ב-7 באוקטובר השתנו חייה של קרין הר בז'רנו, בעלת חברת התיירות Sights Safari, אשר התגוררה עם משפחתה כ-14 שנים בארושה, טנזניה, צברה בה ניסיון רב והפכה מומחיות בתכנון טיולים ליעדים שונים באפריקה ויעדים אקזוטיים נוספים. אביה, לואיס הר, נחטף יחד עם עוד 4 בני משפחה לעזה וכארבעה חודשים לא היה לקרין ומשפחתה מושג מה עלה בגורלו, מלבד לעדכונים חלקיים, כאשר בנות המשפחה החטופות הוחזרו מהשבי.

המלחמה והמאבק להשבת החטופים עצרו הכל, את פעילות העסק ותכנון הטיולים וגם את החיים עצמם, כאשר כל הזמן הפנוי הוקדש למאבק להשבת אביה, שאר בני המשפחה וכל שאר החטופים. אבל אפריקה תמיד הייתה שם, מחכה בסבלנות ושומרת על השפיות גם של המשפחה וגם של לואיס, שאחד המקומות שהוא הכי אוהב בעולם זו היבשת השחורה.

אריה ליד הג׳יפ (צילום: עמרי קשי)
אריה ליד הג׳יפ | צילום: עמרי קשי

ואז קרה הבלתי יאומן ובתאריך 12.2.24 יצא לדרך מבצע "יד הזהב", במהלכו שוחררו לואיס ופרננדו מגיהנום החמאס. לואיס, פרננדו, קרין וכל בני המשפחה חזרו לנשום, ועכשיו אפשר לחזור ולספר על היופי של אפריקה, המקום שכל כך מזוהה עם המשפחה הזו, ובמיוחד על טנזניה וזנזיבר.

מה חשוב לדעת לפני שטסים לטנזניה?

קשה שלא להתאהב באפריקה, גם למי שבוחר לנסוע פעם ראשונה וגם למי שחוזר אליה שוב ושוב. אפשר לנסוע לשבוע, 10 ימים, שבועיים ויותר כמובן, תלוי כמה זמן וכמה כסף יש ברשותכם. אפשר להצטרף לטיול מאורגן, או לתכנן טיול עצמאי מותאם עבורכם, שזה מה שאני בחרתי, כך שלא נהייה תלויים באף אחד ונוכל ליהנות מגיבוש משפחתי מיוחד.

הג׳יפ שלנו לספארי  (צילום: עמרי קשי)
הג׳יפ שלנו לספארי | צילום: עמרי קשי

> המדריך המלא למטייל באפריקה

מירב טלמור-קשי, מתכננת טיולים בארץ ובחו"ל, מומחית בתחומי תקשורת ויחסי ציבור ונותנת שירותי ייעוץ בנושאים אלו. כתבת תיירות ובעלת הבלוג "חלומות ומסעות" גם בפייסבוק ובאינסטגרם

טיסות בינלאומיות: חשוב לומר, אני חזרתי מאפריקה רגע לפני ה-7.10 והיום אנחנו בתקופה אחרת – תקופת מלחמה וחוסר וודאות, ועל כן אני ממליצה לקנות טיסה בחברות תעופה ישראליות, בעיקר בתקופה הנוכחית, משום שהן המשיכו לטוס לאורך כל המלחמה. אנחנו טסנו עם ארקיע לזנזיבר, אבל היו טיסות גם של ישראייר, וזה יותר מבטיח את הגעתכם ליעד.

לפעמים, ישנן טיסות ישירות ייעודיות לספארי וניתן להשתלב בהן, דרך הזמנה עם קרין מתכננת הטיול שלכם.
חשוב לציין, שגם חברת התעופה אתיופיאן איירליינס טסה לטנזניה, והיתרון של הטיסות באמצעותה ( מרות שהן לא ישירות) שאתם אינכם מוגבלים בזמן החזרה ותוכלו לבנות טיול באורך הזמן שמתאים לכם.

טיסות פנים: ישנן מספר חברות פנים ארציות, שבהן תטוסו מזנזיבר לטנזניה וליהפך, וגם בתוך טנזניה. חשוב לקחת בחשבון שהמטוסים יכולים להיות קטנים מאוד. חשוב גם לזכור שיש זמן אפריקה וששדה התעופה בנוי מסככה, ממש בסמיכות למסלול נחיתות והמראות.

