אם תשאלו ישראלי רנדומלי לגבי אגם גדול, חופים נעימים ואווירה אמיתית של חופש, כנראה שהוא לא יחשוב על אגם בלטון (Lake Balaton) בהונגריה, אבל עבור ההונגרי הטיפוסי (וגם עבור לא מעט גרמנים ואנגלים) זה ה-אגם שמסמל עבורם את החופש האולטימטיבי. האגם הגדול ביותר במרכז אירופה מציע שלל חוויות ואפשרויות למבלים בו והגיע הזמן שגם אנחנו נכיר אותו.

> הונגריה הפכה לאחת מהמדינות שהכי אוהבות ישראלים

> העיירה המקסימה שהישראלים עדיין לא גילו

בגלל גודלו של האגם (592 ק"מ מרובע) ננסה לתת מעין מדריך כללי למקום ולאזורים הבולטים בו. יש סביבו שלל עיירות קטנות וחמודות אך אין הרבה מה לעשות בהן מלבד רחצה באגם, בעוד שבערים הגדולות יותר – דווקא יש וכדאי לבקר. המעבר בין העיירות מאוד פשוט ויכול להיות ברכב או במעבורת שנעה באגם ואף תוכלו לשוט בה עם רכבכם עליה ללא חשש.

נתחיל בעיר המרכזית בצדו הצפוני של האגם, והמרכז האזורי החשוב באזור - בלטונפירד (Balatonfüred). מדובר בעיר יפה, עם טיילת נקייה ומוצלת על ידי עצים לכל אורכה שממש תענוג ללכת בה בין הדוכנים, ללגום מדוכני היין השונים, לאכול ממתקים מקומיים (מי אמר קורטוש ולא קיבל?) לראות את האגם ממש כמה מטרים מכם ולהרגיש בחופשה אמיתית. בבלטונפירד מגוון עצום של בתי מלון ברמות שונות – מבתי אירוח קטנים ועד מלונות הכל כלול, ואפילו ארמון אצילים שעבר הסבה ונחשב היום לאחד היוקרתיים במקום.

רוב החופים נקיים ומוסדרים אך כוללים כניסה בתשלום. אלה החופים המומלצים שכדאי ללכת עליהם כי בהם תקבלו תמורה אמיתית לכספכם: צל, כסאות ואווירה של שלווה. המלצה לטיול יום מבלטונפירד היא לעיירה הקטנה והציורית טיהאני שנמצאת על חצי אי ודורשת עלייה מאומצת ברגל או רכבת קטנה וחביבה שתעלה אתכם ממש למרכז העיירה הציורית. המקום המפורסם ביותר של טיהאני ואולי אחד המפורסמים באזור הבלטון, הוא כמובן הכנסייה הלבנה שעומדת על ההר ומשקיפה על האגם. זהו מנזר הבנדיקטינים שהוקם ב-1055. מאז הוא עבר ידיים וגלגולים אדריכליים עד שהגיע לצורתו הסופית והמוכרת היום.

אגם בלטון (צילום: יחסי ציבור)
בלטונפורד | צילום: יחסי ציבור

טיהאני (צילום: באדיבות TERRANOVA)
טהאני | צילום: באדיבות TERRANOVA

בחזרה לבלטונפורד. בעיר יש שלל בתים שהפכו למוזיאונים המוקדשים לאומניה ומנהיגיה של הונגריה לאורך השנים. אתם מוזמנים ללכת ולהתרשם מכל אחד ואחד מהם, אך אתם בהחלט יכולים גם ללכת לאחד החופים ופשוט ליהנות מהשלווה. 


הגדה הדרומית של האגם מישורית ובה נמצאת עיר הקיט המרכזית שיופוק (Siófok). מבודפשט ייקח לכם קצת יותר משעה להגיע לעיר ולא סתם הסיסמא של העיר היא "כאן מתחיל הבלטון", היות והיא הקרובה ביותר לבודפשט. העיר עצמה ותיקה מאוד ומוזכרת במקורות ההונגריים כבר בשנת 1055, עם הקמת הכנסייה בעיירה טיהאני.

