העיר הרומנית יאשי (Iași), או יאסי, היא עיר עתיקת יומין השוכנת בחבל מולדוביה שבמזרח רומניה, היא אחת הערים החשובות והמרתקות במדינה זו המשופעת בהיסטוריה ותרבות עשירה. יאשי, שמכונה לעתים "עיר שבע הגבעות", ממוקמת על גדות נהר באהלוי (Bahlui) ומהווה מרכז תרבותי, כלכלי ואקדמי חשוב באזור כולו.
העיר, שנוסדה במאה ה-14, הייתה במשך תקופה ארוכה בירתה של נסיכות מולדובה ושימשה כצומת מסחר חשוב בין מזרח אירופה למערבה. מיקומה האסטרטגי, יופייה הארכיטקטוני והמורשת התרבותית העשירה שלה הופכים את יאשי ליעד מרתק עבור מבקרים מכל רחבי העולם. אבל למרות כל היופי שלה, ביאשי גם התקיימה קהילה יהודית ענפה ועתיקה, שסיימה את תולדותיה באופן טרגי.
>> טסים לרומניה? היכנסו למדריך המלא
>> בין בית הכנסת לבר: הרבעים היהודיים באירופה הפכו למקומות הכי שווים
>> נמחקה כמעט לגמרי: ביעד התיירותי הזה התקיימה קהילה יהודית מהעתיקות באירופה
מעיר עתיקה למרכז תרבותי משגשג
יאשי נוסדה לפני מאות שנים, עם עדויות ארכיאולוגיות שטוענות להתיישבות עוד בתקופה הפליאוליתית. היא הוזכרה רשמית לראשונה ב-1408. ב-1565 הפכה לבירת מולדובה, מה שהגביר את חשיבותה. במהלך המאות הבאות, עברה יאשי תקופות של שגשוג ומשבר, כולל פלישות עות'מאניות, שריפות גדולות ומגפות. למרות זאת, העיר תמיד הצליחה להתאושש ולשמור על מעמדה כמרכז תרבותי וכלכלי חשוב.
כיום יאשי היא העיר השנייה בגודלה ברומניה מבחינת גודל האוכלוסייה, והיא מונה כ-380 אלף תושבים. העיר ידועה באקלימה היבשתי, עם חורפים קרים וקיצים חמים. מיקומה האסטרטגי בקרבת הגבול עם מולדובה הפך אותה לצומת תחבורה חשוב ולמרכז כלכלי מוביל באזור. הדמוגרפיה של יאשי מגוונת, עם רוב של רומנים לצד מיעוטים של הונגרים, רומה (צוענים) ומספר לא רב של יהודים. העיר ידועה באוכלוסייה הצעירה והמשכילה שלה, בזכות האוניברסיטאות הרבות הפועלות בה.
תושבי יאשי ידועים בגאוותם העירונית ובמסורת התרבותית העשירה שהם משמרים. זה בא לידי ביטוי בפסטיבלים ובאירועים רבים המתקיימים לאורך השנה, כגון פסטיבל המוזיקה הקלאסית, פסטיבל הסרטים הבין-לאומי, וחגיגות יום העיר. אירועים אלה לא רק מעשירים את חיי התרבות של התושבים, אלא גם מושכים תיירים רבים ותורמים לכלכלת העיר.
מפריחה לחורבן: הקהילה היהודית המפוארת
הקהילה היהודית של יאשי היא אחת העתיקות והחשובות ברומניה, עם שורשים הנמתחים עד למאה ה-16. הנוכחות היהודית הראשונה בעיר מתועדת משנת 1550, כאשר הנסיך אלכסנדר לפושנאנו העניק רשות ליהודים ספרדים להתיישב בעיר. במהלך המאות ה-18 וה-19, הפכה יאשי למרכז יהודי חשוב, עם קהילה משגשגת שתרמה רבות לחיי הכלכלה, התרבות והרוח של העיר.
בתקופת השיא, בתחילת המאה ה-20, היוו היהודים כמעט מחצית מאוכלוסיית העיר, עם למעלה מ-50 אלף יהודים בקהילה שהייתה מגוונת וכללה חסידים, משכילים, סוחרים, בעלי מלאכה ואנשי רוח. יאשי הייתה מרכז חשוב של לימוד תורה וחסידות, עם ישיבות ובתי מדרש רבים.
