תאילנד היא אחד מיעדי התיירות הפופולריים ביותר באסיה, והיא מושכת אליה מיליוני מטיילים מדי שנה, כולל ישראלים רבים שחוזרים שוב ושוב אל היעד הטרופי הידוע בחופים המרהיבים, במקדשים העתיקים, באוכל המשובח, באווירה החופשית והמשוחררת ובתושבים החמים ומסבירי הפנים.
אבל מתחת לחיוכים ולחזות התיירותית הנינוחה, תאילנד היא גם מדינה עם מסורת עשירה וקודים תרבותיים שטבועים בה עמוק. לפניכם רשימה של כמה דברים שהתאילנדים לעולם לא יעשו, ועוד כמה שסתם מומלץ להימנע מהם כדי לא לקלקל לעצמכם את החופשה. וכלל הברזל מספר אחד שכל תייר צריך לזכור הוא לא להתייחס לתאילנד כאילו היא שייכת לו, ולנהוג במדינה, באזרחיה ובתרבותה בכבוד הראוי.
>> די להיות כמו כולם: 10 דברים שממש לא עושים בחופשה ביוון
>> נא להתנהג בהתאם: אלה הדברים שלא יסלחו לכם עליהם בזמן הביקור בלונדון
>> לא שווה את המאמץ: כל מי שמגיע לאטרקציה הזאת עושה טעות ענקית
אוכל ומשקאות
המטבח התאילנדי אהוב מאוד על הישראלים, ולא בכדי, הוא אחד הצבעוניים, המגוונים והטעימים ביותר בעולם, אבל יש גם כמה כללים שכדאי לזכור, ובעיקר כמה מנות או משקאות שכדאי לוותר עליהם – וגם להפך, כאלה שאסור להחמיץ.
לאכול בסכין או במזלג
ברוב המסעדות בתאילנד תמצאו על השולחן במסעדות רק כף ומזלג, אבל לא סכין. וכי למה? כי לא נהוג בדרך כלל להגיש לסועדים נתחי בשר גדולים שתצטרכו לחתוך בסכין – רוב מנות הבשר מוגשות כשהוא קצוץ לנתחים דקים, ואת האוכל התאילנדי נוח יותר לגרוף בעזרת כף ומזלג ואז להכניס לפה בכף בלבד, לא במזלג.
ואם כבר מדברים על סכו"ם, אז בניגוד למדינות אחרות באסיה, בתאילנד משתמשים במקלות אכילה רק במנות נודלס, ואורז דביק לדוגמה אוכלים בידיים.
לפספס מאכלי רחוב
תיירים רבים חוששים מקלקול קיבה, ומוותרים על אינספור מאכלי הרחוב שתמצאו בכל שוק או קרן רחוב, מנודלס ועד אורז דביק עם מנגו. במקום זה, הם בוחרים לנשנש בעיקר ב-7Eleven או לאכול במסעדות, אבל ההפסד כולו שלהם. נכון, כדאי לנקוט באמצעי זהירות ולהימנע מדוכנים שאין בהם תחלופה גבוהה של מנות או שהאוכל עומד בהם שעות ארוכות, אבל אם תבחרו באוכל מבושל שמכינים לכם בו במקום, ההנאה מובטחת. בתיאבון!
להתנסות יותר מדי
לעומת זאת, הרגשנו שמחובתנו להזכיר שיש במטבח התאילנדי גם כמה מנות שמומלץ להימנע מהן, כמו לוּ מוּ (Luu Moo) – מרק של דם חזיר המבושל עם אטריות – וזה לא רק עניין של כשרות, זה פשוט מאכל שאינו מותאם לחיך הישראלי כך שיש סיכוי שאתם עלולים לפתח זיהום חיידקי.
ויש גם משקאות שלא כדאי לשתות בתאילנד, הברור מאליו הוא מי ברז שאינם נקיים דיים בתאילנד ולכן מומלץ להימנע מהם, והשני הוא לאו קאו (Lao Khao), משקה אורז חריף שמייצרים באופן לא חוקי בעיירות ובכפרים הקטנים, והמקומיים אוהבים להגיש אותו לתיירים. זה משקה חזק מאוד ולא ממש טעים, ומטרתו רק לשכר אתכם כמה שיותר מהר. עדיף לסרב בנימוס ולהסתפק באיזה שייק.
אטרקציות
תאילנד עשירה במקדשים ובאוצרות תרבות אחרים, לצד טבע פראי, נופים מרהיבים, חופים קסמים וגם שפע של שווקים ומרכזי קניות, כך שכל אחד ימצא בה את מבוקשו, אבל גם כאן יש כמה כללים ברורים של "אל תעשה" לצד טיפים חשובים שיעזרו לכם ליהנות מהחופשה.
