בפעם הראשונה שנחתתי בפולין הגעתי באפס ציפיות והיא הפתיעה ביג טיים. הפעם כבר ידעתי שהיא תמשיך להפתיע והיא לגמרי עמדה בציפיות: יפה, מזמינה, רגועה, מתחדשת, טעימה וזולה. וגם האנשים – לבביים ומסבירי פנים. והכי חשוב - באנטיגוניזם שנוצר נגדנו בעולם מאז השבעה באוקטובר, היא מהבודדות שתומכות בנו ואפשר להסתובב בה בהרגשה בטוחה ונינוחה. במיוחד לאחר עצרת התמיכה הגדולה שהתקיימה בורשה בנובמבר, בה צעדו אלפי פולנים ותומכי ישראל שקראו לשחרור החטופים ולהתגייסות עולמית במאבק באנטישמיות. בקיצור, פולין בפעם השנייה.
בפעם הקודמת היו לי את ורשה, קרקוב וורוצלב, והפעם עיר הבירה הייתה רק נמל הנחיתה וההמראה (וגם שופינג חפוז) ממנה הצפנו למחוז קויאוויה-פומרניה (Kuyavian-Pomeranian) הממוקם בין פוזנן לגדנסק. שלוש שעות נסיעה מוורשה ו-ורוצלב ושעתיים נסיעה מפוזנן וגדנסק. המחוז מאופיין במרחבים ירוקים והרבה אגמים, נהרות, יערות ושדות מאופק לאופק, ביניהם כפריים ועיירות ציוריות ושתי ערים יפות במיוחד - בידגושץ' וטורון, שמשלבות בהרמוניה את הישן והעתיק עם החדש והמודרני. לפינלה היו גם קירות מלח פותחי נשימה וספא מחדש אנרגיות - בול מה שהגוף והנפש שיוועו להם בטירוף הנוכחי.
בִּידְגוֹשְׁץ' (Bydgoszcz)
בידגושץ' יושבת על צומת הנהרות ויסלה וברדה, והכי מזכירה את ונציה ואמסטרדם עם התעלות שחוצות אותה. היא יפה ורומנטית, והאזורים העתיקים עם הכנסיות הגותיות, בנייני הארט נובו והבתים הצבעוניים, נראים כאילו יצאו מתוך האגדות. לסקס אפיל האלגנטי מוסיפה גם העובדה שהיא תרבותית ומוזיקלית הודות לפילהרמונית המפורסמת בעולם, לנובה - בית האופרה הנחשב, והאקדמיה למוזיקה ע"ש ארתור רובינשטיין, שאם תעברו לידה תזכו לשמוע את הסטודנטים מתרגלים נגינה ושירה אופראית. ועוד בענייני מוזיקה, גם סצנת הג'אז פורחת בעיר, וכן קונצרטים שנערכים במרחבים הפתוחים ופסטיבל האופרה הגדול שיתקיים ב-20.4-5.5.
איפה מטיילים בבידגושיץ'?
מרכז העיר מזמין לטיול רגלי משני צידי נהר ברדה, והכי כיף לשוטט בלי מטרה כשבכל רחוב מתגלה הפתעה יפה מקודמתה – עיר עתיקה, סמטאות קטנות, ארכיטקטורה מעניינת, כנסיות, גלריות, פסלי רחוב, פארקים וגנים מקסימים, חנויות ובוטיקים, בתי קפה סודיים שמסתתרים בתוך חצרות, וכיכר גדולה מסביבה מלא ברים ומסעדות. גדנסקה הוא הרחוב הראשי ולמרות היותו מרכזי ושוקק עם אנשים ורכבות קלות הכל מתנהל ברוגע ובנעימות.
על הנהר
דרך נוספת להכיר את העיר היא בשייט שחושף את יופייה מתוך המים ומאפשר לראות את החומות והבניינים שנראים כצומחים מתוך הנהר, את הגשרים היפים ואת ה"קבינות" - צימרים צפים עם מרפסות להתרווח עליהן. השייט מודרך עם אוזניות ושיאו בהרמת הסכר והורדת מפלס המים כדי לאפשר לסירה לחצות את התעלה.
