לפעמים נדמה שאפשר לסלק את המנדט הבריטי מישראל אבל לא את הישראלים מהמנדט הבריטי. ההיסטוריה, משפחת המלוכה, הסיורים הקולינריים, הקניות, אינספור האטרקציות ומחזות הזמר המעולים – אלו רק כמה מאין-ספור סיבות טובות לבקר בבירת הממלכה.

אבל כמו בכל עיר גדולה, יש פער בין מה שעושים התיירים לאופן שבו מתנהלים התושבים. בזמן שתיירים נופלים למלכודות הקלאסיות, כל לונדוני שמכבד את עצמו מתנהל בעיר בצורה שונה לחלוטין. מינואר 2025 ישראלים שרוצים לבקר בבריטניה יצטרכו להגיש בקשה מראש, ואנחנו מצאנו עשרה דברים שהלונדונרים לעולם לא יעשו, כדי שגם אתם תוכלו לאמץ אותם ולהתנהל בכרך הענק הזה כמו תושבים ותיקים.

 

אוכל ומשקאות

המטבח הבריטי ספג אמנם הרבה מאוד ביקורת ולעג במשך עשרות שנים, אבל לונדון של ימינו היא גן עדן קולינרי שמאגד בתוכו את המיטב מכל מטבח אפשרי. ובכל זאת, יש כמה דברים שרצוי לא לעשות.

לשתות בירה או לאכול בפאבים בינוניים

בר לונדון בריטניה (צילום: Page Light Studios, shutterstock)
כדאי לבדוק את הביקורות לפני שאתם נכנסים לפאבים במרכז לונדון | צילום: Page Light Studios, shutterstock

הפאבים של מרכז לונדון ידועים כמלכודות תיירים – האוכל ברובו בינוני (לפעמים גם מחומם במיקרו) והמחירים גבוהים. המקומיים תמיד יעדיפו לשבת בפאבים בשכונות כמו קמדן או נוטינג היל, שם האוכל טוב יותר, והאווירה אותנטית הרבה יותר.

זה לא אומר שאין פאבים טובים גם במרכז העיר – כמה אפשרויות מומלצת הן Lamb & Flag שליד קובנט גארדן, שהיה אהוב על צ'רלס דיקנס, ה-Coach & Horses בסוהו או The Anchor ההיסטורי, ליד לונדון ברידג' (אל תתבלבלו בינו לבין טאואר ברידג' המפורסם). זה רק אומר שכדאי להציץ בביקורות לפני שאתם נכנסים פנימה.

עוד כלל שחשוב לזכור הוא שברוב הפאבים אין שירות מלצרים, צריך להזמין משקאות וגם אוכל מהבר, כך שאם תשבו ליד שולחן ותחכו, אתם עלולים לשבת שם כל הערב.

לאכול בלסטר סקוור

כיכר לסטר סקוור לונדון בריטניה (צילום: BBA Photography, shutterstock)
לא המקום הכי טוב לשבת לאכול בו. לסטר סקוור | צילום: BBA Photography, shutterstock

הכיכר (Leicester Square) היא מלכודת התיירים הגדולה מכולן, ותכל'ס אין שום סיבה להגיע לשם אלא אם כן אתם עומדים בתור כדי לקנות כרטיסים מוזלים למחזמר. לכן, במקום לאכול מסביב לכיכר, פנו לרחובות הצדדיים סביב קובנט גארדן, לאזור Seven Dials הנהדר או לצ'יינה-טאון שנמצאים כולם במרחק הליכה, ותיהנו מאוכל טעים במחירים שפויים הרבה יותר.

כמו כן, אל תסתפקו רק במסעדות מזון מהיר או במסעדות רשת. כאמור, לונדון היא יעד קולינרי מהמעלה הראשונה, יש בה יותר מסעדות הודיות מאשר במומבאי, וכמעט כל מטבח שרק תוכלו להעלות על דעתכם, אז אל תסתפקו באוכל בינוני.

