בפוצואולי (Pozzuoli), עיירת החוף הציורית מחוץ לנאפולי, רעידת האדמה החזקה ביותר מזה 40 שנה בסוף החודש שעבר הביאה תושבים מבוהלים לישון במכוניותיהם ובמחנה חירום על שפת הים. הם מרגישים את נשימתו המאיימת של הר הגעש מתחת לרגליהם. הקרקע עולה בתוך שטח הים וכמעט ולא זורמים מים לאגן הנמל, חזיתות הבתים הישנים בעיירה מתפוררות והאדמה רועדת שוב ושוב.
מתחת לקמפי פלגריי (Campi Flegrei), מתחם געשי פעיל הממוקם ממערב לנאפולי, מבעבע הר געש-על (Supervolcano) ממש מתחת לפוצואולי, המונה 80,000 תושבים. "אנחנו יודעים שמשהו עולה מהליבה של כדור הארץ – זו הסיבה שהאדמה בולטת ואנו חווים רעידות אדמה עזות יותר", מסביר ג'וזפה לוונגו, פרופסור לוולקנולוגיה, שבעצמו מתגורר בפוצואולי. עם 24 מכתשים תת-קרקעיים נסתרים, הקמפי פלגריי, מתגמד יחסית להר הגעש וזוב הידוע יותר, שהשמיד את העיר הרומית העתיקה פומפיי בשנת 79 לספירה.
פוליטיקאים העלימו עין מהסכנה במשך עשרות שנים, כאשר האזור שידוע ביופיו ובטבע יוצא דופן, מניב כסף רב מנדל"ן החוף הנחשק והבנייה השתוללה. כך, למרות הסכנה הידועה, האוכלוסייה גדלה במהלך העשורים האחרונים וכיום חצי מיליון בני אדם חיים בעיירות ברחבי אזור הסכנה. הר הגעש התפרץ בפעם האחרונה לפני 500 שנה, אבל מאז הקיץ שעבר, רעידות קטנות גדלו בתדירות גבוהה יותר, עד לנקודה שבה מדענים רושמים יותר מ-1,000 בחודש. ואז, כאמור בחודש שעבר, פוצואולי התעוררה לרעידת אדמה בעוצמה 4.4 ו-150 רעידות בלילה אחד.
למרות שהרעידה לא הייתה גדולה מספיק כדי לגרום לנזק רציני, נראה שהבהלה שנוצרה הובילה סוף סוף את הרשויות לפעולה לאחר שגררו רגליים במשך עשרות שנים. כעת הן מכינות תוכניות חירום לפינוי מאות אלפי אנשים והממשלה הלאומית שוקלת לראשונה אפשרות קיצונית יותר: לשלם לאנשים כדי לעזוב.
>> טסים לאיטליה? היכנסו למדריך המלא
>> "לא רוצים להפוך לדיסנילנד": המקומיים במקום היפה באירופה סובלים מצפיפות מבקרים
>> חצויה: במדינה האירופית הפופולרית יש שני חלקים שונים לגמרי
לאחר פגישת חירום של שרים באיטליה, אמר השר להגנה אזרחית, נלו מוסומצ'י, כי התושבים חיים עם שלושה סיכונים: רעידת אדמה גדולה; עלייה במפלס הקרקע הנגרמת ממאגמה הממלאת את החדרים התת-קרקעיים; ו"הר געש מורכב מאוד, מאוד מסוכן". פינוי יהווה בעיה, אמר במסיבת עיתונאים, "אם בעקבות רעידת אדמה חזקה עשרות אלפי אנשים ייכנסו למכוניות שלהם כדי לעזוב, שירותי החירום לא יוכלו לזוז".
עיירה ציורית מעל אדמה לוהטת
פוצואולי השוכנת בנוף המדהים של אזור קמפניה באיטליה, מתגאה בהיסטוריה עשירה, מורשת תרבותית ונופים עוצרי נשימה. ככזו ששוכנת לאורך מפרץ נאפולי האייקוני, פוצואולי עומדת כעדות למגוון ההיסטורי, התרבותי והיופי העשיר של איטליה. בעוד שעיירת החוף הזו יושבת לא פעם בצלן של שכנותיה המפורסמות יותר, יש בה אוצרות: חורבות רומיות עתיקות, נופים געשיים דרמטיים וסצנה מקומית תוססת, והכל בהישג יד מהעיר השוקקת נאפולי. חובבי היסטוריה יתאהבו בפוצואולי, המתגאה באמפיתיאטרון פלבי, דומה וקטן יותר לקולוסיאום של רומא.
