גיברלטר שוכנת בקצה הדרומי של חצי האי האיברי, היכן שהאוקיינוס ​​האטלנטי פוגש את הים התיכון, והיא עומדת כמגדלור של היסטוריה, תרבות ויופי טבעי. הטריטוריה הבריטית הקטנה הזו, הידועה בכינוי "הסלע", מציעה למטיילים שילוב ייחודי של היסטוריה עתיקה, נופים עוצרי נשימה וזהות מודרנית מלאת חיים.

בלב גיברלטר נמצא הסמל המפורסם ביותר שלה שגם העניק לה את כינויה: סלע גיברלטר. צוק אבן הגיר הזה מתנשא בצורה מלכותית לגובה של 426 מטר מעל פני הים, ומציע נופים פנורמיים עוצרי נשימה של המים שמסביב וקו החוף המרוקאי שבמרחק. הזוגות של "המירוץ למיליון" כבר הגיעו לנקודה השלישית והיפהפייה שלהם במירוץ, ועכשיו הגיע הזמן שנכיר אותה קצת יותר טוב.

חצי אי קטנטן

עיר גיברלטר  (צילום: Vlas Telino studio, shutterstock)
מהמקומות הצפופים בעולם. גיברלטר | צילום: Vlas Telino studio, shutterstock

גיברלטר ממוקמת בקצה הדרומי ביותר של חצי האי האיברי, עם אוכלוסייה של כ-33,000 אנשים, על פני חצי אי קטן וצר בשטח של 6.8 קמ"ר. זה הופך את גיברלטר לטריטוריה החמישית בעולם בצפיפותה אחרי מקאו, מונקו, סינגפור והונג קונג. מכיוון שזהו מקום כל כך קטן, לא תופתעו לשמוע שיש פה פחות מ-30 ק"מ של כבישים.

מטוסים חוצים את הכביש

נמל תעופה גיברלטר  (צילום: xbrchx, shutterstock)
צריך לחכות שהמטוסים יחצו את הכביש | צילום: xbrchx, shutterstock

נמל התעופה הבין-לאומי של גיברלטר מפורסם (או אולי ידוע לשמצה) בכך שאת מסלול ההמראה שלו חוצה שדרת וינסטון צ'רצ'יל, הכביש הראשי אל גיברלטר וממנה. המשמעות היא שבכל פעם שמטוס ממריא או נוחת, צריך לסגור את הכביש עם מחסומים ורמזורים כדי להבטיח את בטיחות הנוסעים, ההולכים והטסים. זה יכול לגרום לעיכובים מסוימים, במיוחד בזמני שיא, אבל הדבר גם הפך לאטרקציה תיירותית בפני עצמה.

מקור שמה של גיברלטר

גיברלטר צוק (צילום: SCStock, shutterstock)
העמוד השני נמצא מעבר לים. סלע גיברלטר | צילום: SCStock, shutterstock

השם גיברלטר מגיע משמה הערבי ג'בל אל-טאריק, שפירושן "הר טאריק". אותו טאריק היה גנרל ברברי (Berber) שפלש לחצי האי האיברי בשנת 711, והחל את הכיבוש המוסלמי של האזור. לפני כן כינו הפיניקים את המקום Calpe, אחד מעמודיו של הרקולס, שעל פי המיתולוגיה היוונית נוצרו על ידי הרקולס כדי להפריד בין אירופה לאפריקה. העמוד השני הוא הר מוסא (או ג'בל מוסא) בשטח מרוקו בצד השני של המצר, וביום בהיר ניתן לראות אותו מגיברלטר.

החתונה של ג'ון לנון ויוקו אונו

ג'ון לנון ויוקו אונו גיברלטר  (צילום: Simpson, getty images)
גם הם עברו בגיברלטר. ג'ון לנון ויוקו אונו | צילום: Simpson, getty images

שנות ה-60 זכתה גיברלטר לתהילה בזכות חתונתם של הזוג האייקוני ג'ון לנון ויוקו אונו. בשיר של הביטלס "הבלדה על ג'ון ויוקו" (The Ballad of John and Yoko) מסופר שהם לא יכלו להתחתן בשיט בסאות'המפטון שבאנגליה מכיוון שיוקו לא הייתה אנגלייה והיא לא יכלה לקבל את אשרת היום למעבר. הם רצו חתונה רומנטית במעבורת ובסופו של דבר התחתנו בגיברלטר מכיוון שלנון היה אזרח בריטי וגיברלטר מושבה בריטית. אגב, גיברלטר היא גם המקום שבו הנסיך צ'ארלס, היום המלך צ'ארלס כמובן, והנסיכה דיאנה נפשו בו בירח הדבש שלהם.

