נופים מדהימים, חיות בר ונוודים מסבירי פנים – ברוכים הבאים למונגוליה! "ארץ השמים הכחולים" היא יעד אולטימטיבי לכל מי שרוצה לחוות טבע טהור הרחק מההמונים. למרות שמונגוליה היא אחת המדינות הגדולות מבחינת שטח, היא עדיין נחשבת לאחת המסתוריות והמרתקות בעולם.

הזוגות של המירוץ למיליון הגיעו למונגוליה, הנקודה התשיעית של "המירוץ למיליון", ואנחנו רצינו לבדוק מה בדיוק קורה במדינה המדהימה הזו.

יותר סוסים מאנשים

סוסים מונגוליה (צילום: Dynamoland, shutterstock)
תמצאו יותר סוסים מאנשים | צילום: Dynamoland, shutterstock

מונגוליה היא המדינה השנייה בגודלה בעולם ללא יציאה לים, אחרי קזחסטן. כלואה בין שתי הענקיות: רוסיה מצפון וסין מדרום, והמדינה השכנה השלישית הקרובה ביותר היא קזחסטן. לא רק זה, מונגוליה היא גם המדינה הכי פחות צפופה, ויש בה יותר סוסים מבני אדם, 5 מיליון לעומת 4 מיליון בהתאמה. בכך היא למעשה המדינה הגדולה בעולם בכל הנוגע לשטח היבשה לנפש. אל תתבלבלו עם גרינלנד ופוקלנד, שכן מדובר בטריטוריות ולא מדינה.

ארץ האמיצים

מרוץ סוסים מונגוליה (צילום: ultramansk, shutterstock)
המונגולים ידועים כאמיצים | צילום: ultramansk, shutterstock

פירוש השם "מונגוליה" הוא "ארץ המונגולים". מונח זה מתייחס לקבוצה האתנית ילידת מזרח אסיה, המתגוררת בעיקר במונגוליה ובמונגוליה הפנימית (אזור אוטונומי מונגולי בצפון סין). חוקרים מאמינים שהמונח "מונגולי" עצמו נגזר מהמילה הפרוטו-מונגולית mongghol, שמשמעותה היא "אמיץ" או "נועז". התיאור הזה מתקשר לאופי של העם המונגולי שידוע היסטורית באומץ ליבו ובגבורתו.

שמיים כחולים (כמעט) כל השנה

שמיים מונגוליה (צילום: a little snail, shutterstock)
השמיים במונגוליה הם ברובם כחולים | צילום: a little snail, shutterstock

כאחת המדינות הגבוהות בעולם, מונגוליה נתונה לתנאי מזג אוויר יבשתיים קיצוניים המורכבים מקיץ קצר ולוהט וחורפים ארוכים וקפואים. בשל כך השמיים המונגוליים הם נטולי עננים במשך יותר משני שליש מהשנה, ולכן היא מכונה "ארץ השמים הכחולים".

כמעט כולם גרים בעיר

אולן באטאר מונגוליה (צילום: Steven Phraner, shutterstock)
הרוב הגדול של המונגולים גרים בעיר הבירה אוּלָן בָּטוֹר | צילום: Steven Phraner, shutterstock

ההערכה היא כי 1.6 מיליון מונגולים חיים בעיר הבירה אוּלָן בָּטוֹר (Ulaanbaatar), מה שמתורגם לכ-50 אחוזים מכלל האוכלוסייה. זה נובע מהזדמנויות עבודה, היעדר תשתית מחוץ לעיר ומזג אוויר גרוע ביותר בתחילת שנת 2000 שהביאו להגירה המונית מאז אמצע שנות ה-90.