כאמור פוצואולי יושבת בלב שדות פלגריי, ארץ פלאות וולקנית. מטיילים לפסגת מכתש סולפטרה (Solfatara), המתחם הוולקני הפעיל העתיק ביותר באירופה, מעניק גישה לאדי מים שעולים מהאדמה, עדות לכוח המבעבע מתחת. הנוף הוולקני של פארק סולפטרה הוא שטח סוריאליסטי עם בריכות בוץ מבעבע ופתחי אוורור גופרתיים.
אבל פוצואולי היא לא רק היסטוריה או אדמה לוהטת. בעיירה האיטלקית היפה ישנו שוק דגים הומה, שפע של מסעדות על שפת המים, נופים פנורמיים וניחוח אוויר ים תיכוני. לאורך המרכז ההיסטורי ישנן גלידריות מקומיות וחנויות למזכרות ייחודיות. העיירה גם משמשת כנקודת מוצא להרפתקאות נוספות: טיול יום לקאפרי הסמוכה, ביקור בעיר סורנטו שיושבת על צוק ומתהדרת בנופי חוף עוצרי נשימה, או סיור בחורבות הארכיאולוגיות של פומפיי והרקולנאום, שתי ערים רומיות שקפאו בזמן על ידי אפר וולקני. למרבה הצער, עתידה של פוצואולי עלול להיות דומה לזה של השתיים האחרונות.
נהרות של לבה ברחובות
אמנם אי אפשר לחזות בוודאות מתי קמפי פלגריי יתפרץ, אבל כאשר זה יקרה, התוצאה עלולה להיות הרסנית. ההתפרצות האחרונה שלו ב-1538 הביאה להיווצרות של הר, ופיצוץ אדיר לפני 40,000 שנה הסתיר חלק גדול ממזרח אירופה תחת עננת אפר – עם ממצאים שאותרו במרחק רב באזור רוסיה של היום.
למרות שמשרד החוץ הישראלי לא הוציא אזהרה לגבי האזור בשל הרעידות האחרונות (בשונה מאזהרת המסע של המל"ל עקב הסכנה הביטחונית לישראלים באיטליה), משרד החוץ הבריטי עדכן את אזהרות המסע שלו לכל מי שנוסע לדרום איטליה לאחר שאזור נאפולי חווה את העלייה בפעילות הסייסמית. "תוכנית חירום לאומית עודכנה עבור הר הגעש וזוב כמו גם עבור שדות קמפי פלגריי, אזור שנותר פעיל וחווה רעידות ב-2024", כתב המשרד בהצהרה רשמית.
התוכנית האיטלקית לפינוי התושבים והתיירים כוללת אזורים ברמות שונות של סכנה. האזור האדום, ממנו יפונו התושבים במקרה של התפרצות, כולל את העיירות פוצואולי ובאקולי. חלק מהפרברים של נאפולי נמצאים גם הם באזור האדום וכוללים צ'יאיה (Chiaia) וכן את וומרו (Vomero). שאר חלקי נאפולי שוכנים באזור הצהוב – אזורים בסיכון לנשורת אפר וולקני משמעותי במהלך התפרצות – בעוד וזוב ופומפיי שוכנים מחוץ לאזור.
הרשויות באיטליה מבקשות ממטיילים להישמע להנחיות במקרה של התפרצות געשית. לתיירים המתכננים לבקר באזורים אדומים או צהובים מומלץ להתעדכן במידע הרלוונטי באתר הסוכנות להגנה אזרחית. ההוראות כוללות בין היתר גם נהלים במקרים של מפלי לבה, פיצוצים געשיים ומפולות בוץ.
גורלה של פוצואולי תלוי במידה רבה באופי הספציפי של ההתפרצות הגעשית. התפרצות-על, שעלולה להיות כרוכה בקריסת קלדרה, לוע התמוטטות במקרה של קריסת תקרת תא המאגמה, תהיה קטסטרופלית לחלוטין. מעבר לקריסה של מבנים ורעידות אדמה בלתי פוסקות, בעיירה יזרמו נהרות של לבה, יתקיימו זרימות פירוקלסטיות (ענני אפר וגז מחוממים יתר על המידה) ויתרחש אסון הומניטרי עצום. העיירה והאזורים שסביבה למעשה יהפכו לבלתי ראויים למגורים לתקופה ממושכת.
בעוד שהרשויות עוקבות מקרוב אחר המצב ומיישמות אמצעי בטיחות, חוסר האפשרות לחזות באופן מדויק את הפעילות הגעשית מותיר תושבים ותיירים בהתמודדות עם החלטה קשה – האם להישאר כאן או לעזוב. מומחים לא חושבים שהתפרצות נוספת צפויה בקרוב, אך כאמור כשהיא תתרחש היא תהיה הרסנית.