האירוע הטרגי באיחוד האמירויות, בו נחטף ונרצח שליח חב"ד, צבי קוגן, ערער לא מעט ישראלים שנמצאים כעת באמירויות או שתכננו להגיע אליה בקרוב. רק לאחרונה דיווחנו על הרגשת הביטחון הגדולה של הישראלים הרבים שנמצאים במדינה, גם לאלה שלא מסתירים את הסממנים היהודיים שלהם. בנוסף, חברת איתיחאד הודיעה בשבוע שעבר על הוספת טיסות בקו בין תל אביב לאבו דאבי, מה שמראה על נאמנות ורצון להגדיל את כמות התיירים. כל זאת, בשיא המלחמה בארץ ולמרות שמדובר במדינה מוסלמית במפרץ התיכון.

"לתפיסתי, המלחמה לא השפיעה יותר מדי על הרצון של הישראלים להגיע לכאן", אמרה לפני כמה שבועות ישראלית שגרה בדובאי כבר כמעט 4 שנים. "כולם כבר יודעים שדובאי בטוחה ושיש כאן פיקוח קפדני. המשטר כאן לא רוצה שום עימותים פוליטיים וכולם רק רוצים שקט. כל מי שהיה הרגיש בטוח והשמועה עברה מפה לאוזן".

והיא כמובן לא לבד בתחושותיה. מחקר שהתפרסם לאחרונה בכתב עת בינלאומי מוביל בתחום התיירות, מנסה לענות על שאלה שלא מעט אנשים שואלים את עצמם - איך ולמה התיירות הישראלית לאיחוד האמירויות מאסיבית כל כך למרות שמדובר במדינה מוסלמית מובהקת, ואיך גם אחרי ה 7 באוקטובר ישראלים רואים ביעד הפופולרי כאחד המקומות הבטוחים להם. את המחקר ערכה ד"ר עירית שמואל, מרצה בבית הספר לניהול במכללה האקדמית הדסה ירושלים, יחד עם פרופ' פאולו מורה מאוניברסיטת זיאד באבו דאבי. השניים חקרו את התפתחות השיח התקשורתי בין ישראל לאיחוד האמירויות מאז הסכמי אברהם.

חתימת הסכמי אברהם (צילום: Avi Ohayon/GPO, פלאש 90)
רגע אחרי הסכמי אברהם, הישראלים התחילו לטוס בהמוניהם ולא עצרו | צילום: Avi Ohayon/GPO, פלאש 90

המחקר של השניים מתמקד ביחסים הדיפלומטיים החדשים שנרקמו בין ישראל לאיחוד האמירויות בעקבות הסכמי אברהם ב-2020 ובוחן באופן ביקורתי את השיח המתפתח אודות שלום וסובלנות מתוך כתבות תיירות שהופצו בתקשורת הישראלית. 

"ניסיתי להבין למה ישראלים מסתכלים על איחוד האמירויות, שהיא מדינה ערבית מוסלמית, כאילו היא כלל לא כזאת. הישראלים מוחקים כל סממן מוסלמי ביחסם למדינה הזו, בעוד אלמנטים או סממנים מוסלמים דומים במקומות אחרים, עלולים לעורר בקרב ישראלים פחד או לכל הפחות רתיעה". מסבירה ד"ר שמואל.

מהמחקר עולה כי משיח המדיה משתקף כי התייר הישראלי רואה באיחוד האמירויות יעד קוסמופוליטי מודרני וכן הוא חווה את האלמנטים המוסלמיים שבו כמו מסגדים, קולות המואזין, הלבוש המקומי כמו גלבייה וחיג'אב, דרך פילטרים מרככים, אקזוטיים ורומנטיים. "גילינו שיש מספר סיבות לכך", מסבירה ד"ר שמואל. "הסיבה הראשונה היא סיבה כלכלית. כתבות רבות בכלי התקשורת הישראלים העוסקות בתיירות לאיחוד האמירויות הן כתבות תוכן ממומן בעלות אינטרס כלכלי ומכאן שמדגישות את הצדדים החיוביים במדינה. בנוסף, הטיסות לשם זולות יחסית ונגישות ולמעשה היעד מהווה את התחליף האולטימטיבי לטורקיה, לשם הישראלים הפסיקו לחלוטין להגיע אחרי השבעה באוקטובר. סיבה נוספת היא שאיחוד האמירויות משדרת משהו בינלאומי, תוסס ומודרני, ממש כמו ניו יורק, והיא ב'מרחק נגיעה' וסיבה נוספת היא שאיחוד האמירויות משווקת את עצמה כמדינה מודרנית ומסודרת עם חוקים נוקשים מאוד, מה שמשרה על הישראלים תחושת ביטחון".