משוגעים על ג'ינגיס חאן

פסל ג'ינגיס חאן מונגוליה (צילום: Stock for you, shutterstock)
ג'ינגיס חאן הוא דמות נערצת במונגוליה | צילום: Stock for you, shutterstock

ברחבי העולם השם ג'ינגיס חאן יכול לעורר תחושות של פחד, אבל במונגוליה המצביא הצבאי שיצר את האימפריה הגדולה בתבל, נחשב לאבי האומה ולדמות המפורסמת ביותר שלה. המונגולים כל כך מעריצים את ג'ינגיס חאן שלאחר נפילת הקומוניזם, השם שלו הציף את המדינה: נמל התעופה הבין-לאומי ג'ינגיס חאן, בירה ג'ינגיס, וודקה ג'ינגיס, עיר בשם ג'ינגיס, מלון ג'ינגיס וכן הלאה. אפילו שמה של כיכר סוקבאטאר (Sukbaatar) המפורסמת שונה לכיכר ג'ינגיס למשך 3 שנים.

אוהבים חלב

חלב מונגוליה (צילום: GTW, shutterstock)
המונגולים צורכים הרבה מאוד חלב | צילום: GTW, shutterstock

המונגולים אוהבים כל מה שקשור למוצרי חלב. ארוחת הבוקר עשויה בעיקר גבינה רכה, תה חלב וקרם חלב קרוש. חטיפי יום וכיבוד מורכבים מסוגים שונים של קרם חלב יבש, חלב סוסים מותסס ויוגורט טבעי. המונגולים הם כנראה הצרכנים הגבוהים ביותר של מוצרי חלב בכל אסיה או אולי בעולם (לנפש).

כינור ראש סוס (מורין חור)

כינור סוס מונגוליה (צילום: Epel, shutterstock)
כינור הסוס נכנס לרשימה של אונסק"ו | צילום: Epel, shutterstock

מורין חור (Morin Khuur) הוא כלי הנגינה הלאומי של מונגוליה והוא מורכב מראש סוס מעץ עם מיתרים עשויים משיער זנב של סוסים אמיתיים. המיתרים עשויים משיער סוס ושיער סוסה ליצירת הצליל הייחודי. הכלי הוכנס לרשימת יצירות המופת של האנושות של אונסק"ו, מה שאומר שגם כדאי לשמוע אותו וכשאתם מבקרים במונגוליה וגם לקנות אותו למזכרת.

מונגולים שרים מהגרון 

כן, זה בדיוק כמו שזה נשמע. חומיי (Khoomei) הידוע גם בשם שירת גרון, הוא סגנון שירה מסורתי המתורגל על ​​ידי אנשים בטובה (רפובליקה ברוסיה), מונגוליה וסיביר. הצפייה בזמר גרון בהופעה היא די מרתקת ויוצאת דופן. שירת גרון מונגולית כוללת את המבצע שמייצר גובה בסיס ובו זמנית גובה אחד או יותר מעליו. זה אולי נשמע קל אבל צריך להתאמן די הרבה כדי להתמקצע בשירה המסורתית הזו, שגם היא כמו הכינור נכנסה לרשימה של אונסק"ו ב-2009.

קבלת פנים בסגנון מונגולי

אוהל מונגוליה (צילום: De Visu, shutterstock)
במונגוליה האורחים מתקבלים בסבר פנים יפות | צילום: De Visu, shutterstock

נוודים מונגולים הם מהעמים הנוודים האחרונים בעולם. יותר מ-25 אחוז מכלל האוכלוסייה במדינה חיים חיי נוודות, והאנשים כאן חיים בהרמוניה עם הטבע ומניעים את בעלי החיים שלהם ממקום למקום בהתאם לעונות השנה. קהילות הנוודים מפורסמות בידידותיות שלהן כלפי זרים ובהכנסת האורחים שלהן. ליורטים, כפי שמכונים האוהלים המסורתיים, אין פעמונים בכניסה, וזה כדי שאורחים יוכלו להיכנס ללא היסוס ולהתקבל בשמחה. המבקרים לרוב יקבלו כיבוד כלשהו, ככל הנראה חלב סוסים מותסס בשם airag.