ניו יורק היא אחת הערים המרתקות בעולם, ויש שיאמרו גם בירת העולם הבלתי מעורערת. זו עיר של ניגודים חריפים – רעש מחריש אוזניים ברחוב 42, ושלווה פסטורלית בסנטרל פארק שנמצא במרחק הליכה משם, גורדי שחקים נוצצים שמשקיפים אל מבנים היסטוריים, קצב החיים המסחרר של וול סטריט לצד הנינוחות של בתי הקפה בווילג'. זו עיר שאפשר להיות בה לגמרי לבד גם בתוך ההמון, או להרגיש בה כמו בבית גם אם אתם זרים.
>> טסים לניו יורק? היכנסו למדריך המלא
>> שמרו על עצמכם: ביעד הפופולרי והנוצץ הזה לא כדאי להסתבך עם החוק
>> אל תסתבכו: המוני תיירים מקבלים קנס ביעד המבוקש אחרי שחוזרים לארץ
העיר שלעולם לא ישנה מושכת אליה מיליוני תיירים בשנה, ותושביה גאים מאוד בעיר התזזיתית והמטורפת שלהם. הם מכירים אותה כמו את כף ידם, ופיתחו דפוסי התנהגות ייחודיים שמבדילים אותם מנחילי התיירים. אבל זה לא רק עניין של היכרות עם הרחובות – זו מערכת שלמה של כללים בלתי כתובים שכל ניו יורקר מכיר. אז אם גם אתם רוצים לחרוש את העיר כמו המקומיים, הנה עשרה דברים שחשוב לזכור.
אוכל ומשקאות
ניו יורק היא גן עדן קולינרי, ויש בה מסעדות מכל הסוגים – מפונפנות, משפחתיות, יקרות או זולות, אינסטגרמיות לצד חורים קטנים באווירה של פעם – וגם כל מטבח שרק תוכלו להעלות בדעתכם. אבל הנה כמה דברים שעדיף לא לעשות.
לעמוד בתור למסעדות הפופולריות
המקומיים יודעים להזמין שולחן למסעדות הפופולריות והנחשבות ביותר שבועות – ולפעמים גם חודשים – מראש ולעולם לא יתייצבו ככה סתם ויעמדו בתור של שעות לאוכל. כשהם ספונטניים, הם פשוט יבחרו במקומות שכונתיים וטובים לא פחות שאיש עדיין לא גילה. ואם הם בכל זאת רוצים לראות ולהיראות במסעדה שהפכה לשם דבר, הם יגיעו לפעמים גם בארבע אחר הצהריים, יירשמו לרשימת ההמתנה וימשיכו בדרכם.
להסתובב רק עם כרטיס אשראי
בניגוד לכמה מדינות באירופה שנפטרו כמעט כליל משטרות מרשרשים, בארצות הברית עדיין אוהבים לקבל מזומן במקומות רבים, כמו מעדניות, עגלות אוכל וברים שכונתיים. ברבים מהם תמצאו בכניסה את השלט "מזומן בלבד", ואם נתקעתם בלי מזומנים יציעו לכם את מכשיר הכספומט הסמוך, שם יגבו מכם עמלה שערורייתית. לכן, עדיף שתצטיידו תמיד בכמה שטרות של עשרים דולר, ליתר ביטחון.
לאכול בטיימס סקוור או באיטליה הקטנה
ניו יורק עשירה במסעדות נהדרות, כך שליפול לתוך מלכודת תיירים זה ביג נו-נו! ואין מלכודת תיירים גדולה יותר ממסעדות הרשת של טיימס סקוור או מהמסעדות האיטלקיות "האותנטיות" של ליטל איטלי. עשו שיעורי בית לפני הטיול, חפשו ברשת את המסעדות הקטנות והשוות ביותר, אלו שהמקומיים ממליצים עליהן, וסמנו אותן בגוגל מפות. לפעמים תגלו שהמקומיים לא יהססו לנסוע לרבעים מרוחקים יותר כדי ליהנות מאוכל אותנטי וזול יחסית – למשל, במסעדות האיטלקיות שלאורך Arthur Avenue בברונקס.
לא לשאול מראש מה המחיר בעגלות אוכל
אחת החוויות הטיפוסיות לניו יורק היא לקנות הוט דוג, פרעצל או פלאפל מעגלת רחוב ולאכול אותם תוך כדי הליכה, אבל ראו הוזהרתם. לפני שאתם מזמינים אוכל רחוב, שאלו תמיד כמה עולה המנה – בעגלות אוכל רבות לא מציינים מחירים בחזית, ואם לא תשאלו מראש, יש מוכרים שינקבו בכל סכום שיעלה בדעתם באותו רגע, כמו עשרה דולר או יותר להוט דוג, פשוט משום שיש תיירים שמשלמים בלי לשאול שאלות.