להפגין חוסר כבוד במקדשים
זה לא רק עניין של לבוש הולם – כולנו הרי יודעים שצריך לחלוץ נעליים לפני שנכנסים למקדש, או שיש להגיע בלבוש צנוע יחסית ולא במכנסונים קצרים ובבגדים חושפניים, למרות החום הכבד. יש כמה כללים נוספים שכדאי לזכור כדי להפגין כבוד כלפי התרבות המארחת. בתאילנד, כפות הרגליים נחשבות אבר מלוכלך נחות, ולכן אסור להפנות אותן אל פסלו של בודהה אלא לכרוע ברך ולהתיישב על העקבים. כמו כן, אם תבקרו במנזר, זכרו שאין לגעת בנזירים שנחשבים קדושים, ומיותר לציין שאסור בשום פנים ואופן לטפס על פסל בודהה או לגעת בראשו.
ליפול קורבן להונאות
אל תקשיבו לאנשים חביבים שיציעו ללוות אתכם למופע שאתם חייבים לראות, וגם לא לנהגי מוניות שינסו לשכנע אתכם שהמקדש שרציתם לבקר בו סגור היום, ובמקום זה עדיף שייקחו אתכם למקום שווה הרבה יותר – אל דאגה, לא מדובר בסכנה של ממש, אולי רק לכיס שלכם, כי לעתים קרובות הם פשוט יובילו אתכם ישירות לחנות המזכרות הקרובה, כי שם הם מקבלים עמלה נאה.
להסתפק במסלול התיירים השחוק
Jתיירים רבים מתנחלים בקווסאן (Khao San Road) בבנגקוק או חוזרים שוב ושוב אל אותם אזורי תיירות בפוקט, קו פה נגאן או קו סאמוי, אבל אל תהיו כמוהם, צאו ממסלול התיירים השחוק ותגלו עולם ומלואו. בבנגקוק, בקרו ברובע תונבורי (Thon Buri) הידוע בתעלות ובבתי העץ המסורתיים שלו. הקדישו זמן גם לצפון תאילנד, ואם תבחרו בנופש באיים, השמיים הם הגבול – תוכלו למצוא שלווה ומקומות לינה קסומים בכמה מהאיים הקטנים הסמוכים לאיי המסיבות והפוּל מוּן, או להרחיק עד לאיים מוכרים פחות כמו קו קוד (Kho Kood) או קו מאק (Kho Mak).
לעודד ניצול של בעלי חיים
שנים של ניצול לרעה הפכו את חיות הבר של תאילנד למעין בידור להמונים. אנא מכם, אל תתרמו גם אתם להמשך הניצול ההזה, אל תקנו כרטיסים למופעים של בעלי חיים, אל תצטלמו עם נחשים, קופים או טיגריסים, ואל תרכבו על פילים או תרחצו אותם – זכרו שמדובר בחיות בר, לעתים מסוכנות מאוד, וכדי שאפשר יהיה להתקרב אליהן נוהגים לא פעם לסמם אותן, או במקרה של הפילים לאלף אותם בשיטות אכזריות שלא נפרט כאן. בבעלי חיים מומלץ לצפות בטבע (כשאפשר), ואם אתם רוצים לראות פילים מקרוב, בקרו במקלטים ובמרכזי הצלה ושיקום כמו פארק הפילים בצ'אנג מאי.
תחבורה
תאילנד היא מדינה רחבת ידיים ומלאה באיים קטנים וגדולים, ובירתה היא עיר עצומה בגודלה, כך שהתחבורה עשויה להציב אתגרים מסוימים. בדיוק בשביל זה אנחנו פה, אז קבלו עוד כמה טיפים של עשה – ובעיקר אל תעשה.
לבזבז זמן על מוניות וטוק-טוקים
בנגקוק היא אחת הערים הפקוקות בעולם, ובכל זאת תיירים רבים מבזבזים זמן יקר על טוק-טוק או מונית ורק עומדים שעות בפקק. נצלו את מערכת התחבורה היעילה והזולה של העיר, שכוללת סקיי טריין (BTS) ורכבת תחתית (MRT) שמגיעות אל רוב מוקדי העניין העיקריים, וגם ספינת נהר (Chao Phraya Express Boat) שתעניק לכם נקודת מבט שונה אל העיר.
לחסוך על סירה גדולה בשיט בין האיים
בעת המעבר בין האיים, שלמו קצת יותר על סירה דו מנועית גדולה ואל תשוטו באיזו חבית דולפת רק משום שהיא זולה. זכרו שמזג האוויר בתאילנד משתנה מרגע לרגע, ואם תפרוץ פתאום סערה והגלים יאיימו להפוך את הסירה, השיט עלול להפוך לחוויה מסמרת שיער – אם לא גרוע מזה, חלילה.
להיכנס למונית או לטוק-טוק מבלי להסכים מראש על המחיר
נהגי הטוק-טוק ידועים לשמצה, וגם במוניות גובים מתיירים תמימים מחירים מופקעים. לכן, דרשו מראש להפעיל מונה או הסכימו על המחיר מראש, ואל תשכחו להתמקח. אם אין לכם מושג מהו מחיר הוגן, הורידו את האפליקציות Grab או Bolt ובדקו שם את המחיר המוצע אל היעד, או שפשוט תזמינו את המונית דרך האפליקציה עצמה ותחסכו מעצמכם כאב ראש.