זנזיבר חוף צפוני  (צילום: עמרי קשי)
זנזיבר חוף צפוני | צילום: עמרי קשי

ויזות: יש לעשות ויזה לטנזניה (העלות נכון לעכשיו היא 50 דולר לאדם). ניתן לעשות זאת מראש באופן דיגיטלי, או לעשות בשדה התעופה עם הנחיתה. המלצתי היא לעשות מראש, להדפיס הכל מסודר ובכך לחסוך זמן ושאלות עם ההגעה ליעד.

עלויות: ספארי באפריקה הוא לא זול, אבל אם אתם שואלים אותי, זה שווה כל שקל, או דולר, או כסף טנזני. זוהי חוויה של פעם בחיים, הרפתקה מדהימה שאפשר לחוות רק שם. יש מגוון של לודג'ים ומקומות לינה באפריקה, במחירים שונים וזה בהחלט נתון לשיקולכם. חשוב לדעת שלאו דווקא אוהל בסרנגטי (שמורת הטבע המפורסמת בטנזניה) זול יותר מבית מלון במיקום אחר.

מקומות לינה: בטנזניה תוכלו למצוא לודג'ים מפנקים (גם מלונות בנויים וגם אוהלי יוקרה Luxury Tented Camps) מעוצבים לעילא ולעילא/ בלילה תלכו לישון לצד קולות בעלי החיים, שמיים זרועי כוכבים והשקט של הספארי. כאשר לנים בתוך השמורות, יש לנוע רק עם המלווים המסאים ועל פי ההנחיות שלהם, כי אתם בסביבה הטבעית של חיות הטרף. לא להקל ראש בהנחיות.

הריזורטים בסרנגטי (צילום: יחצ )
צילום: יחצ

חיסונים: אני ממליצה לערוך ייעוץ במרפאות מטיילים ברחבי הארץ. חשוב לדעת היכן תטיילו ומה אופי הטיול והם יתנו לכם את ההמלצות הרלוונטיות. לגבי השאלה הנצחית - מה לעשות עם כדורי מלריה? אנחנו לקחנו את הכדורים, כולל חומר נגד יתושים שמתאים ליעד.


5 מקומות שאסור לפספס בטנזניה

אולי לא כולם מכירים את המונח The Big 5 בספארי, אז נעשה סדר: ההגדרה החלה עם הציידים באפריקה שציינו את חמשת החיות הכי מסוכנות ושהכי קשה לצוד אותן. היום מתייחסים במונח הזה, לבעלי החיים שהכי רוצים לראות ולפגוש בהם בספארי. כמובן שאין לדעת אם תצליחו, אבל כל מדריך בספארי ינסה לדאוג שתראו, לפחות את רובן. ומי הם הביג 5? אריה, קרנף, פיל, נמר והבאפלו.

