מכירים את זה שאתם מגיעים למקום עם אפס צפיות והוא מצליח להפתיע בגדול? אז טביליסי. היא מעולם לא הייתה ב- Wish List שלי ואולי דווקא בגלל זה היא הייתה כזו הפתעה נהדרת. 

> המדריך המלא למטייל בטביליסי

בירתה של גאורגיה היא אותנטית, יפה ומלאת ניגודים: מוקפת הרים, טבע ונופים עוצרי נשימה, בטבורם עיר עתיקה לצד עיר מתחדשת שנחצית על ידי נהר; אדריכלות ביזנטית, מסורתית וסובייטית, לצד מבנים מודרניים שנראים לפעמים מנותקים מסביבתם; עם היסטוריה עשירה ואומנות קלאסית אל מול גרפיטי מחתרתי, היפסטריות מגניבה וחיי לילה תוססים; מלונות וותיקים לצד מלונות בוטיק עכשוויים ופורצי גבולות עיצוביים; אוכל טוב, שהוא מעבר לח'צפורי, אצ'רולי וחינקלי; יין מקומי שנלגם בכמויות לא פחות מהבורג'ומי (סודה מינראלית שנובעת מהאדמה). וגם קצת שופינג לקינוח.

בשנים האחרונות היא תפסה תאוצה בהתפתחותה התיירותית הודות לקאחבר קאלדזה, ראש העיר השאפתן ושחקן כדורגל בעברו. קאלדזה הסתובב בעולם, ראה כי טוב והחליט להאיר את העיר בנראות ובמגוון המבנים והאטרקציות ולהפוך אותה למודרנית ומושכת. אחת מהדוגמאות הבולטות היא גשר השלום מעל הנהר - יצירת אמנות מרשימה ואולטרה מודרנית שבנויה ממתכת ותקרת זכוכית גלית, שעם כל היופי והכבוד נראית כנטע זר.

הנוף של העיר (צילום: אריאלה אפללו)
הנוף של העיר | צילום: אריאלה אפללו
המדרחוב (צילום: אריאלה אפללו)
המדרחוב | צילום: אריאלה אפללו

טביליסי היא מיקס מרתק בין מזרח למערב, ויש האומרים שהיא תחליף לאיסטנבול, גם בגזרת הטיפולים הקוסמטיים ורפואת השיניים שתופסת שם תאוצה ישראלית. לאלה תוסיפו את הטיסה הקצרה, המחירים הזולים, התושבים מאירי הפנים ותמיכתם בישראל, וקיבלתם יעד מושלם שמתאים גם לחופשת סופ"ש קצרה. 

להיות תיירים בטביליסי

אם תרצו לטייל כתיירים קלאסיים עלו על אוטובוס הקומותיים האדום שמסתובב במקומות המרכזיים, או קחו סיור פרטי במכונית עתיקה ומפוארת בליווי נהג-מדריך, שזו חוויה כשלעצמה. שתי האפשרויות מחכות בכניסה לפארק רייק (Rike Park), בסמוך לתחנת הרכבל. יש הרבה לראות ולעשות בעיר וכדי שלא תפספסו את המעניינים הכנו רשימה עם 10 אתרי חובה:

1. שדרות רוסטוולי

בית הפרלמנט (צילום: אריאלה אפללו)
בית הפרלמנט | צילום: אריאלה אפללו
רחוב קוסטבה (צילום: אריאלה אפללו)
רחוב קוסטבה | צילום: אריאלה אפללו

השדרה היפה היא הלב הפועם, אם תרצו הדיזנגוף של טביליסי, בה מרוכזים מרבית מוסדות התרבות והממשל, בהם גם בית הפרלמנט המרשים, המוזיאון הלאומי ופארק פושקין היפה. הרחוב נקרא על שם המשורר שותא רוסטוולי, מקביל לגדת נהר הקורה, הומה באנשים ולאורכו מלונות, מסעדות, ברים ובתי קפה, חנויות מיושנות לצד חנויות רחוב של רשתות בינלאומיות (H& M, מנגו, זארה ומסימו דוטי) ובוטיקים של מותגי על יוקרתיים מנגזרת ג'וצי ופוצ'י. תחילת הרחוב בכיכר החירות, במרומיה נישא פסלו המוזהב של גורגיאס הקדוש. הכיכר היא נקודה מרכזית ממנה אפשר להמשיך לעיר העתיקה, ומנגד, מהקצה השני של השדרה להמשיך לרחוב קוסטבה, שגם הוא מרכזי ושופע חנויות, גלריות, מלונות ומקומות בילוי.

