כשאדמירל פיקוד האינדו-פסיפי של צבא ארה"ב טען בחודש מרץ שסין תהיה מוכנה לפלוש לטייוואן עד 2027, הוא היה רק ​​האחרון בשורה של בכירים מהמודיעין ומהצבא האמריקני שמביע דאגות כאלה. אבל מומחי הגנה הן בוושינגטון והן בטאיפיי טוענים שהנכונות הצבאית של בייג'ינג לפלוש לאי הדמוקרטי כנראה שלא תתבסס רק על יעדים צבאיים מודרניים.

רמת המוכנות של צבא סין בעוד שלוש שנים תלויה גם ביכולות ההרתעה וההגנה המשולבות של טייוואן, ארצות הברית ומדינות אחרות כמו יפן, מה שעלול להקשות מאוד על הסינים להוציא לפועל פלישה רחבה, שלא לדבר על ביצוע מוצלח שלה. אנליסטים אומרים שהגורם החשוב ביותר שיעצב את ההחלטה אם לפלוש לטייוואן לא יתבסס רק על יכולות צבאיות או לוחות זמנים, אלא על יעדים פוליטיים ואסטרטגיים.

נשיא סין שי ג'ינפינג (צילום: רויטרס)
רוצה לראות את המטרה מושגת עוד בימי חייו. שי ג'ינפינג | צילום: רויטרס

לפי ניתוח צבאי שנערך באפריל 2023 ופורסם על ידי אוניברסיטת חיל האוויר והחלל האמריקני, הגורמים העיקריים מאחורי הערכה זו הם תוחלת החיים של מנהיג סין, הנשיא שי ג'ינפינג, ו"פולחן האישיות" סביבו כמנהיג טוטליטרי שמאמין כי האיחוד הוא בלתי נמנע לאור יעדי המודרניזציה של סין והדמוגרפיה שלה. גורמים אלה, קובע הניתוח, מובילים לאפשרות ששי ימשיך לחתור לסיפוח טייוואן וכי "הצבא יהיה מוכן עד 2027, והוא ככל הנראה ינקוט בצעדים למימוש השאיפות הללו עד 2030, כששי ירצה לראות את מורשתו ההיסטורית עוד בימי חייו".

השפעה על כל העולם

טייוואן היא מדינת איים תוססת מול חופי סין היבשתית, מאופיינת בתערובת ייחודית של מסורות עתיקות ונפלאות מודרניות. בירתה השוקקת, טאיפיי, מתגאה בגורדי שחקים נישאים לגובה, הנוצצים לצד מקדשים היסטוריים המעוטרים בגילופים מורכבים.

אוכלוסיית טייוואן מוערכת בכ-23.9 מיליון איש נכון ליוני 2024, וזה מציב אותה במקום ה-57 ברשימת המדינות המאוכלסות ביותר בעולם. המדינה נחשבת לצפופה באופן יחסי אם לוקחים בחשבון את העובדה שחלק ניכר מהאוכלוסייה מתגורר בערים גדולות כמו טאיפיי, קאושיונג וטאיג'ונג, עם ריכוזים גבוהים של אנשים שגרים במרחבים קטנים יחסית.

מבט על טאיפיי טייוואן (צילום: Lifestyle Travel Photo, shutterstock)
רוב האוכלוסייה מתגוררת בערים הגדולות. טאיפיי | צילום: Lifestyle Travel Photo, shutterstock

המתיחות הגועשת בין טייוואן לסין, מעלה חששות לגבי הסכסוך הצבאי האפשרי, אך בעוד שהעתיד עדיין לא ברור, מומחים מזהירים מפני השפעה הרסנית על החיים האזרחיים של טייוואן ותעשיית התיירות המשגשגת שלה. פלישה בסדר הגודל שמתוכנן, תגרום ככל הנראה הפרעה נרחבת לטייוואן עצמה אך תייצר אדוות בכל העולם. שירותים חיוניים כמו חשמל, מים ותחבורה עלולים להיפגע. תושבים עלולים להיאלץ לברוח מבתיהם או לתפוס מחסה, מה שיוביל למשבר הומניטרי במדינת האיים האסייתית.

