החום הכבד שהיה ביוני ביוון, היה רק הקדימון למה שצפוי להיות ביולי-אוגוסט הקרובים. באתונה ובאיים מסביב נמדדו מעלות חום קיצוניות ובמדינה עדיין לא ערוכים לקלוט תיירים במזג אוויר כזה. בהרבה מקומות אין מזגנים עדיין, אין מספיק הצללה, והמצב הוביל לתוצאות טרגיות, כשלא פחות משלושה תיירים שונים מצאו את מותם בשל תנאי מזג האוויר.

> הקיץ כבר כאן: אזהרות על מזג אוויר קיצוני

יוון היא כמובן רק דוגמה, ובקיץ הקרוב צופים שיעדים כמו איטליה, ספרד ועוד יעדים באירופה, שתמיד חמים בעונה זו, יחוו תנאים קיצוניים מבעבר. "רמות האנרגיה שלנו בזמן החופשה היו נמוכות ממה שחשבנו שיהיו", אמרה מרי, תיירת מארה"ב שטיילה לאחרונה ביוון. "זה היה בלתי נסבל בכל פעם שיצאנו החוצה לחום".

תיירים ישנים על הרצפה ברודוס (צילום: חן פרחי)
תיירים ישנים על הרצפה ברודוס | צילום: חן פרחי

רו קלארק, תייר מאנגליה השוהה כעת עם חברתו ביוון, אמר ל-CNN: "משבר האקלים שחששנו ממנו בעוד 10 או 15 שנים כבר כאן בחלקים מסוימים של העולם. זה מפחיד. רק לפני חמש שנים אני והחברים שלי אפילו לא היינו מדברים או חושבים על זה. עכשיו זה העיסוק המרכזי שלנו".

מחקרים מראים שלשינויי האקלים הקיצוניים כבר יש השפעה מרכזית על המקום שבו תיירים בוחרים לצאת לחופשה. כך, בעקבות גל החום של אירופה בקיץ 2023 למשל, שגרם בין היתר לשריפות באי היווני רודוס, חלה עלייה של 7 אחוזים בהבעת החששות משינויי האקלים בקרב מטיילים באירופה, כך על פי ועדת הנסיעות האירופית (ETC).

 גל חום אירופה יוון אתונה (צילום: Milos Bicanski , getty images)
אתונה | צילום: Milos Bicanski , getty images

_OBJ

סטפנוס סידירופולוס, המנהל את סוכנות הנסיעות הגדולה ביותר ביוון, מציין שתיירים שמגיעים למדינה לא צריכים לקפוץ ישר לפעילויות פיזיות, ושהם צריכים יום של התאקלמות. "לאנשים שמגיעים מצפון אירופה או מקנדה, מקומות עם טמפרטורות קרות יותר, קשה מאוד להסתגל. זה חשוב שייקחו יום רגוע יותר בהתחלה".

בנוסף, כתבה גדולה ב-CNN הראתה לאחרונה ש"העונה החמה" מבחינה תיירותית היא כבר ממש לא מה הכרנו, וככל שעובר הזמן, היא הולכת ומשתנה והפערים בין שיא העונה לאוף סיזן, הולכים ומצטמצמים. כלומר, יולי-אוגוסט הפכו להיות פחות אטרקטיביים בגלל העומס והחום, וחודשי האביב והסתיו הולכים וצוברים תאוצה.