  1. פארק ארושה Arusha National Park: לפעמים קצת נדחק לפינה על יד שאר הפארקים בטנזניה, אבל אני ממליצה לא לוותר עליו בעיקר בגלל העובדה שאפשר לטייל בו ברגל ,יחד עם ריינג'ר שומר יערות חמוש, משום שאין בו חיות טרף וקרבתו לעיר ארושה. ההליכה בפארק ארושה, אשר נקרא לעיתים "מיני סרנגטי" היא חווייתית וכוללת צפייה מקרוב בבעלי חיים ומסלול הליכה עד למפל שוצף מים. רוב הספארי הוא בתוך הג'יפים, כך שהליכה רגלית היא הרפתקה בפני עצמה. לעמוד מקרוב על יד שורת ג'ירפות שלועסות להן בנחת עלים מהעץ, זה אושר.
    ג׳יפים ספארי ואריה (צילום: עמרי קשי)
    ג׳יפים ספארי ואריה | צילום: עמרי קשי
    ג׳ירפות (צילום: עמרי קשי)
    ג׳ירפות | צילום: עמרי קשי
  2. מכתש נגורונגורו Ngorongoro Crater: פה זה כבר נשיונל ג'יאוגרפיק בהתגלמותו. מילים לא יצליחו לתאר את השמורה הזו, השוכנת בצפון טנזניה ואת היום המופלא שלנו. מתחילים את היום מתצפית מרהיבה על המכתש, שהוא בעצם לועו של הר געש כבוי שנוצר לפני כ-2.5 מיליון שנה ונחשב הקלדרה הגדולה ביותר בעולם. זוהי אחת השמורות המגוונות ביותר בטנזניה ואף ממשיכים להתגורר בה שבטים מקומיים, מה שהוביל להכרתה כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו. בכניסה למכתש חיכתה לנו הפתעה, ממש ליד הג'יפ שלנו, זכינו לראות בלייב את הליך החיזור של מלך החיות ואהובתו, במרחק נגיעה. ראינו עוד באותו יום אלפי זברות, ג'ירפות, גאנו, באפלו, קרנף מרחוק, פלמינגו והמון ציפורים נוספות, פילים, היפופוטמים, קופים ועוד.
  3. סרנגטי Serengeti: השמורה המוכרת והידועה ביותר בטנזניה, בעיקר בזכות תופעת "הנדידה הגדולה" המתקיימת החל מיולי-אוגוסט, בה ניתן לראות את עדרי הגנו המתרכזים בצפון הסרנגטי וחוצים את נהר המארה לעבר שמורת ה"מסאי מארה" בקניה ואז חוזרים חזרה לסרנגטי. מטיילים מכל העולם מגיעים לחזות בפלא הזה. כדאי לקחת בחשבון שאם רוצים להספיק את השמורות המרכזיות כולל הסרנגטי, לרוב צריך יותר משבוע ימים, וגם לקחת בחשבון מעברים במטוסים קלים (טיסות פנים) ולא רק בג'יפים.
    עדר גנו (צילום: עמרי קשי)
    עדר גנו | צילום: עמרי קשי

  4. שמורת טרנגירי Tarangire: השמורה ידועה בעיקר בזכות אוכלוסיית הפילים הגדולה שנמצאת בה ועצי הבאובב המרשימים. יש משהו מהפנט בשמורה הגדולה ורחבת הידיים הזו, בה נוסעים בין העצים העצומים וצופים במשפחות פילים המתרכזות בעיקר באזור נהר טרנגירי, מקור המים המרכזי בשמורה. כאן גם זכינו לחתום את חמשת הגדולים, עם הופעה אקסטרימית של הלאופורד – הנמר, טורף אנטילופה על העץ. לראות ולא להאמין.
  5. מפגש עם שבטי המסאים: יש אופציות לביקור בכפרים של המסאים, בבתי הספר, בבתי הבוץ, יציאה לצייד משותף, לראות כיצד מבשלים, רוקדים ומתלבשים. אנחנו בחרנו להכיר את אורח החיים דרך הטיול ברחבי טנזניה וסיפורים של אנשים מקומיים שפגשנו. מה שלא תבחרו, אני ממליצה מאוד להכיר את ההיסטוריה, את המורכבות של השבטים, את תנאי המחיה שלהם, אורח החיים, הקשר ביניהם לניהול שמורות הטבע וכיוצא בזה.
    זברות (צילום: עמרי קשי)
    זברות | צילום: עמרי קשי
    נמר טורף אנטילופה (צילום: עמרי קשי)
    נמר טורף אנטילופה | צילום: עמרי קשי
    לביאה (צילום: עמרי קשי)
    לביאה | צילום: עמרי קשי
    באפלו (צילום: עמרי קשי)
    באפלו | צילום: עמרי קשי

חווית הספארי כרוכה בנסיעה בג'יפ רוב הזמן, מצוידים במשקפות ומצלמות כמובן, לתעד רגעים בלתי נשכחים. קחו בחשבון לבוש נוח, ונשנושים שיהיו לכם למהלך היום. כדאי לציין שכל יום תארזו לכם ארוחת צהריים בשקית נייר או קופסא (בלודג' שלכם) ויש מקומות מסוימים בכל פארק, בהם מותר לשבת לאכול. שזו חוויה בפני עצמה.
ואחרי ההרפתקאות, ההתרגשות, הנסיעות והאבק, לפני שחוזרים לארץ, ממשיכים לחופשת בטן גב חלומית, בזנזיבר.