התושבים בריטים עם טוויסט

טקס שומרים בריטים גיברלטר (צילום: rcadsoftware, shutterstock)
התושבים בריטים אבל עם שילוב תרבויות | צילום: rcadsoftware, shutterstock

כטריטוריה ששומרת על קשר חוקתי עם בריטניה מאז המאה ה-18, זהותה של גיברלטר מעוצבת במידה רבה על ידי בריטניה: תאי טלפון אדומים מסורתיות, רשתות שיווק מוכרות בבריטניה ושפע של בתי קפה אנגליים. עם זאת, מיקומה על הגבול הספרדי מעניק לה טוויסט. שלא כמו הבריטים, הגיברלטרים נוסעים בצד ימין של הכביש , ובעוד שאנגלית היא השפה הרשמית היחידה, המקומיים מדברים גם לאניטו (Llanito, שילוב של אנגלית, ספרדית אנדלוסית, פורטוגזית, מלטזית ועוד כמה השפעות של שפות אחרות.

הקופים הם הקמע של גיברלטר

קופים בגיברלטר (צילום: SCStock, shutterstock)
הקופים הם הקמע של גיברלטר | צילום: SCStock, shutterstock

ב-1993 הכריזו גורמים רשמיים על כ-40 אחוזים משטחה של גיברלטר כשמורת טבע, שממוקמת בחלק העליון של הצוק. כ-300 קופי מקוק ברברי מכנים את שמורת הטבע בגיברלטר בית, וזוהי אוכלוסיית קופי הבר היחידה באירופה. המוסלמים המורים הם אלו שהביאו את הקופים הללו לאזור וכיום הקופים הם לא רק הקמע התרבותי של גיברלטר, הם מגנט תיירותי. האגדה מספרת שכל עוד הקופים חיים על הסלע, לבריטים תהיה שליטה על גיברלטר.

יותר מנהרות מכבישים

מנהרת סיינט מייקל גיברלטר (צילום: EQRoy, shutterstock)
בגיברלטר המנהרות ארוכות יותר מהכבישים. מערת סיינט מייקל | צילום: EQRoy, shutterstock

בגיברלטר יש יותר קילומטרים של מנהרות מאשר כבישים. מנהרות גיברלטר הן רשת של יותר מ-50 ק"מ מנהרות תת-קרקעיות שנחפרו במהלך מלחמת העולם השנייה כדי להגן על הכוחות הבריטיים המגינים על השטח מפני פלישה אפשרית של גרמניה או איטליה. למרות שמעולם לא שימשה ככזו, מערת סיינט מייקל תוכננה להיות בית חולים, אך היום היא משמשת כאודיטוריום ומתקיימים בה סוגים שונים של אירועים.

מוצרי יוקרה במחירים מוזלים

רחוב אנשים גיברלטר (צילום: Kirk Fisher, shutterstock)
רבים מגיעים לקניות בגיברלטר | צילום: Kirk Fisher, shutterstock

גיברלטר יכולה להיות חלום עבור אוהבי טבע, אבל היא בהחלט כזו גם עבור אלה שאוהבים קניות ואופנה. גיברלטר היא אזור פטור ממס, מה שמושך אליה קונים רבים של מוצרים כמו סיגריות, משקאות, מכשירים אלקטרוניים, אופנה ותכשיטים. יש אפילו מי שמבקר בגיברלטר למטרת קניות בלבד. ברחוב הראשי יש אוסף ענק של חנויות ובזארים של מיטב המותגים במחירים מיוחדים.

חצי שעה-שעה מאפריקה

תצפית גיברלטר (צילום: Vesa Airio, shutterstock)
יום בהיר ניתן לראות מגיברלטר את קו החוף האפריקאי | צילום: Vesa Airio, shutterstock

גיברלטר ומרוקו קרובות אחת לשנייה, וניתן לבקר בשתיהן במרחק של חצי שעה-שעה שיט במעבורת. מספר חברות מפעילות קווי שיט בין גיברלטר לטנג'יר, עיר תוססת עם היסטוריה ותרבות עשירה. ואם כבר מדברים על מעבר מאירופה לאפריקה, האגדה מספרת שקיימת מנהרה טבעית סודית החוצה את 14 הקילומטרים מתחת למיצרי גיברלטר. קיימות השערות שניתן לגשת למנהרה ממערת סיינט מייקל, אך קיים שפע סיפורים על אנשים שחיפשו את המנהרה ולא נראו שוב.