מרכז MLYNY, אי הטחנה
חלק מהטרנד של פולין הוא הסבת מבנים תעשייתיים למרכזי תרבות ובילוי. כך גם הבניין הענק של Rother's Mills, שממוקם על אי והוקם ב-1842 כטחנת קמח עם שני אסמי תבואה גדולים, ובהמשך שימש כמרכז פרחים חשוב. שנים עמד נטוש ומוזנח עד שהפך למתחם מוזיאונים. המבנה האדריכלי, המרשים, מכוסה מבחוץ בלבנים אדומות ובפנים החללים התעשייתיים נשארו כשהיו ובין הקומות מוצגות מגוון תערוכות. במרכז החלל הפתוח מעלית שקופה שעולה לגג ממנו תצפית מרהיבה על העיר.
בחזית פתחו מסעדות ואת קפה וודה (מים בפולנית) עם מרפסת שמשקיפה לגן עם מדשאות ובריכות נוי. מעבר לקפה טוב תוכלו להתענג על כריכים וסלטים ולקנח עם קרפטקה – סוג של פחזניה פולנית.
מוזיאון הסבון
זה לא מה שאתם חושבים. המוזיאון הייחודי סוקר את ההיסטוריה של ההיגיינה והכביסה בעת העתיקה, ומנציח את מפעל הסבון הראשון בעיר, בו המציאו את אבקת הכביסה פרסיל. באותם ימים אותו הסבון היה חומר הניקוי היחיד בו השתמשו לניקוי הבית, הכביסה, הגוף, השיער וגם לרחיצת החיות. בחלק הנוסטלגי מוצגות אמבטיות עתיקות, גיגיות ופומפיות עליהן שפשפו את הכביסה, לצד בגדים, סרטונים ופרסומות של חומרי ניקוי מלפני המלחמה. בנוסף נערכות סדנאות להכנת סבון צבעוני וריחני.
הנקודה היהודית
טרום מלחמת העולם השנייה חיו בבידגושץ' כ-3,000 יהודים שבשנות ה-30 סבלו מאנטישמיות, חרם וקריאות לגירושם. מי שנותר נשלח למחנות והעיר הוכרזה כ"נקייה מיהודים". במהלך המלחמה היא נכבשה על ידי הגרמנים וב-1945 חזרה לרשות פולין. המעט שנותר בשכונה היהודית עלוב ומוזנח, כך בית הכנסת היחיד, שסגור עשרות שנים ומוצע למכירה, ובסמוך המקווה ובית הרב, שגם הם נטושים. גם בבית הקברות לא נותר הרבה מעבר למצבה קטנה לזכר הקהילה המקומית.
ארמון, יין ובית בן 200
אחר הצהריים נסענו לטייל בכפרים הסמוכים, ואם תרצו תיאור מדויק תחשבו טוסקנה. לכל כפר יופי ואותנטיות משלו, ובחלקם נראה שהזמן עצר מלכת עם בתי בוץ וקש בני 200.
Winnica przy Talerzyku - יקב בוטיק משפחתי שממוקם בחווה מקסימה בכפר Topolno. בצמוד לבית נטעו כרמים ומטעים, הקימו יקב ובנו חדר לטעימות וסדנאות יין. הבונוס, בקצה הכרמים משתרע אחו מול נוף עוצר נשימה של עמק פרוגלציאלי, שם הציבו שולחנות וביום נעים אפשר לפרוס פיקניק רומנטי עם היין והגבינות שלהם.
Baroque palace - ארמון עם כל המתבקש - חצרות עם מזרקות, גנים מטופחים, שבילים שמובילים לאגם, גרם מדרגות שיש, שטיחי משי, אולמות פאר ומרפסות שממתינות להוד רוממותם. הארמון הפך למלון בוטיק עם אוסף נדיר של אקורדיונים, וחפצים מלכותיים, ואפשר לסייר בו, לשבת לקפה, יין או ארוחה במסעדה, להזמין חדר ללילה ולהרגיש מלך ליום אחד תמורת 300 זלוטי בלבד.
איפה אוכלים בבידגושיץ'?
תשכחו מאוכל פולני אפרורי וטפל כי הם כבר קפצו כיתה למסעדות שף מכוכבות מישלן. בעיר מגוון מסעדות שגם ארוחה ביוקרתיות שבהן מסתכמות במחיר מעורר קנאה. ובעניין המתוק – בידגושץ' מתמחה בגלידות טובות שהמתבססות על עוגות מקומיות.
