בשישי הקרוב (22:00) תשודר התוכנית "המירוץ לחופשה", שתלווה את "המירוץ למיליון". נדב בורנשטיין יגיע למדינת האי הצפונית בה נחתו מתמודדי "המירוץ למיליון" - איסלנד. עם קרחונים שטובלים בלגונות בצבע טורקיז, נופים געשיים מרהיבים, והקסם של הזוהר הצפוני - היהלום שבכתר של איסלנד הוא ללא ספק הנוף והטבע עוצרי הנשימה שלה. 

>>> טסים חכם: כל הטיפים הכי שווים לפני החופשה

מדינת האי המכונה "ארץ האש והקרח", מתהדרת במורשת תרבותית עשירה שראשיתה בימי הוויקינגים. הבירה רייקיאוויק (Reykjavík), עיר הבירה הצפונית בעולם, שופעת יצירתיות, מתגאה בסצנת אומנות משגשגת, בתי קפה נעימים וחיי לילה שיכולים להתחרות בערים שגדולות פי כמה מגודלה. אבל מתחת לקרחונים ולגייזרים מסתתר שפע של עובדות מפתיעות ומשונות שמציירות תמונה ייחודית יותר של האי הנורדי היפהפה.

60 אחוזים מתגוררים בעיר הבירה

מבט על רייקיאוויק איסלנד (צילום: SvedOliver, shutterstock)
רוב האיסלנדים גרים בעיר הבירה רייקיאוויק | צילום: SvedOliver, shutterstock

למרות שעיר הבירה רייקיאוויק קטנה מאוד עם אוכלוסייה של כ-140,000 אנשים, היא ביתה של יותר ממחצית מהאוכלוסייה האיסלנדית. העיר הצבעונית והמוזרה הזו עמוסה במספר רב של מסעדות, בתי קפה, ברים ומוזיאונים. אחד המבנים המרתקים של רייקיאוויק היא כנסיית הדלגרים, או באיסלנדית Hallgrímskirkja, הידועה בארכיטקטורה הייחודית שלה הדומה לזרמי הלבה של איסלנד. ניתן לעלות לראש הכנסייה בעזרת מעלית ולצפות בנוף פנורמי של העיר וההרים שמסביב.


>> איסלנד: המדריך המלא למטייל באיסלנד

>> גן עדן: אין ספק שזו המדינה הכי יפה שיש בעולם

>> נבחר האי הטוב בעולם: פלאטיי, איסלנד


באיסלנד אין יתושים

איסלנד (צילום: Blue Planet Studio, shutterstock)
גם בקיץ אין יתושים באיסלנד | צילום: Blue Planet Studio, shutterstock

ובכן, עובדה זו בטח נשמעת קצת מוזרה, אבל בניגוד ליעדים רבים אחרים, איסלנד היא מדינה נטולת יתושים. הודות לאקלים הקריר ולתנאי הרוח, יתושים מתקשים לשגשג במערכת האקולוגית של איסלנד. אפילו במהלך החודשים החמים יותר, חלון הרבייה של יתושים מוגבל מאוד. משמעות הדבר היא שמטיילים יכולים לטייל בנופים המדהימים של איסלנד ללא הזמזומים המטרידים או צורך בחומר דוחה יתושים.


רוב התושבים ויקינגים

ויקינגים רייקיאוויק איסלנד (צילום: Atis Everss, shutterstock)
רוב האיסלנדים צאצאים של ויקינגים | צילום: Atis Everss, shutterstock

ויקינגים נורדיים התיישבו לראשונה באיסלנד בסוף המאה התשיעית ובתחילת המאה העשירית, ובמשך אלף השנים שלאחר מכן האוכלוסייה נעה בין 10,000 ל-50,000. רק במאה הקודמת גדלו המספרים הללו, אבל גם היום יש רק כ-380,000 ילידים איסלנדים. התוצאה היא שרוב האיסלנדיים המודרניים הם צאצאים של מאגר גנים קטן יחסית, וככאלה, הם הומוגניים למדי מבחינה גנטית.


