אזרבייג'ן היא ארץ של ניגודים: כאן פוגשות ערי היי-טק כפרים קטנים ומרוחקים, השפעות אירופאיות מתנגשות בטעמים של מערב אסיה. גם הנוף פה מלא בדרמטיות של הרי הקווקז המרשימים ולעומתם אגמים מרהיבים ומאופקים.
המדינה ממוקמת בין רוסיה, איראן, ארמניה, גאורגיה והים הכספי, ויש בה שילוב יוצא דופן של היסטוריה עתיקה ומודרנית עם אתרים כמו מקדשי אש בני אלפי שנים והארכיטקטורה המודרנית והאלגנטית של באקו. בנוסף להיסטוריה המרשימה שלה, פשוט אי אפשר לנצח את סצנת התרבות, האוכל והאומנות שלה. הזוגות של המירוץ למיליון הגיעו לנקודה השישית שלהם, והגיע הזמן שנכיר את אזרבייג'ן לעומק.
אזרבייג'ן ידועה כ"ארץ האש"
בשל הקשר ההיסטורי העשיר שלה עם פתחי גז טבעי ומרבצי נפט שבוערים כבר אלפי שנים, אזרבייג'ן מכונה לעתים קרובות "ארץ האש". כינוי זה נובע מהקשר הקדום של המדינה עם פולחן האש בהשפעת הזורואסטריות (דת פרסית עתיקה) והלהבות הנצחיות של ינארדאג (Yanardag) בחצי האי אבשרון (Absheron) – תופעה ייחודית שנגרמת משריפת גז טבעי בסדקים של סלעים.
המובלעת-החוץ הגדולה בעולם
הרפובליקה האוטונומית של נחצ'יבאן (Nakhchivan), מובעלת-החוץ הגדולה בעולם ללא יבשה, היא חלק בלתי נפרד מהרפובליקה של אזרבייג'ן. היא ממוקמת בין ארמניה, איראן וטורקיה וחולקת מורשת תרבותית, שפה וזהות לאומית עם אזרבייג'ן, למרות ההפרדה הגאוגרפית שלה מהמדינה.
הראשונה עם זכות הצבעה לנשים
אזרבייג'ן הייתה המדינה הראשונה בעלת רוב מוסלמי שהפכה לדמוקרטיה על ידי הכרזת עצמאותה מרוסיה. לאחר שהיא שאבה השראה מתנועות זכות הבחירה לנשים ברחבי מדינות רבות באירופה, היא גם הפכה לאומה המוסלמית הראשונה ואחת המדינות הראשונות בעולם שהעניקה זכויות הצבעה לנשים בשנת 1918.
לחם נחשב קדוש
ללחם יש משמעות מיוחדת ומקום של קדושה בתרבות האזרבייג'נית. הוא מסמל שפע ושגשוג וממלא תפקיד מרכזי בחיי היומיום ובאירועים טקסיים. את שאריות הלחם לא זורקים לפחי אשפה, אלא תולים על עץ או משטח גבוה אחר. בזבוז לחם או השלכתו למקום שאפשר לדרוך עליו נחשב כחוסר כבוד.
יש פה הרבה מבוגרים
עיירה קטנה באזרבייג'ן, לריק (Lerik) ידועה כ"ארץ בני המאה". התואר יוצא הדופן הזה ניתן ללריק בזכות המספר הגבוה של תושבים שעברו את ציון הדרך המדהים של גיל 100. על פי הנתונים שנאספו בשנת 2018, כ-10,000 בני אדם בעיר הם מעל גיל 90, והמוזיאון לאריכות ימים בלריק, שנפתח ב-1991, מציג למעלה מ-2,000 חפצים המכבדים ומתעדים את חייהם ומורשתם של בני המאה של האזור.
תה עם ריבה
אזרבייג'ן ידועה בתרבות התה שלה שהיא חלק בלתי נפרד מהאירוח שלה. לאזרבייג'נים יש דרך ייחודית לשתות תה: לפני הלגימה, הם לוקחים ביס מקוביית סוכר או ריבה ושומרים אותה בפה תוך כדי לגימת התה. כך, התה מתערבב עם הסוכר או הריבה שבתוך הפה, ומוסיף טעם ייחודי למשקה.
מאות הרי געש
עבור אומה בערך בגודל של אוסטריה, באזרבייג'ן יש כמות מדהימה של הרי געש; בסביבות 350 למעשה. ואלה לא סתם הרי געש; אלה הרי געש בוץ - (ערבוב של מאגרי גז ונוזלים). זה הופך את אזרבייג'ן לאומה שבה יש את הריכוז הגבוהה ביותר על פני כדור הארץ של הרי געש בוץ, חלקם מתוארכים ליותר מ-20 מיליון שנה.
שטיחים ברמה עולמית
לאזורים שונים באזרבייג'ן, כמו קובה (Quba), שירוואן (Şirvan), גנג'ה (Ganja) וקרבך (Karabakh), יש מסורות שונות של אריגת שטיחים, וכל אזור מייצר שטיחים המשקפים את הדפוסים והמוטיבים הייחודיים לו. שטיחים אזרבייג'ניים כוללים לרוב דוגמאות גיאומטריות, עיצובי פרחים ואלמנטים סמליים המעבירים משמעויות תרבותיות. האומנות של השטיחים האזרבייג'ניים הוכרה על ידי אונסק"ו, אשר רשמה את האומנות המסורתית של אריגת שטיחים אזרבייג'נית ברשימה המייצגת של המורשת התרבותית הבלתי מוחשית של האנושות.
חופים עם חול שחור
לאזרבייג'ן חופים לאורך הים הכספי, ולחלקם יש חול שחור מיוחד. צבעו הייחודי נובע מהרכב התצורות הגיאולוגיות המקומיות שכוללות מינרלים געשיים כמו בזלת. עם הזמן, סלעים געשיים אלה נשחקים לחלקיקים עדינים, ויוצרים את החול הכהה. מקום בולט אחד הידוע בחופי החול השחור שלו הוא אזור החוף ליד העיר סומגאיט (Sumgait). החופים באזור זה מציעים חוויה שונה בהשוואה לחופי החול המוזהבים האופייניים יותר שנמצאים במקומות אחרים בעולם.