בעיר עצמה יש מספר דברים שניתן לראות, כמו מגדל המים, שהוא סמלה של העיר והמונומנט המזוהה ביותר איתה. בנייתו החלה ב-1912 והוא מתנשא לגובה של 41 מטרים. לאורך השנים ולאחר מלחמת העולם השנייה הוא עבר שיפוצים והוכנסו בו טכנולוגיות חדשות עד לשיפוץ מקיף ב-2010. ב-2023 הוא חודש שנית. מיכל המים לשעבר הוחלף במרפסת תצפית ושי בו 2 תערוכות – אחת ליליד העיר הפסל אימרה ורגה והשנייה היא לרגל 55 שנים להפיכת שיופוק לעיר.

אגם בלטון (צילום: יחסי ציבור)
צילום: יחסי ציבור

מעבר לכך, יש בעיר כנסיות מיוחדות ושונות מהנוף המקובל. אחת מהן היא הכנסיה הלותרנית בעלת המבנה הייחודי. עוד תמצאו בעיר את פארק מילניום המשתרע על פני 16,000 מ"ר ובו פסלים של מפורסמים ילידי העיר, מוזיאון קטן ועוד. בנמל הימי של שיופוק תוכלו לטייל על גדותיו ולצפות בשלל יאכטות וסירות בגדלים שונים ואפילו בפסל מ-1997 לציון האדם הראשון שחצה את האגם בשחייה.

אחת הפנינות של העיר היא גן הורדים שבו שתלו לא פחות מ-6,000 שיחי ורדים ולידו טיילת עם נוף לאגם. מדי ערב, ברחוב הראשי של העיר תוכלו למצוא בחופשות הקיץ שלל דוכני ממכר של תכשיטים, בגדים, צעצועים ועוד לצד מוזיקה שבוקעת מהמסעדות לאורך הרחוב.


אם שיופוק ובלטונפורד הן הערים הגדולות והמוכרות, אז למיטיב לכת, וכאלה שמחפשים טבע, ניתן להגיע לאגן קאלי (Kali basin), שהוא שילוב מיוחד של נוף טוסקני ואווירה ים תיכונית. האזור כולל 8 כפרים קטנים בלבד ולכן מומלץ להסתובב בו בהליכה, רכיבה על אופניים או כמנהג המקומיים – ברכיבה על סוסים.

הצגת פוסט זה באינסטגרם

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎Wertán Botond‎‏ (@‏‎wertanbotond‎‏)‎‏

האגן הוכרז כאזור מוגן בשנת 1984, היות והמבנה הגיאולוגי של האזור מגוון בצורה יוצאת דופן: בהרי הדרום נמצא אבן חול אדומה מהתקופה הפרמיאנית (לפני 300 מיליון שנה), בצפון מתנשאים הרי בזלת ענקיים, במערב, גושי ענק של אבן חול, במזרח ובמרכז האגן אבן גיר ודולומיט. הרי הבזלת משתרעים עד לקצהו הצפוני של האזור ונראים מכל מקום. כמה מהם בולטים במיוחד (כמו ה-Hegyestű והסמוכים אליו) במרכז האגן, רכסי דולומיט ואבן גיר חוצים שטחי ביצות ומקיפים את אגם קורני המשתרע על פני 15 דונמים.

גם אזור הביצות הוא בעל ערך בוטני יוצא דופן. ניתן למצוא בו סוגי צמחים נדירים שצומחים רק באזור זה, אירוסים ואפילו סחלבים. מי שיתעניין בהיסטוריה ישמח לגלות שהאזור עשיר בשאריות של חורבות כפרים שננטשו, כרמים, מבנים מימי הביניים, כנסיות ועוד. חלק מהכפרים הפעילים היום באזור משמרים מסורות בנות מאות שנים ובנוסף, מגדלים גפנים ומפיקים יין ייחודי לאזור (בהונגריה מספר אזורים בהם מגדלים ענבים) שכדאי לנסות. 


בפייסבוק קיימת קבוצה ייעודית לבלטון. מלבד לקרוא שאלות והמלצות, הם בנו מפה אינטרקטיבית שמכילה מידע רב שנאסף לאורך השנים.