חופשה אקזוטית ומפנקת בזנזיבר

אתחיל מהסוף: זנזיבר הוא אי מפנק עם חופים מהיפים שראיתי. גן עדן של מי טורקיז, חולות לבנים ואינסופיים, פירות טרופיים והרבה דגים ומאכלי ים. אידיאלי לשלב בין ספארי בטנזניה לחופשת בטן גב בזנזיבר. ליהנות מכל העולמות.

הצגת פוסט זה באינסטגרם

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎Meirav Talmor Kashi | מירב קשי‎‏ (@‏‎meiravkashi_travel‎‏)‎‏

יש לא מעט דברים מיוחדים שלא כדאי להפסיד באי, מלבד לאטרקציות, אותן כל אחד יבחר על פי רצונותיו (ספורט ימי, צלילה ושנירקול, טרקטורונים ועוד):

  1. החופים היפים: החופים הצפוניים Nungwi ו-Kendwa. כל מה שחלמתם ועוד/ לטייל על החול הלבן עם מי הטורקיז ולהרגיש בחלום. חשוב לשים לב, שתופעת הגאות והשפל מאוד משמעותית באי ועל כן, יש לקחת בחשבון ולבדוק זאת. תוכלו להתחיל ללכת על החוף הצפוני וכמעט ברגע אחד הגאות מתחילה בגבהים עצומים, ומכך שתצטרכו לשחות או למצוא סירה שתיקח אתכם בחזרה. אם אתם רואים את המקומיים ובעלי הדוכנים מתחילים לקפל זריז את הבגדים והמזכרות, זה סימן שהגאות מתקרבת וצריך להזדרז.
    חוף נוסף הנמצא בצד המזרחי ואחד מהפראיים והמיוחדים הוא חוף פאג'ה Paje, גם כאן תוכלו לראות את הגאות והשפל, ממש כמו בחציית ים סוף. בזמן השפל, אפשר ללכת ק"מ פנימה אל תוך הים, חוויה של הליכה יוצאת דופן. כמו כן, יש שפע של אצות על החוף אשר מפיקים מהן תרופות וקוסמטיקה והרבה מאוד ספורט ימי, קייט סרפינג, גלישה ועוד, בתי קפה מתוקים וחבר'ה צעירים.
    חוף פאגה שפל (צילום: עמרי קשי)
    חוף פאגה שפל | צילום: עמרי קשי
    שקיעה בזנזיבר  (צילום: עמרי קשי)
    שקיעה בזנזיבר | צילום: עמרי קשי
  2. העיר העתיקה בזנזיבר – סטון טאון Stone Town: בימים של שגרה קחו סיור, אל תסתובבו לבד, אלא עם מדריך, משום שזה מה שעושה את ההבדל. הסיור בין השווקים המקומיים, בהם תראו כיצד מוכרים בשר ודגים, חלב וירקות ואוכל רחוב - הוא פרייסלס. לא מומלץ לאכול או לשתות כלום בשווקים וברחוב, אך בהחלט אפשר לרכוש מזכרות, לקנות תבלינים וכיוצא בזה. הסיור ממשיך ברחובותיה הצרים של העיר, על האדריכלות היפה שבה, דלתות העץ הענקיות המכונות גם "דלתות זנזיבר", המבצר העתיק והרחבה בה היו משלחים את העבדים לחוות המעסיקים. חלק בלתי נפרד מהאי ומההיסטוריה העולמית שמאוד כדאי להכיר.
  3. מסעדת "דה רוק" The Rock: אחת המסעדות המפורסמות והאינסטגרמיות ביותר. חשוב לציין שיש אמת בפרסום. היא עומדת בתוך המים, בין גאות לשפל, כשבזמן השפל הולכים ברגל ובזמן הגאות סירה תיקח אתכם מהחוף למסעדה. והאוכל היה פשוט טעים. תזמינו מקום במרפסת עם הנופים האינסופיים של החוף והים וזהו, לא צריך יותר כלום.

הכתבה מוקדשת ללואיס הר היקר ובני משפחתו.

*הכתבת היתה אורחת של Sights Safari

מירב טלמור-קשי, מתכננת טיולים בארץ ובחו"ל, מומחית בתחומי תקשורת ויחסי ציבור ונותנת שירותי ייעוץ בנושאים אלו. כתבת תיירות ובעלת הבלוג "חלומות ומסעות" גם בפייסבוק ובאינסטגרם