היפות ביותר בסיציליה. מרגע שנכנסנו הבנו למה כולם מתאהבים בה. היא מבוך של סמטאות צרות ורומנטיות (כאן צילמו סצנה מפורסמת מתוך הסרט "סינמה פרדיסו"), היא מלאה בחנויות ובוטיקים מעוצבים ומפתים, לצד אינסוף מסעדות - ובנינו, מי שמבקר בסיציליה יכול שלא לאכול, ולאכול, ולאכול.
מה רואים? את המגדלור המפורסם של צ'פאלו, את הדואומו, המוכר בשם Cattedrale della Trasfigurazione (מוכר כאתר מורשת עולמית מטעם אונסק"ו, בזכות הארכיטקטורה הערבית-נורמנית המיוחדת שלו). אם יש לכם זמן, אני ממליצה לבקר בחוף שנמצא במרחק כמה קילומטרים מצ'פאלו עצמה. חוף מצאפורנו (spiaggia di Mazzaforno), המקומיים הפנו אותנו אליו כששאלנו על חוף עם מים תכולים וצלולים.
היעד הבא שלנו: מילאצו, עיירה קסומה שיושבת בחינניות בחוף הצפון-מזרחי של סיציליה. תהילתה ההיסטורית מיוחסת לקרבות ימיים חשובים שהתחוללו בחופיה בעת העתיקה: הקרב בין רומא לקרתגו (260 לפנה"ס), והקרב בין אוקטביאנוס וסקסטוס פומפיוס (36 לפנה"ס). אל דאגה, מאז די רגוע פה. מרוב שאהבנו את מילאצו נשארנו בה 2 לילות ושנינו חושבים שרצועת החוף שנחה לה בפוטוגניות מוגזמת למרגלות מלון הבוטיק בו ישנו הייתה אחת המהנות והנעימות שהיינו בהן.
הגיע הזמן לבקר בטאורמינה, העיר הכי פופולרית בסיציליה, השנייה בגודלה באי אחרי הבירה פאלרמו, ביתם של כ-11 אלף סיציליאנים שמתפרנסים בעיקר מתיירות. העיר בנויה על צלע הר טאורו (Mount Tauro) ולכן החלק העתיק נמצא על ראש המצוק. הסמטאות צרות ואין כניסה עם רכב משום כיוון. אחרי כמה סיבובים מיותרים שמנו את הרכב בחניון הצמוד לרכבל התחתון, שילמנו 6 יורו (הלוך חזור), ונכנסנו לעיר העתיקה שמחים וטובי לב.
הרחוב המרכזי בטאורמינה, קורסו אומברטו (Corso Umberto), הוא מדרחוב שחוצה את העיירה לאורכה. תמצאו בו בוטיקים וחנויות אופנה, גלריות, מסעדות ובתי קפה אבל גם פנינות הארכיטקטוניות הרבות שנבנו כאן בתקופות שונות בהיסטוריה. הכניסה אל הרחוב היא דרך שני שערים עתיקים, שער מסינה הצפוני (Porta Messina) ושער קטניה הדרומי (Porta Catania).
המליצו לנו (בהתלהבות מוגזמת) על בילוי של כמה שעות בחופים הכי מפורסמים בסיציליה שנמצאים למרגלות העיר. אז ירדנו חזרה עם הרכבל והמשכנו רגלית לקו החוף. ירדנו טריליון מדרגות רק כדי לגלות שמדובר ברצועות חוף צרות וקצרות עמוסות בתיירים שהסכימו לשלם 50 יורו עבור כסא ושימשייה. אני מניחה שרובם הסתכלו על המדרגות והחליטו שעדיף לשלם מחיר מופקע רק לא לעלות למעלה לפני שהספיקו לישון צהריים. אנחנו חתכנו משם די מהר ובילינו את כל אחר הצהריים שלנו ברצועת חוף מטריפה ורחבת ידיים בשם Marina di Cottone על כיסאות שעלו 10 יורו.
משם החלטנו לטפס על הר הגעש אֵטְנה. בדרך אליו החלטתי לקרוא קצת ויקיפדיה וכך גיליתי שזה הר הגעש הפעיל הגבוה ביותר באירופה (3,300 מטרים). אם גם אתם תיירים תמימים כמונו, ללא ציוד מיוחד שעמיד ללבה מתפרצת, אז תטפסו בכיף עד לגובה הבטוח של 2,000 מטרים, עם נוף מטריף כל הדרך. תגיעו אל מכתשי סילבסטרי (Crateri Silvestri), התפרצות וולקנית משנת 1892 שיצרה תוואי שטח מהפנט של מכתשים בגדלים שונים, הצעידה מרגישה הכי קרוב לצעידה על הירח. האיש שלי, שהגיע איתי לגראנד קניון נעמד מולו ושאל - "זהו"?!, מאוד התרשם מהמכתשים האלה, רק אומרת.