שוק דובאי ושדה התעופה באבו דאבי (צילום: Pit Stock, shutterstock)
העובדה שדובאי נחשבת סוג של "האח הגדול" דווקא היתה טובה לה תדמיתית | צילום: Pit Stock, shutterstock

בימים אלה חוקרת ד"ר שמואל את הסוגייה ברשתות החברתיות. "מניטור שערכתי בקבוצות פייסבוק שעוסקות בתיירות הישראלית באבו דאבי, עקבתי אחרי הגישה המחמירה שהסתמנה אחרי השבעה באוקטובר של ישראלים רבים שהחליטו שלא להגיע למדינה או לבטל את הנסיעה בגלל תפיסה חדשה שלה כמדינה מוסלמית ערבית. אולם, די מהר חל שינוי במגמה זאת והנרטיב של איחוד האמירויות 'כמדינה הבטוחה בעולם לישראלים' כי 'השלטון לא מאפשר לקיים בה פעילות פוליטית' השתלט על השיח". 

האם הישראלים יפסיקו לטוס לדובאי?

ד"ר שמואל בטוחה שאחרי הרצח של שליח חב"ד אנחנו נראה שהישראלים ישנו את הגישה שלהם כלפי היעד לטווח קצר בלבד, בדיוק כפי שהיה בטורכיה לאחר תקרית המרמרה והחרם שהוטל על המדינה. "במונחים מספריים מדובר על ירידה מחצי מיליון תיירים ישראלים שהגיעו לתורכיה ב-2009 ל-70,000 ב-2011. ב-2019 כבר חצה הרף את החצי מיליון שוב. נראה שלישראלים יש זיכרון קצר כשמדובר בפעילות נהנתנית והצורך לצאת לחופשה אסקפיסטית ליעד קרוב יחזיר את המתלבטים לאיחוד האמירויות".

> מה קורה עכשיו ברחובות דובאי

ד"ר ערן כתר, ראש המחלקה לניהול תיירות ומלונאות ומרצה בכיר במכללה האקדמית כנרת, דווקא חושב אחרת: "יחסי התיירות בין הישראלים לבין איחוד האמירויות מורכבים. מחד, יעד תיירותי מוביל הנמצא במרחק טיסה קצר מישראל, נותן מענה אפקטיבי לצרכים של מבקרים ישראלים רבים, וחברת התעופה המשרתת אותו - פליי דובאי - הינה אחת החברות הזרות אשר שמרה על הנוכחות היציבה והרצופה ביותר בתל אביב. מנגד, איחוד האמירויות הינה מדינה מוסלמית ומאז פרוץ המלחמה ישנו חשש מוצק מצד ישראלים מנסיעה ליעדים שאינם פרו-ישראליים, לרבות מדינות ערביות כגון טורקיה, סיני ומרוקו.

"ביחסים בין שני כוחות אלה המשיכה מחד, והרתיעה מאידך, מתקיים איזון עדין. במסגרת איזון זה בשלושת הרבעונים הראשונים של 2024 מספר הנוסעים מישראל לאיחוד האמירויות ירד בשיעור משמעותי של כ-43 אחוזים. האירועים המצערים של הימים האחרונים מוסיפים לחששות של ישראלים ביחס לביקור במדינה, וצפויים לפגוע בזרם הישראלים היוצא מישראל לדובאי. יתרה על כך, האירועים שהתרחשו לאחרונה באמסטרדם, והחמרת אזהרת המסע ביחס לנסיעה לתאילנד, פועלים במשולב לצמצום דפוסי התיירות היוצאת של ישראלים בחורף הקרוב. הדבר לא צפוי להוביל לירידה בכמות הישראלים היוצאים, אלא שינוי היעדים ובחירה של יעדים אשר נתפסים כיותר ידידותיים כלפי ישראלים".

מסעדה דובאי  (צילום: Matyas Rehak, shutterstock)
מספיק להסתכל על מה שהיה עם טורקיה כדי להבין שהישראלים ימשיכו לטוס לדובאי | צילום: Matyas Rehak, shutterstock

יוני וקסמן, משנה ליו"ר אופיר טורס, טוען שעדיין מוקדם להעריך את מלוא ההשפעה של האירוע הטרגי: "אנחנו עדים להמשך ביקוש יציב להזמנות בסוף השבוע ולא נרשמה עלייה בביטולים", הוא אומר.

"איחוד האמירויות התבססה כאחד מיעדי התיירות המובילים במהלך השנה האחרונה, בזכות תדירות הטיסות הגבוהה של חברות התעופה האמירתיות. רק לאחרונה, ב-17 בנובמבר, הודיעה פליי דובאי על הגדלת תדירות טיסותיה לשמונה טיסות יומיות, שבוע בלבד לאחר שהודיעה על חזרה לשש טיסות יומיות. הקו לדובאי הוכיח את עצמו כציר תעופה מרכזי עבור נוסעים המבקשים להגיע למזרח הרחוק. אנחנו מניחים שנדע יותר בימים הקרובים".