Scoria Restauracja
מסעדת שף מצויינת על גדת הנהר, ממוקמת במבנה עתיק עם עיצוב מודרני, כולל מטבח פתוח המאפשר להציץ לשפים במלאכתם. התפריט עונתי והוא שעטנז של איטלקי-יפני ומקומי-מודרני, וכל מנה שתזמינו - טרטר עגבניות, שרימפס בהדרים או לינגוויני בעבודת יד, היא דה בסט.
Katarynka
קתרינה ממוקמת בפריים לוקיישן - כיכר השוק העתיקה, ולכאורה היא מוקש תיירותי, אבל לא, כי המקומיים נוהגים לאכול בה, בעיקר בצהרים כשהיא מציעה ארוחות עסקיות במחירים מצחיקים. מדובר במסעדה לוקאלית בעיצוב כפרי שמגישה אוכל פולני משודרג. במומלצים – מרק קרופניק, טרוטה בתנור (דג פורל) ופירוגי - כיסונים ממולאים, בהם ממולאים בגבינה מתוקה מוגשים עם שמנת ודובדבנים, שהקתולים אוכלים כמנה עיקרית ביום ללא בשר.
איפה ישנים בבידגושיץ'?
מלון Focus Hotel Premiumhttps
למלון מיקום מעולה – על גדת הנהר, משקיף לפארק ולקתדרלה, ונגיש רגלית לאזורי הטיול והבילוי, לרכבת הקלה ולתחנת המטרו. מדובר במלון מודרני עם חדרים יפים ומרווחים שמתאימים בול למי שמטיילים כל היום. ארוחת הבוקר מעולה ולמעוניינים, יש גם סאונה וחדר כושר.
Bohema Boutique Hotel & Spa
אם אתם בעניין קלאס וחוויה ייחודית שריינו את בוהמה - מלון היסטורי, מהודר ורומנטי, עם ריהוט עתיק, שנדלירים מקריסטל, יצירות אומנות, כלי זהב וכסף ורשימת אורחים מפורסמים. על הגג ג'קוזי פתוח לנוף, במרתף ספא ובריכה מחוממת, בפיאצה הפנימית מזרקה עתיקה ובגינה פינות ישיבה קסומות שמשקיפות לפארק ולמזרקה ענקית עם פסלים שמגלמים סיטואציות טרגיות מהמיטולוגיה. ויש גם מסעדת שף מעולה שמתנהלת לפי כל כללי הטקס - מפות צחורות, נרות, כלי פורצלן, מלצר עם חליפה וזמרת ופסנתרן שמנעימים ברקע. האוכל נהדר והמחיר לארוחה כמו שתי מנות שווארמה! וללילה כמו בגסטהאוס משודרג!
טורון (Toruń)
טורון היפהפייה, ויש האומרים שהיפה ביותר בפולין, ממוקמת על גדות נהר הוויסלה והיא תיירותית ולא בכדי. בעברה הייתה מאוד עשירה ועושרה ניכר בכנסיות, בבתים ובמבנים הציבוריים עוצרי הנשימה, שזיכו אותה בתואר אתר מורשת עולמית של אונסק"ו. מעבר ליופייה, טורון מפורסמת בחמישה דברים נוספים: הבניה הגותית; מולדת לחם הג'ינג'ר והדובשניות; עיר הולדתו של ניקולאס קופרניקוס - גדול המתמטיקאי והאסטרונומים בעולם, שהעלה אותה על המפה; "קונטקט" - פסטיבל התיאטרון הבינלאומי שמתקיים בסוף האביב ונחשב לאחד מהאירועים הגדולים באירופה; ו"בלה סקייוויי" - פסטיבל אורות מרהיב שמתקיים באוגוסט.
איפה מטיילים בטורון?
הכיכר והנהר
העיר העתיקה מתהדרת במאות מונומנטים היסטוריים, קתדרלות, טירות ומבנים אדריכליים מרשימים. הכיכר הומה במטיילים שממהרים להצטלם עם פיסלו של קופריניקוס, שניצב בחזית בית העירייה, מהמבנים הגותים הגדולים ויחודיים בעולם, שמתפאר בחצר מרשימה וב-365 חלונות כמניין ימות השנה. ואגב קופרניקוס, ברחוב קופרניקה ממוקמים בתי המשפחה שהפכו למוזיאון מעניין המציג את האסטרונום ואת גילויו והישגיו.