האיסלנדים מאמינים בטרולים

פסל טרול איסלנד (צילום: anderm, shutterstock)
באיסלנד מתחשבים ביצורים המיתיים | צילום: anderm, shutterstock

הפולקלור האיסלנדי עשיר בסיפורים על אלפים (Elves), טרולים ו-Huldufólk – האנשים נסתרים. לאמונתם, של האיסלנדים, אותם יצורים מיתיים מאכלסים את האי, והם כל כך רגישים לנושא שהם עושים כל שביכולתם כדי להימנע מלהפריע לבתי הגידול שלהם. באיסלנד אפילו משנים דרכים וכבישים באזורים שבהם מאמינים כי אותם יצורים חיים. 


משוגעים על התססה

אוכל מותסס איסלנד (צילום: Fmzmillan, shutterstock)
האיסלנדים אוהבים את האוכל המותסס שלהם | צילום: Fmzmillan, shutterstock

בעבר האקלים הקשה של איסלנד הצריך שיטות יצירתיות לשימור מזון. התססה הפכה למרכז הקולינריה של האי, כאשר דגים, בשר ואפילו ביצים עברו תהליך זה שלרוב כולל מלח ותקופה ארוכה של המתנה. המנות שהתקבלו, כמו hákarl (כריש מותסס) ו-svids (ראש כבש כבוש), הן לחלוטין טעם נרכש, אבל הן חלק מרתק מתרבות האוכל האיסלנדית.


אין באיסלנד שמות משפחה

מסעדה רייקיאוויק איסלנד (צילום: Nataliya Derkach, shutterstock)
יש פה שיטה מיוחדת לשמות משפחה | צילום: Nataliya Derkach, shutterstock

כן, זה נכון, באיסלנד אין שמות משפחה, או לפחות לא כאלה שאנחנו רגילים אליהם. באיסלנד, שמות משפחה אינם עוברים לדורות כפי שמקובל בתרבויות רבות, אלא שילוב של שם האב והמין של האדם. לגברים מתווספת המילה son (בן) ולאישה מתווספת המילה dottir (בת). לדוגמה, אם לאדם קוראים ג'ון ולאביו קוראים מארק, שמו יהיה ג'ון מארקסון.


בירה נאסרה באיסלנד עד 1989 

בר רייקיאוויק איסלנד (צילום: Brian Logan Photography, shutterstock)
בירה נאסרה כאן עד שנות השמונים | צילום: Brian Logan Photography, shutterstock

תאמינו או לא, איסלנד הוציאה את כל האלכוהול מחוץ לחוק בשנת 1915. זה כלל בירה, יין ומשקאות חריפים. הנימוק מאחורי האיסור היה שילוב של חששות חברתיים לגבי שימוש לרעה באלכוהול ורצון לשפר את בריאות הציבור. בשנת 1922, איסלנד אישרה את ייבוא היין הספרדי, ככל הנראה עקב לחץ סחר מצד ספרד. לבסוף, ב-1989, לאחר 74 שנים, הסירה איסלנד את האיסור על בירה, כשאירוע משמעותי זה נחגג מדי שנה ב-1 במרץ ונקרא Bjórdagur (יום הבירה).


לא לכלבים – כן לחתולים

רייקיאוויק איסלנד כלב (צילום: melissamn, shutterstock)
היום מותר להחזיק כלבים כחיות מחמד בעיר | צילום: melissamn, shutterstock

לא רק בירה, גם החזקת כלבים כחיות מחמד נאסרה ברייקיאוויק בשנת 1924. זאת בגלל מקרים רבים של תולעים טפיליות שהועברו מכלבים. הכללים השתנו מאז וכיום אנשים יכולים להחזיק כלבי מחמד, אבל רייקיאוויק נשארה מבחינה תרבותית עיר של חתולים, כשההערכה היא שיש חתול אחד לכל עשרה תושבים בעיר.


אומה של שלום

נוף איסלנד (צילום: kasakphoto, shutterstock)
לאיסלנד אין צבא | צילום: kasakphoto, shutterstock

איסלנד היא לא רק מדינה שלווה מבחינת אוכלוסיה וטבע רגוע. לאי גם אין צבא, והמדינה מסתמכת אך ורק על מדינות נאט"ו להגנתה. כמובן שיש משמר חופים כדי לשמור על בטיחות הדייגים והמלחים, אבל צבא אמיתי אין לה. אולי זו הסיבה שהיא ממוקמת במקום ה-3 מבין המדינות המאושרות בעולם.