חשוב שתדעו שלפי המסורת מאמינים שהנפחייה של הייפסטוס, אל הנפחים והאש היווני, נמצאת בתוך ההר וששם הוא יצר את נשקי האלים. בקיצור, יש חניה בשפע, הכניסה חופשית ויש מסעדות ובתי קפה לרווחת התיירים הרבים.
מאחר והטיסה חזרה הביתה הייתה מפלרמו, חזרנו לאזור בלילה האחרון ובחרנו ללון במקום מקסים ומפתיע - Mondello Beach. חוף מונדלו הוא חוף חול לבן, ארוך ומשגע, עם מי טורקיז שקופים וזה לא עניין של מה בכך, כי כשמדובר בחופים בסיציליה רבים מהם הם חופי חלוקים, או מפרצים קטנים וסלעיים.
על פי החוק האיטלקי, כל חוף צריך להציע חלק ציבורי ללא תשלום לביקור, עם זאת במונדלו יש הרבה מועדוני חוף והקטעים החופשיים הם בקצוות המרוחקים. אז מה הכי טוב - מועדון חוף או אזורי גישה חופשית? ובכן, כמו כל המלצה בכתבה הזו - הכל תלוי בהעדפה האישית שלכם. חשוב לציין שמועדוני חוף בסיציליה פעילים רק בעונת השיא, בין מאי לסוף ספטמבר. מדובר ביעד מקסים שגם המקומיים אוהבים, הוא מתאים לביקור רוב חודשי השנה, ומציע כיכר מרכזית עמוסה מסעדות וטיילת של כ-3 ק"מ עם דוכנים, גלגל ענק ועוד.
רשימת מלונות ומסעדות בסיציליה
כל טיול, בארץ ובחו״ל, אפשר לשדרג עם בחירה נכונה של מקום הלינה. כן כן, מקומות הלינה יכולים וצריכים להיות חלק מהחוויה. בטיול הזה למשל מצאנו מלון בוטיק שבמאה ה-18 היה מנזר, ברצפה עוד יש הצצה ליסודות העתיקים ויש גם מרתף יין ובריכה מפנקת, וכל זה נמצא בלב חווה ענקית שעודנה פעילה. והכי חשוב - אלה מקומות אינטימיים שמאפשרים מפגש עם אנשים, העלות שלהם הוגנת ואתם תומכים בתיירנים מקומיים במקום בתאגידי ענק. מה אתם אומרים, תשקלו את זה?
מלונות מומלצים בהתאמה למסלול בסיציליה
- פלרמו (לילה) - Casa Nostra Luxury Suites - מלון בוטיק מקסים במיקום נוח ובונוס של בריכת טבילה קטנה.
- מילאצו (2 לילות) - Ngonia Bay Hotel - מלון קטן במיקום מופלא על החוף הסיציליאני הכי צלול שהיינו בו. יש לו גן אחורי מהפנט עם בריכה נהדרת.
- טאורמינה (לילה) - UNAHOTELS Capotaormina - אין מילים, מיקום שירות פוטוגניות.
- אזור קטניה/אטנה (2 לילות) - Nèroli Bio Relais - זה מלון בוטיק שנבנה במנזר ישן בלב חווה פעילה.
מסעדות שאסור לפספס בסיציליה
- פלרמו - Locale / L 'Acerba Osteria Dinamica / CuFu
- צ׳פאלו - Bastione & Costanza
- מילאצו - Ristorante - Pizzeria "La Muciara"
- טאורמינה - La Trattoria Da Ugo
- קטניה - Il Covo (בכפר קטן סמוך, שווה להגיע כדי לטעום מהפסטה פיסטוק שלהם! רק בשביל המנה הזו הייתי נוסעת שוב)
ליאת היא אשת חינוך שחשוב לה שאנשים, ובעיקר נשים, יטיילו בעולם במבט חוקר אמיץ וחוויתי. היא ביקרה במעל ל-90 מדינות בעולם ומסייעת לכל מי שפונה אליה באינסטגרם באדיבות ובשמחה.