עוד אדם חשוב, הפעם למגזר שלנו, הוא הרב צבי קלישר, שהיה רבה של העיר וממקימי תנועת חובבי ציון, שביתו ממוקם במדרחוב שאזרוקה הצמוד לכיכר. בהמשך המדרחוב חנות צבעונית ומתוקה במיוחד בה אפשר לראות איך מכינים סוכריות ולהצטרף לסדנה. הכיכר והמדרחוב שוקקים עם הרבה עם מוזיאונים, חנויות, מסעדות וסמטאות צדדיות מפתיעות, וכעיר סטודנטיאלית יש גם הרבה צעירים שפתחו ברים ובתי קפה מדליקים.
העיר העתיקה הייתה מוקפת חומה ושרידים ממנה, ומשלושת השערים שנותרו, אפשר לראות ביציאה לטיילת הנהר, ובצמוד לאחד מהשערים ממוקם מגדל נטוי שנראה כמו האח הקטן של פיזה. ואגב הנהר, לאורך הטיילת היפה גשרים, פארקים, נקודות תצפית ואטרקציות בהן ספינות שעורכות שייט פנורמי.
ג'ינג'ר קוקי
טורון, כאמור, היא מולדת העוגייה המתובלנת, וככזו תמצאו קונדיטוריות שמציעות את העוגיות המבושמות בכל פינה, וכן שישה מוזיאונים שמנצחים אותה. אחד מהמיוחדים והמשעשעים שבהם הוא שבהם הוא Żywe Muzeum Piernika שעורך סיורים במוזיאון בליווי שחקנים בתלבושות תקופתית, ששיאו בסדנה שבה לומדים להכין ולקשט את העוגיות באמצעות כלים ותבניות אותנטיות.
איפה אוכלים בטורון?
Restauracja Pałac Widokowy - ארמון הנוף
הארמון הוא וילה לבנה על שפת הנהר וההגעה אליו נעשית בסירה, שמגדילה את החוויה והציפייה לארוחת השף. אם מזג האוויר מאפשר, שבו במרפסת ותזכו לנוף גלויה של העיר העתיקה מעבר לנהר, של הגשרים והספינות שחוצות אותו, שבחסות החשיכה והאורות המנצנצים מוסיפים הילה יוקרתית.
בתפריט מנות לנועזים כמו טרטר בשר צבי וכבד ארנב בלימון ואגסים. אבל יש גם מנות "רגילות" וטובות מנגזרת הפסטות, הדגים, הסטייקים וצלעות הטלה, וכן מנות טבעוניות בהן טרטר שקדי קשיו וריזוטו ערמונים וזעפרן.
איפה ישנים בטורון?
Nicolaus Hotel
ניקולאוס הוא מלון בוטיק עם לוקיישן מעולה בעיר העתיקה - מול ביתו של קופרניקוס, במרחק הליכה קצרה מהכיכר ומהנהר, ובסמוך למועדונים, ברים ומסעדות שוות, בהן הארד רוק קפה. למרות שהבניין עתיק עיצוב המלון מודרני ועכשווי, אבל שימו לב שחלק מהחדרים קטנים ועם תקרה נמוכה אז תזמינו בהתאם. במלון יש בר, מסעדה וספא, וכן גג נהדר עם סאונה וג'קוזי פתוח לנוף האורבני.
ביסקופין (Biskupin)
בדרך לטורון עצרנו בביסקופין - "פומפיי הפולנית", ומהאתרים הארכיאולוגיים הגדולים והמרתקים באירופה, שנמנה עם מאה התגליות הארכיאולוגיות החשובות במאה ה-20.
מדובר בכפר היסטורי, המשתרע על 38 דונם על חוף אגם ביסקופינסקי, שהפך למוזיאון בו נחשפו עקבות מתקופת האבן, שרידי יישוב מבוצר מתקופות הברונזה ומימי הביניים. בשטח שיחזרו יישוב חקלאי עם חוות סוסים ופרות, מחנות של ציידים ולקטים, חומה ששימשה כמערך הגנתי ושורות ארוכות של בתים בני 200, שבנויים משכבות של צמחיית קנים וקש. המקום מיוחד ואם תגיעו עם ילדים הם יעופו עליו.
