מאז תחילת המלחמה המל"ל פרסם אזהרת מסע ליותר מ-80 מדינות לפי דרגות חומרה שונות. רובנו הופתענו לגלות ברשימה גם מדינות פופולריות ואהובות על התיירים הישראלים כמו גרמניה, צרפת, הונגריה, אוסטריה, איטליה, ספרד והולנד. מאז, מתקיימות הערכות מצב שוטפות ואזהרות המסע מתעדכנות בהתאם. כך בחודשים האחרונים ישנן מדינות שאזהרת המסע שלהן כבר ירדה – הונגריה, סין ואלבניה.
אזהרות המסע מתבססות על הערכות מודיעין ואיומים משתנים המזוהים ברחבי העולם – חלקם ניסיונות פיגוע המוכוונים על ידי איראן וארגוני טרור, וחלקם אירועים אנטישמיים אלימים. לפי אתר המל"ל במדינות ברמה 1 אין אזהרת מסע ומומלץ לנקוט באמצעי זהירות רגילים ומדינות שנמצאות ברמה 2 אלו מדינות שניתן לטוס אליהן אך תוך נקיטת אמצעי זהירות מוגברים. ברמה 3 מומלץ להימנע מנסיעות שאינן חיוניות, ורמה 4 היא האזהרה החמורה ביותר המאפיינת בין היתר מדינות אויב, ולפיה אין להגיע למדינות אלו.
"באמת לא בטוחים או שזו רק תחושה? – זה לא משנה"
מעבר לאזהרות הרשמיות, גורם משמעותי שמשפיע על ההחלטה אם לטוס הוא התחושה האישית. מדובר בעיקר בעניין סובייקטיבי שלפיו אנחנו מקבלים החלטות, אבל כנראה שאף אחד לא רוצה להסתובב בחופשה בתחושה שהוא לא בטוח, מסבירה ד"ר הילה צבן, סוציולוגית ומרצה במחלקה לניהול תיירות ומלונאות במכללה האקדמית כנרת. "האם אנחנו באמת לא בטוחים או שזה רק בתחושה? זה אפילו לא משנה, כי מה שחשוב זה איך מרגישים ביחס למצב. תחושת ביטחון היא מאוד משמעותית, ולהרבה אנשים היא משפיעה על סוג המקומות שהם בוחרים להגיע אליהם. בני אדם הם יצורים מאוד סתגלניים ואם בהתחלה זה שיתק אותנו, היינו בבתים וצפינו בחדשות כל הזמן אז עכשיו המצב שונה. אנשים מרגישים צורך לצאת ולנפוש. רואים אנשים שיוצאים לחופשות קצרות בתוך ישראל וגם אנשים שיוצאים לרענון".
>> הרשימה השחורה: אלה כל המדינות שתמכו בחמאס בזמן המלחמה
תחושת הביטחון האישית של תיירים מישראל לא רק מתמקדת ביעדים שבהם הסכנה היא מיידית וברורה, אלא גם במדינות שבהן ההרגשה לא לגמרי נוחה בעקבות מחאות והפגנות נגד ישראל, או עלייה במקרי האנטישמיות שגוברת ברחבי העולם. "יש מקומות שיכול מאוד להיות שזה לא הדבר הכי חכם ונכון עכשיו כישראלים לנסוע אליהם. אני לא יודעת אם זה עלול להיגמר באלימות או ממש בסכנת חיים, אבל ביעדים כמו מרוקו, טורקיה, סיני או דרום אפריקה לא תהיה תחושה נעימה כישראלים. מצד שני יש מקומות כמו לונדון שם היו הרבה הפגנות, אבל אני לא חושבת שלונדון היא מקום מסוכן לישראלים כרגע גם אם יש כאלה שיחשבו שזה לא נעים", ד"ר צבן אומרת ומדגישה, "הדימוי של ישראל על רקע התביעה בהאג בפרט, הוא מאוד שלילי כרגע. באזורים מסוימים זה יכול לייצר תגובות כלפי ישראלים שלא נעים לשמוע כתיירים. האם ברמה של סכנת חיים? ברוב המקרים לא, אבל זה יכול ליצור תחושה של 'לא בא לי להוציא כסף דווקא במקום שזה עלול לקרות בו'".