2. העיר העתיקה

העיר העתיקה (צילום: אריאלה אפללו)
העיר העתיקה | צילום: אריאלה אפללו

מרחב העיר העתיקה הוא גדול, מעניין ומתאים ליום טיול, ויותר. המלצה שלנו, תגיעו בנעלים נוחות כי הרחובות מרוצפים באבנים בולטות וחלקם במגמת עלייה. קחו ת'זמן ו"תלכו לאיבוד" בין הרחובות הקטנים, הסמטות הציוריות, החנויות, המאפיות ובתי הקפה הקטנים, תציצו לחצרות ולבתים עם מרפסות העץ האותנטיות, ותגלו את המקומות היותר שכונתיים.

3. מטאחי פלאטו (Metekhi Rise)

מטאחי פלאטו (צילום: אריאלה אפללו)
מטאחי פלאטו | צילום: אריאלה אפללו

עלייה לפסגות ההרים המכתרים את העיר מעניקה נקודות תצפית מרהיבות עליה. אחת מהן היא מטאחי פלאטו בעיר העתיקה, שההגעה למרומיה היא ברכבל. תחנת הרכבל ממוקמת בפארק רייק, בקצה גשר השלום, עם המזרקות, הכדור הפורח והמקומיים שמציעים להצטלם עם קופים, טווסים, תוכים ונשרים על הכתף. ואגב חיות, העיר מלאה בעשרות כלבים משוטטים ברחובות שאדישים למראה האנשים אך לכולם שבב זיהויי תלוי בקצה האוזן.

הפנורמה מהרכבל וממרומי מטאחי עוצרת נשימה. בראש ההר טיילת עם ספסלים לשקוע מול הנוף, במיוחד בשעת השקיעה. בקצה אחד של הטיילת מבצר נרקילה – מסמליה האייקונים של העיר שמזמין לטיול על החומה ובין שרידיו, ובקצה השני כרתווליס דדה – פסל אלומיניום בגובה 20 מטרים של האמא הלאומית החולשת על העיר כשומרת הסף. לאורך הטיילת דוכני מזכרות, קיוסקים, נגן אקורדיון ושוזרת פרחים מבוגרת שמכינה זרים רומנטיים לראש אך זועפת כשמצלמים אותה.

הרכבל פועל כל השבוע ב-10:00-22:00 ומחיר הכרטיס 2 לארי.

4. מגדל השעון

מגדל השעון (צילום: אריאלה אפללו)
מגדל השעון | צילום: אריאלה אפללו

תיאטרון הבובות העירוני הוא אחד מהנחשבים בעולם שממוקם ב-Loane Shavteli – מדרחוב מקסים בעיר העתיקה. בחזית המדרחוב מזרקה, לאורכו פסלים ושיאו מגדל שעון ציורי שנראה כמי שיצא מהאגדות. השעון צבעוני, נוטה לצידו ובראשו מרפסת קטנה שבכל שעה עגולה הפעמון מצלצל ויוצאים ממנה בובות מרקדות. בהמשך המדרחוב כנסייה אנצ'סחטי עם ציורי הקיר המעניינים, בתי קפה קטנים וגינה פסטורלית. בסופו המדרחוב פונים שמאלה, ליד הפודטראק וסמטת הגרפיטי, ויוצאים היישר לגשר השלום.

5. אבאנותובני (Abanotubani)

מרחבצאות אבאנותובאני (צילום: אריאלה אפללו)
מרחבצאות אבאנותובאני | צילום: אריאלה אפללו

הרובע העתיק ביותר של טביליסי, שמפורסם בשל מרחצאות הגופרית הממוקמים על גדת הערוץ הפתוח של המעיינות, ומדיף ריח המאפיין את הגופרית. המרחצאות התת קרקעיים הוקמו במאה ה-17 והם חלק מהאדריכלות המקומית שבולטת בשל הכיפות האדומות והארובות שפולטות את האדים שנובעים מהמעיינות החמים הזורמים מתחתיהם. האזור יפה ומיוחד ומעבר לטיול על גדות הערוץ עד למפל, הבתים העתיקים והגשרים היפים, בהם גשר עץ מעוטר במאות מנעולי לבבות צבעוניים, תוכלו לקחת פסק זמן, לטבול במרחצאות העתיקים, להתקרצף בחמאם ולהזמין עיסוי מרגיע בספא. מסביב לרובע מסעדות, בתי קפה, דוכני פירות וצ'ורצחלות וחנויות שטיחים ומזכרות.

6. מוזיאון היין

מוזיאון היין (צילום: אריאלה אפללו)
מוזיאון היין | צילום: אריאלה אפללו

תרבות היין של גאורגיה בת 8,000 שנים ועל כך מעידים ממצאים ארכיאולוגים וכדי חרס עתיקים שמוצגים במוזיאון שנפתח לפני עשור. גם אם אתם לא חובבי יין סורו למוזיאון ולו בשל המבנה התת-קרקעי המרתק עם החללים, המעברים צרים וקשתות האבן המפוארות שנחשפו והפכו לאולמות תצוגה. בחללים מציגים את היסטוריית היין העשירה, והעכשווית, הכוללת את כלי עבודה עתיקים, קערות, כדים, בקבוקים וטקס התמדה - דמות מיתולוגית בעקבותיה נולד הטקס המסורתי של שתיית היין מתוך קרן של צבי. אחד מהמוצגים המוזרים, וההזויים, במוזיאון הוא פוחלץ של שור שרוקן מאבריו הפנימיים ועבר ניקוי, שימור וזיפות הבטן הפנימית. באין חביות עץ נהגו בעבר לשמר את היין בבטן הבהמות וכשהגיעה השעה לרוקן את היין לכדים מזגו אותו מתוך צווארן.

אפשר לסייר לבד במוזיאון או בהדרכת סומלייה שילווה בטעימת יינות. לעוד פרטים.

7. שוק הפשפשים Dry Bridge Market 

שוק הפשפשים (צילום: אריאלה אפללו)
שוק הפשפשים | צילום: אריאלה אפללו

שוק גדול, צבעוני ועמוס המתפרש על מספר רחובות וגן ציבורי – שמתמקד באמנות. בשוק תמצאו עתיקות, ווינטג' וגם בזיופים מייד אין צ'יינה שמתחפשים לעתיקים, אבל עין טובה תזהה מיד. מאידך יש אוצרות שוות ערך בהם חפצים, אביזרים וכלי נשק מהתקופה הסובייטית, מצלמות וטלפונים שנעלמו מהעולם, תכשיטים, פסלים, מפות רקומות וכלי נחושות, פורצן וקריסטל ששווה לסחוב לארץ. תרבות השוק המקומית היא להתווכח ולנהל משא ומתן שיחתוך את המחיר בחצי.

פתוח כל השבוע ב-10:00-19:00

8. שכונת מרג'נישווילי (Marjanishvili)

שכונת מרג'נישווילי (צילום: אריאלה אפללו)
שכונת מרג'נישווילי | צילום: אריאלה אפללו

מרג'נישווילי היא הפלורנטין של טביליסי, שסצנת אמנות הרחוב השתלטה עליה והפכה את רחובותיה הישנים, האפורים, לאטרקציה תיירותית. אמנים מקומיים ובינלאומיים כיסו את קירות הבתים בגרפיטי ובציורי קיר ענקיים והפכו אותה למרחב אמנות דינמי. מוקד העניין בשכונה הוא בפבריקה - שאם תערבלו את בית רומנו עם אברהם הוסטל ו-we work, תקבלו את ה-מקום הכי נחשב בו תוכלו למצוא את כל המגניבים וההייטקיסטים, ולא בהכרח רק צעירים.

9. פבריקה (Fabrika)

הצגת פוסט זה באינסטגרם

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎Fabrika • ფაბრიკა‎‏ (@‏‎fabrika_tbilisi‎‏)‎‏


פבריקה היה בעברו מפעל טקסטיל שהפך למרחב אירוח עם גסטהאוס שכל המעטפת שלו מכוסה בגרפיטי. בפנים לובי עם בר, פינות ישיבה וחלל עבודה, בחוץ חצר גדולה עם ברים, מסעדות וסטודיו של קרמיקה, אופנה, סקייטבורד וציוד גרפיטי. המקום פתוח 24/7 ובערב יש מסיבות והופעות ברחבה.

בגסטהאוס חדרי דורמטורי עם 12-4 מיטות, במחיר 25 לארי ללילה, וחדרים זוגיים ב-100-150 לארי.

10. פארק מתאצמינדה (Mtatsminda)

הר מתאצמינדה (צילום: אריאלה אפללו)
הר מתאצמינדה | צילום: אריאלה אפללו

עוד נקודת נוף פנומנלית היא מפסגת הר מתאצמינדה שהעלייה אליה היא באמצעות פוניקולור. מעבר לתצפית מרהיבה על הצד השני של העיר יש בראשו פארק שעשועים עם גלגל ענק, ומסעדות בהם מסעדה מסתובבת.

תחנת העלייה לפוניקולר ממוקמת ברחוב צונקדזה.


חיי הלילה בטביליסי

ברחבי העיר ברים ומועדונים רבים בהם מועדוני ג'אז, מוזיקה אלקטרונית וטכנו, שמועדון Bassiani הוא מהמפורסמים בעולם, וכן מועדוני פולקלור שמנגנים מוזיקה גאורגית.

אזורי הבילוי המרכזיים הם בשדרות רוסטבלי, ברחוב קיכלי (Kiacheli st) וברחוב שרדן (Sharden) - מהרחובות העתיקים בעיר המהווה מקום מפגש ובילוי נחשק בשל בתי הקפה, הברים והמועדונים המפוארים, ובשל היותו מרכז אמנות עם גלריות מעניינות.


שופינג בטביליסי

מעבר ליינות, גבינות ושרשראות צ'ורצ'חלה (אגוזים מצופים בתרכיז ענבים), שתוכלו לקנות בשוק דידובה, בסמוך לתחנה המרכזית, יש גם שופינג של מותגים בינלאומיים במחירים זולים במעט מהארץ. איפה? בחנויות הרחוב ובקניון טביליסי גלרי בשדרות רוסטובלי, בקניון קרווסלה בעיר העתיקה וב-East Point - קניון גדול המרוחק כ-10 דקות משדה התעופה. מדובר בקניון פתוח שיש בו את התמהיל המוכר, וכן מבנה סגור שמתרכז בילדים עם חנויות בגדים, הנעלה וצעצועים, שמתחרות על מחירי הלגו. בקומת הקרקע מיני לונה פארק ובקומה העליונה מתחם מזון. בחוץ יש גם חנויות חשמל וסניף ענק של קרפור.

קניון איסט פוינט (צילום: אריאלה אפללו)
קניון איסט פוינט | צילום: אריאלה אפללו


איפה אוכלים בטביליסי?

העיר שופעת במסעדות וחלקן הגדול מגיש אוכל מסורתי עליו עיקר גאוותם. האוכל והיין טובים, המחירים זולים, ומחיר ארוחה מלאה 70-120 שקלים. בין המסעדות המומלצות:

Alubaliבחוץ חצר מקסימה בפנים ישיבה אלגנטית עם מפות צחורות. המנות המוגשות הן גדולות וכוללות סלטים טריים (החצילים והאגוזים הורס), פלטת גבינות, תבשיל שעועית אדומה, עלי גפן ממולאים, אצ'רולי, שיפודים ופאי לימון מעולה.

מסעדת אלובאלי (צילום: אריאלה אפללו)
מסעדת אלובאלי | צילום: אריאלה אפללו

ביסטרו קונילי (Conili bistro) מסעדה קטנה שממוקמת מול המרחצאות ומגישה דגים, בשר ומאפים. המנות המנצחות הן הקבב, החצ'פורי והפכאלי – ממרח אגוזים, ירקות ועשבי תיבול.

ביסטרו קונילי (צילום: אריאלה אפללו)
ביסטרו קונילי | צילום: אריאלה אפללו

Ninia's Gardenמסעדת שפית נהדרת, מהטובות בעיר. עיקר העניין והאווירה הם בגינה היפה שתמיד מלאה וקשה למצוא מקום. האוכל הוא מקומי עם טאצ' מודרני וכל מה שאכלנו היה מעולה. במומלצות: פולנטה עם ראשי שום צלויים, פסטה טרייה עם פרחים חמצמצים, דג פורל עם עלי טרגון מטוגנים, וקינוחים שוברי דיאטה.


איפה ישנים בטביליסי

בעיר מלונות קלאסיים מסורתיים, דרך מלונות פאר של רשתות בינלאומיות ומלונות בוטיק קטנים. כאלה הם מלונות הבוטיק של קבוצת Adjara, שנחשבת לפורצת דרך בתיירות הגיאורגיה, וכן בעיצוב מלונות בעולם, והיא בין השאר הבעלים רשת Rooms Hotel , בהם מלון רומס קזבגי שממוקם בלב טבע עוצר נשימה, וכן של פבריקה גסטהאוס. הרעיון של הרשת הוא לקחת מבנים סובייטים, להכניס בהם חיים חדשים ולהסב אותם לאירוח.

Rooms Hotel

מלון רומוס (צילום: אריאלה אפללו)
מלון רומוס | צילום: אריאלה אפללו

מלון בוטיק מקסים שנכנס לאחרונה לרשימת 100 המלונות היפים בעולם. המלון ממוקם בשכונת Vera , המרכזית והמתחדשת, והוא הכי מזכיר מלון בוטיק לונדוני, בוהמייני. המלון היה בעבר בית דפוס וכמחווה יקדמו אתכם ספרייה ופינות קריאה בכניסה. עיצוב המלון הוא שילוב של ווינטג' עם מודרני והוא משדר אווירה מעט אפלולית אך חמימה ומזמינה, ולא בכדי הבר, המסעדה והמרפסת שלו, והניהול הצעיר והדינמי, הפכו אותם למוקדי בילוי נחשקים.

מחיר: מ-124 אירו ללילה לזוג. לעוד פרטים.

מלון סטמבה (Stamba)

מלון סטמבה (צילום: אריאלה אפללו)
מלון סטמבה | צילום: אריאלה אפללו

השכן של רומס ומאותה קבוצת מלונות. מדובר במלון 5 כוכבים מדהים בעיצובו הסמי תעשייתי, הממוקם במבנה סובייטי משנות ה-30 שתפקד כהוצאה לאור. המלון שמר על המעטפת החיצונית ובפנים שברו את כל הקירות, השאירו את העמודים וקורות הבטון החשופים ויצרו חלל פתוח עד לגג. בגג מקימים בימים אלה בריכת זכוכית שמהלובי ניתן להציץ על הרוחצים בה. בכניסה ללובי פטיו עם עצים ועשרות מדפים עם אלפי ספרים שלרגע נדמה שהגעתם לספרייה, וזו למעשה גם הכניסה לחלל עבודה הכי יפה, מעוצב ואלגנטי, אך יחד עם זאת גם הכי מגניב, חמים ומזמין לעבוד. בחלל ספות וכורסאות עור, שולחנות עבודה ארוכים מעליהם משתלשלים שנדלירים ענקיים, ומהחלון הגדול נשקפת גינה טרופית, וזה מרגיש הכי לצאת לבילוי ולא לעבודה. בגינה במת מופעים וקפה-בר בו תפגשו את כל היפים והנכונים בעיר.

החדרים במלון מאוד גדולים וייחודיים. גם אם לא תלונו בו מומלץ ללכת לראות.

מחיר: מ-176 אירו ללילה לזוג. לעוד פרטים.


טיפים לדרך

  1. אנחנו טיילנו עם איה גיברנדזי (Ia Gebrandze), מדריכת טיולים מעולה וסבלנית, שהייתה קשובה לכל הבקשות והניג'וסים שלנו. לפרטים: iageb@yahoo.co.uk
  2. מטבע מקומי: בשדה התעופה וברחובות העיר יש הרבה חנויות צ'יינג' שבחלקם הגדול ניתן להמיר שקלים ללארי, ששערו הוא כ-1.4 לארי לשקל.
  3. wifi ותקשורת סלולארית: זמינה כמעט בכל מקום. מחיר סים מקומי 40 לארי ל-3-5 ג'יגה ו-60 לארי לשבוע ללא הגבלת גלישה.
  4. תחבורה ציבורית: נוחה, נגישה וזולה, באמצעות אוטובוסים, מוניות ורכבת תחתית. מחיר נסיעה באוטובוס 0.5-1 לארי.
  5. המים צלולים וטעימים ואפשר לשתות חופשי מהברזיות ברחוב.
  6. תרועת הפסטיבלים: בסוף ספטמבר-תחילת אוקטובר יתקיים הפסטיבל הבינלאומי לתאטרון; בתחילת אוקטובר פסטיבל הצילום במהלכו מוקרנות תמונות ענק על מבנה ציבור ובין הכיכרות: פסטיבל הג'ז הבינלאומי יתנגן בשבוע האחרון של אוקטובר ובאותו השבוע יתקיים גם Tbilisoba - פסטיבל הסתיו והשקת עונת היין שילוו במופעי מוזיקה וריקודים ברחובות, דוכני יין, אוכל ועוד.

* הכתבת הייתה אורחת לשכת התיירות של גאורגיה