אטרקציות
אפשר לטייל בתפוח הגדול גם שבועות רבים מבלי למצות את שפע המוזיאונים והגלריות, האטרקציות המוכרות לצד החדשות, רחובות הקניות המפוארים והשכונות הקטנות והאינטימיות. הרשימה באמת בלתי נגמרת, אבל הנה כמה דברים שלא כדאי לעשות.
לעלות לאמפייר סטייט בילדינג
הניו יורקרים לא מצטרפים להמוני התיירים שממתינים בתור שעות כדי לעלות למרומי הבניין של קינג קונג, גם כי יש שלל נקודות תצפית חדשות וטובות יותר – כמו האֶדג' או בר הרופטופ 230 Fifth – וגם כי מכאן אי אפשר לראות את הבניין המפורסם ביותר במנהטן – האמפייר סטייט בילדינג בכבודו ובעצמו.
להסתפק רק במנהטן
שלא תבינו לא נכון, מנהטן משגעת, אפשר כאמור לטייל בה שבועות, ותושביה הגאים והמאוהבים טוענים שאין שום צורך לצאת ממנה, אבל בכל זאת הם יוצאים להמפטונס בחודשי הקיץ החמים, לבילוי בשוק הלילה של קווינס, לטיול בגן הבוטני שבברונקס, או ליום כיף בקוני איילנד. בקיצור, תהיו כמוהם, ואם יש לכם יום צאו להתאוורר בברוקלין האופנתית והמגניבה – וכמובן לחצות את הנהר בהליכה על גשר ברוקלין המפורסם – או שוטו במעבורת החינמית לסטאטן איילנד הסמוך.
לא להתכונן מראש לשינויים במזג האוויר
מזג האוויר בניו יורק הפכפך, גשם כבד יכול לתפוס אתכם בכל עונה בשנה, ואני אישית שהיתי בעיר לפני כמה שנים בזמן סופת שלגים וטמפרטורה שצנחה מהר מאוד אל מתחת לאפס. תושבי העיר מכירים אותה היטב, ויודעים למצוא מחסה לכמה שעות ולעשות מהלימון לימונדה, אז אם גם אתם רוצים להיות כמו המקומיים ולא לבזבז יום שלם במלון רק משום שיורד גשם, סמנו מראש בכל אזור כמה אטרקציות מקורות – מוזיאון המטרופוליטן לדוגמה, אם אתם קרובים לסנטרל פארק, הספרייה הציבורית המרהיבה של ניו יורק בשדרה החמישית, וגם בתי קולנוע או מרכזי קניות הסמוכים לאזור שתטיילו בו ביום המחרת.
תחבורה
ניו יורק היא עיר ענקית, והשימוש בתחבורה הציבורית המפורסמת שלה הוא חלק בלתי נפרד מחוויית הביקור בה, אבל גם כאן יש כמה דברים חשובים שכדאי להימנע מהם.
להיכנס לקרון סאבוויי ריק
אתם עומדים על הרציף והרכבת מגיעה. אם הדלת נפתחת אל קרון סאבוויי ריק לגמרי, במיוחד בשעות העומס, כנראה שיש לכך סיבה טובה. אולי למישהו נשפך שם משהו מסריח, או שמיזוג האוויר לא עובד והקרון הפך לסאונה. יכולות להיות לכך אלף ואחת סיבות, וכל ניו יורקר מיד יודע למהר אל הקרון הסמוך לפני שהדלת נסגרת.
לתפוס את כל המדרכה
המדרכות של ניו יורק הן כמו כבישים מהירים להולכי רגל, ותושבי העיר תמיד ממהרים וצועדים מהר ובנחישות. אם תעצרו פתאום באמצע המדרכה כדי לצלם תמונה או להציץ בגוגל מפות, מישהו עלול להתנגש בכם או לכל הפחות לקלל אתכם. אז נהגו כמו המקומיים, וזוזו תמיד הצידה לפינה שקטה כדי לעצור, לצלם או להבין איפה אתם.
לנסוע במוניות צהובות
שוב, אל תבינו לא נכון, אפשר ואף רצוי לעצור מונית צהובה אם חזרתם מבילוי ואתם קצת שיכורים, או אם אתם בשכונה פחות נעימה בשעת לילה מאוחרת, אבל פרט לכך, תושבי ניו יורק פשוט הולכים ברגל – לפעמים גם עשרות בלוקים – או נוסעים ברכבת התחתית (אלא אם כן הם טיפוסי וול סטריט מיליונרים שנוסעים במכונית שרד עם נהג צמוד). ניו יורק היא עיר קלה לניווט ונוחה מאוד להליכה, אבל המרחקים בה גדולים, אז הצטיידו בנעליים נוחות במיוחד, תכננו מראש באיזה אזור תרצו לטייל באותו יום, ופשוט תתחילו ללכת.