אחרי שעברו בסנגל שבאפריקה ובאזרבייג'ן שבאסיה, הזוגות של המירוץ למיליון הגיעו למדינה הכי קלאסית באירופה - אוסטריה. הנקודה השביעית של המירוץ היא פנינה אירופית ירוקה עם שילוב מופתי של הרים מושלגים, ערים מלאות חיים ומורשת תרבותית עשירה.
אוסטריה ידועה במוזיקה הקלאסית שלה, הכפרים שנראים כאילו יצאו מציור ובטבע הירוק ועוצר הנשימה, אבל יש עוד כמה פרטים קטנים שהיא לא תמיד מגלה: מה הקשר בין התרבות הווינאית לטורקיה? האם האוסטרים מרוצים מהמדינה שלהם? ולמה התושבים לא סובלים את הסרט "צלילי המוזיקה"?
מקור שמה של אוסטריה
השם הרשמי של המדינה הוא רפובליקת אוסטריה - אבל מהיכן מגיע השם הזה? המילה אוסטריה מגיעה למעשה מהשם הגרמני של המדינה, Österreich, או אוסטר רייך. המשמעות היא "הממלכה המזרחית" בגרמנית, או "האימפריה מזרחית".
הדגל הלאומי העתיק בעולם
דגל אוסטריה הוא אחד הסמלים הלאומיים העתיקים ביותר שעדיין בשימוש על ידי מדינה מודרנית. התיעוד הראשון לדגל מתוארך לשנת 1191, ועל פי התיאוריה הדגל קיבל את את הצבעים אדום-לבן-אדום לאחר שבגדיו הלבנים של הדוכס לאופולד החמישי מאוסטריה התמלאו בדם האויבים בקרב המצור על עכו, וכשהסיר את החלק האמצעי התגלה פס לבן ונקי. דגל אוסטריה ייחודי גם בכך שכאשר הוא מורם על ידי אזרחים, הוא מורכב משלושה פסים אופקיים ותו לא, אך כאשר הדגל מורם על ידי הרשויות, הוא כולל נשר וסמלים במרכזו.
קולומבוס אכל כאן
מתברר שאוסטריה לא רק מתגאה בדגל הלאומי העתיק בעולם, היא גם ביתה של המסעדה הוותיקה ביותר. מסעדת St. Peter Stiftskeller בזלצבורג נוסדה בשנת 803 ועדיין פועלת היום, מה שהופך אותה לבת יותר מ-1200 שנה. אומרים שכריסטופר קולומבוס ווולפגנג אמדאוס מוצרט סעדו כאן.
קפה טורקי בווינה
כשהטורקים ברחו מוינה ב-1683 לאחר מצור של חודשיים, הם השאירו מאחוריהם כמות גדולה של פולי קפה, ובכך ביססו את מסורת בתי הקפה הווינאית הגדולה. מאז המאה ה-19, מוסדות אלה הפכו למרכיב חברתי חשוב בחיי הבורגנות הווינאית ובחיי האינטלקטואלים. אחד מבתי הקפה המפורסמים בווינה הוא "קפה זאכר" (Café Sacher) ההיסטורי שממוקם במלון זאכר, והוא ידוע בעוגת השוקולד המסורתית שלו שממנה נמכרות 360 אלף פרוסות בשנה.
כן למוזיקה - לא ל"צלילי המוזיקה"
אוסטריה היא ארץ מולדתו של ריקוד הוואלס ורבים מהמלחינים הקלאסיים קראו לה בית. אבל למרות שאוסטריה מפורסמת במוזיקה המשובחת שלה, את הסרט "צלילי המוזיקה" פחות מעריכים במדינה הירוקה. עבור זרים רבים, ההצצה הראשונה שלהם לחיים האוסטריים מגיע דרך הסרט המוזיקלי ההוליוודי מ-1965, והסרט עדיין מביא מעריצים אל הגבעות ליד העיר זלצבורג, שם הוא צולם. עם זאת, המקומיים אינם אוהדים מושבעים של הסרט, ורבים מהם מתרעמים על הסטריאוטיפים שמוצגים ועל אי דיוקים היסטוריים רבים. דבר אחד בטוח, הסרט בהחלט לא נמצא ברשימת הדברים האהובים על האוסטרים.
רוב המדינה הררית
בעוד שהחלקים הצפוניים של אוסטריה שטוחים למדי, חלק גדול משאר המדינה הוא הררי. למעשה, האלפים האוסטריים היפים מכסים שטח עצום של 62 אחוזים מהמדינה, והפסגה הגבוהה ביותר מבין כל ההרים הללו היא הגרוסגלוקנר (Grossglockner), היושבת בגובה 3,798 מטרים.
עוצמה נשית אוסטרו-הונגרית
האישה הראשונה שזכתה בפרס נובל לשלום הייתה הברונית ברטה פון זוטנר, אזרחית אוסטרו-הונגרית, שזכתה בפרס בשנת 1905. היא כתבה את אחד הספרים המשפיעים ביותר במאה התשע-עשרה, הרומן האנטי-מלחמתי "הניחו את הנשק!" (1889). הכותרת הייתה פרובוקטיבית לרבים, אבל המסר האנטי-מיליטריסטי תפס, ואחרי שהפכה לסמל של פיוס היא כאמור זכתה בפרס נובל לשלום.
הגובה כן קובע
מפלי קרימל (Krimml) באוסטריה מחזיקים בתואר המפלים הגבוהים באירופה. עם גובה של 380 מטר, מדובר בפלא טבע מעורר כבוד ומספר שבילים מובילים לנקודות תצפית שונות, המאפשרים לחוות את המפלים העוצמתיים מזוויות שונות.
האוסטרים שמחים ומרוצים
כבר מספר שנים שאזרחי אוסטריה מציינים כי הם שבעי רצון מהחיים במדינה. גם השנה, כמו בשנה שעברה ובשנים קודמות, אוסטריה דורגה במקום הראשון בסקר שביעות הרצון של Eurostat, המשרד לסטטיסטיקה של האיחוד האירופי, שבוחן את רמות החיים במדינות האיחוד.