ברוכים הבאים לוורוצלב (Wrocław), העיר הרביעית בגודלה בפולין שמונה כמעט שבע מאות אלף תושבים בשר ודם ועוד כמה מאות גמדים. כן, גמדים. מאז שנת 2001 החלו אמנים להציב פסלי גמדים מברונזה ברחבי העיר, המהווים אטרקציה תיירותית בפני עצמם. כל אחד מ-165 הגמדים עוסק בפעילות שונה וכל אחד מהם הוא מחווה לתנועת המחאה האלטרנטיבית הכתומה.

מלבד הגמדים הידועים, מתגאה העיר בכמה מבנים אדריכליים מפוארים, מבשלות מקומיות לבירה וסיידר, נהר מרשים, מועדונים וכמה פארקים, חלקם עתיקים בשנים ואחרים נבנו או שוחזרו כחלק משיפוץ העיר לכבוד הפיכתה לבירת התרבות של אירופה לשנת 2016. גם פה תוכלו לבלות יומיים או שלושה בנחת או בהתעמקות בתוככי כל המבנים, אך אם זמנכם קצר תוכלו להספיק את רובם, לפחות מבחוץ, ביום מרוכז אחד.

גמדים בוורוצלב (צילום: לירון מילשטיין)
גמדים בוורוצלב | צילום: לירון מילשטיין

מה השעה: 09:00

מקום: ורוצלב ראשית.
מה עושים: מתרשמים ומצטיידים במפה.
ברוכים הבאים לתחנת הרכבת ורוצלב גובנה (Wrocław Główny), התחנה הגדולה ביותר בדרום-מערב פולין שנבנתה במאה ה-19. הכניסה הראשית של התחנה, הפונה לכיוון צפון, שוכנת במקום בו נמצא אולם הנוסעים המקורי ובימים ההם נחשבה התחנה לאחד המבנים הגדולים ביותר מסוגה באירופה. 

את תחנת הרכבת המרשימה תכנן האדריכל הפרוסי המלכותי וילהלם גראפוב (Wilhelm Grapow) ולאחר הקמתה התפתח האזור מסביבה, והעיר החלה להימתח לכיוון דרום. במרכז המידע לתייר הפועל בתחנה תוכלו להצטייד במפת העיר, לפגוש שלושה מהגמדים הראשונים (שניים בפנים, אחד בחוץ) ולהתחיל את הסיור בעיר.

A post shared by Dominika Menegoni (@dominika_menegoni) on


מה השעה: 09:20

מקום: שער העיר.
מה עושים: פונים ימינה.
מפריחת הנדל״ן של המאה ה-19 לא נותר זכר רב, וכשתעשו את דרככם לאורך רחוב Piłsudskiego תמצאו בעיקר מבנים שזקוקים לניגוב אבק לכל הפחות. כשתגיעו להצטלבות עם רחוב Świdnicka יתגלו לפניכם 14 פסלי ברונזה השוכנים בשני צידי מעברי החציה. "האנדרטה לחולפים האלמוניים" (Pomnik Anonimowego Przechodnia) מורכבת מאם וילד, אישה מבוגרת הנשענת על מקל, אחרת הנושאת קניות בידיה, גבר אוחז במזוודה ועוד עשרה עוברים ושבים אחרים, כשחלק מגופם גלוי במלואו וחלקים אחרים כמו נעלמים במעבר בלתי נראה. המיצג נבנה על ידי הבמאי יז׳רגו קלינה (Jerzego Kaliny) והוא מסמל את מעברה של פולין מהגוש המזרחי לאירופה הנאורה. קלינה יצק את הפסלים לטובת תוכנית טלוויזיה ב-1977 ולאחר שאוחסנו במשך 28 שנים במוזיאון הלאומי בעיר, הוצבו מחדש בצומת המרכזי ב-2005.

"האנדרטה לחולפים האלמוניים" (צילום: יחסי ציבור, ויקיפדיה)
"האנדרטה לחולפים האלמוניים" | צילום: יחסי ציבור, ויקיפדיה

מה השעה: 09:30

מקום: Gniazdo.
מה עושים: קן לציפור.
אחד הדברים המשמחים ביותר שגיליתי בביקור האחרון בפולין היא תשוקתם הגדולה של הפולנים לקפה איכותי. בתי קפה משוכללים המציעים תערובות אקזוטיות, ביולוגיות וממקור סחר הוגן, לא חסרים בעיר הקטנה, ו-Gniazdo (קן) הוא אחד החביבים שבהם. לצד הקפה הטרי תוכלו ללגום גם מיץ סחוט ולאכול משהו שיחזיק אתכם עד ארוחת הצהריים.

