משלחות דיפלומטיות ממלאות תפקיד מכריע בהבטחה שלאזרחים הנוסעים לחו"ל תהיה גישה לתמיכה הדרושה, לרבות סיוע משפטי, רפואי ומנהלי. שגרירויות וקונסוליות משמשות כחבל הצלה במצבים כמו אובדן דרכונים, מעצרים או מקרי חירום. עם זאת, ישנם מקרים שבהם מתחים פוליטיים או דינמיקה אזורית מובילים להיעדר שגרירויות או קונסוליות ישראליות במדינות מסוימות. מצב זה עלול לסבך את העניינים עבור מטיילים ישראלים אשר מוצאים עצמם זקוקים לסיוע קונסולרי באזורים שבהם לא קיימת נציגות דיפלומטית ישראלית.
>> לא מפחדים: למרות אזהרות הטרור - הישראלים ממשיכים לטוס לתאילנד
>> "לא נפרנס בעלי חנויות כאלה": תיירים ישראלים זועמים על שלט פרו-פלסטיני בקניון בבנגקוק
דוגמה עדכנית לשינויים דיפלומטיים כאלה התרחשה עם סגירת שגרירות ישראל בדבלין, אירלנד. הסגירה הייתה תגובה למה ששר החוץ הישראלי גדעון סער תיאר כ"מדיניות אנטי-ישראלית קיצונית" מצד ממשלת אירלנד. ההכרה החד-צדדית של אירלנד במדינה פלסטינית, תמיכתה בפעולות משפטיות בין-לאומיות נגד ישראל ומהלכים מדיניים נוספים הביאו את ישראל להחזיר את שגרירה ולסגור את השגרירות. עבור אזרחים ישראלים הנוסעים או מתגוררים באירלנד, משמעות הדבר הייתה שינוי משמעותי באופן שבו תינתן התמיכה הקונסולרית – כבר לא ישירות דרך שגרירות בדבלין אלא דרך נציגויות דיפלומטיות אחרות בחו"ל, במקרה זה בלונדון.
תרחיש זה מדגים את האתגרים העומדים בפני מטיילים ישראלים כאשר אין שגרירות מקומית או קונסוליה לפנות אליה. בעוד שלישראל יש רשת של שגרירויות וקונסוליות ברחבי העולם, יש עדיין מקומות רבים שבהם אזרחי ישראל חייבים להסתמך על נציגויות במדינות סמוכות לתמיכה קונסולרית. להלן מספר דוגמאות למדינות שבהן ישראל אינה מקיימת נציגות דיפלומטית ושבהן מומלץ לנוסעים ישראלים לפנות לסיוע משגרירויות או קונסוליות סמוכות.
אירופה
באירופה יש כמה מדינות שבהן אין לישראל שגרירות או קונסוליה, והמטיילים חייבים להסתמך על נציגויות דיפלומטיות במדינות שכנות. בהן גם איסלנד, שבה אזרחים ישראלים יכולים לבקש סיוע משגרירות ישראל באוסלו, נורבגיה. באופן דומה, עבור מטיילים המבקרים באנדורה, ישראל מקיימת שגרירות במדריד, ספרד, המספקת שירותים קונסולריים לתושבי אנדורה ולמבקרים. לאסטוניה, חברה באיחוד האירופי, אין שגרירות ישראלית, ולכן על מטיילים ישראלים ליצור קשר עם שגרירות ישראל בהלסינקי, פינלנד, לקבלת תמיכה קונסולרית.
גם בבוסניה והרצגובינה אין שגרירות ישראלית, ועל האזרחים לפנות לשגרירות ישראל בטירנה, אלבניה, לסיוע. הסדרים אלה נפוצים ברחבי אירופה, שבה ישראל מסתמכת לעתים קרובות על שגרירויות אזוריות כדי לכסות מדינות קטנות יותר או פחות מאוכלסות. לדוגמה, אזרחים ישראלים בסן מרינו מופנים לשגרירות ישראל ברומא, והשגרירות בבריסל שבבלגיה משרתת את לוקסמבורג. רשתות דיפלומטיות אזוריות אלו מבטיחות שלישראלים תהיה גישה לסיוע קונסולרי גם אם למדינה שבה הם מבקרים אין שגרירות מקומית. גם ליכטנשטיין עם מצב דומה: השגרירות בברן שבשוויץ, מטפלת בשירותים קונסולריים עבור המדינה.
אסיה
באסיה, שאיתה קשרי תיירות ועסקים ישראלים רבים, חסרות גם נציגויות דיפלומטיות ישראליות. לדוגמה, לאזרחים ישראלים הנוסעים ללאוס מומלץ ליצור קשר עם שגרירות ישראל בהאנוי, וייטנאם, מכיוון שלישראל אין נוכחות בלאוס. בקמבודיה, מטיילים צריכים לפנות לשגרירות ישראל בבנגקוק, תאילנד, לקבלת שירותים קונסולריים. מזרח טימור היא מדינה נוספת ללא שגרירות ישראלית, ולכן אזרחים המבקרים במדינה חייבים לבקש סיוע משגרירות ישראל בסינגפור. בסרי לנקה, על הנוסעים לפנות לשגרירות ישראל בניו דלהי, הודו, לקבלת שירותים קונסולריים. גם מטיילים במונגוליה צריכים לפנות לשגרירות חיצונית, זו שנמצאת בבייג'ינג שבסין.