ערב מלחמת העולם השנייה, הייתה הקהילה היהודית של יאשי בשיא פריחתה. בעיר פעלו למעלה מ-100 בתי כנסת, מוסדות חינוך יהודיים רבים, ארגוני צדקה וחברה, ועסקים יהודיים מכל הסוגים. היהודים היו מעורבים בכל תחומי החיים העירוניים, מרופאים ועורכי דין ועד לסוחרים ובעלי מלאכה. הקהילה הייתה ידועה בפעילותה התרבותית והאינטלקטואלית ועיתונים ביידיש ובעברית יצאו והופצו לכל כבר, כשתיאטראות יהודיים הציגו הצגות בשפות אלו.
יאשי הייתה גם מרכז חשוב של התנועה הציונית ברומניה, עם פעילות ענפה של תנועות נוער ציוניות. למרות האנטישמיות הגוברת בשנות ה-30, הצליחה הקהילה היהודית של יאשי לשמור על חיוניותה ועל תרומתה המשמעותית לחיי העיר עד פרוץ המלחמה.
מלחמת העולם השנייה הביאה עמה טרגדיה נוראה לקהילה היהודית של יאשי. האירוע הטרגי ביותר היה הפוגרום שהתרחש ב-29 ביוני 1941, ימים ספורים לאחר שרומניה הצטרפה למלחמה לצד גרמניה הנאצית. במהלך הפוגרום, שנמשך יומיים, נרצחו אלפי יהודים בידי כוחות רומניים וגרמניים. אירוע זה, הידוע כ"פוגרום יאשי", היה אחד האירועים הקשים ביותר בתולדות יהדות רומניה. לאחר הפוגרום, המשיכו הרדיפות והגירושים, ויהודים רבים גורשו למחנות עבודה וריכוז ברומניה ובטרנסניסטריה, שם רבים מהם מצאו את מותם בתנאים קשים. הקהילה היהודית של יאשי, שמנתה לפני המלחמה עשרות אלפי נפשות, הצטמצמה באופן דרמטי.
לאחר המלחמה, הקהילה היהודית של יאשי הייתה פצועה ומדולדלת. רבים מהניצולים בחרו להגר לישראל או למדינות אחרות, במיוחד לאחר הקמת מדינת ישראל ב-1948. אחרים נותרו תחת המשטר הקומוניסטי שהשתלט על רומניה, אך גם הם סבלו מהגבלות על חיי הדת והתרבות היהודית.
יאשי: עיר של היסטוריה ותרבות
כיום יאשי מציעה למבקרים בה שפע של אתרים היסטוריים ותרבותיים מרהיבים המשקפים את עברה העשיר ואת חשיבותה התרבותית. ארמון התרבות הוא מבנה ניאו-גותי מרשים זה, שנבנה בין השנים 1906-1925, והוא אחד מסמליה הבולטים של העיר כיום ומשמש כמוזיאון המציג אוספים מגוונים של אמנות, היסטוריה ומדע. הארמון, המשתרע על שטח של כ-36 אלף מ"ר, מרשים לא רק בגודלו אלא גם בעיצובו המפואר, הכולל פרסקאות, ויטראז'ים ופיתוחי עץ מורכבים.
כנסיית השלושה הקדושים היא דוגמה מופלאה לאדריכלות מולדובית מסורתית. כנסייה זו נבנתה במאה ה-17 והיא מושכת אליה מבקרים רבים בזכות קישוטיה המפוארים. הכנסייה ידועה בקירותיה החיצוניים המעוטרים בדוגמאות גיאומטריות צבעוניות, המהוות דוגמה ייחודית לאמנות הדתית של התקופה.
הגן הבוטני של יאשי הוא אחד הגדולים והעתיקים באירופה, והגן משתרע על שטח של כ-100 דונם ומציע מפלט ירוק ושלו בלב העיר הסואנת. הגן, שנוסד ב-1856, כולל אוסף מרשים של צמחים מכל רחבי העולם, חממות, אגם קטן ומוזיאון בוטני.
האוניברסיטה של יאשי, שנוסדה ב-1860, היא אחד מהמוסדות האקדמיים החשובים ברומניה. הקמפוס ההיסטורי, עם בנייניו המרשימים והגנים המטופחים, תורם רבות לאווירה התוססת והאינטלקטואלית של העיר.
התיאטרון הלאומי של יאשי, הנחשב לאחד היפים במדינה, נבנה בסגנון ניאו-קלאסי ונחנך ב-1896. הוא מעיד על מעמדה של העיר כמרכז תרבותי חשוב ועדיין מארח הצגות ומופעים איכותיים.
קתדרלת המטרופוליטן של יאשי היא קתדרלה אורתודוקסית מרשימה שנבנתה במאה ה-19, היא מקום קדוש חשוב עבור הנוצרים האורתודוקסים ברומניה. הקתדרלה ידועה בציורי הקיר המרהיבים שלה ובאיקונות העתיקות שהיא מכילה.