ב-1-5.5 יתקיים במקום פסטיבל אביב עם סיורים ופעילויות.
Cukrowina Znin, ז'נין (Żnin)
אם היו מציעים לכם לישון במפעל הסוכר של סוגת אנחנו בטוחים שהייתם חושבים שמישהו שם השתגע, אז כזה אבל בז'נין. לאחר שמפעל הסוכר הוותיק סיים את דרכו, הפכו אותו לאחד מהמלונות המדהימים והחווייתיים שהייתי בהם. המבנים והמחסנים נשארו כשהיו, כך גם קורות הברזל המחלידות וקירות האבן החשופים ששומרו בנאמנות למקור והפכו למלון Cukrowina Znin. המלון, שזכה לעיצוב תעשייתי-מודרני, מתפרש על שטח עצום ומשקיף לעיר ולאגם.
במלון יש ה-כל בהתאמה לזוגות, למשפחות ולרוכבי אופניים. עם 300 חדרים (חלקם בסיסיים מאוד), 5 מסעדות וברים, מבשלת בירה, גשרים שקופים, מסילת רכבת וקטר אותנטי בחזית המלון. בנוסף, מגלשת צינור בלובי בגובה 4 קומות, באולינג, ביליארד, ג'ימבורי ומשחקייה ענקית, מעגל מדורה, ספא גדול, בריכה מקורה עם מגלשות ואורות צבעוניים, וחוף על שפת האגם עם כסאות נוח, מתקני שעשועים ופעילות ימית של סאפ, גלשני רוח וסירות מנוע ופדלים.
בסמוך למלון רכבת קטנה ותיירותית שעוברת בין הפארקים לכפרים ואפשר לרדת, לטייל, לעלות ולהמשיך לתחנה הבאה.
צ'חוצ'ינק (Ciechocinek)
צ'חוצ'ינק היא עיירה יפה שהודות לפארק המלח וריבוי מלונות ההבראה בשטחה הפכה לאתר נופש ומרפא קצת מבוגר וארכאי, אבל הוא לגמרי מה שאנחנו, כולנו, זקוקים לו עכשיו.
ב-1824 הוקמו בפארק מגדלי אידוי מעל מאגר מלחים – 3 קירות בגובה 16 מטר ובאורך 1000-700 מטר, שהליכה סביבם מרגיעה ופותחת את הנשימה, הריאות והסינוסים. הקירות מכוסים בצמחיית קנים וצמחייה פטרייתית עליהם שכבות מלח ומים שמטפטפים ומשחררים ברום, יוד ונתרן בריכוז גבוה. הקירות מוקפים במדשאות, גנים ושבילי הליכה, ואפשר גם לעלות עליהם ולתצפת על הנוף.
מחוץ לפארק אזור תיירותי עם גנים, בתי קפה, חנויות פיצ'יפקס ומזכרות, ומזרקה עם מים בריכוז 4% מלח, שהמקומיים שותים מהם בשל סגולותיו הבריאותיות.
Hotel Villa Park MED&SPA
מלון הווילה שבצ'חוצ'ניק נראה עדכני וחדיש יותר ביחס למלונות האחרים, גם הודות למיקומו בצמוד לפארק פסטורלי המזמין להליכת בוקר בין פלגי מים ואגם קטן עם ברבורים למזרקה עם פסלים של הנזל וגרטל הפולניים.
במלון בריכה חיצונית מוקפת דשא ונוף הפארק, ובריכה פנימית מחוממת, מעושרת במלחים, וכן גם ג'קוזי, חדר כושר וספא עם חדר קוסמטי, טיפולים ועיסויים מעולים, וחדר הרגעות שפונה לפארק. המלון מותאם גם למשפחות ולטובת הילדים יש חדר משחקים. כאן תמצאו את אחת מעסקאות הנופש המשתלמות ביותר, הכוללת 4 לילות בפנסיון מלא ושני טיפולים ביום לכל אורח, במחיר 3,000 זלוטי לזוג. ובעברית –3,600 שקל לכל החבילה! או כ-540 שקל ליום ליחיד כולל ארוחות ושני טיפולים.
לעוד מידע, היכנסו לאתר תיירות פולין
* הכתבת היתה אורחת של משרד התיירות הפולני