אפריקה
אפריקה מציבה מערך ייחודי של אתגרים למטיילים ישראלים, כאשר לחלק מהמדינות אין נוכחות דיפלומטית ישראלית. לדוגמה, בטוגו, אזרחים ישראלים יכולים לפנות לשגרירות ישראל באבידג'אן, חוף השנהב, לקבלת שירותים קונסולריים. בורונדי, מדינה אפריקאית נוספת ללא נציגות ישראלית מקומית, מסתמכת על שגרירות ישראל באדיס אבבה, אתיופיה, לתמיכה קונסולרית. באופן דומה, מלאווי היא עוד מדינה אפריקאית שבה על אזרחים ישראלים לפנות לשגרירות ישראל בניירובי, קניה, לסיוע.
ישראלים הנוסעים למאוריציוס, השוכנת באוקיינוס ההודי, חייבים להסתמך על שגרירות ישראל בפרטוריה, דרום אפריקה, שכן אין שגרירות באי. הסדר זה אופייני למדינות אפריקאיות קטנות רבות שבהן הייצוג של ישראל מרוכז בכמה מדינות גדולות יותר באזור.
אמריקה הלטינית
במרכז אמריקה יש כמה דוגמאות למדינות שבהן לאזרחים ישראלים אין נציגות דיפלומטית. לדוגמה, באל סלבדור, מומלץ למטיילים לפנות לשגרירות ישראל בגואטמלה סיטי, גואטמלה, לקבלת תמיכה קונסולרית. בבליז, ישראלים צריכים לפנות לשגרירות ישראל במקסיקו סיטי, מקסיקו. גם לברבדוס, גיאנה וטרינידד וטובגו אין נציגויות ישראליות, ואזרחים במדינות הקריביות הללו צריכים לבקש עזרה קונסולרית משגרירות ישראל בפנמה סיטי, פנמה, שמשרתת מדינות נוספות.
בהאיטי אין שגרירות ישראלית, ולכן על המטיילים להסתמך על הנציגות הישראלית בסנטו דומינגו, הרפובליקה הדומיניקנית, לסיוע. באופן דומה, גם לדומיניקה ולגרנדה אין שגרירויות ישראליות, ישראלים במדינות אלו חייבים לפנות לשגרירות בסנטו דומינגו.
אוקיאניה
באזור האוקיינוס השקט, לסמואה אין נציגות דיפלומטית ישראלית. מטיילים ישראלים לסמואה יכולים ליצור קשר עם שגרירות ישראל בוולינגטון, ניו זילנד, לקבלת תמיכה קונסולרית.
איך מטיילים ישראלים יכולים לנווט באתגרים האלה?
כאשר נוסעים למדינות ללא שגרירות או קונסוליה ישראלית, אזרחים ישראלים יכולים לנקוט מספר צעדים כדי להבטיח שיש להם גישה לתמיכה קונסולרית במקרה חירום או אם הם זקוקים לשירותים כגון חידוש דרכונים, מצבי חירום רפואיים או בעיות משפטיות. הנה כמה אסטרטגיות שיכולות לעזור:
- מחקר לפני נסיעה: מומלץ לבדוק אם למדינת היעד יש נציגות דיפלומטית ישראלית לפני היציאה לטיול בין-לאומי. אם לא, על הנוסעים לזהות את השגרירות או הקונסוליה הקרובה ביותר ולוודא שיש להם את פרטי הקשר במקרה חירום.
- מידע ליצירת קשר לשעת חירום: מטיילים ישראלים צריכים לשמור את פרטי הקשר של השגרירות או הקונסוליה הישראלית הקרובה, כולל מספרי חירום. שגרירויות רבות מספקות גם שירותי חירום לאחר שעות העבודה, שיכולים להיות מכריעים אם נוצר מצב דחוף. לרשימת השגרירויות היכנס לאתר משרד החוץ.
- השתמשו במוקד של משרד החוץ: במקרים בהם אין אפשרות להגיע לשגרירות או לקונסוליה הקרובה, מטיילים ישראלים יכולים לפנות למוקד החירום של משרד החוץ הישראלי. שירות זה פועל 24/7 ומספק תמיכה מיידית, כולל עזרה למטיילים ליצור קשר עם השגרירות הקרובה. טלפון: 02-5303155 או כתובת דוא"ל: matzav@mfa.gov.il.
- שירותים מקוונים: שגרירויות וקונסוליות ישראליות רבות מציעות שירותים מקוונים כגון חידוש דרכונים, בקשות לוויזה ולגליזציה של מסמכים. על הנוסעים לנצל את המשאבים המקוונים הללו כדי למנוע עיכובים מיותרים ולייעל את הצרכים הקונסולריים שלהם.
- ביטוח נסיעות: על הנוסעים לשקול לקבל ביטוח נסיעות מקיף הכולל תמיכה קונסולרית ופינוי חירום. זה יכול לספק שקט נפשי נוסף במדינות שבהן ייתכן שהשירותים הקונסולריים לא יהיו נגישים באופן מיידי.