לבקר בבורו מרקט בשבת בבוקר

שוק בורו (צילום: pcruciatti, shutterstock)
תוותרו על ביקור בשבת. שוק בורו | צילום: pcruciatti, shutterstock

בורו מרקט (Borough Marke) נחשב אמנם אחד משוקי האוכל הידועים והפופולריים בלונדון, אבל אם תיקלעו לכאן בשבת בבוקר תבינו שעשיתם טעות של טירונים כי תצטרכו להיאבק בארבעה מיליון מבקרים אחרים כדי להתקרב לכל דוכן אוכל. הגיעו לכאן באמצע השבוע, דלגו בין הדוכנים השונים ותיהנו מהחוויה הקולינרית.

לוותר על תה של אחר הצהריים

שעת תה לונדון (צילום: Pandora Pictures, shutterstock)
חוויה מקומית ששווה לנסות. תה של אחר הצהריים | צילום: Pandora Pictures, shutterstock

התה המסורתי של אחר הצהריים הוא ללא ספק חוויה בריטית שאסור להחמיץ, אבל תעשו לעצמכם טובה ואל תנהרו ישר ל-Sketch רק משום שהמקום אינסטגרמי להחריד. יש הרבה מאוד חוויות יקרות פחות וטעימות (אפילו מרהיבות), אז בחרו בהתאם לסגנון החביב עליכם. אני אישית נהניתי לפני כמה שנים מארוחת תה על פי כל כללי הטקס במלון ריץ המפורסם, אבל אולי זה לא מתאים לכל אחד. אם אתם לא מעוניינים בחוויה מעונבת באחד ממלונות הפאר, בררו פרטים על התה בכלבו Fortnum & Mason הידוע, או בחרו בבית תה קטן ואותנטי בשכונות כמו איזלינגטון או ריצ'מונד.

אטרקציות

לונדון עשירה כל כך באטרקציות שתוכלו לבלות בה גם חודשים ואפילו שנים. לא סתם סמואל ג'ונסון אמר עליה "כאשר אדם עייף מלונדון, הוא עייף מהחיים." אבל הנה כמה דברים שלא כדאי לעשות בלונדון.

לפספס אטרקציות חינמיות

סקיי גארדן לונדון בריטניה (צילום: Pajor Pawel, shutterstock)
הנוף מכאן מרהיב והוא גם בחינם. סקיי גארדן | צילום: Pajor Pawel, shutterstock

אחד מיתרונותיה של לונדון הוא שרוב המוזיאונים שלה חינמיים לחלוטין. מוזיאון הטבע, ויקטוריה ואלברט, הטֵייט, המוזיאון הבריטי ומוזיאון המדע הם רק כמה אתרים שתוכלו לבקר בהם מבלי לשלם, אז אל תוותרו על ההזדמנות להכיר את התרבות וההיסטוריה המקומיים חינם אין כסף.

דבר נוסף שחבל לשלם עליו כסף או לבזבז עליו את הזמן שלכם הוא גלגל הענק לונדון איי, או עלייה עד לראש הבניין המשולש שנקרא Shard, שם תשלמו עשרות פאונד לאדם, כשמעבר לנהר תוכלו לבקר ברופטופ של ה-Sky Garden לגמרי בחינם (בהרשמה מראש) וליהנות מנוף מרהיב לא פחות.

להינעל על אוקספורד סטריט

לונדון (צילום: andersphoto, shutterstock)
הרבה יותר נעים לעשות פה קניות. רחוב קרנבי | צילום: andersphoto, shutterstock

תיירים רבים שמגיעים ללונדון עושים קניות רק ברחוב אוקספורד, מלכודת תיירים נוספת שכולה חנויות למזכרות קיטשיות וחנויות רשת שתמצאו בכל מקום. הלונדונים עושים את הקניות שלהם ברחוב קארנבי הסמוך (Carnaby St), בשכונות הקטנות שמחוץ למרכז ובשווקים כמו אלו של שורדיץ', קמדן, פורטובלו (Portobello) ועוד.