שותים קפה בקן (צילום: יחסי ציבור)
שותים קפה בקן | צילום: יחסי ציבור

מה השעה: 10:00

מקום: בית העירייה.
מה עושים: סימון וי על העיר העתיקה.
הסיור החינמי שמועבר ברחבי העיר העתיקה של ורוצלב שופך אור על ההיסטוריה המורכבת וארוכת השנים של העיר: מלחמות ומאבקים על רקע דתי, תור הזהב של המסחר, התקופה הפרוסית, מלחמת העולם השניה שכמעט והשמידה אותה, התקופה הקומוניסטית וגם קצת על מה הלך הרוח בה בימינו. הסיור נמשך כשעתיים וחצי וכולל אנקדוטות מעניינות וביקור בשוק, בו נמליץ לכם לא לאכול יותר מדי. אין צורך בהרשמה מוקדמת (עד שישה אנשים) ובסופו את מוזמנים להשאיר תשר למדריך.

A post shared by Timur Asayonok (@itimurasayonok) on


מה השעה: 13:00

מקום: מסעדת Tatgowa.
מה עושים: אוכלים צהריים.
בסיום הסיור אתם מוזמנים להיכנס למסעדת Tatgowa הנמצאת בצמוד למתחם השוק, שייתכן שתשמעו עליה כבר מהמדריך בסיור. במסעדה, השוכנת במרתף בגודל 220 מ״ר, זורמת בירה שמקורה במבשלות העיר וסביבתה, דרך 12 ברזים ותפריט המורכב (בעיקר, אך לא רק) ממנות מתחלפות ממיטב המטבח הפולני. אם יש יום יפה, אתם יכולים לשבת בספסלים הצופים אל הרחוב, אך אל תוותרו על הצצה בחלל המסעדה המורכב מקירות לבנים מקוריים, בר מנחושת ועץ, ציורי קיר וצילומים ותכנונים אדריכליים של מבנה השוק.

מסעדת Tatgowa (צילום: יחסי ציבור)
מסעדת Tatgowa | צילום: יחסי ציבור

מה השעה: 14:30

מקום: מזרח העיר.
מה עושים: בדרך לאתר המורשת מתרשמים מגשרים.
אחרי שסיימתם לאכול הגיע הזמן להוריד את ארוחת הצהריים ולבקר באזור שונה בעיר. אתם מוזמנים לצעוד לאורך גדת נהר האודר (Oder) ולעבור בגשר גרונוולד (Grunwaldem) התלוי מעליו. הגשר, שנבנה בין 1908 ל-1910 נקרא בעבר גשר הקיסר (Kaiserbrücke, גרמנית) ולאחר מכן גשר החופש (Freiheitsbrücke) והוא אחד הגשרים הארוכים ביותר מסוגו בפולין באורך של 112 מטרים וחצי. 

בקצה רחוב Curie-Skłodowskie לא תוכלו לפספס את גשר ז׳ביזניצקי (Zwierzyniecki) המוכר גם כגשר גן-החיות. ראשיתו ב-1985, והוא מבנה פלדה מרשים בעל ארבעה אובליסקים דקורטיביים בסגנון אַר נוּבוֹ מאבן חול אדומה. בפארק השוכן בצידו הצפון-מזרחי של הכביש, תעברו דרך האנדרטה לזכר האלה דיאנה (Pomnik Diany). שחזור של הפסל המקורי של ארנסט זגר (Ernst Seger), שנעלם ב-1945 בנסיבות עלומות. 

View this post on Instagram

A post shared by Piter (@keenkometofficial) on

בבִּיתָן ארבעת הכיפות (Czterech Kopuł) שוכן המוזיאון לאמנות עכשווית. לצד תערוכות מתחלפות, מחזיק המוזיאון בתצוגת הקבע עבודות של כמה מהאמנים החשובים ביותר בפולין במאה ה-20 ובזו הנוכחית, בהם מגדלנה אבקאנוביץ׳ (Magdalena Abakanowicz), טדאוש קנטור (Tadeusz Kantor) והפסלת אלינה שפוצ'ניקוב (Alina Szapocznikow).