בחברת "מגנוס איתור וחילוץ", שעוסקת בסיוע למטיילים ברחבי העולם, נאלצו בחודשים האחרונים לנהל אירועים שבהם ישראלים חששו מפני פגיעה אפשרית בידי המקומיים. "מבחינת אירועים שהתקבלו אצלנו בחדר השליטה, היו לנו כל מיני אירועים של ישראלים שחשו מאוימים. באוגנדה קבוצה הרגישה מאוימת מהאוכלוסייה המקומית ומצאנו את עצמנו מלווים אותם עם אנשי קשר שלנו לעיר הגדולה הסמוכה בצפון אוגנדה. בטורקיה היו כמה אירועים שנאלצנו להתערב בהם, אבל בסוף כולם הסתיימו בלי פגע בגוף", מספר אור לב, מנכ"ל החברה. עם זאת הוא מדגיש, מדובר באירועים בודדים וחריגים.
עם ראש מורם ועין פקוחה
בעקבות הדיווחים, האזהרות ורגשות האשם, לא מעט ישראלים עדיין לא לגמרי בטוחים אם הגיע הזמן לחזור לטוס באופן שגרתי. "כל ההתלבטויות של אנשים עכשיו הן בגלל הביטחון האישי ודילמות שנובעות מהמלחמה", אומרת סיגל שטגליץ, שותפה ובעלת "יפן למטייל העצמאי", חברה המתכננת טיולים ליפן. "הם שואלים את עצמם – אם עוזבים, נוכל לחזור? כמובן שיש פה גם החלטה כלכלית אבל בסופו של דבר אנשים עדיין בוחרים ביעדים מסוימים מתוך שיקולי בטחון. לדעת רבים אם כבר לוקחים את הילדים ונוסעים, עדיף יעד רגוע ובטוח שלא נצטרך להסתיר בו את העובדה שאנחנו ישראלים. אני שומעת את זה מהמון אנשים". יפן, הנחשבת למדינה בטוחה בתקופה זו, הפכה ליעד אטרקטיבי יחסית לדבריה בשל העובדה שהמעורבות בנושא המלחמתי נמוכה מביעדים אחרים בעולם.
מורן קהת מגבעתיים, שמאז תחילת המלחמה יצאה לטיול בארה"ב וכעת נמצאת במזרח אסיה, מספרת כיצד היא מסתובבת ברחבי העולם, פוגשת אנשים ואפילו מדברת בגלוי על המצב בישראל. "נתקלנו בהמון אנשים במהלך הטיול ואני חושבת שבגלל שאני משדרת ביטחון וגאווה, מי שפחות מסכים לדעותיי פשוט שותק. אין לי איך להסביר את זה שנתקלתי רק בתמיכה והזדהות למצב בארץ, הרי זה בהחלט לא חופף את מה שרואים ברשתות החברתיות או בחדשות. קיבלנו תגובות תומכות, המון סקרנות, המון שאלות, בקשות לחיבוקים ותמונות".
יחד עם זאת, לצד תחושת הגאווה והפתיחות, מורן דואגת לציין שהיא עדיין דואגת לגלות ערנות ונזהרת. "אני לא מסתובבת בפחד עם מגן דוד וחי גדולים על צווארי, מדברת עברית חופשי וכך גם הילדים. כמובן שאני מודעת לאפשרות שגילוי גזענות כזה או אחר עשוי לפגוש אותי בדרך אבל אני אופטימית ומקווה לטוב. אני נזהרת בהחלט, פוקחת עיניים, לא טומנת את ראשי בחול ומאוד מודעת לסכנות שעלולות להפתיע אותי. בהחלט קיימת אפשרות שניפול על איזה משוגע גזעני-אנטישמי ולא הייתי רוצה שהילדים שלי יחוו את זה בשום צורה. לעומת תקופות אחרות הפחד קיים. אין ספק".
רבים מהמטיילים הישראלים משלימים עם המצב ולומדים לטייל לצד המציאות והביקורת שנשמעת כעת על המדינה. "אני לא אומרת שאין אנטישמיות בעולם. אני אומרת שהסיכוי להיתקל במקרי אנטישמיות במהלך טיול של כמה ימים שמתרכז באתרי תיירות – נמוך. אם כבר אז אנשים שחיים בחו"ל יתקלו בזה. ומי שחושש לחייו כשהוא רואה דגל פלסטין – אז שלא יצא מישראל", אומרת אלינור מכפר סבא ומוסיפה, "מעטים האנשים שבטיול בחו"ל נתקלים באמת באנטישמיות. ולא, לראות דגל פלסטין תלוי או לעבור ולראות שיש הפגנה של מוסלמים למען פלסטין זה אולי לא נעים אבל זה לא נקרא אנטישמיות – בדיוק כמו שדגל ישראל תלוי מחוץ לישראל או הפגנה של יהודים מחוץ לישראל לא נחשב לגזענות כלפי מוסלמים".