לבקר ב"ארבע האטרקציות הזוועתיות"

דאנג'ן לונדון בריטניה (צילום: Chrispictures, shutterstock)
אטרקציה שלחלוטין אפשר לוותר עליה. הכניסה לצינוק של לונדון | צילום: Chrispictures, shutterstock

מאדאם טוסו (Madame Tussauds), הצינוק של לונדון (London Dungeon), ההרפתקה של שרק (Shrek’s Adventure) והאקווריום של לונדון ידועים לשמצה בקרב התושבים, ובואו נודה באמת, כל קשר ביניהם לבין לונדון האמיתית הוא מקרי בהחלט. הרי אפשר למצוא אטרקציות דומות כמעט מקום בעולם, אז אם אתם ממש מתעקשים, מה ששלכם שלכם, אבל אם יש לכם רשימה ארוכה של אטרקציות שאתם חייבים לראות, בואו נגיד שאלו יכולות לרדת לתחתית הרשימה.

תחבורה

לונדון היא עיר עצומה בגודלה, אבל גם עיר שכיף לגלות ברגל, ואם תתכננו את הימים שלכם היטב תוכלו להימנע משימוש רב מדי בתחבורה הציבורית. ובכל זאת, כדאי לדעת מראש כמה דברים שאסור (או לא מומלץ לעשת).

לעמוד בצד שמאל במדרגות הנעות של הטיוּבּ

מדרגות נעות לונדון בריטניה (צילום: Kristi Blokhin, shutterstock)
תחסכו את העצבים ותעמדו בצד ימין | צילום: Kristi Blokhin, shutterstock

ברכבת התחתית של לונדון נהוג כלל ברזל – הצד השמאלי של המדרגות הנעות מיועד לאנשים שממהרים ורוצים לעלות או לרדת, ורק הצד הימני מיועד לעומדים. לונדוני אמיתי לעולם לא יחסום את צד שמאל, ועלול להתעצבן מאוד אם תפריעו לו להגיע בזמן לרכבת שלו.

לקנות כרטיסי נסיעה מנייר

כרטיס אויסטר לונדון בריטניה (צילום: Timo Nausch, shutterstock)
הגיע הזמן לוותר על כרטיסי הנייר בתחבורה הציבורית ולעבור לכרטיסים נטענים או מקוונים | צילום: Timo Nausch, shutterstock

אומנם עדיין אפשר לקנות כרטיסים לנסיעה בודדת בטיוּבּ או כרטיס חופשי יומי, אבל בואו נאמר שאם תעשו את זה יסתכלו עליכם קצת עקום. המקומיים משתמשים בכרטיס Oyster נטען או פשוט משלמים בכרטיס אשראי דרך הארנק הדיגיטלי. ואם חשבתם שזה יעלה לכם יותר, אז זהו, שלא. לכרטיסים החכמים יש תקרת מחיר יומית, ואם תיסעו הרבה בתחבורה הציבורית תשלמו פחות מהעלות של כרטיס חופשי-יומי.

לשלם על אוטובוס תיירים כשאפשר לנסוע בתחבורה הציבורית

אוטובוס תיירים לונדון (צילום: Sergii Figurnyi, shutterstock)
לא חובה ולא כדאי. אוטובוס תיירים | צילום: Sergii Figurnyi, shutterstock

עוד הוצאה מיותרת לגמרי היא נסיעה באוטובוס תיירים פתוח – כולם עוברים רק דרך האטרקציות הקיטשיות ביותר, נוסעים ממילא באותם פקקים כמו כל אוטובוס ציבורי, ותשלמו בהם פי כמה וכמה מתעריף הנסיעה באוטובוס דו קומתי רגיל. באתרים כמו Visit Britain תוכלו למצוא גם המלצות על מסלולי הנסיעה המומלצים ביותר למי שרוצה להתרשם תוך כדי נסיעה גם מהמראות היפים בעיר.