האיום הסיני העניק לטייוואן את הכינוי הקשה "האי המסוכן ביותר בעולם". באופן טבעי במקרים שכאלה קיימים חששות מצד תיירים לבקר במדינות שבסכסוך, אך במידה שסין אכן תפלוש לטייוואן, ההרס הרב ישנה את המדינה האסייתית מקצה לקצה. תעשיית התיירות התוססת של טייוואן, הידועה בנופיה הטבעיים המדהימים, המטבח הטעים והמורשת התרבותית העשירה שלה, תספוג מכה הרסנית. הודעות נסיעות יונפקו על ידי ממשלות ברחבי העולם, מה שיוביל לירידה דרמטית בכניסות התיירים.

טאיפיי רחוב טייוואן (צילום: tristan tan, shutterstock)
המצב המתוח עלול להשפיע על התיירות לאי | צילום: tristan tan, shutterstock

נמלי תעופה, מוקדי תחבורה ויעדי תיירות פופולריים עלולים להפוך למטרות בסכסוך. פגיעה זו בתשתיות תפגע קשות ביכולתה של תעשיית התיירות לתפקד, כאשר בנייה מחדש של מבנים חיוניים אלה יהיה תהליך ארוך ומפרך, שיעכב כל התאוששות מהירה עבור מגזר התיירות. התפיסה של טייוואן כיעד בטוח ומסביר פנים תוכתם קשות. בנייה מחדש של המוניטין של האי כמקלט תיירותי יהיה תהליך ארוך ומאתגר. סביר להניח שהתיירים יהססו לחזור בשנים שלאחר מכן, ויגרמו לפגיעה משמעותית להתאוששות הכלכלית של האי.

שלל תרבויות על אי אחד

עם הנופים המדהימים, התרבות העשירה והמטבח המענג שלה, טייוואן היא כבר מזמן לא פינה נסתרת באסיה. עם זאת, המתחים הגיאו-פוליטיים מטילים צל על מדינת האיים היפה, מה שגורם לרבים לשקול לבקר לפני שהמצב יסלים עוד יותר. חשוב לציין כי לא קיימת אינדיקציה קונקרטית לסכסוך חם כרגע, ולא קיימת אזהרת מסע של המל"ל לתיירים ישראלים שטסים לטייוואן.

חקלאות טייוואן (צילום: higrace, shutterstock)
נופים ירוקים ממלאים את האי | צילום: higrace, shutterstock
מקדש טייוואן (צילום: Sean Pavone, shutterstock)
שילוב של מסורות עם מודרניות | צילום: Sean Pavone, shutterstock

למטיילים המחפשים חוויה בלתי נשכחת, טייוואן מציעה מגוון של אטרקציות. מהרחובות ההומים של טאיפיי ועד ליופי השליו של אגם סאן-מון. אחת מהאטרקציות הגדולות ביותר של טייוואן היא סצנת האוכל שלה: משווקי לילה המגישים אוכל רחוב מעורר תיאבון ועד מסעדות בעלות כוכבי מישלן המציגות את מיטב המטבח הטיוואני.

חובבי תרבות ישמחו לחקור את המקדשים, המוזיאונים והאתרים ההיסטוריים של טייוואן, עם השילוב של האי וההשפעות הסיניות, היפניות והילידיות שניכר בכל מקום, ויוצר מגוון תרבותי ייחודי ומרתק.

אגם סן מון טייוואן (צילום: Richie Chan, shutterstock)
טבע מרהיב במרחק קצר מהעיר. אגם סן מון | צילום: Richie Chan, shutterstock
שוק אוכל טייוואן (צילום: Korkusung, shutterstock)
שווקי האוכל הומי אדם עם אוכל מקומי | צילום: Korkusung, shutterstock

גם חובבי הטבע לא יתאכזבו. הנופים עוצרי הנשימה של טייוואן כוללים גיאיות דרמטיים, יערות שופעים וחופים בתוליים. חובבי טיולים יכולים להתהלך עם השבילים המאתגרים של ערוץ טרוקו (Taroko) או להתפעל מהיופי של הגיאופארק של יהוליו (Yehliu).