עלייה ליעדים שנתפסים כבטוחים
אם נסתכל על הנתונים, אפשר לראות את תחושת הפחד שנעלמת ככל שהזמן עובר. לדברי טלי לאופר, מנכ"לית התאחדות משרדי הנסיעות, אם בנובמבר ובדצמבר משרדי הנסיעות בארץ עמדו על בין 20 ל-30 אחוז פעילות, עכשיו הם כבר נושקים ל-50 ואף 70 אחוז ביחס לשנה שעברה. "יעדים שנצפו כיותר מסוכנים ממילא יורדים ממפת התיירות. למשל טורקיה – הישראלים מחקו אותה. טורקיש לא טסים, חברות ישראליות לא טסות לשם ויש פה הליך טבעי. יש התאמה בין הביקוש לבין המצב הבטיחותי", אומרת לאופר, "הקהל הישראלי מצביע ברגליו ומתחיל לחזור להרגיש בטוח לטייל בעולם. התנועה לאט לאט בעלייה, אנחנו לא במאה אחוז אבל מתקדמים. אני מעריכה שלקראת האביב ופסח ובטח בקיץ בתקווה המצב יירגע, כל עוד לא יהיו שינויים במצב הביטחוני".
כולנו מתחילים להבין שגם כשאנחנו רואים רגע סרטון בפריז של הפגנה פרו-פלסטינית או פרו-חמאסית, לא כל פריז כזו. אף פעם לא היה מומלץ לטייל בעולם ולצרוח 'אני ישראלי', תמיד התנהגנו בזהירות והיגיון וכל עוד מתנהגים כך ונוסעים ליעדים שהם לא בהגדרתם שנויים במחלוקת, אפשר לחזור להסתובב בעולם בבטחה. צריך לחזור לחיות את החיים, זו דרכו של עולם", אומרת לאופר, "הפחד היה דומיננטי בהתחלה כמובן, אבל אני לא שומעת אנשים שמדברים על פחד יותר".
את העלייה הגדולה נראה לדבריה של לאופר בעיקר ביעדים פרו-ישראליים: "היעדים שמשכו את מרבית הקהל מראש לא סומנו כבעייתיים בשום צורה. יוון למשל פופולרית, מונטנגרו, בולגריה, צ'כיה והונגריה. אלו יעדים פרו-ישראליים ולשם הקהל יימשך. שם אני חושבת שלא תהיה תחושה של חוסר ביטחון".
איך טסים לחו"ל בתקופה כזו בראש שקט?
"הייתי ממליץ קודם כל להיות ערניים לסביבה. לא צריך להסתובב בפחד וחשש בכל מקום בעולם אבל צריך לשים לב למה קורה מסביבנו", אומר אור לב, מנכ"ל מגנוס איתור וחילוץ וממליץ "תמיד לבדוק בכל יעד מה המצב הפוליטי, איפה האזורים המתוירים ומה אזהרת המסע. זה אומר שאם עכשיו את יודעת שיש הפגנה פרו-פלסטינית בטיימס סקוור אין סיבה לבוא עם מגן דוד כי סתם ייצור חיכוך. חשוב לעשות את הבדיקות לפני שאנחנו טסים ולבדוק מה מתרחש באותו מקום ביחס למלחמה".
כמו בזמני שגרה, מרבית הישראלים דואגים שלא לבלוט מדי ולנסות לבחון את רמת העוינות של הסביבה. עם זאת, לדעתו של לב אין צורך להתחבא או לא לטוס: "אני באופן כללי לא מסתובב עם החולצה של היחידה מהצבא בחו"ל כי זה יכול למשוך תשומת לב יתרה אבל לא הייתי מקצין בצורה בלתי רגילה. בסוף המודעות היא הכלי החזק ביותר כדי להימנע מלהיכנס למצבים לא נעימים".