אולם המאה (Hala Stulecia), שבנייתו הושלמה בין השנים 1911 ל-1913, תוכנן על ידי אדריכל העיר מכס ברג (Max Berg), והפך ב-2006 לאתר מורשת עולמית. בעקבות הכרזת ארגון החינוך, המדע והתרבות של האומות המאוחדות נערכו במקום שיפוצים נרחבים ב-2011. מבנה הפלדה והבטון המזויין נחשב לאבן-דרך בתחום ההנדסה והאדריכלות המודרנית והוא נחנך ברוב הדר במאי 1913 במסגרת אירועי תערוכת המאה. באולם בעל צורת הקואטרפויל (Quatrefoil), נערכו אירועי תרבות, ספורט וקונצרטים, תערוכות ואירועי-פרופגנדה מסוגים שונים ובמקום פועל גם Discovery Center שיאפשר לכם להציץ לתוך המבנה. מעברו השני של אולם המאה נמצאת מזרקה אדירה ואתם יכולים לשוטט בגן היפני הסמוך (הכניסה בתשלום סמלי) לפני שתחזרו לכיוון העיר.

A post shared by Marta Tabert (@piwnooka.pl) on


מה השעה 17:30

מקום: בית החסידה הלבנה.
כיוון שאת הדרך הלוך עשיתם ברגל, אתם מוזמנים לגשת לתחנת הטראם הקרובה ולעלות על מספר 4 (לכיוון Oporów) ולנסוע עד תחנת National Forum of Music. ה-NFM הוא אחד מאתרי ההופעות הגדולים והמודרניים ביותר בפולין והוא כולל אולם קונצרטים ענק (1,800 מושבים) ושלושה אולמות קאמריים (250-450 מושבים). אחרי שתמצו את ההסתובבות בו, תמשיכו לרחוב Pawła Włodkowica ועצרו לקפה ומשהו מתוק ב-Bułka z masłem (לחם וחמאה) ואם אתם נשארים יותר מיום בעיר, שווה לחזור לשם לארוחת צהריים. 

בין בית מספר 5 ל-6 תמצאו סמטה המובילה לבתים האחוריים. זהו מרכז הקהילה היהודית בעיר. הקהילה היהודית בברסלאו (שמה הקודם של ורוצלב) נחשבה לאחת הגדולות והפוריות ביותר בתחום היצירה היהודית ברוח ההשכלה. לאורך השנים הקימה הקהילה מוסדות ציבור וחינוך, כמו גם בתי כנסת. "בית הכנסת החדש" (1872) נשרף עד היסוד בליל הבדולח ושימש בעיקר את הקהילה הליברלית. בית הכנסת "החסידה הלבנה" (Synagoge zum Weißen Storch בגרמנית) שימש את בני הקהילה הייקית, ובצמוד לו ה"שטיבל" שאותו פקדו יהודי מזרח-אירופה. בית הכנסת שרד את מלחמת העולם השנייה וב-2010 נפתח מחדש לאחר שיפוץ בן עשור.

A post shared by Natalie (@whenyouwereaway) on


מה השעה: 19:00

מקום: הקרוואן.
מה עושים: ארוחת ערב.
סלטים טריים וטעימים, כריכים נהדרים, מגוון המבורגרים נהדרים וקינוחים - זה מה שמצפה לכם בבר Karavan השכונתי. השירות במקום ידידותי ומקצועי, האוכל טעים ומשביע והאווירה מגניבה ונעימה. אם הגעתם מורעבים התחילו בלהזמין אחת ממנות Mini Board of Taste עד שתגיע המנה העיקרית.

ארוחת ערב בקראוון (צילום: לירון מילשטיין)
ארוחת ערב בקראוון | צילום: לירון מילשטיין

מה השעה: 21:00

מקום: הפינה ליד.
מה עושים: ממשיכים לשתות.
מאז 2012 פועל בפינת הרחוב בר AleBrowar, שמגיש בירות ממבשלה באותו השם, המתמחה בבירות שמטרתן להילחם בשעמום של הבירות. שלושה בחורים אוהבי בירה חברו יחדיו להקמת מבשלה במתודות של פעם וזה מתחיל משמות המותגים SWEET COW או KING OF HOP, עובר דרך תוויות מצויירות ומסתיים בטעמים מסקרנים - דלעת הוא אחד מהם.

בר AleBrowar (צילום: יחסי ציבור)
בר AleBrowar | צילום: יחסי ציבור

מה השעה: 00:00

מקום: מלון פורו.
מה עושים: הולכים לישון.
אם במקרה עדיין לא נפלת מהרגליים אתם יכולים להמשיך ולבלות בעיר. אבל אם בא לכם לשים את הראש, רשת המלונות הפולנית פורו (עם שלוחות גם בפוזנן, קרקוב וגדנסק) מציעה חדרים מרווחים, מעוצבים ונוחים במחירים נוחים. בכל אחד מהמלונות פועלת מכונת קפה לשימוש חופשי של האורחים, ילדים עד גיל 4 ישנים בחינם וגם בעלי חיים מוזמנים. 

 >>לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש