משרד התיירות והספורט בקזחסטן הודיע ​​כי המדינה חוותה זינוק חסר תקדים בתיירות הבין-לאומית בתחילת ספטמבר 2024. למדינה האסייתית הגיעו 597 אלף תיירים רק בשבועיים הראשונים של חודש ספטמבר, במה שנרשם כאחד החודשים המוצלחים לענף התיירות בקזחסטן. המניעים העיקריים מאחורי הזרם הזה כוללים את טורניר "משחקי הנוודים העולמיים" והופעה של הזמר הקזחי דימאש קודאיברגן. אירועים אלה משכו תשומת לבם של תיירים של כתשעים מדינות שונות, והגדילו משמעותית את מספר התיירים הבין-לאומיים.

סגן שר התיירות והספורט הקזחי, ירז'אן ירקינבייב, אמר כי המדינות העיקריות התורמות לזרם התיירים הזרים, מלבד המדינות השכנות, כוללות את סין, הודו, טורקיה, גרמניה וארה"ב. "מעל 33 אלף תיירים הגיעו מסין, יותר מ-6,000 תיירים מהודו, למעלה מ-4,000 תיירים מגרמניה וכ-2,000 תיירים מארה"ב", ציין. ירקינבייב גם הדגיש כי קזחסטן קיבלה מספר לא מבוטל של תיירים מדרום קוריאה, אזרבייג'ן, מונגוליה ובריטניה. משחקי הנוודים העולמיים החמישיים, אירוע תרבות וספורט בין-לאומי, משך למעלה מ-250 אלף משתתפים לכפר הספורטאים ולמשחקים, על פי הוועדה המארגנת.

המספרים האלה אולי לא נשמעים מרשימים במיוחד עבור מדינות אחרות והרבה יותר מתוירות בעולם, אבל עבור קזחסטן מדובר בקפיצה משמעותית בתיירות למדינה. למעשה, בשנים האחרונות יותר ויותר תיירים מגיעים למדינה המרהיבה, כשבשנת 2019, שיא התיירות העולמית, הגיעו למדינה מעל 10 מיליון תיירים, ובשנת 2023 כשהתיירות העולמית התאוששה הגיעו למדינה 9.6 מיליון תיירים. גם השנה הרשויות בקזחסטן צופות עלייה דרמטית במספר התיירים, בתקווה שהוא יחצה את השיא שלפני הקורונה.

ירשה את העבר - בונה את העתיד

קזחסטן, השוכנת בלב מרכז אסיה, בולטת כאומה המשלבת בצורה מרשימה מסורת עם מודרניות. המדינה משתרעת על פני 2.7 מיליון קילומטרים רבועים, והיא למעשה המדינה ללא מוצא לים הגדולה בעולם, והתשיעית בגודלה בסך הכל. עם הערבות העצומות שלה, ההרים הנישאים והאגמים השלווים, הטופוגרפיה של קזחסטן מגוונת כמו המורשת התרבותית שלה. מהמישורים רחבי הידיים של הערבה הקזחית ועד הרי אלטאי המלכותיים במזרח, המדינה מתהדרת בנופים המציעים שפע של יופי טבעי.

קזחסטן משפחה מסורתית (צילום: MehmetO, shutterstock)
קזחסטן עדיין מתגאה בעבר התרבותי העשיר שלה | צילום: MehmetO, shutterstock

אוכלוסיית קזחסטן, המונה כעשרים מיליון תושבים, מורכבת מיותר מ-130 קבוצות אתניות, כולל קזחים, רוסים, אוקראינים, אויגורים ועוד רבים אחרים, רובם מוסלמים מזרמים שונים. מגוון תרבותי זה בא לידי ביטוי בשפות, במטבחים ובמסורות של המדינה. קזחית היא שפת המדינה, בעוד שרוסית מדוברת גם נפוצה, מה שממחיש את הקשרים ההיסטוריים של קזחסטן עם ברית המועצות. החמימות של הכנסת האורחים הקזחית מפורסמת; לעתים קרובות מקבלים את פני המבקרים במנות מסורתיות כמו בשברמק, בשר מבושל עם אטריות, וקומיס, חלב סוסים מותסס.

איש נווד על סוס קזחסטן  (צילום: Rawpixel.com, shutterstock)
התרבות הנוודית עדיין מתקיימת מחוץ לערים הגדולות | צילום: Rawpixel.com, shutterstock

השילוב הייחודי במדינה של מסורות נוודים עתיקות וחיים עירוניים מודרניים הופכים אותה ליעד מרתק. ערים כמו אלמטי (Almaty), שהייתה עיר הבירה לפני התפרקות ברית המוצעות, שוקקות חיים, ומציעות שילוב של ארכיטקטורה עכשווית, שווקים תוססים ואתרי תרבות עשירים. באזורי הכפר התושבים מתקיימים באורח החיים הנוודי שעדיין משגשג באזורים רבים. השילוב הזה שבין מודרניות וחיים מסורתיים למעשה מרכיב בתוכו את הסיפור של קזחסטן כולה, ואפילו של כל אזור מרכז-אסיה.

סיפור של התחדשות

ההיסטוריה של קזחסטן נטועה עמוק בתרבויות הנוודים שאכלסו את האזור במשך מאות שנים. אזור הערבה הגדולה הייתה ביתם של שבטים שונים, כולל הסקיתים, הסרמטים, ומאוחר יותר, העמים הטורקים. נוודים אלה היו לא רק פרשים מיומנים אלא גם סוחרים שהקלו על חילופי סחורות לאורך דרך המשי, שחיברו בין מזרח למערב. המורשת התרבותית העשירה שהותירו עמים מוקדמים אלה הניחה את הבסיס לזהותה של קזחסטן כיום.

אנדרטה לוחמים סובייטים מלחמת העולם השנייה קזחסטן (צילום: Sergey Dudikov, shutterstock)
ההשפעה הסובייטית עדיין מורגשת במדינה | צילום: Sergey Dudikov, shutterstock

במהלך המאה ה-20, קזחסטן עברה שינוי משמעותי, במיוחד תחת השלטון הסובייטי. בשנות ה-30, מדיניותו של סטלין הובילה לקולקטיביזציה מסיבית ולהקמת גולאגים, שהשפיעו קשות על האוכלוסייה המקומית. טרנספר כפוי של קבוצות אתניות שונות לקזחסטן יצרה נוף דמוגרפי מגוון, וכמובן גם מתחים פוליטיים. הבירה הועברה מאלמטי לאסטנה (Astana) ב-1997, בצעד שסימל עידן חדש של פיתוח ומודרניזציה. המורשת הסובייטית הותירה חותם בל יימחה על התשתיות ומערכות החינוך של המדינה, אך היא גם הציבה אתגרים בעיצוב זהות לאומית מאוחדת.

אסטנה קזחסטן פרלמנט (צילום: Parilov, shutterstock)
אסטנה הפכה לבירה החדשה והמודרנית של קזחסטן | צילום: Parilov, shutterstock

לאחר התמוטטות ברית המועצות ב-1991, הכריזה קזחסטן על עצמאותה, והפכה למדינה הראשונה במרכז אסיה שעושה זאת. רגע מרכזי זה בהיסטוריה אפשר לקזחסטן לאמץ את השורשים התרבותיים שלה ולהגדיר מחדש את זהותה הלאומית. בהנהגתו של נורסולטן נזרבייב, יצאה המדינה לדרך של רפורמה כלכלית, ביסוס כלכלת שוק ומשיכת השקעות זרות. מאז שנות ה-90, קזחסטן חווה צמיחה משמעותית שהופכת אותה ממדינה פוסט-סובייטית לשחקנית גלובלית חשובה ומתהווה, כל זאת תוך שאיפה לשמר את המורשת התרבותית הייחודית שלה.

בין ירושלים לטהראן

מיקומה האסטרטגי והמשאבים העשירים של קזחסטן הובילו אותה לטפח יחסים דיפלומטיים מהירים עם מדינות ברחבי העולם, גם עם ישראל, כשקשרים דיפלומטיים בין שתי המדינות נוצרו ב-1992, זמן קצר לאחר שקזחסטן קיבלה עצמאות. הקשר התפתח מאז לשותפות רבת פנים, הכוללת מסחר, וטכנולוגיה, כשישראל סייעה בתמיכה בפיתוח החקלאי של קזחסטן, תוך שיתוף מומחיות בניהול מים וטכנולוגיה חקלאית. שיתוף הפעולה הזה הוכח כמועיל למאמציה של קזחסטן למודרניזציה של המגזר החקלאי שלה. בנוסף לכך, המדינות גם משתפות פעולה בכל הקשור לענף הביטחוני, ובכלל זה גם שיתוף מידע מודיעיני, לרבות בתחומי הסייבר.

הופעת בכורה בארץ? נתניהו ונשיא קזחסטן (צילום: חיים צח לעמ, חדשות)
ראש הממשלה נתניהו עם נשיא קזחסטן לשעבר נורסולטן נזרייב. ארמון הנשיאות באלמטי, 2016 | צילום: חיים צח לעמ, חדשות

בנוסף לישראל, קזחסטן מקיימת מערכת יחסים מורכבת עם איראן. שתי המדינות חולקות קשרים היסטוריים ונקודות דמיון תרבותיות, מה שהופך אותן לשותפות טבעיות בדיפלומטיה האזורית. שתי המדינות שיתפו פעולה בנושאים שונים, כולל סחר וביטחון, במיוחד לאור המתיחות האזורית, וקזחסטן אף סייעה לאיראן להימנע מסנקציות עולמיות באמצעות עסקאות נפט. תפקידה של קזחסטן כמתווכת בענייני מרכז אסיה מיקם אותה כשחקנית מכריעה, עם מחויבות לשמירה על מדיניות חוץ מאוזנת המעניקה עדיפות ליציבות ושיתוף פעולה.

האסטרטגיה הדיפלומטית של קזחסטן מדגישה את רצונה להיות קרקע ניטרלית לדיאלוג בין מדינות. גישה זו הובילה למעורבותה ביוזמות בין-לאומיות משמעותיות, כגון הוועידה לשותפות ובניית אמון באסיה (CICA) והארגון לשיתוף פעולה איסלאמי (OIC). יכולתה של קזחסטן לנווט את יחסיה עם מדינות שונות, כולל ישראל ואיראן, מדגישה את חשיבותה כגשר בין המזרח למערב.

פנינה נסתרת במרכז אסיה

קזחסטן מלאה באטרקציות טבעיות ותרבותיות, ובהם עיר הבירה, אסטנה שנקראה בעבר נור-סולטן, והיא פלא של ארכיטקטורה מודרנית, עם מבנים עתידניים כמו מגדל התצפית באיטרק (Baiterek) וארמון השלום והפיוס. העיר מגלמת את השאיפות של אומה השואפת להתקדמות תוך כיבוד המורשת שלה, והמבקרים יכולים לחקור מוזיאונים, פארקים ומקומות תרבות המשקפים את המסע של קזחסטן ממדינת נוודים עתיקה לרצון שלה להיות מדינה מודרנית לכל דבר.

אסטנה לילה קזחסטן (צילום: Parilov, shutterstock)
אסטנה המודרנית מייצגת את הרצון של קזחסטן להתקדם | צילום: Parilov, shutterstock
אסטנה מגדל באיטרק קזחסטן (צילום: Pictures of your Life, shutterstock)
מגדל באיטרק הפך לאחד הסמלים של המדינה | צילום: Pictures of your Life, shutterstock

אלמטי, הבירה לשעבר, היא גולת כותרת נוספת. העיר שוכנת בעמק על רקע הרי טרנס-אילי אלאטאו, והיא מציעה נוף מדהים וסצנה תרבותית תוססת. העיר היא ביתם של משטח ההחלקה על הקרח המפורסם מדאו  ואגם אלמטי הגדול, שניהם יעדים פופולריים עבור חובבי טבע. המוזיאון המרכזי של קזחסטן מספק תובנה על ההיסטוריה והתרבות של המדינה, ומציג חפצים מעברה העשיר.

היופי הטבעי של קזחסטן אינו מוגבל רק לערים שלה. קניון צ'ארין (Charyn Canyon), המכונה לעתים קרובות "האח הקטן של הגרנד קניון", הוא אתר טבע עוצר נשימה, עם תצורות סלע דרמטיות וצבעים מרהיבים. המאוזוליאום של חוג'ה אחמד יאסאווי (Khoja Ahmed Yasawi) שממוקם בעיר טורקסטאן (Turkestan), הוא אתר מורשת עולמית של אונסק"ו, ועומד כעדות למורשת האסלאמית וליכולת הארכיטקטונית של האזור. עבודת האריחים המורכבת והעיצוב המפואר של המאוזוליאום מושכים אליהם עולי רגל ותיירים כאחד.

כנסייה אלמטי קזחסטן  (צילום: NavinTar, shutterstock)
העיר אלמטי שוכנת למרגלות רכס הרים מרהיב | צילום: NavinTar, shutterstock
אגם אלמטי קזחסטן (צילום: Sergey Dudikov, shutterstock)
אגם אלמטי הוא אחד מאתרי הטבע המרהיבים של קזחסטן | צילום: Sergey Dudikov, shutterstock
קניון צ'רין קזחסטן  (צילום: Marat Zordinov, shutterstock)
האח הקטן של הגרנד קניון. קניון צ'רין | צילום: Marat Zordinov, shutterstock
טורקסטן קזחסטן  (צילום: MaxZolotukhin, shutterstock)
המאוזוליאום של חוג'ה אחמד יאסאווי | צילום: MaxZolotukhin, shutterstock

תושבי קזחסטן, עם המסורות העשירות והאירוח המפורסם שלהם, חוגגים מספר פסטיבלי תרבות במהלך השנה, בהם גם כמו נוריז (Nauryz), בדומה לנורוז הפרסי, שבו חוגגים את בוא האביב והוא מאופיין במוזיקה מסורתית, ריקודים ומטעמים קולינריים ייחודיים. המגוון האתני של המדינה בא לידי ביטוי באומנויות ובמלאכות, כולל שטיחים מורכבים, רקמה ותכשיטים.